Nikon DSLR
Elküldve: 2006. 05. 01. 03:30
Elküldve: 2006. 05. 01. 07:35
Idézet: zomgwtf - Dátum: 2006. máj. 1., hétfő - 2:30
Kühm, *ist DL teszt nincs is a dpreview-n (ha erre gondoltál).
DS van, az recommended. Elolvastad, hogy miért, vagy csak a címkét nézted? Ezt írja:
The difference in detail rendition between JPEG and RAW is stark, a much bigger difference than we're used to seeing. If you're happy shooting RAW and processing all your images (and have a copy of Adobe Photoshop CS) then the *ist DS could indeed be an excellent proposition. Unfortunately this camera's average buyer will most likely shoot JPEG, and not get the most out of the camera, which in our eyes would have taken it one step higher.
Számomra ebből az jön le, hogy nem jó a jpg előállítása, de ha raw-ba csinálod, akkor nagyon jó eredményeket szül. Az előtte levő bekezdésben pedig dícsérte a gépet, nagyon jó a keresője, sokkal nagyobb mint más kezdő szintű dslr-eké. Úgyhogy nem olyan rossz gép az.
A másik pentax dslr a sima *ist D, az highly recommended. DL2 teszt ezen az oldalon még nincs. (Pedig jó lenne, engem érdekelne.)
Elküldve: 2006. 05. 01. 07:50
akkor biztos jó az olyan elvetemülteknek, akik minden képüket egyenként fel akarják dolgozni. Akik batch processben nyomat RAW-okat, az szerintem nem teljesen normális, akkor minek fényképezik RAWban? Aki kizárólag RAWban nyomul, annak úgyis komolyabb gépe van. Ha szar a gép jpg-je, akkor az bizony keményen lenyomja a gép értékét.
A DL2-nél meg nem mondtam, hogy a DP húzta volna le. Máshol olvastam, újságban, úgyhogy linket nem tudok adni.
Rövidre zárva a témát: én szemény szerint a Pentaxot számításba sem veszem. De ez én vagyok.
Elküldve: 2006. 05. 01. 08:08
a RAW feldolgozás szokásos menete:
- batch ráengedése a sorozathoz legjobban illeszkedő beállításokkal
- ha szükséges, néhány kép egyedi feldolgozása
minden gép profitál a RAW feldolgozásból, még ha a mértékek el is térnek: a kamerába épített feldolgozás szükségszerűen gyengébb, mint amikor sem fogyasztás sem idő nem korlátozza a számításokat
arról már nem is beszélve, h pár dolgot (mint pl fehéregyensúly) sokkal egyszerűbb utólag tökéletesre állítani - már csak azért is, mert nincsen fénytől védett EVF, az LCD alapján pedig nem lehet ilyesmit elbírálni
Elküldve: 2006. 05. 01. 08:22
Idézet
Köszönöm a "bókot"...
Idézet
De jó, a D70 akkor komolyabb
Idézet
Pedig a D100 igen sikeres gép volt...
Idézet
A végeredménnyel egyetértek, de az okkal nagyon nem.
Elküldve: 2006. 05. 01. 10:12
Idézet: lugosi - Dátum: 2006. ápr. 30., vasárnap - 18:42
Olvasgatok vissza a topikban, és fennakadt a szemem zomgtf hozzászólásán hogy alapból elvet egy gépet első megfogás és review olvasgatások alapján.
Én, az általad elmondottakat nap mint nap tapasztalom 350d+grip esetében, egy másik topikban nem győzöm emlegetni a grip fontosságát (20d/30d/5d/d100/d200 esetében is nagy a jelentősége !) Személyes véleményem az hogy mikor az ember vásárol egy vázat akkor ezt azonnal vegye meg hozzá, borzasztó sokat jelent fogásban (d70-nél furcsálltam is erősen miért nem gyártott hozzá a nikon). A 300d/350d között meg épp elég különbség van tudásban, gyorsaságban, felbontásban és általános anyaghasználatban, hogy csak a fogást tudd felhozni a 300d előnyeként.
Igazából itt sem szeretnék hitet téríteni, teszek rá ki mit vesz úgyhiszem az adott pénzösszeg birtokában mindenkit megillet a szabad választás lehetősége és van annyira felelős tagja a fogyasztói társadalomnak hogy önmaga számára kedvező döntést hozzon.
Amúgy a D200 engem is megfogott, pusztán a paraméterek alapján. Nemrég gondolkoztam is rajt hogy cserélem az egész canon rendszerem miatta ha lesz egy kis pénzem de most már van egy 70-200 2.8L.
