HWSW Informatikai Kerekasztal: csoves erositok - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (24 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

csoves erositok Értékeld a témát: -----

#401 Felhasználó inaktív   mayky 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 03. 25. 20:20

Mire gondolsz ? Az Ra értékére tehát hogy a primer impedancia mennyi ?
Mert ez benne van az adatlapban
Ha katod ellenállás 170 ohm akkor az Ra értéke 7 kohm
Ha katod ellenállás 270 ohm akkor az Ra értéke 10 kohm
250 V esetén

#402 Felhasználó inaktív   mayky 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 25. 20:21

Üdv DDL! megjött a Mesterünk :) :respect:  :respect:
Mit szólsz a masinámhoz ? Azért Tőled jól jönne egy dícséret :)

Szerkesztette: mayky 2007. 03. 25. 20:27 -kor

#403 Felhasználó inaktív   DDL 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 25. 20:35

Idézet: mayky - Dátum: 2007. márc. 25., vasárnap - 21:20

Mire gondolsz ? Az Ra értékére tehát hogy a primer impedancia mennyi ?
Mert ez benne van az adatlapban
Ha katod ellenállás 170 ohm akkor az Ra értéke 7 kohm
Ha katod ellenállás 270 ohm akkor az Ra értéke 10 kohm
250 V esetén

A primer impedanciához nincs köze a katódellenállásnak. A táphoz és az anódáramhoz annál inkább. Ugyanis ezektől függ a belső ellenállás. Tehát ha nem katódellenállással állítod be a munkapontot akkor is 7k-t ajánlok (ha jó a csöved akkor 6.5k).

Üdv: DDL

Szerkesztette: DDL 2007. 03. 25. 20:35 -kor

Manticore Mantra/SME 3009 SII + ORTOFON MC20MKII + ORTOFON T20 Lp játszó, Sansui CD-X701 cd játszó, maszek csöves előfok, KT88 ULPP végfok, Townshend Sir David hangdoboz. CableTalk Reference1, Straight Wire Rhapsody-S, KIMBER 8TC, AN-L (hálózati) kábelek. SoundOrg készülékállvány.

#404 Felhasználó inaktív   DDL 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 25. 20:38

Idézet: mayky - Dátum: 2007. márc. 25., vasárnap - 21:21

Üdv DDL! megjött a Mesterünk :) :respect:  :respect:
Mit szólsz a masinámhoz ? Azért Tőled jól jönne egy dícséret :)

Szép lesz. A kapcsolása?

Szerkesztette: DDL 2007. 03. 25. 20:39 -kor

Manticore Mantra/SME 3009 SII + ORTOFON MC20MKII + ORTOFON T20 Lp játszó, Sansui CD-X701 cd játszó, maszek csöves előfok, KT88 ULPP végfok, Townshend Sir David hangdoboz. CableTalk Reference1, Straight Wire Rhapsody-S, KIMBER 8TC, AN-L (hálózati) kábelek. SoundOrg készülékállvány.

#405 Felhasználó inaktív   mayky 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 25. 20:42

Ok, lehet de én így értelmeztem a cső adatlapján szereplőket. Gondolom az ellenállás értéke befolyásolja az anód áramot is.

Csatolt fájl:

Szerkesztette: mayky 2007. 03. 25. 20:47 -kor

#406 Felhasználó inaktív   mayky 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 25. 20:43

Idézet: DDL - Dátum: 2007. márc. 25., vasárnap - 19:38

Szép lesz. A kapcsolása?

Semmi különös, Az Ágoston könyv az irányadó

Szerkesztette: mayky 2007. 03. 25. 20:50 -kor

#407 Felhasználó inaktív   DDL 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 25. 20:46

Idézet: mayky - Dátum: 2007. márc. 25., vasárnap - 21:42

Ok, lehet de én így értelmeztem a cső adatlapján szereplőket.

Tudom. De azok csak példák. Lehetett volna ott 5k és 12k is akár.

#408 Felhasználó inaktív   mayky 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 25. 20:49

Idézet: DDL - Dátum: 2007. márc. 25., vasárnap - 19:46

Tudom. De azok csak példák. Lehetett volna ott 5k és 12k is akár.

Engem könnyű meggyőzni, mint mondottam nem vagyok annyira ott a szeren ebbe a témába, csak most tanulom :)

Szerkesztette: mayky 2007. 03. 25. 21:01 -kor

#409 Felhasználó inaktív   - Mixa - 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 03. 27. 21:09

Ma szétszedtem a hiányos rádiót, a táp kondija (50+50uF) üzem és kiszerelés után 2-3 órával megrázott. Viszont jók a kimenők. Azt hiszem mégiscsak ECL86-os lesz...

