HWSW Informatikai Kerekasztal: Alapfogalom : Hi-Fi - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (16 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Alapfogalom : Hi-Fi Értékeld a témát: -----

#191 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2003. 07. 29. 11:01

olvasásra
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#192 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2003. 07. 30. 11:57

en mar megszoktam :D

#193 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 07. 30. 11:58

bakker... elaludtam a 4000. hozzaszolasom. pedig milyen szep kerek lett volna.

#194 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 08. 27. 10:44

Két sokat hivatkozott, de nagyon keveset olvasott és még kevesebbet megértett alapelv:

idézet:
The MP3 standard

Which are the basic elements of the MP3 compression formats? There are two basic elements:

non-audible frequency principle, that is that if there are sound sources next to other sound sources with higher intensity, the first won’t be heard by you; for example, if a bird sings next to a car with engine running, it is nearly impossible to hear the bird as the intensity of the noise made by the engine is higher than the sound emitted by the bird. Eliminating this sound source, means losing some audio information which wouldn’t have been heard by you obtaining a smaller file.

principle of the less important signals: within the sound spectrum, that is the frequencies which can be heard by man, there are some frequencies which can be considered less important in terms of rendering fidelity; eliminating these, the size of the audio file is reduced. [/quote]
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#195 Felhasználó inaktív   simcax 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 08. 27. 11:48

[url="http://"http://www.heise.de/ct/00/06/092/default.shtml"]mp3 vs. wav teszt[/url] (sajnos német). A Maranz CD14 - Marantz PM14 - B&W Nautilus 803 láncon lefolytatott teszten a hallgatóság nagy része nem tudta megkülönböztetni az eredeti wavból kiírt tracket a 256kbit/s-es mp3 enkódoláson/dekódoláson átesett wavból írt tracktől.
[url="http://"http://www.soundexpert.info/"]http://www.soundexpert.info/[/url] Itt is lehet vaktesztelni, illetve eredményeket elemezgetni.
"Really, I'm not out to destroy Microsoft. That will just be a completely unintentional side effect. "
-- Linus Torvalds

#196 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 08. 27. 12:10

idézet:
Due to the nature of lossy algorithms, audio quality suffers when a file is decompressed and recompressed (generation losses).

By definition, it is impossible to make an audio format that is both lossy and high fidelity. [/quote]

idézet:
Pontius Pilate

Pontius Pilate was the governor of the small Roman province of Judea from 26 CE until 37, although Tacitus believed him to be the procurator of that province. His biographical details before and after this time are unknown.

Pilate is famous primarily as a crucial character in the New Testament account of Jesus, but most of our knowledge of him comes from the account of the Romano-Jewish historian Flavius Josephus.

Pilate is said to have displayed a serious lack of empathy for Jewish sensibilities, for example by displaying Roman religious symbols and by appropriating Temple funds for the construction of an aqueduct. He then responded harshly to the resulting unrest, possibly because, due to political machinations, the powerful neighboring Roman province of Syria was unable to provide him military support.

In approximately 36, Pilate used arrests and executions to quash a Samaritan religious uprising. After complaints to the Roman legate of Syria, Pilate was recalled to Rome.

In the New Testament account, Pilate hesitates to condemn Jesus until "the Jews" insist, after which Jesus is sentenced to crucifixion under the sign, "Jesus Christ, King of the Jews". This account is often considered to be an effort by early Christian polemicists to curry favor with Rome by placing the blame for Jesus' execution on the Jews. [/quote]

"És amikor Pilátus megkérdezte a tömeget
- Kit feszítsünk meg a latrok közül, Barabbást vagy a názáretit?
a tömeg egyenként mondta Barabbás nevét és egy hangon zúgta: Jézust.
- Én mosom kezeimet!"
¤

#197 Felhasználó inaktív   S W 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 08. 27. 12:54

idézet:
Ezt írta simca_x:
[url="http://"http://www.heise.de/ct/00/06/092/default.shtml"]mp3 vs. wav teszt[/url] (sajnos német). A Maranz CD14 - Marantz PM14 - B&W Nautilus 803 láncon lefolytatott teszten a hallgatóság nagy része nem tudta megkülönböztetni az eredeti wavból kiírt tracket a 256kbit/s-es mp3 enkódoláson/dekódoláson átesett wavból írt tracktől.
[url="http://"http://www.soundexpert.info/"]http://www.soundexpert.info/[/url] Itt is lehet vaktesztelni, illetve eredményeket elemezgetni.
[/quote]

Hmmm...

