HWSW Informatikai Kerekasztal: csoves erositok - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (24 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

csoves erositok Értékeld a témát: -----

#141 Felhasználó inaktív   Henci Papa 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 10. 13. 09:43

Idézet: Eperkutyus - Dátum: 2004. okt. 12., kedd - 21:12

Remélem hogy a földön jár és semennyire nincsen benne. :)

Mér'? Nem jön jól néha egy Isteni szikra?  :D  Mér' ne gyühetne ez DDL személyében?  ;) :up: :cool:
Élj úgy, hogy a hajdani gyermek aki voltál, ne szégyelljen téged, a felnőttet.
Fórumszabályzat X@r1 X@r2
Lehetsz tökös gyerek, de csak Nekem lehet makkos az avatarom! :)

#142 Felhasználó inaktív   DDL 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 13. 12:10

Idézet: Henci Papa - Dátum: 2004. okt. 13., szerda - 10:43

Mér'? Nem jön jól néha egy Isteni szikra?  :D  Mér' ne gyühetne ez DDL személyében?  ;) :up: :cool:

:typing:  :respect2:  :idea: 

ÜDv: DDL
Manticore Mantra/SME 3009 SII + ORTOFON MC20MKII + ORTOFON T20 Lp játszó, Sansui CD-X701 cd játszó, maszek csöves előfok, KT88 ULPP végfok, Townshend Sir David hangdoboz. CableTalk Reference1, Straight Wire Rhapsody-S, KIMBER 8TC, AN-L (hálózati) kábelek. SoundOrg készülékállvány.

#143 Felhasználó inaktív   Eperkutyus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 28. 11:29

Idézet: Henci Papa - Dátum: 2004. okt. 13., szerda - 8:43

Mér'? Nem jön jól néha egy Isteni szikra?  :D  Mér' ne gyühetne ez DDL személyében?  ;)   :up:   :cool:

Jöjjön csak szóljon előtte, betakarózom a hegesztőpajzssal .. :D
Om mani peme hung.

#144 Felhasználó inaktív   DDL 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 13. 19:04

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Üdv: DDL
Manticore Mantra/SME 3009 SII + ORTOFON MC20MKII + ORTOFON T20 Lp játszó, Sansui CD-X701 cd játszó, maszek csöves előfok, KT88 ULPP végfok, Townshend Sir David hangdoboz. CableTalk Reference1, Straight Wire Rhapsody-S, KIMBER 8TC, AN-L (hálózati) kábelek. SoundOrg készülékállvány.

#145 Felhasználó inaktív   Hegman 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 17. 12:56

DDL!

Asszem te voltál aki vagy egy éve egy másik fórumon segített döntenem abban, hogy megszerezzem a vállalat aranytartalékában porosodó E130L-es csöveket. Most abban kérném a segítséged hogy mivel 10db-ot sikerült saját, nemesebb céljaimra megszerezni, hogy hogyan tudnám őket nagyjából párba válogatni milyen metódus szerint tegyem vagy érdemes ezzel kísérletezni egyáltalán mert a kapcsolásban be tudom állítani őket. A másik kérdés a most megjelent 2005-ös RT évkönyvben szereplő kapcsolással vagy a 1979-es RT évkönyvben található kapcsolással érdemesebb foglalkozni? Jelenleg még csak tervezgetem melyiket készítsem el, eddig a 79'-es tetszett, most mindkettő  :cool: . Ez a projektem nem indul el hamarabb 1-1,5 évnél. Vannak más futó dolgaim és ezeket szeretném még befejezni csak szép lassan összeszedem hozzá az anyagokat.
Üdv
Hegman
"Míg leng a lánc meleg az ülőke"

#146 Felhasználó inaktív   DDL 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 17. 14:05

Idézet: Hegman - Dátum: 2004. nov. 17., szerda - 13:56

DDL!

