idézet:
A zene persze mindenkié, de tegye szívére a kezét az Olvasó, és valljon: mikor volt utoljára koncerten? akár beat-koncerten? Mert a Zene ma már mindenki számára egyre inkább csak Gépzene. Így jutottunk el a demokratizmusnak egy sosem álmodott magas fokára, amelyen bármiféle zene bárki számára bármikor hozzáférhető. Éppen csak a lényeg ment veszendőbe: az akusztikus élmény. Mindenki (még a zsebrádió csiripelésében, még a Wurlitzer bummogásában is) ezt az elveszett élményt vadássza - csak éppen kevésbé tudatosan, kevésbé intenzíven és lényegesen kevesebb sikerrel, mint a hifi-rajongók.
Hifi, hifibb, leghifibb
A szó - az angol High Fidelity rövidítése - nálunk is meghonosodott. Azt jelenti: élethű hangvisszaadás. A mérnökök nem szeretik ezt a túlontúl is elkoptatott kifejezést, hiszen egy lemezjátszó, egy magnó, egy hangszóró önmagában véve nem lehet hifi, legfeljebb hifibb egy másiknál. Leghifibb pedig nyilván nem létezik: az élő zene varázsa reprodukálhatatlan. Ámde megközelíteni, éreztetni, illúziókkal pótolni igenis lehet a muzsika eredeti hangulatát. Ez tehát a hifi: technikai médium, de elválaszthatatlan a zenei kultúrától.[/quote]
Alapfogalom : Hi-Fi
Elküldve: 2002. 08. 28. 10:40
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."
Elküldve: 2002. 08. 28. 11:34

Elküldve: 2002. 08. 29. 22:22
Ehhez csak annyit tudok hozzászólni, hogy igazatok van! A szabadtéri rendezvényeken használt felszerelések, ha működési elvük nagyon hasonló, akkor is telejsen külömböznek a szobai rendszerektől. Volt szerencsém nagyon sok Hi-Fi-nek mondott rendszerhez. Az egybeszererelt "csodák", ahol jóformán csak az hiányzik, hogy az ágyba hozza a kávét reggel miután felébresztett. Véleményem szerint (ezzel senkit nem akarok megsérteni) ezek a legócskábbak, ami az áruknak köszönhető leginkább! Van rajtuk 15 esetenként ennél jóval több gyárilag beprogramozott hangzáskép. Tapasztalataim szerint az AIWA tudja a legkevésbé visszaadni a minőségi zenehallgatás élményét! Volt szerencsém kipróbálni az NSX-S90-es cikket, de sehogyan sem tudtam ráerőszakolni minőségi hangzást!
A legtöbb esetben gumit vagy habosított anyagot használnak a szobai hangszórók membránjának elkészítésére, ami azt eredményezi, hogy a nyagyobb teljesítményű hangszórók képesek kisebb teljesítménnyel is szépen szólni. Sokat hallgatok Dire Straits-et és egetverő, mekkora a külömbség egy nagyteljesítményű szabadtéri hangfalkupac és a szobai hangfalak hangzásása közt. Lehetőségem van itthon Surround-ban hallgatni a zenét és arra is, hogy szabadtéri hangfalakon. Sokkal ütősebb a szabadtérieknek hangja! Ha nagyritkán lehetőségem nyílik rá, hogy felcsavarjam kicsit a hangerőt, akkor stereo-ban teszem azt, mert -szerintem- még a surround sincs sehol ettől az élménytől!
Ha valaki teheti, akkor menjen el, ha nem is koncertre, de egy zenés szabadtéri rendezvényre!!!