Bármelyik "kereskedelmi" rádióadóról átkapcsolva a Bartók - ra - számomra - ordít a különbség...
SW

#198 Felhasználó inaktív   simcax 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 08. 27. 15:59

idézet:
Ezt írta SW:

Hmmm...

Bármelyik "kereskedelmi" rádióadóról átkapcsolva a Bartók - ra - számomra - ordít a különbség...
[/quote]

Számomra is. Biztos hogy (csak) a lossy tömörítés miatt? Úgy tudom telerakják a jelet limiterekkel meg dinamikakompresszorral, "mert az jobb a hallgatonak". Az autóban ülve, zajban egyes részletek túl halkak, egyesek túl hangosak lennének dinamikakompresszió nélkül, ha jól értem a magyarázatát a dolognak. Persze sem a zenéhez, sem a hifihez nincs sok köze a kereskedelmi rádióknak...
"Really, I'm not out to destroy Microsoft. That will just be a completely unintentional side effect. "
-- Linus Torvalds

#199 Felhasználó inaktív   subvoice 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 08. 27. 20:41

Sok igazság van abban, amit simca_x írt. A sok dinamika kompresszor, limiter, DSP mind agyonvágja a zenét. Mondjuk azt tényleg nem a kereskedelmi rádiókon kell keresni. :)

Ha már itt tartunk, leírom, hogy jártam. Van egy nagyon jó film, a Rettenthetetlen, aminek ráadásul csodaszép zenéje van. Alapvetően nem vagyok komolyzene rajongó, de ezért a zenéért megveszek. Megvolt a film VHS-en, a zene CD-n, erre most akciós lett a DVD, gondoltam milyen jó lenne összekapcsolni a képet és a hangot, megvettem. Mikor betettem a lejátszóba, hirtelen nem tudtam eldönteni, hogy a hangmérnök melyik testrészének eltávolítása lenne számára megfelelő büntetés. Egyszerűen a sírógörcs kerülgetett, amikor meghallottam, mit műveltek a zenével. Ez a zene ugyanis rendkívül dinamikus, különösen a harcos jeleneteknél, ahol erősen ütik az üstdobot. A kedves hangmérnök erre a zenére rátett egy nagyon csúf nagy dinamika kompresszort vagy limitert vagy mittudomén mit, aminek az eredménye, hogy a kép nélkül a film történetét elmesélni képes zene egy élettelen szarrá változott. Ezt tetézi az, hogy az üstdob megszólalásakor a vonósok hangereje kb. -20 dB-t esik, hogy ne csak élettelen, de hallgathatatlan is legyen. Kétségbe esve kezdtem keresgélni, hátha csak a DD hangsáv ilyen, de dts az nincs rajta (igaz, hova férne el egy három órás film mellett). Szóval, a drága stúdiókban is ülnek kontárok szép számban. :( Ja, és ez az eredeti (angol) hangsáv, mert szinkron nincs a DVD-n, tehát nem a szinkron stúdióban rontották el. Nesze neked elméleti 96 dB dinamika tartomány...

#200 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 08. 28. 11:37

es ha jol emlexem tobb helyen 384kbit jut az osszes hangsavnak... raadasul nem is a legjobb minosegu csomagolassal. de lehet tevedek.

en igazabol nem is ertem, hogy "duborogtetni" (gyakran emberi beszedhez, es zajokhoz!) miert kell tobbszazezres, millas cucc. valahogy sose hianyzott, es nem is erdekelt.

#201 Felhasználó inaktív   subvoice 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 08. 28. 11:56

Nem kimondottan a tömörítés minőségével van bajom, hanem a béna hangmérnöki munkával. :( Nem értem, minek a dinamika kompresszor, mikor a technika állítólag óriási dinamika tartalékokkal rendelkezik.

#202 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 08. 28. 12:43

a dvdre rogzitett filmek hangja szerintem a cd minoseget nem erik el.

