HWSW Informatikai Kerekasztal: Alapfogalom : Hi-Fi - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (16 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Alapfogalom : Hi-Fi Értékeld a témát: -----

#11 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2002. 08. 30. 21:14

Csak gyorssegítség (egyelőre)

Kép

De nem véletlenül mondtam a technikait. A DIN 45500 egy sokat idézett szabványként inkább csak technikai minimumot jelentett, és semmiképpen nem hangminőséget. Arra azért jó volt persze, hogy az ocsut a búzától...

Szerkesztette: lameXpert 2004. 04. 03. 18:34 -kor

¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#12 Felhasználó inaktív   Chinpira 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2002. 09. 03. 15:47

Sziasztok!

Egy ideje én is hobbi-hifista vagyok, de nem magas szinten. Kb 1 éve vásároltam egy komolyabb, audiofil rendszert (a high-end-től még messze van). Egyszerű láncról van szó: CD-játszó, erősítő, két hangszóró.

Igyekeztem a rendelkezésre álló keretből minél jobb minőséget beszerezni, ezért egy Marantz CD-6000-es CD játszót választottam Marantz PM-7000-es erősítővel és két Mission állódobozzal.

Meg vagyok elégedve a hangjával, de mindig foglalkoztatott az, hogy a bakelit (vinyl) mit tudna hozzáadni az élményhez. Mióta megvan a cucc, eléggé kritikus füllel tudom hallgatni a felvételeket, ugyanis itt elég jól érezhető, hogy mely felvételek készültek jó technikai háttérrel és hozzáértéssel, és melyeket "csapták össze". Hatalmas különbségek vannak lemezek között.

Ennek ellenére nehezen tudom elhinni, hogy a bakelit jól kivehető előnnyel bírna a hangvisszaadás terén. Hangsúlyozom: nem nagyon hallgattam még bakelitet, a saját rendszeremen pedig egyáltalán nem.

Ha van még pár hozzáfűznivalótok a bakelittel kapcsolatban, kíváncsian hallgatom. :)

#13 Felhasználó inaktív   mtx 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 09. 03. 16:23

A mai CD lejátszók és a felvételek bizony nagyon jól szólnak, annak ellenére, hogy a CD szabvány nagyon mostohán bánik a felbontással. A 16 bit nagyon kevés egy halk zenei részlet megszólaltatásához. Nem tudom, van e a birtokodban egy sztereo teszt CD. Ha igen akkor ott hallhatod, hogy egy nagyon halk zenei részletet milyen nehéz felvenni a CD-re úgy hogy hallható legyen, hogy mi is az valójában. Persze a lemezen be van mutatva, hogy zajformálással hogyan lehet ezt mégis megtenni, de ez gyakorlatilag egy elektronikus zaj hozzáadása a zenéhez, ami ugye elvileg csökkenti a hanghűséget.

A bakelit előnye az, hogy a felbontás gyakorlatilag korlátlan, bár egyéb paramétereiben jóval elmarad a CD-től (pl. dinamika, frekvenciatartomány, csatornák közötti áthallás) Általánosságban elmondható, hogy egy 100 ezer forintos lemezjátszó egy hasonló árú CD lejátszót hangminőségben biztos megelőz. Hátrányként sajnos ott van a bakelit sérülékenysége és manapság már nehéz beszerezhetősége. Nekem sincs már bakelit lemezjátszóm, illetve megvan még a régi, csak már nem használom.

Ha meg akarsz győződni a különbségekről, akkor menj el egy hifi&highend showra. Tavaly hallottam egy Jadis lemezjátszóról Bartók valahanyadik hegedűversenyét és egyszerűen nem tudtam betelni vele. Ja és a lemez hungaroton kiadás volt, asszem a 70-es évekből, de az évszám nem biztos. Persze az ott látható rendszerek gyakorlatilag elérhetetlenek egy átlagember számára. Az említett rendszer potom 5-6 milla volt.
neduddki!