Elküldve: 2002. 08. 29. 23:11
idézet:
Ezt írta Mumia:
........És szerintem qrva jól szól, nagyon kevés jobbat hallottam eddig...........[/quote]
idézet:
Láss, ne csak nézz
Láss, ne csak nézz! Azt mondom
Láss, mert sorsod csak így érted
Lásd, mit meg kell látnod
Másképp kell már élned
Gondolkozz, gondolkozz, gondolkozz
Értsd végre meg
Láss, láss a szép szavakon át
Igen, láss át a csábító mosolyokon
Lásd, hogy csak bemázolt deszka
az imádott bálvány
Azt mondom: láss, mert sorsod
csak így érted
Lásd, mit meg kell látnod
Másképp kell már élned most
Soha el ne feledd
ne csak nézz! Láss! Láss![/quote]
Persze... hallgatni se rossz![]()
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."
Elküldve: 2002. 08. 30. 14:35
idézet:
Ezt írta Mumia:
Tényleg ne sértegess mert az enyém is egybe van szerelve. És szerintem qrva jól szól, nagyon kevés jobbat hallottam eddig.[/quote]
Azt is nézzük azért, hogy mihez képest szól jól.
Ez a "nagyon kevés jobb" pedig érdekesen hangzik, szerintem nem hallottál még elég (normálisabb) rendszert.
Elküldve: 2002. 08. 30. 15:27
Nem tudom, hogy nektek is ez e a véleményetek, de szerintem a hangvisszaadás alig fejlődött az utóbbi 20-30 évben. Gyakorlatilag az egyetlen igazán nagy előrelépés a digitális technika megjelenése volt. Viszont még mindig dinamikus hangszórókkal, bass-reflex dobozokkal hallgatjuk a zenét, ezek minden hátrányával együtt. Az erősítők kapcsolástechnikája sem igen változott, sőt elkezdték újra gyártani az elektroncsöveket is a drágább erősítők számára.
Eltüntek a jó kis bakelit lemezek, jött a CD, ami valóban könnyebben kezelhető lett, de ugyanakkor rosszabb minőségű, pláne akkor volt rosszabb amikor megjelent. Sose felejtem el, amikor úgy 10 éve egy tanárom verte a nyálát, hogy milyen jól szól a Philips CD lejátszója és tartottunk egy szeánszot, aminek a végén be kellett látnia, hogy a tesla nc431 lemezjátszóm egy ortofon hangszedővel porig lealázza.
Hála istennek ma az új kor hajnalán vagyunk. Megjelentek ugyanis a nagyfelbontású formátumok, a SACD és a DVD-Audio. Ezek már igazán jó hangvisszaadást fognak nyújtani majd pár év múlva, amikor már elég kiforrottak és elterjedtek lesznek. Noés persze olcsóbbak, mert ma még 10 ezer körül van egy SACD lemez, ami vérlázító.
Az élő zene varázsát pedig semmi sem kárpótolja. Itt most nem a Pepsi szigeten található sátrakban hallható zenére gondolok, mert az átlagon aluli minőségű. Persze itt is volt kivétel, mert a Jazz szinpad valahogy mindig jól szólt.
Elküldve: 2002. 08. 30. 15:35
idézet:
Ezt írta mtx:
Egy DIN szabványban annak idején rögzítették, hogy mettől Hifi a Hifi..........[/quote]
Tedd hozzá, technikailag![]()
Elküldve: 2002. 08. 30. 16:15
idézet:
Ezt írta LAMExPERT:
Tedd hozzá, technikailag[/quote]
Igen technikailagEgyébként nem tudod hol lehet ezeket a szabványokat megtalálni a neten? Én csak egy helyet találtam, de ott csak pénzért lehet letölteni, annyira meg nem érdekel.
Elküldve: 2002. 08. 30. 21:14

De nem véletlenül mondtam a technikait. A DIN 45500 egy sokat idézett szabványként inkább csak technikai minimumot jelentett, és semmiképpen nem hangminőséget. Arra azért jó volt persze, hogy az ocsut a búzától...
Szerkesztette: lameXpert 2004. 04. 03. 18:34 -kor
Elküldve: 2002. 09. 03. 15:47
Egy ideje én is hobbi-hifista vagyok, de nem magas szinten. Kb 1 éve vásároltam egy komolyabb, audiofil rendszert (a high-end-től még messze van). Egyszerű láncról van szó: CD-játszó, erősítő, két hangszóró.
