Na szegasztok elektor kalandorok (copyright by Dévényi Tibibácsi)
Látom van egy-két új D70 varázslónk, üdvözlet mindenkinek. Georgo gratulálok, hogy a korábbi vacillálás után D70-et vettél
Látom már pár bit lefolyt a kábelen mióta erre jártam, most mégis írnék neked egy válaszfélét egy korábbi problémádra (ha az). Nevezetesen a fakó, fátyolos stb képek.
A helyzet az, hogy a nikonnál úgy gondolták, hogy azért veszünk dslr-t, mert majd ezt-azt utófeldolgozni akarunk a képeken. Kár, hogy én ezt nem így gondolom, úgyhogy én is arra törekszem, hogy a gépből lehetőleg olyan kép jöjjön ki, amin az én ízlésemnek megfelelően számottevően már nem kell változtatni. Pár hónap alatt én az alábbi beállításokig jutottam:
Optimize image:
sharpening +1 medium high
tone comp custom curve (tájképre vagy Digital_Agfa_Optima, vagy ev3v34, minden másra is jók ezek, tapasztalatom szerint embereket fotózni az ev3v34 és a whiteweddingv34 a nagyon jó)
színtér: IIIa (srgb) (ez a legfontosabb, az Ia-t bűn volt beletenni, a fátyol nagy részét a IIIa-val el is felejtheted)
saturation: normal vagy enhanced
Hue: ez a legújabb találmányom, mostanában -3 beállításban van.
Más menü: white balance automata -1, ha nagyon meleg színeket akarok akkor -3
Az egészet raw-ban csinálom, és ha valami minimálisat akarok még rajta változtatni, akkor a nikon capture-rel teszem meg. Tedd fel a legfrissebb frissítést, még jobb a kezelhetősége és a használhatósága, kb 5 másodperc alatt meg lehet nyomni egy auto brightness és egy auto color boost gombot a bal oldali ikonsoron, ha kell.
A digital DDE helyett d-lightning van, nagyon jól működik és teszi a dolgát, én használom és használtam az elődjét is (ha megnézed a lentebb belinkelt weblapomon a pláza eső után c. képet az ezzel készült, semmi egyéb különleges photoshoppolás nincs rajta - bár már van egy ps elements-em, amit ingyen kaptam egyik fórumtársunktól, természetesen a jogtiszta, eredeti verzióra gondolok). Nem nagyon értek ehhez a ps-hez egyébiránt, és nem is szándékozok órákat eltölteni egy-egy képemmel, de ez az én egyéni felfogásom és a fotózók nagy részének a véleményével nem találkozik.
Amit még javaslok beállítani egy új gépen, de ez is szokásfüggő, az AE lock/AF lock gomb. A pontos megnevezésre nem emlékszem most fejből, de nálam úgy van beállítva, hogy csak az AE-t lockolja, az AF-et ne.
A custom tone curve egy nagyszerű dolog, mások is írták már, érthetetlen hogy ezt miért nem reklámozza jobban a nikon. Csak egy dologra tudok gondolni, nevezetesen hogy nem akarnak a nagyobb gépeiknek konkurenciát csinálni házon belül. Na mindegy ők tudják.
A személyes véleményem az, hogy a nikon dslr-jénél vagy több utólagos beállításra, vagy több előre beállított dologra a gépen szükséged van ahhoz, hogy jobban használható képeket kapj. Amit eddig láttam más dslr-ekből, a canon és az olympus gépeinál az automatika több dologba beleszól, ami lehet nem jó egyfelől, de én jó dolognak tartom, hogy olyan kép jön ki a gépből, ami esetleg átalakítás nélkül használható.
Még annyi a D70-nél, hogy ha nem akarsz vacakolni valami miatt a custom beállítással, akkor ha vivid-re rakod az optimize image-t, akkor az jó lesz ideiglenesen, bár csak amolyan félmegoldás.
Amit nem írtam, és ezt most még hozzáteszem, hogy főleg tájképeket csinálgatok, és ahhoz találtam ki a fenti beállításokat, de ha a saturation-t nem bántod, a fentiek egy Digital_Agfa_Optima curve-vel általánosan jók lesznek. Persze azt is hozzáteszem, hogy csináltam már a whiteweddinggel is nagyon szép tájképet, és az nagyon nem arra való.
A fentiekhez hozzátartozik, hogy mivel optimize image menüpontod csak P/S/A/M módban van, a piktogramos üzemmódokat ne használd. Csak vész esetén és csak raw-ban (itt arra gondolok, hogy ha pl be van lőve a fenti beállításokkal a géped, fotózgatsz, és egy másodpercen belül meg kell csinálnod egy portrét, akkor csavard a portréra a tárcsát, ha van rá még 10-15 másodperced, akkor az optimize image menüben a Portrait-ra, és marad A módban, ha meg még ennél is több, akkor az egyes menüpontokat /tone comp, saturation, sharpening, hue 0 esetleg/ állítsd be.
No nagyjából ennyi okosságot tudtam neked összeszedni pár hónapos D70-ezésem után. Még egy jó tanács a végére: lefelé fordított bajonettel cserélj objektívet, és sok fejfájástól megkíméled magad ccd por ügyben).