Asszem te voltál aki vagy egy éve egy másik fórumon segített döntenem abban, hogy megszerezzem a vállalat aranytartalékában porosodó E130L-es csöveket. Most abban kérném a segítséged hogy mivel 10db-ot sikerült saját, nemesebb céljaimra megszerezni, hogy hogyan tudnám őket nagyjából párba válogatni milyen metódus szerint tegyem vagy érdemes ezzel kísérletezni egyáltalán mert a kapcsolásban be tudom állítani őket. A másik kérdés a most megjelent 2005-ös RT évkönyvben szereplő kapcsolással vagy a 1979-es RT évkönyvben található kapcsolással érdemesebb foglalkozni? Jelenleg még csak tervezgetem melyiket készítsem el, eddig a 79'-es tetszett, most mindkettő  :cool: . Ez a projektem nem indul el hamarabb 1-1,5 évnél. Vannak más futó dolgaim és ezeket szeretném még befejezni csak szép lassan összeszedem hozzá az anyagokat.
Üdv
Hegman

Nem néztem még az évkönyvet majd megnézem. Mik a céljaid?

#147 Felhasználó inaktív   Hegman 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 07:24

Idézet: DDL - Dátum: 2004. nov. 17., szerda - 13:05

Nem néztem még az évkönyvet majd megnézem. Mik a céljaid?

Egy sztereó 30-60W közötti PP esetleg PPP erősítő építése E130L-el (azért ezzel mert ez volt ingyen :D ) . Csak sajnos nem sok kapcsolást találtam, nem úgy mint pl. EL34-el vagy KTxx-el. Magyar forrásból a 69'-es, 79'-es, és most a 2005-ös évkönyben található róla valami. Beállítási értékeket is vagy 2-3-at találtam. Véleményeket meg konkrét erősítőről, hangzásról meg semmit sem. De amennyit tudok erről a csőről az az, hogy kimondottan hangfrekvenciás erősítésre lett kitalálva, ipari, és alacsony a kimenőtranszformátor impedanciája az ismert kapcsolásokban ~Raa=1600ohm. Ez azért előnyös mert EI magot szintén ingyen tudok szerezni nagy ablakkeresztmetszetűt, újat, tehát nagy valószínűséggel én fogom megtekerni és amatőr körülmények között ez egyszerűbb kimenőt eredményez.
Szerintem jobban használható lehet mint a PL5xx amire tulajdonképpen hasonlít, és mivel kimondottan hangfrekvenciára tervezték ezért szerintem jobb eredményt is lehet érni vele.
Meghajtó, fázisfordító triódának meg ugyancsak tudnák a munkahelyi szekrényből válogatni, csak tudnám mit. Amiből tudok válogatni az a következők:
12BH7A
6J6
E80CC
E82CC
E88CC
ECC40
ECC801
ECC802
ECC81
ECC85
ECC83
ECF82
EF86
Tudom, nem mind kimondottan hangfrekvenciás célra valók, de lehet őket használni. Van más cső is csak ezek azok amit lehet egyáltalán használni valamire és ezekből van típusonként legalább 5-10db.
Üdv
Hegman

#148 Felhasználó inaktív   DDL 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 07:55

Idézet: Hegman - Dátum: 2004. nov. 17., szerda - 13:56

DDL!

Üdv
Hegman

Nem találtam meg a '79-es évkönyvem ezért arról nem nyilatkozom. Viszont ezt a mostanit nem javaslom. Williamson kapcsolás (ami nem baj). A gond ezzel az, hogy a használt cső E88CC és ennek az optimális munkapontja 120-130V/4mA. Ebből kiszámítható, hogy mennyi a szükséges táp katodin fázisfordítóval és E88CC csővel: 3x130V=360V. Ez a minimum. De inkább 380-400V kellene a fokozatok közötti elválasztások miatt. A végcső rácslevezető ellenállása a rajztól eltérően max. 100k lehet (nagyon meghallatszik a hangján) na meg a doksi is ezt írja ha jól emléxem). Ezt meg nem hajtja ki a 88CC sem (legalább 12BH7A vagy 5687, E182CC 8-10mA árammal) legfeljebb 2 párhuzamosan. Ezért kellene bele egy plusz katódkövető a végcsövek elé.

