HWSW Informatikai Kerekasztal: Fotográfia (analóg, és digitális egyaránt) - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (123 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 120
  • 121
  • 122
  • 123
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Fotográfia (analóg, és digitális egyaránt) Átfogóan a fotózásról

#2421 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 02. 20. 10:01

Idézet: korbendallas - Dátum: 2007. febr. 20., kedd - 8:40

Egy kérdés a tudorokhoz: elolvastam mindenféle leírást és sehol nem említik, hogy sötétben kellene befűzni a filmet, remélem nem szúrtam el.

Amikor múltkor a Soósban voltam, ott fűztek bele egy TLR gépbe filmet, az üzlethelyiségben. Tehát nem kell neki teljes sötétség, de azért vonulj árnyékba, ha fűzöd. Az infravörösre érzékenyített filmeket kell teljes sötétben fűzni.

Viszont ezt a normál pentaprizma / TTL pentaprizma dolgot én sem értem :confused:

#2422 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 20. 10:06

jaj de nehezfejuek vagytok! :)

eloszoris milyen TLR-rol beszeltek?? a Psix egy rendes SLR!!
azutan meg a TTL-t is szovegkornyezetben, kontextusban kell ertelmezni. termeszetesen fenymeresrol van szo. a nomal az csak ugy van (esetleg kulso fenymeros). a TTL-es az TTL fenymeros. a nagyitos, az meg felulrol belenezos, mint a TLR-eknel is szokas, vagy mint a cserelheto prizmas gepeknel (mondjuk a Nikon F5) ha leveszed a prizmat. csak ennek meg van egy feltete nagyitoval.

mit nem lehet ezen erteni.... :p
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2423 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 20. 10:08

Idézet: gazdi - Dátum: 2007. febr. 20., kedd - 9:58

TLR-nél mit nevezünk TTL-nek?

Semmit, de a Pentacon Six SLR gép.

#2424 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 20. 10:10

ja, filmet arnyekban, de nem veszes.

a digitalison szerintem csunya csalodast fog okozni a kozepformatumu objektiv! azoknak a felbontasa a kisformatumu gepek objektivjeinel is rosszabb (egyszeruen nem szukseges nagy felbontas!), a digitalis meg kulonosen erzekeny ra. (a 100 vonalpar/mm felbontasu kozepformatumu objektivek mar nagyon jonak szamitanak!)
a forum ma:

#2425 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 20. 10:11

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. febr. 20., kedd - 10:06

termeszetesen fenymeresrol van szo. a nomal az csak ugy van (esetleg kulso fenymeros). a TTL-es az TTL fenymeros.

Így már világos, én a fénymérésre nem is gondoltam. (A VLC-n úgy van megoldva a fénymérés kontra cserélhető kereső mizéria, hogy a tükrön méri a fényt, és a visszajelző műszer is különálló egység, a mattüvegre fekszik fel.)

#2426 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 20. 10:13

a modern gepekben mind a tukoraknaban van a fenymeres. de a korai/regebbi tipusok a prizmaba raktak. nezz meg egy Nikon F/F2 Photomic-ot, azon nagyszeruen latszik!
a forum ma:

#2427 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 20. 10:22

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2007. febr. 18., vasárnap - 21:42

a) TM Fotó
b) brutto 230ezer

Sem megerősíteni, sem cáfolni nem akartam semmit, pusztán megírtam, hogy a Canonnak ez az obija ennyiért beszerezhető újonnan.

Az mindenesetre bizonyos, hogy érdemes jóóó alaposan körülnézni egy-egy drágább cucc vásárlása előtt, kézzelfogható pénztárcavastagság-különbségben mérhető a haszna egy kis informálódásnak.

#2428 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 20. 11:18

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. febr. 20., kedd - 10:13

a modern gepekben mind a tukoraknaban van a fenymeres. de a korai/regebbi tipusok a prizmaba raktak.