#14 Felhasználó inaktív   Nagypapa 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 09. 03. 17:34

Bocs, Mumia, de elég rossz füled lehet. A JBL Eon sorozat egy olcsó ketegóriás, elsősorban beszéd hangosítására tervezett hangfalcsalád. Mindamellett, hogy kb 100 Herz alatt semmi nem jön ki belőle, magasai a (profi hangtechnikábvan, tehát a hangosításban egyébként gyakran használt) tölcséres kialakítás miatt nem vehetik fel igazából a versenyt egy HI-FI hangdobozzal.
Az a helyzet, hogy a hangosítzásra tervezett ládákat nemigen szokás összehasonlítani (legalábbis hangzásvilág szenpontjából) a HI-FI-kkel. Teljesen más világ a kettő.

csövi

#15 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 09. 03. 17:42

idézet:
Ezt írta Nagypapa:
Teljesen más világ a kettő.

csövi
[/quote]

Igaz, hülyén fogalmaztam, nem hangzásvilágra értettem, hanem inkább arra, hogy ezt hallottam hangosabban torzítás nélkül szólni.
Amúgy az hogy 100Hz alatt nem szól abban nem vagyok olyan biztos.
De lehet benne valami, ha jobban belegondolok.

[ 2002. szeptember 03.: Mumia szerkesztette a hozzászólást ]

#16 Felhasználó inaktív   Nagypapa 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 09. 03. 17:54

Jó, ne vesszünk össze ezen a 100HZ-es dolgon.
Más: Ha igazán jól szóló High-End audiofil cuccot akartok hallani, akkor érdemes ellátogatni a Nagykörúton levő Bose boltba.

csövi

#17 Felhasználó inaktív   Chinpira 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 09. 03. 18:20

Azzal azért élesen vitába szállnék, hogy a Bose-t high-end kategóriába sorolod...

Audiofil cuccnak elfogadom, de azért ne keverjük a szezont a fazonnal :D

#18 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 09. 03. 18:35

Mindenesetre nekem ami drága az már High-End. És nekem 100e is drága. Ha egy rendszer többe kerül mint 300e az nekem már hiend.

#19 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 09. 03. 18:36

idézet:
Ezt írta Chinpira:
Azzal azért élesen vitába szállnék, hogy a Bose-t high-end kategóriába sorolod...

Audiofil cuccnak elfogadom, de azért ne keverjük a szezont a fazonnal :D
[/quote]

Egyelőre várjunk, mit akar a Bose bolttal.......
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#20 Felhasználó inaktív   Nagypapa 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 09. 03. 18:57

Félreértések elkerülése végett: semmi közöm a Bose-hoz, sőt, gyakorlatilag konkurenciának tekinthetném...
A High-end cucc, amiről beszéltem pedig nem Bose gyártmányú, csak az ő boltjukban láttam...

csövi

#21 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 09. 03. 19:09

Csepegteti... csepegteti....  Kép

Szerkesztette: lameXpert 2004. 04. 03. 18:35 -kor

¤

#22 Felhasználó inaktív   mtx 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 09. 03. 19:27

Nálam az audiophile szinonímája a high-end fogalomnak. Nálatok ez más minőségi fokozatot jelent? Ha jól értem a hifi után jön az audiophile és annak a legvégén a highend?
neduddki!

#23 Felhasználó inaktív   Nagypapa 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 09. 03. 19:27

LameXpert, én utállak! Ne kötekedj már!

csövi

#24 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 09. 03. 19:28

idézet:
Ezt írta Nagypapa:

csövi
[/quote]

Ez legalább egyértelmű volt :D :rolleyes:

#25 Felhasználó inaktív   mtx 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 09. 03. 19:28

idézet:
Ezt írta Nagypapa:

csövi
[/quote]

Pedig még csak most léptél be a fórumba. Mi lesz 200 után ha ez így folytatódik :D
neduddki!