Tehát, ha maradsz ennél (bár nekem nem tetszik a plusz kondi ami a katodin után van) akkor a második csőnek nem az E88CC-t javaslom, ha nem raksz bele plusz katódkövetőt. Viszont a nagyobb áram kisebb munkaellenállást igényel. Vagy nagyobb tápot.
Vagy csinálhatsz egy egészen mást. Pl. azt amit én legutóbb belinkeltem. Kicsit át kell dolgozni a végét az E130L-nek megfelelően.

#149 Felhasználó inaktív   DDL 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 07:58

Idézet: Hegman - Dátum: 2004. nov. 18., csütörtök - 8:24

Egy sztereó 30-60W közötti PP esetleg PPP erősítő építése E130L-el (azért ezzel mert ez volt ingyen :D ) . Csak sajnos nem sok kapcsolást találtam, nem úgy mint pl. EL34-el vagy KTxx-el. Magyar forrásból a 69'-es, 79'-es, és most a 2005-ös évkönyben található róla valami. Beállítási értékeket is vagy 2-3-at találtam. Véleményeket meg konkrét erősítőről, hangzásról meg semmit sem. De amennyit tudok erről a csőről az az, hogy kimondottan hangfrekvenciás erősítésre lett kitalálva, ipari, és alacsony a kimenőtranszformátor impedanciája az ismert kapcsolásokban ~Raa=1600ohm. Ez azért előnyös mert EI magot szintén ingyen tudok szerezni nagy ablakkeresztmetszetűt, újat, tehát nagy valószínűséggel én fogom megtekerni és amatőr körülmények között ez egyszerűbb kimenőt eredményez.
Szerintem jobban használható lehet mint a PL5xx amire tulajdonképpen hasonlít, és mivel kimondottan hangfrekvenciára tervezték ezért szerintem jobb eredményt is lehet érni vele.
Meghajtó, fázisfordító triódának meg ugyancsak tudnák a munkahelyi szekrényből válogatni, csak tudnám mit. Amiből tudok válogatni az a következők:
12BH7A
6J6
E80CC
E82CC
E88CC
ECC40
ECC801
ECC802
ECC81
ECC85
ECC83
ECF82
EF86
Tudom, nem mind kimondottan hangfrekvenciás célra valók, de lehet őket használni. Van más cső is csak ezek azok amit lehet egyáltalán használni valamire és ezekből van típusonként legalább 5-10db.
Üdv
Hegman

Nem akarsz eledni nekem E130L csövet? Kellene 4db.

#150 Felhasználó inaktív   Hegman 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 11:32

Idézet: DDL - Dátum: 2004. nov. 18., csütörtök - 6:58

Nem találtam meg a '79-es évkönyvem ezért arról nem nyilatkozom. Viszont ezt a mostanit nem javaslom. Williamson kapcsolás (ami nem baj). A gond ezzel az, hogy a használt cső E88CC és ennek az optimális munkapontja 120-130V/4mA. Ebből kiszámítható, hogy mennyi a szükséges táp katodin fázisfordítóval és E88CC csővel: 3x130V=360V. Ez a minimum. De inkább 380-400V kellene a fokozatok közötti elválasztások miatt. A végcső rácslevezető ellenállása a rajztól eltérően max. 100k lehet (nagyon meghallatszik a hangján) na meg a doksi is ezt írja ha jól emléxem). Ezt meg nem hajtja ki a 88CC sem (legalább 12BH7A vagy 5687, E182CC 8-10mA árammal) legfeljebb 2 párhuzamosan. Ezért kellene bele egy plusz katódkövető a végcsövek elé.

Tehát, ha maradsz ennél (bár nekem nem tetszik a plusz kondi ami a katodin után van) akkor a második csőnek nem az E88CC-t javaslom, ha nem raksz bele plusz katódkövetőt. Viszont a nagyobb áram kisebb munkaellenállást igényel. Vagy nagyobb tápot.
Vagy csinálhatsz egy egészen mást. Pl. azt amit én legutóbb belinkeltem. Kicsit át kell dolgozni a végét az E130L-nek megfelelően.
.
.
.
Nem akarsz eledni nekem E130L csövet? Kellene 4db.

79'-es évkönyv azon lapjait el tudom küldeni mailben, az egészet nem, mert egy nagy pdf.
Tehát ha a mostani meghajtást szeretném megépíteni hozzá akkor 12BH7A csöveket kéne kunyerálnom. Egyébként kíváncsi vagyok ha látod a 79'-ben szereplő rajzot mit szólsz hozzá. Én sajnos nem állok olyan magas szinten, hogy egy komolyabb meghajtást tervezzek, áttervezzek, általában a kiválasztott és megépítettet szoktam minimálisan módosítani ha szükségét érzem. Az-az igazság, hogy úgy csöppentem bele a csöves erősítők világába, hogy zsenge ifjú koromban nem volt szívem egy régi Munkácsi csöveit kihajítani a kukába. Utána még jött egypár TV és kezdett érdekelni, mit lehetne csinálni ezekkel az "üveg izékkel", arról hamar letettem hogy de jól pukkan :D , sajnos a hobbyt is csak hobby szinten tudom űzni idő hiányában, ígyhát nem sok időm marad arra, hogy mélyen beleássam magam. Egyszer próbálkoztam egy meghajtás tervezgetésével néhány napnyi számolgatás után egy tőlem hozzáértőbb kollégát egy kissé sikerült felvidítanom az eredménnyel.
Az általad közölt rajz jónak és ötletesnek tűnik, de a többféle feszültség amit alkalmazol nem bonyolítják meg nagyon a tápellátást?
Alapjában mindent amit magamnak szoktam építeni, és általában csak tényleg saját részre készítek ezt-azt, annál arra törekszem, hogy megfelelő tartalékom maradjon a nehezen beszerezhető alkatrészekből. Ez általában azt jelenti hogy félvezetőből, elektroncsőből legalább még egy garnitúrát beszerzek. Tehát mint említettem 10db E130L-em van most, 2db-tól tudok megválni.
De a Rádióvilág Kft.-nél találhaszt E130L-es csöveket párba válogatva.

#151 Felhasználó inaktív   DDL 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 13:23

Idézet: Hegman - Dátum: 2004. nov. 18., csütörtök - 12:32

79'-es évkönyv azon lapjait el tudom küldeni mailben, az egészet nem, mert egy nagy pdf.

Meg van nekem is vhol az évkönyv. De ha elküldöd akkor hamarabb látom :)

Az általad közölt rajz jónak és ötletesnek tűnik, de a többféle feszültség amit alkalmazol nem bonyolítják meg nagyon a tápellátást?

Mivel a meghajtás tápját mindenképpen külön kell megcsinálni (mindegy, hogy hogyan van jelölve) ezért ami érdekes lehet az a negatív 50-60V az első csőnek. De ezt le lehet osztani a negytív rácsfesz tápjából is.

Alapjában mindent amit magamnak szoktam építeni, és általában csak tényleg saját részre készítek ezt-azt, annál arra törekszem, hogy megfelelő tartalékom maradjon a nehezen beszerezhető alkatrészekből. Ez általában azt jelenti hogy félvezetőből, elektroncsőből legalább még egy garnitúrát beszerzek. Tehát mint említettem 10db E130L-em van most, 2db-tól tudok megválni.
De a Rádióvilág Kft.-nél találhaszt E130L-es csöveket párba válogatva.

Ok. Megnézem. Egyébként nem létkérdés. 3 éve kergetem. Úgyhogy... :) De kell a 4db, mert egy 80W-os erősítőben van amit szeretnék feléleszteni. :)

Szerkesztette: DDL 2004. 11. 18. 13:36 -kor

#152 Felhasználó inaktív   Hegman 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 19. 08:23

Idézet: DDL - Dátum: 2004. nov. 18., csütörtök - 12:23

Meg van nekem is vhol az évkönyv. De ha elküldöd akkor hamarabb látom :)

Mivel a meghajtás tápját mindenképpen külön kell megcsinálni (mindegy, hogy hogyan van jelölve) ezért ami érdekes lehet az a negatív 50-60V az első csőnek. De ezt le lehet osztani a negytív rácsfesz tápjából is.

Ok. Megnézem. Egyébként nem létkérdés. 3 éve kergetem. Úgyhogy... :) De kell a 4db, mert egy 80W-os erősítőben van amit szeretnék feléleszteni. :)

Na ma tudom elküldeni ha még nem nézted meg mert a munkahelyemről tudok csak netezni és itt sem mindig. Ha megadsz egy mail címet küldöm.

#153 Felhasználó inaktív   DDL 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 19. 12:23

Idézet: Hegman - Dátum: 2004. nov. 19., péntek - 9:23

Na ma tudom elküldeni ha még nem nézted meg mert a munkahelyemről tudok csak netezni és itt sem mindig. Ha megadsz egy mail címet küldöm.

Az adatok közötti él: duduli@szakellatas.hu

#154 Felhasználó inaktív   DDL 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 19. 17:58

Idézet: Hegman - Dátum: 2004. nov. 19., péntek - 9:23

Megjött kösz!

#155 Felhasználó inaktív   D-O-M-I 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 12. 03. 23:01

Helló!

A segítségeteket kérném.
Van itthon a családi rendszerben egy Audio Research csöves elő-, és végerősítő ( http://bob7.globonet...Audio_Research/ ) és ezeket szeretném eladni. Tudom h. itt nem hírdetések mennek, de a Bolhapiacra fel se rakom a sok processzor meg alaplap közé. A Hificity-n fent van, meg még egy másik forum-on.
Remélem nem törlik innen ezt a hozzászólást. Ha van valami ötletetek, vagy bármi, akkor szívesen fogadom. Ha kéritek, tudok róla egy pár sort írni, de elsőre nem akarom, nehogy reklám miatt kivágjanak innen.

Előre is köszönöm:
                        Domi
Projektor: InFocus 4805; Reflecta 180x100; Erősítő: Harman/Kardon AVR460; Blu-Ray lejátszó: Samsung BD-C5300; TV (plazma): Panasonic TX-P42G20E; CD: Denon DCD-635; Front: házilag épített Dynaudio; Center: JBL Northridge EC25; Surround: JBL Northridge E30; Subwoofer: Boston Acoustics ASW-250; Kábelek: Alisca Orange Black Line, Audioquest Pearl, Audioquest Forest, KáCsa; Készülék-, és surround állvány: Söund Arts

#156 Felhasználó inaktív   Miki2 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 03. 23:30

Idézet: D-O-M-I - Dátum: 2004. dec. 3., péntek - 23:01

Van itthon a családi rendszerben egy Audio Research csöves elő-, és végerősítő

Láttam a hirdetésedet a dvd-centeren, hát, nehéz lesz vevőt találni rájuk.
Egyébként itthon vetted?
Tárgyi tudástól nem elhomályosított éleslátással tekintek a világra.

#157 Felhasználó inaktív   topeti 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 04. 02:29

Idézet: D-O-M-I - Dátum: 2004. dec. 3., péntek - 23:01

Ha kéritek, tudok róla egy pár sort írni, de elsőre nem akarom, nehogy reklám miatt kivágjanak innen.

