HWSW Informatikai Kerekasztal: Fotográfia (analóg, és digitális egyaránt) - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (123 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Fotográfia (analóg, és digitális egyaránt) Átfogóan a fotózásról

#1421 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 02. 12. 09:22

Idézet: Dolfer - Dátum: 2006. febr. 12., vasárnap - 2:18

Ezt most nem értem  :think:
Csak arra próbáltam utalni, hogy egy belépő szintű  (D)SLR is kb 2,3x gyorsabban képes fényképezni, mint egy kompakt.
Ha a kompaktok elérik a pl. 8-10fps-t, addig már tényleg nagyon-nagyon sok fps lesz a tükrös oldalon :)

Hát az nem istenbizony hogy a különbség a két tipus között marad, hiszen eddig is folyamatosan csökkent. A kockasebességet meg értelmetlen lenne a DSLR-eknél növelni mert az alkatrészek túlterhelődése nem tesz jót az élettartamnak. Van egypár kompakt aminek AF-je és zárkésése is nagyon gyors.

#1422 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 02. 12. 09:24

Idézet: Dolfer - Dátum: 2006. febr. 12., vasárnap - 2:18

Ezt most nem értem  :think:
Csak arra próbáltam utalni, hogy egy belépő szintű  (D)SLR is kb 2,3x gyorsabban képes fényképezni, mint egy kompakt.
Ha a kompaktok elérik a pl. 8-10fps-t, addig már tényleg nagyon-nagyon sok fps lesz a tükrös oldalon :)

Elektronika gyorsabb, mint a mechanika, úgyhogy valszeg csak idő kérdése, hogy a nem tükrösök mikor hagyják le a tükrösöket.
Aprócska fotó portfóliócska utoljára frissült: 2007. április 7.

#1423 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 12. 11:56

háát nem biztos hogy a mechanika miatt "csak" 8.5 fps a dslr csúcs.
az elektronika lehet inkább a korlátozó tényező, iszonyat mennyiségű adatot kell kiolvasni GYORSAN az érzékelőből, feldolgozni (jpeg konverzió, élesítés, esetleg zajszűrés) és memóriakártyára írni.

Canon 1Dmk2 > 8 mpixel, 8.5 fps (68 mpixel/sec)
Canon 1Ds mk2 > 16,6 mpixel, 4 fps. pedig ott az analóg 1-es, aminek a mechanikáját kis túlzással egyben át lehetne ültetni (és ez lenne a legolcsóbb, nem pedig másikat fejleszteni) hisz alapvetően ugyanaz a váz, full méretű tükör.... csak ennyi adatot feldolgozni....  (66 mpixel/sec)
(dupla felbontás, fele annyi kép másodpercenként)

vagy ott a Nikon D2x
12 mpixel felbontásban 5 fps-t tud  (60 mpixel/sec)
6,8 mpixel felbontás mellett tud 8 fps-t (54 mpixel/sec)
pedig itt aztán mindkét módban ugyanaz a mechanika... és csak az elektronikai/soft rész változik, mégpedig egyértelműen azért, hogy kevesebb legyen a feldolgozandó adat....

hogy mennyi adat lehet egy kép nem tudom pontosan. egy 8 mpixeles 16 bites tiff az 47 mega(8.5 fps esetén ez 400 mbyte), gondolom hasonló adatmennyiség lehet az amit érzékelőből kiolvas a gép, és élesít, zajszűr, esetleg 1-2 beállítást ráhúz(kontraszt, szaturáció...), aztán vagy rawba "konvertál" és tömörít, vagy jpegbe "konvetrál" és tömörít...

Szerkesztette: WiZARD 2006. 02. 12. 12:12 -kor

Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#1424 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 12. 12:34

Igaz, egyelőre még az elektronika a visszafogó tényező, ott van pl a Fuji S3-as, viccesen lassú és ott sem a mechanikai rész fogja vissza a dolgot...
Meg szerintem rá kéne jönni már a gyártóknak, hogy nem több pixel kell, hanem jobb pixelek és akkor kevésbé lenne probléma az elektronika lemaradása is.