#26 Felhasználó inaktív   Nagypapa 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 09. 03. 19:30

Hát ez az. Még csak most léptem be, máris belémkötött. Senkinek nem akartam reklámot csinálni, csupán beszélgetni akartam olyanokkal, akiket szintén érdekel ez a téma.
Más: Hallott valamelyikőtök már plazma-magassugárzót?

csövi

#27 Felhasználó inaktív   mtx 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 09. 03. 19:39

idézet:
Ezt írta Nagypapa:
Hallott valamelyikőtök már plazma-magassugárzót?
[/quote]

Szintén a high&end show-n hallottam tavaly egy plazma hangsugárzót, ez mély és magassugárzó is volt egyben. Marha nagy dög volt, szerintem legalább 1.2 méter magas két nagy fekete lap 10-20 centi vastagsággal. Nekem nem tetszett a hangja, a JMLab dobozok nekem jobban bejöttek, bár két kis dobozért 1.5 millát :eek: kiadni (JMLab Utopia ha jól emlékszem).
neduddki!

#28 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 09. 03. 19:47

idézet:
Ezt írta mtx:
Nálam az audiophile szinonímája a high-end fogalomnak. Nálatok ez más minőségi fokozatot jelent? Ha jól értem a hifi után jön az audiophile és annak a legvégén a highend?[/quote]

Maradva a topic témájánál: először jövök én....

....utána a zene.... azután egy kis zene.... végül pedig a (zene)hallgatás :)

Kéretik kívülrekeszteni minden egyéb alpári szempontot, ha lehet maradjunk annál, hogyan hallatszik :)

(és hidd el, nem az a jobb, ami drágább)
¤

#29 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 09. 03. 19:51

idézet:
Ezt írta Nagypapa:

csövi
[/quote]

Végre egy őszinte ember :)

idézet:
....ordítottam, toporzékoltam
hagyja a dagadt ruhát másra
engem vigyen a padlásra....[/quote]

Azért hadd kérjelek téged is, vedd figyelembe

1. a topic témáját
2. a későnjövők a helyüket csak a szünetben foglalhatják el...
3. üdv
¤

#30 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 09. 03. 19:58

idézet:
Hifi, hifibb, leghifibb

A hifi a technika ajándéka. Mire az eliramlott szimfónia vagy popkoncert újra megrezegtetheti a levegőt (meg a ház falait), tranzisztorok és elektroncsövek, kondenzátorok és ellenállások, mágnesek és tekercsek adják kézről-kézre az elektronokat. Minden megmérhető, kimutatható, műszaki nyelvre fordítható.

"A zene pedig nem Lelkesedés és Szenvedély, hanem Kvartszextakkord vagy Bővített Szeptim" - mondja a zenész.
"A hifi pedig nem Dejóabasszus és Hűmicsodatérhatás, hanem Oszcilloszkóp és Frekvenciaanalizátor" - mondja a mérnök.

A Technika korlátai

És mégis, néha az a lemezjátszó szól szebben, amelyik kétszerte jobban nyávog, avagy az az erősítő, amelyik sokszorta többet torzít a másiknál. A hangminőség tehát mégsem irható le a technika nyelvén?
A válasz: igen is, meg nem is. Ha a feladatot a sánta ördögre bízzuk, az ő műszerei bizonyára mindent kimutatnak. Sajnos, a gyakorlatban mindíg él a gyanú, hogy nem kellene-e még valamit megmérni. Még sajnálatosabb, hogy az erősítők, lemezjátszók, hangszórók nem jellemezhetők néhány egyszerű adattal, mint ha romantikus drámák főszereplői volnának. Kitartva hasonlatunk mellett, ha Kunigunda szebb, okosabb, ügyesebb és jellemesebb, tehát minden tekintetben kívánatosabb Rozamundánál, akkor nyilván ő az ideális hősnő. Csakhogy mi van akkor, ha Kunigunda csinos, de kétbalkezes, Rozamunda pedig talán szexisebb, de nem tolakodott, amikor az észt osztogatták... Olvasóink tetszésük szerint bonyolíthatják a képletet.[/quote]
¤

Téma megosztása:

• (16 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó