HWSW Informatikai Kerekasztal: Fotográfia (analóg, és digitális egyaránt) - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (123 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 103
  • 104
  • 105
  • 106
  • 107
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Fotográfia (analóg, és digitális egyaránt) Átfogóan a fotózásról

#2081 Felhasználó inaktív   Mirko 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 01. 19. 11:59

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. jan. 19., péntek - 11:12

sok sziliciumos fenymero van a hasznaltpiacon par ezer forintert. az ugyanaz, mint a(z analog) gepbekbe epitett. hogy mi lenne az optikai? szerintem ilyen nincs is... konkretan melyik fenymerorol beszelunk?

Arról amibe bele kell nézni és valamilyen viszonyítási alapot ad.. csak azért érdekelt mert ezeknek nem jár le a szívatossága mint a szeléneseknek. Mutatok pédát!

ez láthatóan nem szelénes

erre rá is kérdeztem az eladónál, de úgy tűnik ő sem tudja mi a lényege

#2082 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 19. 12:06

Idézet: Mirko - Dátum: 2007. jan. 19., péntek - 11:55

hanem hogy mi is az az optikai fénymérő.

Idézet

"Távcsőszerű műszer, amelyen a felveendő objektum irányába nézve, minden számítgatás nélkül leolvashatjuk a megfelelő világítási időt."

#2083 Felhasználó inaktív   Mirko 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 19. 12:16

Ez szerintem egy akkori reklámszöveg :) Mert a wikipedia szerint azért találták ki a szeléneset, mert az optikaival csak viszonyítani lehetett és függött a felvételkészítő szemének érzékenységétől a leolvasott érték. Tehát jó lehet, ma is működhet, de nem egy abszolut műszer.

#2084 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 19. 12:25

Amikor még ezek futottak, ez volt a legmegbízhetóbb módszer. Aztán az idő elhaladott felette.

Egyébként szelénesből is lehet sok működőképeset találni, ha tokban tárolták, és csak fényméréskor vették elő, akkor nagy valószínűséggel még kitart a szeléncella, esetleg egy megbízható fénymérővel összeveted, csal-e, és aszerint korrigálod az értékeket.

#2085 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 19. 17:26

szoval az elso, amelyik valoban optikai (ha ez a neve) valami szubjektiv meresen alapulhat. (ilyesmi pl. a szemlelo pupillajanak merese is.) mondjuk odaig csavargatod, hogy mar eleg sotet lesz, es azt olvasod le.

a masodik viszont teljesen szabvany sziliciumos (jav: cadmiumos, vagy mi a Cd?) fenymeronek tunik. ilyen pl. az en leningrad 6-om is: http://www.griffinbyteworks.com/photograph...leningrad6.html

amugy meg az, hogy a kulso fenymero pontatlanabbul mer kicsit gondoljatok at. ha igy lenne, nem hasznalnanak a nagyon profik fenymerot. de hogy konnyebben lathassatok a problemat. adott mondjuk egy kep (mualkotas), amit reprodukalni szeretnek. (pl. diara.) ha ra merek fenyt, akkor a kep sotetsege befolyasolja a fenymerest. (vagy ki tudom kompenzalni, vagy nem..) ellenben egy fenymerovel tudok BEESO fenyt is merni. az viszont pontos lesz.. ;)
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2086 Felhasználó inaktív   Mirko 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 19. 20:42

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. jan. 19., péntek - 17:26

szoval az elso, amelyik valoban optikai (ha ez a neve) valami szubjektiv meresen alapulhat. (ilyesmi pl. a szemlelo pupillajanak merese is.) mondjuk odaig csavargatod, hogy mar eleg sotet lesz, es azt olvasod le.

a masodik viszont teljesen szabvany sziliciumos (jav: cadmiumos, vagy mi a Cd?) fenymeronek tunik. ilyen pl. az en leningrad 6-om is: http://www.griffinbyteworks.com/photograph...leningrad6.html

amugy meg az, hogy a kulso fenymero pontatlanabbul mer kicsit gondoljatok at. ha igy lenne, nem hasznalnanak a nagyon profik fenymerot. de hogy konnyebben lathassatok a problemat. adott mondjuk egy kep (mualkotas), amit reprodukalni szeretnek. (pl. diara.) ha ra merek fenyt, akkor a kep sotetsege befolyasolja a fenymerest. (vagy ki tudom kompenzalni, vagy nem..) ellenben egy fenymerovel tudok BEESO fenyt is merni. az viszont pontos lesz.. ;)

A második csak a formája alapján hasonlít a szilíciumos mérőkre, és a külső fénymérő elméletileg lehet pontosabb megfelelő működés és szakszerű használat mellett, de amúgy nem nagyon, szóval nem egyszerű.

#2087 Felhasználó inaktív   Mirko 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 19. 20:47

Idézet: debaj - Dátum: 2007. jan. 19., péntek - 12:25

Amikor még ezek futottak, ez volt a legmegbízhetóbb módszer. Aztán az idő elhaladott felette.

Egyébként szelénesből is lehet sok működőképeset találni, ha tokban tárolták, és csak fényméréskor vették elő, akkor nagy valószínűséggel még kitart a szeléncella, esetleg egy megbízható fénymérővel összeveted, csal-e, és aszerint korrigálod az értékeket.

Van nekem, úgyhogy elkezdem a tesztelését, és ha meg tudok állapítani valami lineáris eltérést, akkor tudom használni, mert amúgy a mutatója tág határok közőtt és nagyjából jól jelez. Amit eddig észrevettem, hogy valahogy árnyékolni kell az érzékelőjét, mert nagyon befolyásolja akár a 180°ról érkező fény is. Egy tekercset meg megpróbálok szemre exponálni, akármilyen lesz legalább tanulok belőle.

#2088 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 20. 07:02

Én meg leadtam az első tekercs ilford-ot hívatni. Az első döbbenet, hogy 900 forintért hívják a negát. :) Itt szinte lehetetlen találni olyan helyet ahol helyben hívnak FF filmet...

#2089 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 20. 10:34

Idézet: RiCS - Dátum: 2007. jan. 20., szombat - 7:02

Az első döbbenet, hogy 900 forintért hívják a negát. :)

:eek:

Gyöngyösön az utolsó ősfotós is hatszáz forintért hívta nekem, pedig elkúrt rá egy kb. tíztekercses Ilford készletet.

#2090 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 21. 21:12

Forte: a többi néma csönd

#2091 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2007. 01. 23. 11:57

Találtam egy cikket, ami némi ötletet adott, hogy miért olyan csúnyácska a Bigmám képe bizonyos körülmények között (csíkos, karcos bokeh relatíve kicsi tárgy-háttér távolságnál).
link
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#2092 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2007. 01. 23. 14:23

Dolgozik a Bigma. :D
Kép

Érdemes megnézni ennek a 9 éves (!) lánynak a képeit... link
Ja, tudom ki az anyuka, ez megmagyaráz pár dolgot... link

#2093 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 23. 14:24

Idézet: debaj - Dátum: 2007. jan. 21., vasárnap - 21:12

http://forum.index.hu/Article/showArticle?...639&la=63479976

#2094 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 23. 20:09

Idézet: gazdi - Dátum: 2007. jan. 23., kedd - 14:23

Dolgozik a Bigma. :D
Kép

Milyen ez az oldal? Érdemes szórakozni vele? Esetleg Weeklyshots? Keresnék olyan pályázatokat ahol lehet esélyem  :D

#2095 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2007. 01. 23. 20:35

Idézet: saen - Dátum: 2007. jan. 23., kedd - 20:09

Milyen ez az oldal? Érdemes szórakozni vele? Esetleg Weeklyshots? Keresnék olyan pályázatokat ahol lehet esélyem  :D

DPC: ha nem bánod a viszonylag szigorú előírásokat (és ha pályázatban gondolkozol akkor gondolom nem bánod), akkor érdemes próbálkozni. Sokféle téma heti váltásban, lehet válogatni. Elég vegyes felhozatal, népes középszintű tábor (köztük velem), de vannak fantasztikusan jó fotósok is. A képekre használható megjegyzések (is) érkeznek, de a fórumon kérhetsz értékelést és ekkor kapsz is. Ami nehéz, az a középosztályból való feltörés, legalábbis nekem.
WS: nem túl nehéz featured képpel egy kis motivációt szerezni, de azon túl nem tudom mi lehet még.
Mindkettőre igaz, hogy akkor vagy sikeres, ha kiismered a közönséget és nekik fényképezel, nem magadnak. :(

#2096 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 23. 20:52

Idézet

DPC: de vannak fantasztikusan jó fotósok is.

Közben megtaláltam Manuel Librodo-t is a tagok között, portré kategóriában innentől nem indulok :)

Idézet

WS: nem túl nehéz featured képpel egy kis motivációt szerezni, de azon túl nem tudom mi lehet még.
Mindkettőre igaz, hogy akkor vagy sikeres, ha kiismered a közönséget és nekik fényképezel, nem magadnak. :(

Ide hogy lehet meghívót szerezni? Tetszik az oldal lehet megnézném...

#2097 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2007. 01. 23. 21:15

Idézet: saen - Dátum: 2007. jan. 23., kedd - 20:52

Ide hogy lehet meghívót szerezni? Tetszik az oldal lehet megnézném...

Küldtem.

#2098 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 23. 21:21

Idézet: gazdi - Dátum: 2007. jan. 23., kedd - 21:15

Küldtem.

:respect:

Mondjuk az meglepett, hogy kiírta, hogy három képet tölthetek fel, erre a másodikat csak 11 óra múlva, erről nem volt szó :)

Szerkesztette: saen 2007. 01. 23. 21:45 -kor

#2099 Felhasználó inaktív   Mirko 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 23. 22:14

Valaki tudna mondani nekem egy biztos helyet, ahol ha csütörtökön felmegyek pestre biztosan kapok hívót és fixírt? lehetőleg kodakot vagy ilfordot... Nem vagyok túl tájékozott és most nem mind1 mennyit mászkálok...

#2100 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 24. 07:06

Szerintem a Westendben, a Pálvölgyiben biztos találsz.

SZERK.: Lehet, ohgy össze is futunk, én is készülök pár fotósoppba, ha már Pestre kell menjek. :)

Szerkesztette: debaj 2007. 01. 24. 07:35 -kor

Téma megosztása:

• (123 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 103
  • 104
  • 105
  • 106
  • 107
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.