#1425 Felhasználó inaktív   Dolfer 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 12. 13:09

Idézet: saen - Dátum: 2006. febr. 12., vasárnap - 12:34

Igaz, egyelőre még az elektronika a visszafogó tényező, ott van pl a Fuji S3-as, viccesen lassú és ott sem a mechanikai rész fogja vissza a dolgot...
Meg szerintem rá kéne jönni már a gyártóknak, hogy nem több pixel kell, hanem jobb pixelek és akkor kevésbé lenne probléma az elektronika lemaradása is.

Most már annyira mondja mindenki, nem kell több mpixel, elég, ami van, hogy lassan tuti rájönnek erre a gyártók. Eddig szinte minden hónapban lehetett hallani egy olyan gépről, ami az előző + 1 Mpix volt. Nekem nagyon úgy tűnik, hogy így 8 körül talán kezdenek megállapodni (leszámítva 1-2 extrém esetet).
Egyszer csak belátja mindenki, hogy nem csak az MP számít.
Szerintem ha mindenáron csak ezzel tudnak rengeteg új vevőt szerezni, akkor lehetne gépenként 2 vonal :)
Az egyiknél nem változik az előző tiípushoz képest a felbontás, viszont jelentősen javítanának a technikai jellemzőkön (zaj, dinamika, sebesség, stb.), a másik vonal pedig, kb. mint a mostani, ahol ++1 mp a köv gép és némi fejlesztés (lényegesen kevesebb, mint a másik vonalon). Biztos vagyok benne, hogy az 1. vonal menne jobban.
Hiába olcsók a memóriakártyák, nekem pl. 1gb-a 110RAW fér el. Senki nem bánná, ha egységnyi MB-ba ugyanannyi (legfeljebb egy kicsit kevesebb) kép férne, csak lényegesen jobb minőségben. Én pl. biztos nem. Bár egyáltalán nem vagyok már potenciális vásárló váz téren, de egyszer mindennek eljön az ideje :)
dolfer
I tried bouncing my flash and it broke into  20 pieces...

#1426 Felhasználó inaktív   eszpe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 12. 13:27

Idézet

Szupergyors Sony CMOS képérzékelő

[Index.Digicam]
február 11. 15:22   
A Sony az ISSCC-n (International Solid-State Circuits Conference - Nemzetközi Szilárdtest Áramkörök Konferenciája) jelenti be új CMOS képérzékelőjét, mely legfőbbképp nagy sebességével arathat magának sikert.

Az 1/1,8" típusú, 6,4 millió teljes pixelszámú CMOS képérzékelő 60 kép/mp sebességgel olvasható ki, így nagy sebességű sorozatok, illetve folyamatos, akadozás nélküli videók készítésére nyílik lehetőség. A lehető legkisebb képzaj elérése érdekében minden 2,5 mikronos pixel mellé egy-egy A/D konvertert építettek.

Az új képérzékelő tömeggyártása 2007ben kezdődhet meg, az ezt felhasználó digitális fényképezőgépek, illetve digitális videókamerák is csak jövőre jelenhetnek meg.

Sony

Szerkesztette: eszpe 2006. 02. 12. 13:28 -kor

"A cinikus ember az, aki mindennek ismeri az árát, de semminek nem ismeri az értékét" - Oscar Wilde

#1427 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 12. 13:44

Idézet: WiZARD - Dátum: 2006. febr. 12., vasárnap - 11:56

háát nem biztos hogy a mechanika miatt "csak" 8.5 fps a dslr csúcs.
az elektronika lehet inkább a korlátozó tényező, iszonyat mennyiségű adatot kell kiolvasni GYORSAN az érzékelőből, feldolgozni (jpeg konverzió, élesítés, esetleg zajszűrés) és memóriakártyára írni.

Most még.  De gondolj a jövőre, amikor "a kompaktok elérik a pl. 8-10fps-t".

