Egyébként mikor kérdeztem ezt az sz-t (de a z-t is ekként ejtjük, csak hangszálrezgetéssel), azt vártam, hogy a 2. típus lesz túlsúlyban, elvileg a semleges, szabvány pesti köznyelvben így ejtik. Ehhez képest írtatok mindenfélét, tisztára Fradi-leves

Spanyoloknál Európában a 3-as (s-ses hatású) és 4-es típus (pösze) oszlik meg, de két külön hangként (kivéve Andalúzia, Kanári-szigetek), van, hogy a szó értelme múlik rajta, melyik sz-hang van benne, mint nálunk is különbözik a szár-szar, csak egy hangcserén múlik. Latin-Amerikában az 1-es sz van túlsúlyban, elvétve fordul elő a kettes (Mexikó egyes részei, Kolumbia, Peru, de őket majd beállítom érte a sarokban, ha arra járok), és ugyanez vonatkozik a z-re is.
Németeknél szinte kizárólag csak az 1-es típus játszik sz ügyében (és a z ügyében is), esetleg elvétve 2-es, az is főleg inkább csak délen, meg osztrákoknál, svájciaknál maximum.
Angoloknál, amerikaiknál alapvetően inkább csak a 2-es (pont mint a magyarban), a z hangnál is ugyanez, de egyes speciális hangkörnyezetben az 1-es sz is játszik (small, snow, snake, Sri-Lanka szavakban), csak nem minden embernél.
Olaszoknál főként 1-es, de lehet előfordul a 2-es is, sőt 4-esről is tudok. Oroszban 1-eset írnak, de lehet előfordul más is, csak lusta vagyok mostanában felvételeket hallgatni.
Mondjuk az jó, ha ilyen szorgalommal megírod, legalább hízik a statisztika. Kösz szépen

Akkor lenne érdekes, ha ezres nagyságrendű lenne a szavazás, de ez a fórum és topik nem olyan népszerű, meg a téma is népszerűtlen. Sokan ezt a kiejtési témát a sátán művének tartják, meg felsőbb osztályok általi kulturális leigázásnak, nácizásnak, felesleges áltudományokodásnak, hülyeségnek. Igazából meg nem az, mert nem csak nyelvtanuláshoz jön jól, hanem fejleszteni lehet vele az anyanyelvét is az embernek, ami hasznos, ha pl. nagyobb nyilvánosság előtt beszél, vagy csak előadásokat tart. Meg arra is jó, hogy meg lehet állapítani vele, hogy ki hol nőtt fel az országon belül. Esetleg poénból lehet utánozni másokat, bár lehet ez kicsit óvodásnak hat, de ehhez képest elég sok humorista megél Győzikéből, aki kész fonetikai parádé a romás palóc kiejtésével együtt

Lesz még szavazás, de kicsit extrémebb témákból, különleges hangokból (artikulálatlan hangok), meg az r-rekről, csak mostanában nincs energiám megfogalmazni a kérdést.
Szerkesztette: Raynes 2012. 11. 20. 18:52 -kor