BSA-figyelmeztetés a könyvelőknek
Elküldve: 2003. 11. 20. 10:40
Eltekintenék attól, hogy az adóhatóság mellett mostmár a BSA is spicliskedést vár el a könyvelőktől (persze az ember állampolgári kötelessége, hogy más emberek szabálysértő és törvényellenes magatartásáról fejlentést tegyen). Viszont az érdekelne, hogy:
1. Más könyvelő is kapott ilyen típusú felszólítást?
2. Mire lehet számítani?
3. Mit érdemes tenni?
Ha valakinek van ilyenirányú tapasztalata, ossza meg, legyen szíves... Köszi!
Elküldve: 2003. 11. 20. 10:42
2. Ellenőrzésre.
3. Át kell állni Linux alá, ha lehet: vagy szépen meg kell venni mindent.
Elküldve: 2003. 11. 20. 10:44
idézet:
Ezt írta Rive:
1. Igen.
2. Ellenőrzésre.
3. Át kell állni Linux alá, ha lehet: vagy szépen meg kell venni mindent.[/quote]
1 ya
2 ya
3 elég érdsekesen menne a dolog. az apeh lapján semmi linuxos segítség sincs. Könyvelőszoftver meg mint égen a csillag :confused:
Elküldve: 2003. 11. 20. 10:47
idézet:
Ezt írta csucs:
3 elég érdsekesen menne a dolog. az apeh lapján semmi linuxos segítség sincs. Könyvelőszoftver meg mint égen a csillag :confused:[/quote]
Az gáz.
Pláne, hogy egyes szoftverek elég szépen levízjelezik a velük készített dokumentumokat, tehát akkor is bizonyítható lehet az illegális szoftverhasználat, ha nem túrnak bele a gépbe...
Elküldve: 2003. 11. 20. 10:57
ui: egyebkent valaki beirhatna mar egy ilyen bsa level tartalmat ide, szerintem sokan kivancsiak. Biztos vagyok benne, hogy a levelben semmifele felszolitas nincs, maximum keres, hogy a konyvelo segitsen elkesziteni az ugyfeleknek a szoftverbevallast. Felszolitani ugyanis nem szolithat fel semmire es ezt ok is tudjak. Masreszt nem tudom, hogy egy konyvelo hogy es mit tudna "besugni". A konyvelo a leadott szmalak alapjan tudhatja, hogy neked mennyi geped vagyeppen gep alkatreszed van, meg tudhatja, hogy mennyi szoftvert vasaroltal, viszont a ketto sehol nem fugg ossze (gepek / alkatreszek es szoftverek szama). lehet nekem tartalek alkatreszem / gepem, hasznalhatok linuxot, stb. Ha van 5 gepem, az nem jelenti, hogy kell lennie 5 legalis windowsrol szamlamnak.
Masik dolog: a konyvelo semmilyen informaciot nem adhat ki egy cegrol harmadik szemelynek(bsa), csakis a hatosagoknak ha kell. Ket olyan hatosag van tudtommal aki adatok kiadasara kotelezheti a konyvelot, a rendorseg(ok sem csak ugy hobbibol, hanem csak egy esetleges ugy kapcsan) es az apeh.
[ 2003. november 20.: zZsOlTi szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 11. 20. 10:58
Elküldve: 2003. 11. 20. 11:54
idézet:
Ezt írta zsber:
Két könyvelőtöl is hallottam, hogy kapott ilyen levelet. Felháborítónak tartom, hogy még az ügyfelek szofvereit is tőlük kérik számon. Mivel a BSA nem hatóság, szerintem írj nekik vissza, hogy nincs bejelenteni való nem jogtiszta szoftvered, és ne foglalkozz vele többet. Ez alapján nem hiszem, hogy feljelentéssel fenyegetőznének, ha mégis, akkor felhívhatod a figyelmüket arra, hogy továbbra sem használsz jogosulatlanul szoftvert, és ha feljelentenek, akkor Te is feljelented őket rágalmazásért, vagy ami jogilag megállja a helyét. Továbbá semmi közük az ügyfeleitek adataihoz, meg hogy a gépeken kotorásszanak. Persze az más kérdés, hogy aki számítógépet mindennapi munkára használja, azért illik jogtiszta szofverekkel rendelkeznie. Szerintem.[/quote]
Teljesen igazad van, zsber, egyet is értek veled. Aki munkára használja, az fizesse ki.
Egy baj van ezzel: Magyarországon szerintem több ezer olyan könyvelő működik, aki nem nagy cégekben, hanem egyedül dolgozik. Többségük nem dúskál a pénzben, hiszen ez nem az a munka, amiből egy egyszemélyes vállalkozás esetén meg lehetne gazdagodni.
Nem vagyok túl járatos a könyvelési szoftverek területén, de anyám elmondásából úgy tűnik, hogy egy normális, kettős könyvelésre alkalmas könyvelőprogram ára több százezer forint. És akkor még nincs operációs rendszer (mert persze szinte mindegyik Windows-on vagy DOS alatt fut), nincs egy szövegszerkesztő a gépen (bár a StarOffice tényleg beszerezehtő windows alá), és még számítógép, meg nyomtató sincs.
Szóval ez azt jelentené, hogy mindennel együtt 6-700 ezer forintot ki kellene csengetni egy szoftverekkel felszerelt számítógépért, és szerintem ma Magyarországon egy egyszemélyes vállalkozás számára ez megengedhetetlen, irreális.
Ami pontosan érdekelne egy ilyen eljárással kapcsolatban: Ha kimennek a BSA-s mókusok anyámhoz, aki közli, hogy nem engedi be őket, akkor ez alapján feljelentést tesznek, és házkutatási papírt szereznek? (Mert nem arról van szó, hogy anyám valami illegális szoftverterjesztő lenne, akihez kommandósokkal kell benyomulni). Vagy elég, ha elküldi őket?
Elküldve: 2003. 11. 20. 12:37
idézet:
Ezt írta Chinpira:
Ami pontosan érdekelne egy ilyen eljárással kapcsolatban: Ha kimennek a BSA-s mókusok anyámhoz, aki közli, hogy nem engedi be őket, akkor ez alapján feljelentést tesznek, és házkutatási papírt szereznek? (Mert nem arról van szó, hogy anyám valami illegális szoftverterjesztő lenne, akihez kommandósokkal kell benyomulni). Vagy elég, ha elküldi őket?[/quote]
A BSA nem fog kimenni sehova, mert erre nincs joguk! Ki menni csak is a rendőrség fog, és ők is csak alapos gynú, esetleg feljelentés után!
Ne menj előttem, mert nem követlek.
Mellettem se menj.
CSAK HAGYJ A FRANCBA BÉKÉN!
Elküldve: 2003. 11. 20. 12:38
Elküldve: 2003. 11. 20. 12:40
idézet:
Ezt írta richi:
Egyenlőre tájékozódásképpen kérdezik![/quote]
Igen, mashogy ugyanis nem is kerdezhetik. Pontosan annyi joguk van keredezoskodni, mint mondjuk egy nyugdijasklubbnak, vagy egy jarokelonek az utcarol. Ha akarod elmondod nekik mid van, ha nem akarod nem mondod.
Elküldve: 2003. 11. 20. 12:45
idézet:
Ezt írta zZsOlTi:
Igen, mashogy ugyanis nem is kerdezhetik. Pontosan annyi joguk van keredezoskodni, mint mondjuk egy nyugdijasklubbnak, vagy egy jarokelonek az utcarol. Ha akarod elmondod nekik mid van, ha nem akarod nem mondod.[/quote]
Igen, végülis mi is erre jutottunk. De igazából nem nagyon tudom, hogy mit akarnak elérni ezzel...
Elküldve: 2003. 11. 20. 12:46