Ez azért típusfüggő is, az 1975-ös VLC (meg a II, a III) a tükrön méri a fényt, de ezt a megoldást a MTL-eken és a többi L szériás daraboknál (80-as évek) már hanyagolták. Én úgy gondolom, a VLC-kbe csak kényszerből tettek ilyen fénymérést, hogy megoldhassák a kereső cserélhetőségét, de azt nem tudom, miért tértek vissza a további L-modelleken a kevésbé megbízható, prizmás fényméréshez. Nem hiszem, hogy túl sok pluszköltséget jelentett volna a VLC-khez szerelt tükör és fénymérő rendszer gyártása, ha már egyszer ott voltak a szükséges eszközök.

#2429 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2007. 02. 20. 11:45

Idézet: gazdi - Dátum: 2007. febr. 20., kedd - 10:58

TLR-nél mit nevezünk TTL-nek?

A TLR gép a Ljubityel pld. Two Lens Reflex (kétfényaknás tükörreflex gép). A pentaprizmás gépek SLR ( egyaknás tükörreflex gép)-ek. Single Lens Reflex.

TTL meg azt jelenti Through The Lens, tehát a lencsén keresztül. Mégpedig a felvevő lencsén keresztül állítok élességet, mérek fényt stb.

TLR-nél nincs TTL.

#2430 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2007. 02. 20. 12:18

Idézet: ottokar - Dátum: 2007. febr. 20., kedd - 11:45

A TLR gép a Ljubityel pld. Two Lens Reflex (kétfényaknás tükörreflex gép). A pentaprizmás gépek SLR ( egyaknás tükörreflex gép)-ek. Single Lens Reflex.

TTL meg azt jelenti Through The Lens, tehát a lencsén keresztül. Mégpedig a felvevő lencsén keresztül állítok élességet, mérek fényt stb.

TLR-nél nincs TTL.

Az elejét (lehet hogy ezzel most megleplek) tudtam, ezért tettem fel a kérdést. A végét pedig már elmondta debaj.
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#2431 Felhasználó inaktív   korbendallas 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 20. 17:57

Hát a CZJ 2,8/180 obihoz nem volt elég fény, hogy alaposan leteszteljem, helyette egy CZJ 2,8/80 kép (EOS 300D-vel).
Szerk: f/2,8-on persze...
Orig:
Kép
1:1 crop:
Kép

Szerkesztette: korbendallas 2007. 02. 20. 17:58 -kor

Opel Calibra 2.0 16V 150LE@150LE :) ** Fotós cuccaim ** Fényképalbum

#2432 Felhasználó inaktív   Mirko 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 21. 23:00

Idézet: debaj - Dátum: 2007. febr. 19., hétfő - 22:24

Egerben vettem a papírt, meg a nagyítót, de hívót egy üzletben sem tartottak, úgyhogy szegény ember vízzel főz alapon (nemröhög, nemrosszall  :Đ ) 1:9 hígítású, ~22 fokos Negaforttal hívtam :D

Szerintem is egészen jó lett :up:  :) Én meg kipróbáltam végre a maopta 5-öt.. Érdekes tanulságokkal szolgált: 1. Az upa5 táskanagyító képminősége és főleg a megvilágítás homogenitása valóban kritikán aluli. A meopta képe ezzel szemben gyönyörű 2. Viszont a fényerőre nem lehetett volna panaszom az upa esetében. A táskanagyítóval a végül megfelelőre kikísérletezett megvilágítási idő 8sec volt 13x18as méretre. Ezzel szemben a meoptánál ez 2perc! Persze ezt még pontosítanom is kell majd. Számítottam rá, hogy egy kicsivel erősebb izzó 60W->100W nem fogja kompenzálni a teljes 6x7es felületen kibocsátott fény "elhatodolását"  és a nagyobb papírtávolságot, de ez akkor is meglepő. Mind1, ráérek, és az eredményért megéri.. elégedett vagyok. :)

#2433 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2007. 02. 22. 01:15

"A meopta képe ezzel szemben gyönyörű "

A Meopta megvilágítása sem homogén ha nincs az izzó rendesen beállítva.