[ 2003. augusztus 28.: arn szerkesztette a hozzászólást ]

#203 Felhasználó inaktív   subvoice 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 08. 28. 12:51

Ez igaz (bár lehetne PCM hangot is rögzíteni a DVD-re). Nem is azt vártam tőle. Csak valami hasonlót. Ami viszont lehetséges, ha a hangmérnök nem rontja el a stúdiómunkát.

#204 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 08. 28. 13:04

meg tuti lesz egy olyan valtas video teren is, mint most a cd-dvda teren.

bar a dvda is nemtom mennyire tekintheto "tokeletes" digitalis zenei felbontasnak. hol a vege?

#205 Felhasználó inaktív   DDL 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 08. 28. 14:17

idézet:
Ezt írta arn:
meg tuti lesz egy olyan valtas video teren is, mint most a cd-dvda teren.

bar a dvda is nemtom mennyire tekintheto "tokeletes" digitalis zenei felbontasnak. hol a vege?
[/quote]

Az analógnál.

Üdv: DDL
Manticore Mantra/SME 3009 SII + ORTOFON MC20MKII + ORTOFON T20 Lp játszó, Sansui CD-X701 cd játszó, maszek csöves előfok, KT88 ULPP végfok, Townshend Sir David hangdoboz. CableTalk Reference1, Straight Wire Rhapsody-S, KIMBER 8TC, AN-L (hálózati) kábelek. SoundOrg készülékállvány.

#206 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 08. 28. 15:12

de az analog rogzites sem tokeletes... mert ugyan "folytonos", de mindenfele beavatkozas (rogzites, lejatszas, akar az ido...) ront a minosegen. es ugye azt ezt "kiszolgalo" jo minosegu szerkezetek a digitalishoz kepest iszonyat dragak.

egy kelloen nagy digitalis felbontast jobbnak tartok. a jovore nezve minosegben is.

#207 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 08. 28. 20:13

Nem én mondtam:

idézet:
mp3 célja

keszitsunk olyan alternativ hangkodolasi rendszert ami erosen savkorlatozott tavkozlesi csatornan vagy szukos adattarolasi kepessegu hordozon a szokasos megoldasoknal (dinamikakompresszio, prediktiv amplitudo-kodolas, savkorlatozo szures) jobb szubjektiv hangminoseget eredmenyez....[/quote]
¤

#208 Felhasználó inaktív   DDL 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 08. 29. 07:36

idézet:
Ezt írta arn:
de az analog rogzites sem tokeletes... mert ugyan "folytonos", de mindenfele beavatkozas (rogzites, lejatszas, akar az ido...) ront a minosegen. es ugye azt ezt "kiszolgalo" jo minosegu szerkezetek a digitalishoz kepest iszonyat dragak.

egy kelloen nagy digitalis felbontast jobbnak tartok. a jovore nezve minosegben is.

[/quote]

Használhatóság és kényelem szempontjából tényleg előnyös a digitális technika. De csak ebből. Sajnos, hogy ez a jövő. Bár vannak bíztató jelek.

Üdv: DDL
Manticore Mantra/SME 3009 SII + ORTOFON MC20MKII + ORTOFON T20 Lp játszó, Sansui CD-X701 cd játszó, maszek csöves előfok, KT88 ULPP végfok, Townshend Sir David hangdoboz. CableTalk Reference1, Straight Wire Rhapsody-S, KIMBER 8TC, AN-L (hálózati) kábelek. SoundOrg készülékállvány.

#209 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 08. 29. 08:35

szerintem nagyon dinamikusan fejlodik az analoggal ellentetben. eleg ha osszehasonlitasz egy jonak szamito mostani es egy 10 evvel ezelotti cdt. a medium ugyanaz, de nagyon nagy dinamikabeli kulonbsegek vannak. meg csak most kezdik igazan kihasznalni a cd 96dbet. persze ilyen ustdobos klasszikuszeneknel nagyon elviszi a dinamikatartomany nagy reszet a dob... ott majd a dvda. de ebbol kiindulva meg varnunk kell az igazan jo minosegu felvetelekre.

lehet lesz mas modszer... csak az adattarolas koltsege egyre csokken, es nincs akadalya annak, hogy az egekbe emeljek a felbontast.

#210 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 09. 15. 06:02

Kivéve az igény mesterségesen is segített hiányát.
¤

Téma megosztása:

• (16 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.