A Canon EOS-1D és az EOS-1D Mark II között kevesebb mint két és fél év telt el, és a feldolgozott pixelek száma megduplázódott.  Az EOS-1D Mark II bejelentése után számított két és fél év idén ősszel jár le...  Ha sikerül megint kb. kétszereset gyorsulni, akkor meglenne a feldolgozási sebesség 8fps @ 16Mpixelhez.

Idézet: WiZARD - Dátum: 2006. febr. 12., vasárnap - 11:56

hogy mennyi adat lehet egy kép nem tudom pontosan. egy 8 mpixeles 16 bites tiff az 47 mega(8.5 fps esetén ez 400 mbyte), gondolom hasonló adatmennyiség lehet az amit érzékelőből kiolvas a gép, és élesít, zajszűr, esetleg 1-2 beállítást ráhúz(kontraszt, szaturáció...), aztán vagy rawba "konvertál" és tömörít, vagy jpegbe "konvetrál" és tömörít...

Ha JPEG a célformátum, akkor szerintem nem biztos, h belül 16 biten történik minden, merthát minek.
Ha pedig RAW, akkor az EOS-1D Mark II "legjobb tudomásunk szerint" nem manipulál, tehát marad a RAW-ba konvertál és tömörít.  De ha mégis manipulálna, akkor szerintem megvannak azok az algoritmusok, amikkel közvetlenül a RAW adatokon tud dolgozni és azokat módosítani, megspórolva a Bayer interpolációt és "de-polációt", ezzel együtt pedig a pixelenkénti 3 színcsatornát.

--

Számítástechnikai párhuzam ehhez a tükörcsapkodás vs. elektronikus feldolgozás témához:
Mennyit fejlődtek az utóbbi években a tisztán elektromos úton működő alkatrészei (processzor, memória, videochipek)?  És mennyit a mechanikusak (merevlemez)?  Utóbbiaknál a tárolókapacitás nő észnélkül, de a sebesség (pl. átlagos elérési idő még mindig több ms) lemaradt, mint a borravaló...

Persze még mindig alkalmazhatnak mozgó tükör helyett vmi prizmát (Olympus E-10, ha jól emlékszek) vagy féligáteresztő fix tükröt (EOS RT)...

#1428 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 12. 13:50

persze, nyilvánvaló hogy van hova fejlődni, és ott a lehetőség, és fejlődni is fog minden.

csak mondtam, hogy jelenleg nem a mechanika szab határt.

bár én jól elvagyok ezzel a 8mpixel@8.5 fps-sel :)
(de asszem még sose használtam ki a 8.5 fpst, tehát sose fotóztam olyan szituációban amikor tényleg kellett volna)

Szerkesztette: WiZARD 2006. 02. 12. 13:54 -kor

Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#1429 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 02. 24. 10:28

Megdöglök a röhögéstől. Eltévedtem egy fórumba és egy kishibás Leica M2-t 140 ezerért hírdettek zárhibával. Azért a fényképezőgépet használni is szokták.

#1430 Felhasználó inaktív   PIEDONE 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 03. 03. 11:05

Félig off: hátha van, akit érdekel, a többiektől elnézést kérek

***************** Forwarded message *****************

Digitális fotózás terén széleskörű ismeretekkel rendelkező újságírókat / tapasztalt
felhasználókat keresünk hosszú távú együttműködés céljából.

Ha szeretnél egy fiatal, lelkes csapat részeként érdekes témákkal, eszközökkel foglalkozni, ha aktívan érdekel a fotózás, ha rendelkezel némi szabadidővel és nem félsz gondolataidat és véleményedet papírra (illetve képernyőre) vetni
akkor jelentkezz.

A jelentkezés feltételei:

- Fényképes önéletrajz
- Motivációs levél vagy rövid bemutatkozás
- 1-2 oldalas cikk amit te írtál egy általad jól ismert digitális fényképezőgépről

Jelentkezni kizárólag email-ben lehet, 2006. március 20-ig.
Legkésőbb március 31-ig mindenkit értesítünk.