Igyekeztem a rendelkezésre álló keretből minél jobb minőséget beszerezni, ezért egy Marantz CD-6000-es CD játszót választottam Marantz PM-7000-es erősítővel és két Mission állódobozzal.
Meg vagyok elégedve a hangjával, de mindig foglalkoztatott az, hogy a bakelit (vinyl) mit tudna hozzáadni az élményhez. Mióta megvan a cucc, eléggé kritikus füllel tudom hallgatni a felvételeket, ugyanis itt elég jól érezhető, hogy mely felvételek készültek jó technikai háttérrel és hozzáértéssel, és melyeket "csapták össze". Hatalmas különbségek vannak lemezek között.
Ennek ellenére nehezen tudom elhinni, hogy a bakelit jól kivehető előnnyel bírna a hangvisszaadás terén. Hangsúlyozom: nem nagyon hallgattam még bakelitet, a saját rendszeremen pedig egyáltalán nem.
Ha van még pár hozzáfűznivalótok a bakelittel kapcsolatban, kíváncsian hallgatom.

Elküldve: 2002. 09. 03. 16:23
A bakelit előnye az, hogy a felbontás gyakorlatilag korlátlan, bár egyéb paramétereiben jóval elmarad a CD-től (pl. dinamika, frekvenciatartomány, csatornák közötti áthallás) Általánosságban elmondható, hogy egy 100 ezer forintos lemezjátszó egy hasonló árú CD lejátszót hangminőségben biztos megelőz. Hátrányként sajnos ott van a bakelit sérülékenysége és manapság már nehéz beszerezhetősége. Nekem sincs már bakelit lemezjátszóm, illetve megvan még a régi, csak már nem használom.
Ha meg akarsz győződni a különbségekről, akkor menj el egy hifi&highend showra. Tavaly hallottam egy Jadis lemezjátszóról Bartók valahanyadik hegedűversenyét és egyszerűen nem tudtam betelni vele. Ja és a lemez hungaroton kiadás volt, asszem a 70-es évekből, de az évszám nem biztos. Persze az ott látható rendszerek gyakorlatilag elérhetetlenek egy átlagember számára. Az említett rendszer potom 5-6 milla volt.
Elküldve: 2002. 09. 03. 17:34
Az a helyzet, hogy a hangosítzásra tervezett ládákat nemigen szokás összehasonlítani (legalábbis hangzásvilág szenpontjából) a HI-FI-kkel. Teljesen más világ a kettő.
csövi
Elküldve: 2002. 09. 03. 17:42
idézet:
Ezt írta Nagypapa:
Teljesen más világ a kettő.
csövi[/quote]
Igaz, hülyén fogalmaztam, nem hangzásvilágra értettem, hanem inkább arra, hogy ezt hallottam hangosabban torzítás nélkül szólni.
Amúgy az hogy 100Hz alatt nem szól abban nem vagyok olyan biztos.
De lehet benne valami, ha jobban belegondolok.
[ 2002. szeptember 03.: Mumia szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2002. 09. 03. 17:54
Más: Ha igazán jól szóló High-End audiofil cuccot akartok hallani, akkor érdemes ellátogatni a Nagykörúton levő Bose boltba.
csövi
Elküldve: 2002. 09. 03. 18:20
Audiofil cuccnak elfogadom, de azért ne keverjük a szezont a fazonnal

Elküldve: 2002. 09. 03. 18:36
idézet:
Ezt írta Chinpira:
Azzal azért élesen vitába szállnék, hogy a Bose-t high-end kategóriába sorolod...
Audiofil cuccnak elfogadom, de azért ne keverjük a szezont a fazonnal[/quote]
Egyelőre várjunk, mit akar a Bose bolttal.......
Elküldve: 2002. 09. 03. 18:57
A High-end cucc, amiről beszéltem pedig nem Bose gyártmányú, csak az ő boltjukban láttam...
csövi