A hangja? DIN csati hiányában ideiglenesen összerakva, amikor rendesen érintkezik: szép. Mondhatni nem rossz, de nem akarom elszólni. Persze még nincs nagy gyakorlatom fülelés terén. :) Majd ha kész a deszkamodell bővebben képekkel :)

Viszont támadt egy kérdésem, DDL hangzás szempontjából melyik a jobb a diódás vagy a csöves egyenirányítós tápegység?
-= 56,6K - Finally, It Works! =-

Megj.: A nagykereskedelmi árak nem tartalmazzák a 25%-os áfát és csak tájékoztató jellegűek. Az árváltoztatás jogát fenntartjuk és nem felelünk az esetleges nyomdai hibákért. Azaz amit mondtam az sem igaz...

#410 Felhasználó inaktív   mayky 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 27. 22:41

Igaz nem vagyok DDL, ,és nincs is ilyenirányú tapasztalatom, de mások szerint ....
Az  Ágoston könyv szerint a csöves ad jobb hangzást. Meg ha megnézel egy pl. Kondo féle erősítőt azon is általában csöves az egyenírányítás. 5u4g. stb.
Az én push pull-omra is valami ilyesmiben gondolkodom 5u4g ha jól olvastam ki 4 A tud, igaz vagy 50 V esik rajta, de egy csövesre ez kell:)
Ezen az SE-n azért nincs mert a hálozati trafón nincs se a cső fütésének lehetősége se középen megcsapolt szek. tekercs. hát marad a graetz.

Szerkesztette: mayky 2007. 03. 27. 23:07 -kor

#411 Felhasználó inaktív   mayky 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 27. 23:01

Ja, egy jó kondi akár napokig is képes tárolni az energiát  :D
Én az erősítőmbe beraktam 2db 100kohomos ellenállást, és ezen keresztül néhány perc alatt kisülnek a kondik.

Szerkesztette: mayky 2007. 03. 27. 23:03 -kor

#412 Felhasználó inaktív   DDL 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 28. 06:37

Idézet: - Mixa - - Dátum: 2007. márc. 27., kedd - 22:09

Ma szétszedtem a hiányos rádiót, a táp kondija (50+50uF) üzem és kiszerelés után 2-3 órával megrázott. Viszont jók a kimenők. Azt hiszem mégiscsak ECL86-os lesz...

A hangja? DIN csati hiányában ideiglenesen összerakva, amikor rendesen érintkezik: szép. Mondhatni nem rossz, de nem akarom elszólni. Persze még nincs nagy gyakorlatom fülelés terén. :) Majd ha kész a deszkamodell bővebben képekkel :)

Viszont támadt egy kérdésem, DDL hangzás szempontjából melyik a jobb a diódás vagy a csöves egyenirányítós tápegység?

A diódás. De cső diódával :)

#413 Felhasználó inaktív   mayky 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 28. 06:57

Idézet: - Mixa - - Dátum: 2007. márc. 27., kedd - 20:09

Azt hiszem mégiscsak ECL86-os lesz...

Mi az oka, hogy mégis csak ecl86 lesz. igaz a hálózati trafókon alapból rajta van a 6.3-as fűtés. Csak nem az Aranycsapatnak drukkolsz 6.3 -> 6:3  :)

Szerkesztette: mayky 2007. 03. 28. 07:38 -kor

#414 Felhasználó inaktív   Sajtkakuc 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 03. 28. 10:54

Üdv.Mindenkinek.
Sajt vagyok,most regisztráltam.
Azért írok mert én megépítettem a "Piccolo"-t csak csöves egyenirányítással.
A hangja meglepő.Néha oda kell néznem, hátha valami mást kapcsoltam be,
annyira jó, már ahoz képest amit két ilyen apró olcsó csőből kinéznék.
Minden kezdőnek (én iz az vagyok)ajánlom, ettől megjön a kedve az erősítőépítéshez.
Én először egy másikkal probálkoztam de nem jött össze ezért gondoltam, hogy ezt az "pár" alkatrészt csak össze tudom rakni.Sikerült.

#415 Felhasználó inaktív   Sajtkakuc 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 03. 28. 11:02

Üdv.Mindenkinek.
Sajt vagyok,most regisztráltam.
A hangja meglepő.Néha oda kell néznem, hátha valami mást kapcsoltam be,
annyira jó, már ahoz képest amit két ilyen apró olcsó csőből kinéznék.
Minden kezdőnek (én iz az vagyok)ajánlom, ettől megjön a kedve az erősítőépítéshez.
Én először egy másikkal probálkoztam de nem jött össze ezért gondoltam, hogy ezt az "pár" alkatrészt csak össze tudom rakni.Sikerült.