Jelentkezz még ma, köszi. :-)

HILL MEDIA Kft.

level[kukac]hillmedia.hu

***************** End of message *****************

#1431 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 03. 17:14

Mindig szerettem az ilyesmi hirdetéseket, semmit nem árul el, de sokat kér :)

#1432 Felhasználó inaktív   PIEDONE 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 03. 03. 18:20

Idézet: saen - Dátum: 2006. márc. 3., péntek - 18:14

Mindig szerettem az ilyesmi hirdetéseket, semmit nem árul el, de sokat kér :)

mondjuk van ott egy email cím  :p

#1433 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 03. 18:46

Idézet: PIEDONE - Dátum: 2006. márc. 3., péntek - 19:20

mondjuk van ott egy email cím  :p

Tudom, de bizalmatlan tipus vagyok  :p

#1434 Felhasználó inaktív   HILL MEDIA 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 03. 03. 19:10

Idézet: saen - Dátum: 2006. márc. 3., péntek - 18:46

Tudom, de bizalmatlan tipus vagyok  :p

Szia Saen!  :)

Más fórumon is előjött már ez a probléma, legközelebb gyorsabbak leszünk kedves PIEDONE ;)

azért ezúton is köszi a gerilla marketinget  :respect:

SEMMI átverés nincs a hírdetésben, munkatársakat keresünk most induló fotózással kapcsolatos projektekhez, az elvégzett munkáért tisztességesen fizetünk készpénzben. Csak annyit kérünk, hogy érts a fotózáshoz, legyen egy kis szabadidőd és ne állj hadilábon a magyar nyelvvel  :D

Üdvözlettel,

HILL MEDIA Kft.

#1435 Felhasználó inaktív   kun 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 05. 23:48

Színteszthez van valakinek kedve?

Tudok egy budapesti helyet, amit érdemes lefotózni. ;)
Kun Pál

Időnként nem árt tíznél tovább számolni - ezért nem célszerű zoknit hordani.

#1436 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 03. 17. 19:56

http://www.fotovilag...ilm/ms-1000.htm

Itt van egy professzionális film ami 10x-es FÉ-el alulexponálható.

#1437 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 17. 20:57

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. márc. 17., péntek - 19:56

http://www.fotovilag...ilm/ms-1000.htm

Itt van egy professzionális film ami 10x-es FÉ-el alulexponálható.

Idézet: a linkelt oldalról

Különleges tulajdonsága, hogy érzékenysége összesen három és egyharmad fényértékkel növelhetõ hosszabbított idõtartamú elõhívás segítségével.

#1438 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 03. 17. 23:13

Idézet: szeder - Dátum: 2006. márc. 17., péntek - 21:57

Idézet: a linkelt oldalról

Különleges tulajdonsága, hogy érzékenysége összesen három és egyharmad fényértékkel növelhetõ hosszabbított idõtartamú elõhívás segítségével.

film ISO 100/21 érzékenységû. Különleges tulajdonsága, hogy érzékenysége összesen három és egyharmad fényértékkel növelhetõ hosszabbított idõtartamú elõhívás segítségével. A film kidolgozható még ISO 200/24, 400/27, 800/30 és 1000/31 értéknek megfelelõen. Ezekhez az érzékenységekhez különbözõ

A 100 ISO-hoz az 1000 nem tízszeres?

#1439 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 17. 23:22

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. márc. 17., péntek - 23:13

A 100 ISO-hoz az 1000 nem tízszeres?

Fényértékben nem.

#1440 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 17. 23:39

[quote name='ottokar' date='2006. márc. 17., péntek - 23:13'] [/QUOTE]
film ISO 100/21 érzékenységû. Különleges tulajdonsága, hogy érzékenysége összesen három és egyharmad fényértékkel növelhetõ hosszabbított idõtartamú elõhívás segítségével. A film kidolgozható még ISO 200/24, 400/27, 800/30 és 1000/31 értéknek megfelelõen. Ezekhez az érzékenységekhez különbözõ

A 100 ISO-hoz az 1000 nem tízszeres? [/quote]
Nem.

3 1/4 FÉ.

25-50-100-200-400-800-1600-3200, és így tovább.

De minek ennyit pusholni? Lehet kapni 3200as filmet. Igaz FF, de brutális.

Téma megosztása:

• (123 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.