Elküldve: 2003. 11. 20. 13:54
idézet:
Ezt írta Chinpira:
Nem vagyok túl járatos a könyvelési szoftverek területén, de anyám elmondásából úgy tűnik, hogy egy normális, kettős könyvelésre alkalmas könyvelőprogram ára több százezer forint. És akkor még nincs operációs rendszer (mert persze szinte mindegyik Windows-on vagy DOS alatt fut), nincs egy szövegszerkesztő a gépen (bár a StarOffice tényleg beszerezehtő windows alá), és még számítógép, meg nyomtató sincs.
Szóval ez azt jelentené, hogy mindennel együtt 6-700 ezer forintot ki kellene csengetni egy szoftverekkel felszerelt számítógépért, és szerintem ma Magyarországon egy egyszemélyes vállalkozás számára ez megengedhetetlen, irreális.
[/quote]
Nézd, nyilvánvaló, hogy a szoftverek ára attól is függ, hogy mire használják őket. A home cuccok olcsóbbak, míg a termelésre / munkára használt szoftverek drágábbak, mert részben mások az igények, részben pedig a fejlesztő azzal számol, hogy többet is kérhet, mert a felhasználó majd ezt beleépíti az árba. Ezért drágák a CAD progik, a Corel, a fejlesztőeszközök, stb. Ezt tudomásul kell venni, ez a költsége a vállakozás eszközparkjának. A pékek kemencét vesznek, a könyvelők könyvelő programot, kicsit durva hasonlattal élve. Azonban a konklúzióddal semmiképpen nem értek egyet: azt a vállakozást, amely nem termeli ki egy 600e forintos eszköz árát mondjuk egy év alatt, ma Magyarországon nem éri meg elindítani.
Elküldve: 2003. 11. 20. 14:34

