HWSW Informatikai Kerekasztal: Fotográfia (analóg, és digitális egyaránt) - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (123 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Fotográfia (analóg, és digitális egyaránt) Átfogóan a fotózásról

#1081 Felhasználó inaktív   drd 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 01. 24. 16:31

Idézet: bepe_79 - Dátum: 2005. jan. 23., vasárnap - 20:26

Itt is megkérdem, hátha tudja valaki, mert nagyon furdallja az oldalamat a kíváncsiság. Nokia 6220 beépített digitális kamerájánál mi a különbség az éjszakai-mód és a sima közt? Ha éjszakaira állítom, és nincs vaku a telefonon, akkor hogy csinálja meg, hogy este is lehessen vele fényképezni?  :confused:

Üdv: Bepe

Talán a szenzor érzékenységének változtatásával (persze így a zaj nő...), de ez csak tipp.
Üdv,

drd

#1082 Felhasználó inaktív   Kauri 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 02. 08. 19:07

Hali!

Tudom, hogy nem udvarlással kellene kezdenem, de nagyon jónak tartom ezt a topikot.
Egy már érintett témával kapcsolatban lenne egy kérdésem (sok hozzászólást elolvastam, erről azonban nem találtam említést). Nemrég vásároltam két objektívet, ezekre szeretnék Uv szűrűt venni. A B+W jó minőségűnek tűnik (az ára már kevésbé). A kérdésem EF 17-40 f/4.0 L USM-hez érdemes ultra wide szűrőt feltenni?
A vékony szűrő csak a vignettálás miatt fontos, vagy vékonyabb benne az üveg is?
Választ előre is köszi.

Szerkesztette: Kauri 2005. 02. 08. 19:08 -kor

#1083 Felhasználó inaktív   Studi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2005. 02. 08. 19:54

Idézet: Kauri - Dátum: 2005. febr. 8., kedd - 19:07

Hali!

Tudom, hogy nem udvarlással kellene kezdenem, de nagyon jónak tartom ezt a topikot.
Egy már érintett témával kapcsolatban lenne egy kérdésem (sok hozzászólást elolvastam, erről azonban nem találtam említést). Nemrég vásároltam két objektívet, ezekre szeretnék Uv szűrűt venni. A B+W jó minőségűnek tűnik (az ára már kevésbé). A kérdésem EF 17-40 f/4.0 L USM-hez érdemes ultra wide szűrőt feltenni?
A vékony szűrő csak a vignettálás miatt fontos, vagy vékonyabb benne az üveg is?
Választ előre is köszi.

Gyártója válogatja. Vannak olyan slim szűrők, amikről egyszerűen lehagyják az első menetet, vannak olyanok, amik elöl-hátul, csak elöl bevonatosak, vannak olyanok is, amiben vékonyabb az üveg. Hogy B+W-nél ez hogy van, azt nem tudom, de a Hoyákról van egy jó leírás az Elinfo honlapján.

Ha digitális vázon használod az objektíved, ami filmes vázra lett tervezve, szerintem nem lesz gondod a vignettálással, a kisebb érzékelőfelület miatt. De ez csak tipp, ha jól emlékszem, Wizardnak van ilyen obija, kérdezd őt.
"Mindenki a saját baklövéseit nevezi tapasztalatnak." - Oscar Wilde

#1084 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 08. 23:50

jah 17-40em van.
1,3x / 1,6x crop digiten tuti nem gáz a vastag szűrő, sőt még 2 vastag szűrő sem vinnyettál.

fullframe-et nem tudom, holnap ha nem felejtem el, akkor megnézem analógon...
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#1085 Felhasználó inaktív   Kauri 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2005. 02. 09. 10:31

Idézet: WiZARD - Dátum: 2005. febr. 9., szerda - 0:50

jah 17-40em van.
1,3x / 1,6x crop digiten tuti nem gáz a vastag szűrő, sőt még 2 vastag szűrő sem vinnyettál.

fullframe-et nem tudom, holnap ha nem felejtem el, akkor megnézem analógon...

Köszi a gyors választ.
Analóg gép(ke)en használom a 17-40-est, ezért érdekel a slim szűrő.
Dolgoztam sokat digi géppel, de saját részre egyenlőre akarok. Diára fotózom. Ami gép teccik, az túl drága, ami megfizethető az meg még (szerintem) az 1.6x-os crop miatt nem egy csúcs.

#1086 Felhasználó inaktív   Kauri 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2005. 02. 09. 10:32

Egyébként a B+W szűrőkről mi a véleményetek?

Szerkesztette: Kauri 2005. 02. 09. 10:34 -kor

#1087 Felhasználó inaktív   hybryd 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 02. 09. 11:33

Idézet: Kauri - Dátum: 2005. febr. 9., szerda - 10:32

Egyébként a B+W szűrőkről mi a véleményetek?

A Canon L 77mmes szuroatmeroju obik gyarilag ugy vannak kialakitva, hogy nem kell rajuk slim szuro (1db szuro eseten).

A B+W a szurok Rolls Royce-a.

#1088 Felhasználó inaktív   Kauri 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2005. 02. 10. 13:24

Lenne még egy kérdésem: Hol lehet kapni, a Pálvölgyi Fotón kívül, B+W szűrőt? Nekik nincs webáruházuk, viszont emiatt nem utaznék fel Pestre (innen vidékről ;) )
Neten nézelődtem, de a legtöbb helyen csak Hama vagy Hoya filtert lehet kapni.

Szerkesztette: Kauri 2005. 02. 10. 13:33 -kor

#1089 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 11. 21:38

Idézet: Kauri - Dátum: 2005. febr. 10., csütörtök - 13:24

Lenne még egy kérdésem: Hol lehet kapni, a Pálvölgyi Fotón kívül, B+W szűrőt? Nekik nincs webáruházuk, viszont emiatt nem utaznék fel Pestre (innen vidékről ;) )
Neten nézelődtem, de a legtöbb helyen csak Hama vagy Hoya filtert lehet kapni.

A B+W kibuszottul drága, persze a világ legjobb szűrői is egyben.
A Hoya is hasonló kategória, a tudsz venni Hoyát, és nem akarsz szaladgálni B+W után, vedd meg a Hoyát nyugodtan. A B+W valóban a szűrők királya, de azért a Hoya is ott van abban az udvartartásban, legalább egy Királyi tanácsadó szintjén. Az is baromi jó, elit minőség.

#1090 Felhasználó inaktív   drd 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 11. 22:33

Idézet: Targa - Dátum: 2005. febr. 11., péntek - 21:38

A B+W kibuszottul drága, persze a világ legjobb szűrői is egyben.
A Hoya is hasonló kategória, a tudsz venni Hoyát, és nem akarsz szaladgálni B+W után, vedd meg a Hoyát nyugodtan. A B+W valóban a szűrők királya, de azért a Hoya is ott van abban az udvartartásban, legalább egy Királyi tanácsadó szintjén. Az is baromi jó, elit minőség.

Mondjuk úgy, hogy nem tud annyival többet a B+W, mint amivel többe kerül. Főleg nem egy mezei UV vagy sky. Abból megkockáztatom (tudom, felségsértés :)) még egy Soligor is elég, ha nem gáz a normál foglalat. Az UV, ha belegondolsz tulképp csak egy planparalell lemez, olyat meg minden hülye tud csinálni.
Üdv,

drd

#1091 Felhasználó inaktív   Studi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 24. 10:07

:( Így jár, aki nem áll be a sorba, és nem kezd műanyag dobozokat gyártani: Leica in financial crisis

#1092 Felhasználó inaktív   Studi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 08. 10:43

Felhozom egy kicsit a témát.

Arra gondoltam, hogy be kellene a negatívjaimat szkennelni, és ehhez szeretnék valami eszközt vásárolni.
Az a problémám, hogy a Minolta Scan Dual nekem nagyon drága, mostanában legfeljebb ~40k körül tudnék szánni a dologra. Akérdésem az lenne, hogy a síkágyas, filmadapteres szkennerek mennyire adnak elfogadható minőséget? Konkrétan a Canon CanoScan 4200F-re gondoltam, esetleg a 8000F-re. A 8000F annyiből jobban tetszik, hogy van benne infrás karc-por keresés, viszont egy tizessel drágább.
Esetleg tudtok ebben az árkategóriában valami mást, jobbat ajánlani?
Hol érdemes beszerezni ezeket az eszközöket? Mert a számtech boltok kínálata általában szegényes, a fotós boltok meg drágák. :(

#1093 Felhasználó inaktív   drd 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 08. 16:32

Idézet: Studi - Dátum: 2005. márc. 8., kedd - 10:43

Felhozom egy kicsit a témát.

Arra gondoltam, hogy be kellene a negatívjaimat szkennelni, és ehhez szeretnék valami eszközt vásárolni.
Az a problémám, hogy a Minolta Scan Dual nekem nagyon drága, mostanában legfeljebb ~40k körül tudnék szánni a dologra. Akérdésem az lenne, hogy a síkágyas, filmadapteres szkennerek mennyire adnak elfogadható minőséget? Konkrétan a Canon CanoScan 4200F-re gondoltam, esetleg a 8000F-re. A 8000F annyiből jobban tetszik, hogy van benne infrás karc-por keresés, viszont egy tizessel drágább.
Esetleg tudtok ebben az árkategóriában valami mást, jobbat ajánlani?
Hol érdemes beszerezni ezeket az eszközöket? Mert a számtech boltok kínálata általában szegényes, a fotós boltok meg drágák. :(

A kérdés, hogy milyen célra akarod szkennelni a cuccaidat? Ha arra, hogy monitoron nézegeted, akkor jó lehet egy jobbfajta síkágyas szkenner is, de ha rendesen archiválni akarsz, akkor komoly összeget rá kell szánnod.
Üdv,

drd

#1094 Felhasználó inaktív   Studi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 08. 16:39

Idézet: drd - Dátum: 2005. márc. 8., kedd - 16:32

A kérdés, hogy milyen célra akarod szkennelni a cuccaidat? Ha arra, hogy monitoron nézegeted, akkor jó lehet egy jobbfajta síkágyas szkenner is, de ha rendesen archiválni akarsz, akkor komoly összeget rá kell szánnod.

Főleg webes megjelenés, monitor, és hogy korrekt nyomtatásokat lehessen kihozni belőle. Én felbontásban 2400 DPI-ben határoztam meg az igényem, ez kb egy 6MP-es digiképet eredményez, amivel már sokmindent lehet kezdeni. Az érdekelne, hogy élesség, dinamika, színhűség, kontraszt tekintetében mennyire produkálnak elfogadható képet ezek a scannerek?

#1095 Felhasználó inaktív   acws 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 08. 19:14

Idézet: Studi - Dátum: 2005. márc. 8., kedd - 16:39

Főleg webes megjelenés, monitor, és hogy korrekt nyomtatásokat lehessen kihozni belőle. Én felbontásban 2400 DPI-ben határoztam meg az igényem, ez kb egy 6MP-es digiképet eredményez, amivel már sokmindent lehet kezdeni. Az érdekelne, hogy élesség, dinamika, színhűség, kontraszt tekintetében mennyire produkálnak elfogadható képet ezek a scannerek?

Nem a dpi, illetve nem elsősorban a dpi a lényeg. Sokkal inkább a denzitás. Egy dia korrekt behúzásához kell a 3.6-os Dmax. A tényleges és nem a dobozra/szórólapra ráírt  :)
A sikágyasok olcsóbb kategóriájánál ez nem jellemző. Nagyon sokat fogsz vele küzdeni ill photoshop-olni amíg kép lesz belőle.
Nézd meg az Acer/Benq 2720/2740-es masináit (2720 asszem ICE nélküli a 2740-es ICE-vel). Guga árlistájában láttam az ICE-s verziót 67K bruttó, az ICE nélküli olcsóbb szvsz max 60000 körül. Az elődje 2700/2710 egész jó gép volt, valszeg ez is OK. Ennél alább ne add.

Acws aki sokat kűzdött különféle scannerekkel  :D
web-solution.hu A megfizethető tárhely

#1096 Felhasználó inaktív   GoLAN 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 08. 19:23

Idézet: Studi - Dátum: 2005. márc. 8., kedd - 16:39

A felbontás érték itt se sokat mond a minőségről, 2400 felett házi használatra szinte mindegy a dpi. Amit viszont nem szeretnek publikálni a ccd-s szkennerekhez az a denszitás (vagy dinamika tartomány). Míg egy mezei dobszkenner is simán hozza az 5-5.5-ös tartományt, addig a síkágyasok jó ha 3.0-3.4 között tudnak produkálni, de az olcsóbbak 2.0-2.5 képesek teljesíteni, arra meg diaadapter felesleges is.