#416 Felhasználó inaktív   mayky 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 28. 14:24

Idézet: Sajtkakuc - Dátum: 2007. márc. 28., szerda - 10:02

A kimenőtrafóid milyenek? Valami gyári, vagy egy régi készüléből kiszedett , vagy Te tekerted, tekertetted?
Esetleg egy kép róla, hogy jobban el tudjuk képzelni ;)

Szerkesztette: mayky 2007. 03. 28. 14:32 -kor

#417 Felhasználó inaktív   - Mixa - 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 03. 28. 22:38

Igazából azért lehet az ECL, mert kevesebb a szívás vele. Viszont ha számolhatok úgy, hogy a 225V / 7K =  32mA (a gyakorlat). Akkor ennyi, vagy max kicsit több jut adatlap szerint  a pentóda anódjára. Ez nem is gond, mert olyan max. 3W körüli teljesítményt hozna, csakhogy nem tudom melyik a jobb cső a grafikon alapján. A tápon isgondolkodtam, van rajta 3 leágazás sec. oldalon 2db 6,3V és 1db az anódoknak. Namost elvileg ha összekötöm a két 6,3V-osat és egyik végét kijelölöm földnek, akkor középen (az összekötésnél)  6,3V a másik végén 12,6V lesz. Azt meg egyenirányítás-stabilizálás után belőhetem 13,3V-ra, ami a PCL-nek kell. Mielőtt összekeverednék 6 leágazás van sec. oldalon.

Holnap meg tudnám venni bármelyik csövet, de még inkább megkérdezem ezt, úgyis hátravan még az alkatrész összeírás és időzítőt is akarok az anódhoz...

Szóval várom a véleményeket.  :respect:

Megj.: A nagykereskedelmi árak nem tartalmazzák a 25%-os áfát és csak tájékoztató jellegűek. Az árváltoztatás jogát fenntartjuk és nem felelünk az esetleges nyomdai hibákért. Azaz amit mondtam az sem igaz...

#418 Felhasználó inaktív   DDL 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 29. 07:15

Idézet: - Mixa - - Dátum: 2007. márc. 28., szerda - 23:38

Igazából azért lehet az ECL, mert kevesebb a szívás vele. Viszont ha számolhatok úgy, hogy a 225V / 7K =  32mA (a gyakorlat). Akkor ennyi, vagy max kicsit több jut adatlap szerint  a pentóda anódjára. Ez nem is gond, mert olyan max. 3W körüli teljesítményt hozna, csakhogy nem tudom melyik a jobb cső a grafikon alapján. A tápon isgondolkodtam, van rajta 3 leágazás sec. oldalon 2db 6,3V és 1db az anódoknak. Namost elvileg ha összekötöm a két 6,3V-osat és egyik végét kijelölöm földnek, akkor középen (az összekötésnél)  6,3V a másik végén 12,6V lesz. Azt meg egyenirányítás-stabilizálás után belőhetem 13,3V-ra, ami a PCL-nek kell. Mielőtt összekeverednék 6 leágazás van sec. oldalon.

Holnap meg tudnám venni bármelyik csövet, de még inkább megkérdezem ezt, úgyis hátravan még az alkatrész összeírás és időzítőt is akarok az anódhoz...

Szóval várom a véleményeket.  :respect:

A fűtést mindenképpen ki kell közepelni és ezt a középpontot kell a földre kötni. Tehát a trafó egyik végét sem szabad leföldelni! Váltóáramú fűtésnél meg pláne!

Ha csöves az egyenrángatás akkor nem kell időzítés. Az egyenrángató cső ezt megoldja. Csak azt nem szabad elfelejteni, hogy ezt a csövet külön tekercsről kell fűteni!

#419 Felhasználó inaktív   mayky 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 29. 08:35

Én egyelőre ilyen időzítésekkel nem fogok vacakolni. Esetleg majd ha 4 db 300b-ből építek egy push-pull-t vagy egy paralel single ended-et :D Bár azon biztos hogy csöves lesz az egyenirányítás ;)
A csövek fűtéséhez forrasszottam be 2 db 0,75 ill egy 0,22 ohmos ellenállást, de ezeket sem azért, hogy lágyabban iduljon a fűtés, hanem mert a trafó 7,2 V-ot nyomott, ami azért már sok egy kicsit.

Szerkesztette: mayky 2007. 03. 29. 08:43 -kor

#420 Felhasználó inaktív   - Mixa - 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 03. 29. 09:45

Tehát vagy külön trafó (ami van itthon), vagy feszültség-többszöröző/növelő a nem egyenirányítós csövek fűtéséhez?

Egyébként van előnye a stabilizált fűtésnek (LM317)?

Ha 8Ohm-osak a hangszóróim és párhuzamosan kötök velük egy 8Ohmos teljesítményellenállást, akkor 4Ohm lesz az eredő elvileg. Van ennek így értelme vagy kössem rá nyugodtan a 8Ohmos hangszórókat, vagy ne? Azt olvastam nagyobbat lehet az erősítőkre, kissebbet nem.

Egyébként megnéztem a Piccolo leírást mégegyszer. Elvileg 1db ECC83 és 2db EL84 csővel lehet helyettesíteni a PLC86/ECL86-ot. Lehet érdemes lene próbálkozni vele?  :up:

Szerkesztette: - Mixa - 2007. 03. 29. 10:00 -kor

Téma megosztása:

• (24 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.