Idézet: WiZARD - Dátum: 2006. febr. 12., vasárnap - 11:56
háát nem biztos hogy a mechanika miatt "csak" 8.5 fps a dslr csúcs.
az elektronika lehet inkább a korlátozó tényező, iszonyat mennyiségű adatot kell kiolvasni GYORSAN az érzékelőből, feldolgozni (jpeg konverzió, élesítés, esetleg zajszűrés) és memóriakártyára írni.
Most még. De gondolj a jövőre, amikor "a kompaktok elérik a pl. 8-10fps-t".
A Canon EOS-1D és az EOS-1D Mark II között kevesebb mint két és fél év telt el, és a feldolgozott pixelek száma megduplázódott. Az EOS-1D Mark II bejelentése után számított két és fél év idén ősszel jár le...
Ha sikerül megint kb. kétszereset gyorsulni, akkor meglenne a feldolgozási sebesség 8fps @ 16Mpixelhez.
Idézet: WiZARD - Dátum: 2006. febr. 12., vasárnap - 11:56
hogy mennyi adat lehet egy kép nem tudom pontosan. egy 8 mpixeles 16 bites tiff az 47 mega(8.5 fps esetén ez 400 mbyte), gondolom hasonló adatmennyiség lehet az amit érzékelőből kiolvas a gép, és élesít, zajszűr, esetleg 1-2 beállítást ráhúz(kontraszt, szaturáció...), aztán vagy rawba "konvertál" és tömörít, vagy jpegbe "konvetrál" és tömörít...
Ha JPEG a célformátum, akkor szerintem nem biztos, h belül 16 biten történik minden, merthát minek.
Ha pedig RAW, akkor az EOS-1D Mark II "legjobb tudomásunk szerint" nem manipulál, tehát marad a RAW-ba konvertál és tömörít. De ha mégis manipulálna, akkor szerintem megvannak azok az algoritmusok, amikkel közvetlenül a RAW adatokon tud dolgozni és azokat módosítani, megspórolva a Bayer interpolációt és "de-polációt", ezzel együtt pedig a pixelenkénti 3 színcsatornát.
--
Számítástechnikai párhuzam ehhez a tükörcsapkodás vs. elektronikus feldolgozás témához:
Mennyit fejlődtek az utóbbi években a tisztán elektromos úton működő alkatrészei (processzor, memória, videochipek)? És mennyit a mechanikusak (merevlemez)? Utóbbiaknál a tárolókapacitás nő észnélkül, de a sebesség (pl. átlagos elérési idő még mindig több ms) lemaradt, mint a borravaló...
Persze még mindig alkalmazhatnak mozgó tükör helyett vmi prizmát (Olympus E-10, ha jól emlékszek) vagy féligáteresztő fix tükröt (EOS RT)...