Hali Domi!

Ne aggódj kolléga, engem se vágtak ki pedig már többször is leirtam az én fülem által hallottakat, amikor hangfalteszten voltunk :p :D
Nyugodtan ird le milyen kábeled van, milyen zenéket hallgatsz, milyen halgfalad, CD játszod...
Kivancsi vagyok.

Ja jut eszembe.  a "csöves jelleg" alatt azt kell érteni, hogy a csövesek hangja a tranzisztorosokhoz képest annyival másabb, hogy a mélyfrekvenciás hangokat jobban nyomják?
Mert egyszer hallottam egy hibrid erősítőt és a sima tranzisztoroshoz képest elsöre az tünt fel, hogy több basszust nyom, értsd: loudness-es hang.

Üdv, Péter
Panasonic P50U30 plazma tv , Korsun KS99 , Rotel RCD-965BX , saját Vifa hangfal , Canon SX230 HS

#158 Felhasználó inaktív   D-O-M-I 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 12. 04. 10:31

Szóval egy csöves Audio Research LS8 előerősítő, és egy Classic 60-as szintén csöves végerősítőről van szó.

Friss, 2000 órát futott, a Penna & Poor-on keresztül amerikából utánrendelt eredeti, válogatott Audio Research csövekkel.

Az LS8-as újonnan lett vásárolva kb. 5 éve a Penna & Poor-tól.
A Classic 60-as is tőlük származik, de az használt volt.

Igényes rendszerben futott, bejáratva, rendesen megvárva a felfűtési időt zenélés előtt, sosem meghajtva...
ProAc Response 2.5-ös hangfalakkal szólt, Alisca Orange Black Line kábellel (interconnect és hangfal is), és Meridian CD lejátszóval ill. szintén Meridian konverterrel.

Képek mindkettőről ITT láthatók. Kérésre bármelyik részéről továbbiakat csinálok.

Az ára: 500.000 Ft. darabonként.
A kettő egyszeri megvétele esetén összesen 900.000 Ft.

És hogy milyen zenék futottak rajta? Ez apukám rendszere, így főleg szimfónikus komolyzene, opera. Beethowen és Mozart elsősorban. Mélyeit ítélve tényleg szépen szólt, de abszolút nem luodness-es stílusban. Tisztán, és teljesen máshogy mint egy tranzisztoros. Sokkal puhábban, de főleg úgy mondanám, h. tisztábban.
Hírtelen ennyit róla.

Domi
Projektor: InFocus 4805; Reflecta 180x100; Erősítő: Harman/Kardon AVR460; Blu-Ray lejátszó: Samsung BD-C5300; TV (plazma): Panasonic TX-P42G20E; CD: Denon DCD-635; Front: házilag épített Dynaudio; Center: JBL Northridge EC25; Surround: JBL Northridge E30; Subwoofer: Boston Acoustics ASW-250; Kábelek: Alisca Orange Black Line, Audioquest Pearl, Audioquest Forest, KáCsa; Készülék-, és surround állvány: Söund Arts

#159 Felhasználó inaktív   D-O-M-I 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 12. 07. 21:16

Hát írtam róla, azt hittem lereagáljátok. :)

#160 Felhasználó inaktív   DDL 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 07. 22:32

Idézet: D-O-M-I - Dátum: 2004. dec. 7., kedd - 22:16

Hát írtam róla, azt hittem lereagáljátok. :)

Nagy falat ez. Meg aztán keveseknek van lövésük ehhez kategóriához. :)

Nem akarlak elkeseríteni, de gyors eredményre ne számíts. Én a D76-omat 2 éve próbálom eladni. Ill. jó fél éve már nem is próbálom. Vatta új csövek. És még csak meg sem kérdeztek.  :( Úgyhogy marad.

Téma megosztása:

• (24 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.