HWSW Informatikai Kerekasztal: Fotográfia (analóg, és digitális egyaránt) - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (123 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Fotográfia (analóg, és digitális egyaránt) Átfogóan a fotózásról

#1141 Felhasználó inaktív   SumQuiSum 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 04. 22. 16:38

Idézet: WiZARD - Dátum: 2005. ápr. 22., péntek - 17:23

szerintem sehogy nem lehet beállítani kompaktokat (de mást se nagyon), hogy egy külső vaku fényét is figyelembe vegye...

A szó legszorosabb értelmében persze, hogy nem lehet, de pl olyan beállításokat lehet alkalmazni, amikkel a saját vakujával alulexponáltak lennének, de a slave-vel jók.
Az élet attól szép, hogy bármi megtörténhet, és attól szar, hogy meg is történik.

#1142 Felhasználó inaktív   acws 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 22. 16:45

Több vaku használatának - hacsak nem dedikált egymással együtt dolgozni tudó ttl vakukat használsz - két módja van.

Mindkettő feltételezi a gépen a manuális módot.

1. kiválasztasz egy fix blendét a gépen, olyat amilyet mindkét vaku automatikája ismer. Beállítod a vakun a "film" fényérzékenységét (ISO) és a gépen beállított blendét. A vakuk maguktól ki fognak kapcsolni amikor elég a fény. Mivel mindkét vaku érzékeli a másik által kibocsájtott fényt is (ill annak visszaverődését) jókor fognak lekapcsolni.

2. Manuális módba teszed a vakukat, elvillantod mindkettőt és egy vakufénymérővel megméred mekkora belendét kell beállítanid a gépen. Célszerű ha a vakuk teljesítményét kézzel tudod szabályozni, így nem kell távolabba ill közelebbre raknod, hogy megfelelő legyen a kibocsájtott fénymennyiség.
web-solution.hu A megfizethető tárhely

#1143 Felhasználó inaktív   SumQuiSum 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 22. 17:12

Idézet: acws - Dátum: 2005. ápr. 22., péntek - 17:45

Több vaku használatának - hacsak nem dedikált egymással együtt dolgozni tudó ttl vakukat használsz - két módja van.

Mindkettő feltételezi a gépen a manuális módot.

1. kiválasztasz egy fix blendét a gépen, olyat amilyet mindkét vaku automatikája ismer. Beállítod a vakun a "film" fényérzékenységét (ISO) és a gépen beállított blendét. A vakuk maguktól ki fognak kapcsolni amikor elég a fény. Mivel mindkét vaku érzékeli a másik által kibocsájtott fényt is (ill annak visszaverődését) jókor fognak lekapcsolni.

2. Manuális módba teszed a vakukat, elvillantod mindkettőt és egy vakufénymérővel megméred mekkora belendét kell beállítanid a gépen. Célszerű ha a vakuk teljesítményét kézzel tudod szabályozni, így nem kell távolabba ill közelebbre raknod, hogy megfelelő legyen a kibocsájtott fénymennyiség.

Köszönöm szépen, vakufénymérő híjján az első verzió lesz az én barátom. Egyébként nem műtermi fotózáshoz kell, hanem komolyzenei koncertek fényképezéséhez.
Az élet attól szép, hogy bármi megtörténhet, és attól szar, hogy meg is történik.

#1144 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 22. 17:14

Idézet

Ööö, te nem véletlenül a filmes Nikon TTL-ről beszélsz? Ott van egy érzékelő ami méri a filmről visszaverődő fényt. Digitálisnál nincs ilyen, ha megvan az elővillanás ami mostmár standard, azzal leméri a fényt a gép és azt használja expozíció során. Ha a fényviszony megváltozik az elővillanás és az expo közben akkor a kép expozíciója pontatlan lesz. Ráadásul itt kompakt gépekről van szó, aminek finoman szólva is igen egyszerű a fénymérés/vakuvezérlés része. Pl az A75 még a saját beépített vakuját sem tudja rendesen kezelni, meglepődnék ha emellé még egy külsőt adva lehetne konzisztens eredményt elérni.

#1145 Felhasználó inaktív   acws 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 22. 17:48

Idézet: saen - Dátum: 2005. ápr. 22., péntek - 18:14

Ööö, te nem véletlenül a filmes Nikon TTL-ről beszélsz? Ott van egy érzékelő ami méri a filmről visszaverődő fényt. Digitálisnál nincs ilyen, ha megvan az elővillanás ami mostmár standard, azzal leméri a fényt a gép és azt használja expozíció során. Ha a fényviszony megváltozik az elővillanás és az expo közben akkor a kép expozíciója pontatlan lesz. Ráadásul itt kompakt gépekről van szó, aminek finoman szólva is igen egyszerű a fénymérés/vakuvezérlés része. Pl az A75 még a saját beépített vakuját sem tudja rendesen kezelni, meglepődnék ha emellé még egy külsőt adva lehetne konzisztens eredményt elérni.

Nem, én a vaku automata módjáról beszélek. A gépnek semmi köze a dologhoz, a gép fénymérője nem kell ilyenkor.

A dolog másik részével - mármint a xar vakuvezélés - nem tudok mit kezdeni  :think:  :D
Digittel csak DSC717-tel próbáltam, azon van ISO Hotshoe. Hozzácsaptam két öreg automata vaku és had szóljon. Aztán vettem egy vakufénymérőt úgy mégjobb  :D  A gépnek a fénymérésbe nincs beleszólása szerencsére.

Szerkesztette: acws 2005. 04. 22. 17:53 -kor

#1146 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 22. 18:33

Idézet: acws - Dátum: 2005. ápr. 22., péntek - 18:48

Nem, én a vaku automata módjáról beszélek.

Ja, bocsi, nem beszéltem :)

#1147 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 23. 20:44

Idézet: ken_ - Dátum: 2005. ápr. 14., csütörtök - 9:45

Sajnos a vilagitas adott volt es nem lehetett valtoztatni rajta
A sugo csiga dijkioszton keszult mikozben epp interjut adott es a tvsek vilagitottak maguknak be ..

Ahoz képest egészen elfogadható keskeny kisorr világítás lett, bár sokat lehetne dobni rajta, pl. egy sziluettfénnyel hátulról, egy hajfénnyel, mert nagyon elvész a feket haj a semmiben, és egy kis derítéssel a széles oldalról, hogy az árnyékok ne legyen bebukva, de ezek már műtermi praktikák.

Ez a helyzetből kihozva nagyon jól sikerült portré, grat érte!

#1148 Felhasználó inaktív   Swallow 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 04. 28. 19:43

Sziasztok!

Van egy digitális fényképezőgépem! Ha már valaki feltette a fórumon ezt a kérdést, akkor bocsássatok meg. Csak modemes Internetem van, ezért elég lassú a netem.
Miért van az, hogyha valamit fényképezek zárt helyen, ahol sok a fény, akkor amire zoomolok, az sötét lesz. A kép a kijelzőn jó, de utána sötét lesz.
Mit kellene másképpen beállítani?  :confused:
(Samsung Digimax V3 gépem van.)

#1149 Felhasználó inaktív   Studi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2005. 04. 28. 19:59

Idézet: Swallow - Dátum: 2005. ápr. 28., csütörtök - 20:43

Sziasztok!

Van egy digitális fényképezőgépem! Ha már valaki feltette a fórumon ezt a kérdést, akkor bocsássatok meg. Csak modemes Internetem van, ezért elég lassú a netem.
Miért van az, hogyha valamit fényképezek zárt helyen, ahol sok a fény, akkor amire zoomolok, az sötét lesz. A kép a kijelzőn jó, de utána sötét lesz.
Mit kellene másképpen beállítani?  :confused:
(Samsung Digimax V3 gépem van.)

Vakut használsz? Valószínűleg azért, mert a vaku villan, de az ereje kevés ahoz, hogy a távolabbi tárgyakat, amikre zoomolsz, bevilágítsa.

A kijelzőn azért jó, mert ott akkora erősítést használnak, ami a valós fényképezéskor már túl erős lenne.

szerk: a sok fény elég relatív, mert a szemed sokkal könnyebben alkalmazkodik a kevés fényhez, és így nem is veszed észre, hogy valójában milyen sötét van.

Szerkesztette: Studi 2005. 04. 28. 20:02 -kor

"Mindenki a saját baklövéseit nevezi tapasztalatnak." - Oscar Wilde

#1150 Felhasználó inaktív   NiCE 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 02. 11:42

Nekem is hasonló kérdésem lenne. Nagy beltér esetén, ahol viszonylag kevés a fény (pl. templom) egyszerűen nem tudok kézből éles képeket készíteni. Ugye a vaku ilyenkor nem ér semmit mert nagy a tér, vaku nélkül pedig nagy a záridő ezért elmosódik a kép. Kérdésem az, hogy csak állványról lehet ilyen esetben éles képeket készíteni? A gépem egy Olympus C-765UZ, és emlékszem régen az analóg korszakban sima kis kompakt géppel éles képeket lehetett csinálni. Van vmi speciális beállítás?

#1151 Felhasználó inaktív   Studi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 02. 12:26

Idézet: NiCE - Dátum: 2005. máj. 2., hétfő - 12:42

Nekem is hasonló kérdésem lenne. Nagy beltér esetén, ahol viszonylag kevés a fény (pl. templom) egyszerűen nem tudok kézből éles képeket készíteni. Ugye a vaku ilyenkor nem ér semmit mert nagy a tér, vaku nélkül pedig nagy a záridő ezért elmosódik a kép. Kérdésem az, hogy csak állványról lehet ilyen esetben éles képeket készíteni? A gépem egy Olympus C-765UZ, és emlékszem régen az analóg korszakban sima kis kompakt géppel éles képeket lehetett csinálni. Van vmi speciális beállítás?

Egyrészt állvány, másrészt a te géped is vakupapucsos, ha jól emlékszem. Ha találsz rá egy bika vakut, az 2-3-4-5-szörös távolságot is bevilágíthat, mint a beépített. Javaslom, nézz szét a Sunpak oldalán, olcsóbb, jó minőségű villanókat is találhatsz, amit kezel jól a géped.

#1152 Felhasználó inaktív   eszpe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 02. 15:56

Idézet: NiCE - Dátum: 2005. máj. 2., hétfő - 11:42

Van vmi speciális beállítás?

ISO-t növelni (...már amennyire lehet, max 200 (400)ig, és utólag zajszűrni), támaszkodni. :)
Egy nagy templomban hiába van nagy kulcsszámú vakud. Ha sok ilyen témád van, szerintem jobban jársz egy állvánnyal. (vagy 3 lábú monopoddal) :)
"A cinikus ember az, aki mindennek ismeri az árát, de semminek nem ismeri az értékét" - Oscar Wilde

#1153 Felhasználó inaktív   Studi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 02. 15:58

Idézet: eszpe - Dátum: 2005. máj. 2., hétfő - 16:56

(vagy 3 lábú monopoddal) :)

:think: Ezt nem így akartad, ugye? :D

#1154 Felhasználó inaktív   eszpe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 02. 16:33

Idézet: Studi - Dátum: 2005. máj. 2., hétfő - 15:58

:think: Ezt nem így akartad, ugye? :D

DE. :D

Kép
"A cinikus ember az, aki mindennek ismeri az árát, de semminek nem ismeri az értékét" - Oscar Wilde

#1155 Felhasználó inaktív   Studi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 02. 16:39

Idézet: eszpe - Dátum: 2005. máj. 2., hétfő - 17:33

DE. :D

Kép

Báázzzz! Ezt beszívtam. :D

Jó kis cumónak néz ki, gondolom annyiba is kerül. :(

#1156 Felhasználó inaktív   eszpe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 02. 16:50

Idézet: Studi - Dátum: 2005. máj. 2., hétfő - 16:39

14,2+Áfa az ezüst, 14,9+Áfa a fekete.

Manfrotto 682B
Önmegtartó pro monopod

Összecsukott magasság: 74cm
Legkisebb magasság: 74cm
Maximális magasság: 172cm
Súly: 1.1kg
Max terhelés: 12kg

Egy 2x-es súlyú, és fele ennyi terhelhetőségű tripod ugyanennyibe kerül.

#1157 Felhasználó inaktív   NiCE 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 02. 19:24

Köszi a segítséget, megpróbálom az ISO-t állítani, ha sehogy sem lesz jó veszek egy állványt is.
Tényleg a Panasonic-ok kézremegés kompenzációja segíthet ilyenkor?

#1158 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 02. 19:41

Idézet: NiCE - Dátum: 2005. máj. 2., hétfő - 20:24

Köszi a segítséget, megpróbálom az ISO-t állítani, ha sehogy sem lesz jó veszek egy állványt is.
Tényleg a Panasonic-ok kézremegés kompenzációja segíthet ilyenkor?

Állványt nem biztos, hogy mindenhol engednek majd használni.

Képstabilizátort pedig pont erre találták ki.

#1159 Felhasználó inaktív   acws 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 02. 20:13

Idézet: Studi - Dátum: 2005. máj. 2., hétfő - 17:39

Azért annyira nem jó cumó. Illetve jó cumó csak.... :D
Viccet félretéve, elég instabil a 3 vékony láb miatt. Nem helyettesíti a tripodot. Az esetek nagy részében nem sokal ér többet mint egy sima monopod, lévén erőteljesen hajlamos beremegni, berugózni.
Slave vakuhoz vagy lámpához nagyon jó. Én leginkább arra használom, egyébként egy sima gumitalpat teszek az aljára és egyszerű monopodként használom.
Digitnél (nincs tükör, nincs zár ergo nincs mozgó alkatrész) jó lehet, ha infra vagy elektronikus kioldó van a géphez. Lerakod, megvárod amíg abbamarad a rezgése    :D  és utána exponálsz. Ez esetben tényleg jó mert könnyű és egyszerű cipelni. Szvsz inkább beltérben kísérletezz vele, valszeg a szelet nem szeretni  :D

#1160 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 02. 20:20

Tudtok nekem egy olcsó (MAX. 10k, de inkább lejebb, olyan 5k körül), de jó tripodot ajánlani? Leginkább tájfotózáshoz, szélcsendes időben, és esetleg kísérletezésként egyszer-egyszer éjszakai fotózáshoz (talán a Holdat vagy a csillagokat is megpróbálnám)?
Debütáló albuma zenész barátomnak: http://brushy.meltingpot.hu - letölt, hallgat, élvez

Téma megosztása:

• (123 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.