#2434 Felhasználó inaktív   Mirko 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 22. 16:24

Idézet: ottokar - Dátum: 2007. febr. 22., csütörtök - 1:15

"A meopta képe ezzel szemben gyönyörű "

A Meopta megvilágítása sem homogén ha nincs az izzó rendesen beállítva.

Ez is bekerül a nagy ottokar bölcsességes kötetbe. Köszönöm szépen :)

#2435 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 22. 19:41

special annyiban igaza van most ottokarnak, hogy az izzo beallitasa az egy fontos dolog. tessek ra idot szanni!
a forum ma:

#2436 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 22. 20:55

Ha jól látom, az Upa-5 obija M39-es menetű. Érdemes nézni hozzá valami "komolyabb" M39-es nagyítóobit, vagy bőven elég a "kitobija" :D? (Industar 3.5/50)

#2437 Felhasználó inaktív   Mirko 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 22. 21:05

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. febr. 22., csütörtök - 19:41

special annyiban igaza van most ottokarnak, hogy az izzo beallitasa az egy fontos dolog. tessek ra idot szanni!

Jólvan na, a lényeg hogy az upanak kitudja miért tökéletes beállításnál is szemmel láthatóan egyenetlen, túl kemény volt a világítása. A meopta ezzel szemben kb 2,5ször nagyobb lencsén gyűjti és szórja a fényt a mattüveg szűrőre ami szintén nagyon hatékony. Biztos egy jó állapotban lévő upa is jobb mint amit én próbáltam, de örülök a meoptának na.  De ha a szovjet technika tiszteletéről van szó, akkor abban én is egyetértek, hogy a táska automatikus élességállítása egy ötletes és nagyon jól működő dolog..

#2438 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 22. 21:09

Nem tudom, én vettem bele egy Philips 021540-es, 40 wattos, opálozott izzót, azzal lényegesen jobb a megvilágítás egyenletessége, mint a hozzá kapott Tungsrammal. De tény, hogy kell állítgatni, míg a legjobb eredményt kapod. :)

#2439 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2007. 02. 22. 21:48

Idézet: debaj - Dátum: 2007. febr. 22., csütörtök - 21:55

Ha jól látom, az Upa-5 obija M39-es menetű. Érdemes nézni hozzá valami "komolyabb" M39-es nagyítóobit, vagy bőven elég a "kitobija" :D? (Industar 3.5/50)

Én pld  régi Szmena optikát használtam kisfilmhez  az Upa-ban, nagyon jó képet adott.

#2440 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 23. 06:58

Idézet: ottokar - Dátum: 2007. febr. 22., csütörtök - 21:48

Én pld  régi Szmena optikát használtam kisfilmhez  az Upa-ban, nagyon jó képet adott.

Köszönöm, akkor szétnézek majd, hátha árul valaki roncs Szmenát, de lehet, hogy valahol a pincében is van egy. :)

Más: Ha "ráfanyalodok" a Negafortra, mint papírhívóra, hogy érdemes használni? 1:9 arányban hígítva, vagy 1:3 arányban, mint negatívhoz? Akárhogy próbálkoztam, 1:9 arányban, ~20 fokon 6-7 percig hívva lett értékelhető minőségű a kép, de a legjobb esetben is kontraszttalan, fátyolos lett. Inkább töményebb oldatot használjak 20 fokon, vagy a hígabbat, pár fokkal magasabb hőmérsékleten?  (Pestre nem tudok felmenni "normális" üzletbe hívóért, hétvégén viszont lesz időm próbálgatni, viszont fölöslegesen nem pocsékolnám a papírt meg a vegyszert, így is elhasználtam már vagy húsz lapot két valamennyire értékelhető képért :) )

Szerkesztette: debaj 2007. 02. 23. 06:59 -kor

Téma megosztása:

• (123 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 120
  • 121
  • 122
  • 123
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.