Elküldve: 2003. 11. 20. 15:16
[url="http://"https://www.hwsw.hu/hir.php3?id=23095"]Ingyenes szoftverek kisvállalkozásoknak[/url]
B.Könyv+
A programcsomag kis- és középvállalkozások, egyesületek és társadalmi szervezetek ügyvitelének hatékony kezelésére alkalmas. Magába foglal egy kettős könyvviteli rendszert, valamint egy készlet és eszköznyilvántartó rendszert
Elküldve: 2003. 11. 20. 16:13
idézet:
Ezt írta Chinpira:
Igazad van Hazex, hülyén fogalmaztam. Talán szerencsésebb lenne azt írni, hogy nehezen gazdálkodható ki, hogy az éves haszon 30-50%-át még a vállalkozás beindulása előtt be kell fektetni. És közben meg is kell élni a dologból, mert ez nem egy pénzfialtató, befektetési célú vállalkozás akar lenni, hanem elsődleges megélhetési forrás. Már ha ez számít valamit[/quote]
Ha csak az éves haszon 50%-t kéne befeketetni egy vállalkozáshoz. Az azt jelentené, hogy befektetsz valamit, egy év alatt hoz 100%-os hasznot. Hasonlítsd össze pl a banki kamatokkal. Az az igazság hogy éppen a kezdetekhez kell szabad tőke, hogy valami beinduljon. Nagyon kevés dolog van, amit anélkül el lehetne indítani. Éppen ezért megy tönkre nagyon sok kényszervállalkozó, mert azt ugyan kiszámolják, hogy ha már megy, nyereséges lesz a vállalkozás, de nem számolnak azzal, hogy a bevételek csak egy idővel a kiadások után jönnek, és addig valamiből finanszírozni is kell a dolgokat. Ja és hitelt elég nehezen adnak a bankok.
/ON
Én is találkoztam ilyen levéllel. Egy partner cég könyvelője kérte ki a véleményemet. Tényleg nincs benne felszólítás, de elég sok írás van a büntetésről, amit a jogtalan szoftverhasználtért adhatnak, és a nem hozzáértő számára hatóságként tünnek fel, plusz ezt a nyilvántartást kötelezőnek érzik.
Kuka lett a vége.
Ja és ha valaki használ egy szoftvert, fizesse ki. Ha drágállja, akkor meg ne vegye meg és legyen meg nélküle.
20 GOTO 10
Elküldve: 2003. 11. 20. 16:54
idézet:
Ezt írta Scytam: A BSA nem fog kimenni sehova, mert erre nincs joguk! Ki menni csak is a rendőrség fog, és ők is csak alapos gyanú, esetleg feljelentés után![/quote]
A BSA tényleg nem fog kimenni. De a rendőrségnek nem kell alapos gyanú, elég csak egy név és egy cím a beköpővonalon (ingyenes zöld szám). Sajnos tapasztalatból tudom.![]()
Elküldve: 2003. 11. 20. 18:59

Elküldve: 2003. 11. 20. 21:51
Az én édesanyám is könyvelő, és Ő is kapott egy levelet a BSA-tól.A levélben nem felszólítás, csupán kérés van mi szerint segitsenek a könyvelők az illegális szoftverek használatának csökkentését, úgy, hogy bevallják az általuk használt szoftvereket, ill figyelmeztetik erre az ügyfeleiket is.
Nah telefon egy ügyvéd ismerősnek...
1. kérdése: Ajánlottan jött a levél, vagy csak be volt dobva a postaládába?
válasz: csak be volt dobva...
Ismerős: akkor meg sem kaptátok, elkeveredett a postán, ilyen levelet nem is láttatok

Ezek után jobb kézzel megfog..biztosan darabokra akarom tépni és kidobni a lomtárba?

IGEN!