Az Epson őrületesen büszke volt megjelenésekor a Perfection 4870-re, mert képesek voltak 3.8-as mérhető denszitást ccd-vel összehozni. Szóval ez egy jó típus.

Ha nem találsz neten valós denszitásról tesztet (vagyis, hogy mennyire fekete a fekete, ha fehér=0), kiindulhatsz az elméleti értékből - RGB szkenner esetén, ahány bit színmélységet tud a szkenner, annak az tized része az elméleti max dinamikatartomány. Mindenképp érdemes neten kutatni, de hogy néhány konkrét példát írjak:
Canon CanoScan 9900F - 3200 dpi, 48 bit, D valós 3.1
Canon CanoScan 5200F - 2400 dpi, 48 bit, D valós 3.3 (!)
Epson Perfection 4870 Photo - 4800 dpi, 48 bit, D valós 3.8
Érzékenységben a tizedek rengeteget számítanak, az Epson 22%-al lát többet a 9900F-hez képest. Egyébként Epsonhoz többnyire jár IT8-as hitelesítő tábla, ami remek eszköz színkalibrációhoz, de ez már nem fotográfia téma.

szerk:
Na, lassú voltam, mint a csiga, de most már benne hagyom, acws-é a pont.  :)

Szerkesztette: GoLAN 2005. 03. 08. 19:25 -kor

#1097 Felhasználó inaktív   acws 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 08. 19:30

Idézet: GoLAN - Dátum: 2005. márc. 8., kedd - 19:23

Canon CanoScan 9900F - 3200 dpi, 48 bit, D valós 3.1
Canon CanoScan 5200F - 2400 dpi, 48 bit, D valós 3.3 (!)
Epson Perfection 4870 Photo - 4800 dpi, 48 bit, D valós 3.8
Érzékenységben a tizedek rengeteget számítanak, az Epson 22%-al lát többet a 9900F-hez képest. Egyébként Epsonhoz többnyire jár IT8-as hitelesítő tábla, ami remek eszköz színkalibrációhoz, de ez már nem fotográfia téma.

Az említett Epsonról valóban sokat hallani és kizárólag csak pozitívat. Kár, hogy 130K bruttó.
Az IT8 mellé csak egy Silverfast Ai kell és tökéletes  :D  Kár, hogy a progi kb a scanner árának a jó 1/3-a szokott lenni. Érdemes még a Vuescan-nel próbálkozni, elég jó és sokkal olcsóbb mint a Silverfast.

Szerk:

Idézet

szerk:
Na, lassú voltam, mint a csiga, de most már benne hagyom, acws-é a pont

A lényeg, hogy jól beszéltél  :D

Szerkesztette: acws 2005. 03. 08. 19:31 -kor

#1098 Felhasználó inaktív   GoLAN 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 08. 19:49

Idézet: acws - Dátum: 2005. márc. 8., kedd - 19:30

Az említett Epsonról valóban sokat hallani és kizárólag csak pozitívat. Kár, hogy 130K bruttó.

A CanoScan 5200F több helyen kifutó akciós bruttó 32.000 körül, de szerintem is inkább egy használt profi lenne a megoldás Studinak.

#1099 Felhasználó inaktív   acws 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 08. 19:53

Idézet: GoLAN - Dátum: 2005. márc. 8., kedd - 19:49

A CanoScan 5200F több helyen kifutó akciós bruttó 32.000 körül, de szerintem is inkább egy használt profi lenne a megoldás Studinak.

Az a baj, hogy a használt profi is drága  :(

#1100 Felhasználó inaktív   Studi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 08. 20:03

:respect:
Köszönöm uraim az okítást, már legalább azt tudom, hogy mit kell keresnem. :up:

A CanoScan 8000F a szimpatikus az infrás karc és por retusálás miatt, de erről még nem találtam denzitás adatot.

Az acws által ajánlott Benq 2740-est nem találom, helyette van 2750, az említett ICE tudással, és árral. Ezzel az a legfőbb gondom, hogy sógoréknál nem találtam árat. Április végén valószínűleg megyünk Grazba, jó lenne ott megkaparintani.
Filmscannerek alsó kategóriájában van még a Minolta Dual Scan IV. Erről esetleg tudtok valamit? Az osztrákoknál egész elfogadható, 300-340 euro körüli árakat látok, míg nálunk 110k forint. :eek: :(

Téma megosztása:

• (123 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.