Elküldve: 2006. 05. 01. 10:24
Idézet: saen - Dátum: 2006. máj. 1., hétfő - 9:22
De ezek szerint a 300D is, jó tudni (;
Elküldve: 2006. 05. 01. 10:36
Idézet: RiCS - Dátum: 2006. máj. 1., hétfő - 11:12
Ez nagyon függ attól is, hogy mit fotózol. Most Királyréten éreztem először, hogy jó lenne ha lenne, ugyanis a 70-200-zat kicsavart állapotban órákon át tartani nem volt egyszerű... Azonban ha leszámítom a portrézást, akkor én tök jól elvagyok a markolat nélkül. Valaki viszont mutatott egy fogást, hogy hogyan lehet markolat nélkül is kényelmesen fotózni álló helyzetben, annyi baj van csak vele, hogy akkor az expo gomb kivételével mást nem nagyon tudsz állítani, szóval inkább csak stúdióban jó.
Elküldve: 2006. 05. 01. 10:56
Idézet: RiCS - Dátum: 2006. máj. 1., hétfő - 11:12
ezt általánosságban nem lehet kijelenteni
a 350D-nek kötelező tartozéka, valóban - de a nagyobb, európai férfikézhez méretezett gépek, mint a D70 vagy a D7D nagyszerűen használhatóak enélkül is
ha vki nem folyton portékat készít, akkor ezeknél nincs jelentősége, inkább csak a másodlagos előnyök miatt: ha nő az akku üzemidő, vagy pl gyorsul a sorozatfelvétel
előbbi a D70-nél nem igazán szempont (hacsak nem nagy hidegben), mert egyébként is átlag fölötti ami egy töltéssel lőhető vele, a második pedig nem érvényes rá
így aztán legtöbben nem is vesznek markolatot hozzá
Elküldve: 2006. 05. 01. 11:18
még jó, különben kidobhatnám a gépem, ha zavarna a markolat :Đ
Elküldve: 2006. 05. 01. 11:56
szerk.: és egy általános igazság: a választás lehetősége már értéket ad vminek. Ha a pentaxnál gyakorlatilag ki van lőve, hogy jpg-ban használjam (szar minőség = nem használom), akkor az csökkent az értékén. Az se érdekel, ha a D100 anno sikeres volt, lehet, hogy más szempontokból nem nagyon volt versenytársa, a pentaxnak rengeteg van.
Szerkesztette: zomgwtf 2006. 05. 01. 11:59 -kor
Elküldve: 2006. 05. 01. 11:57
Idézet: WiZARD - Dátum: 2006. máj. 1., hétfő - 12:18
fűrész?
Én amikor a 300D-t vettem akcióban volt hozzá markolat. Kibontottam, felraktam rá, azóta le sem vettem. Sokkal jobb a fogása, főleg nehezebb obikkal. (és kéztartó szíjjal)
Elküldve: 2006. 05. 01. 12:02
Idézet: zomgwtf - Dátum: 2006. máj. 1., hétfő - 12:56
megint a kompaktodból indulsz ki, ami a szűkebb lehetőségei miatt roppant helypazarló RAW módban
egy 6Mp-es Nikon DSLR-en pl harmadakkorák a RAW file-ok
Elküldve: 2006. 05. 01. 12:17
Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. máj. 1., hétfő - 13:02
egy 6Mp-es Nikon DSLR-en pl harmadakkorák a RAW file-ok
Ezek szerint a Nikon 6mp-es dslr-eken átlag 2,5-3 megásak a raw fileok. Lehet, hogy csökkenteni tudták a méretet, mert veszteségmentes tömörítést használnak, de még így is lényegesen nagyobb a fileméret.
Elküldve: 2006. 05. 01. 12:30
Idézet: zomgwtf - Dátum: 2006. máj. 1., hétfő - 13:17
miért lennének :confused:
a másik topikban azt írtad, 16M-s RAW-t produkál az FZ30: ennek harmada nálam 5.3, akárhogy nézem is - na e körül vannak
(ugyan nem veszteségmentesen tömörítve, de nagyon ügyes eljárással, így aligha veszi észre bárki is a hatását)
ez pedig már elég kicsi ahhoz, h állandóan ebben a módban legyen a gép
Elküldve: 2006. 05. 01. 14:55
Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. máj. 1., hétfő - 13:30
a másik topikban azt írtad, 16M-s RAW-t produkál az FZ30: ennek harmada nálam 5.3, akárhogy nézem is - na e körül vannak
Te általánosan beszéltél a kompaktokról, nem az én konkrét esetemről.
Továbbá a 2,5-3 megát azért mondtam, mert jpg-ben ennyit produkálhat kb. egy 6 megapixeles gép becsléseim szerint, és nem azért mondtam, mert ennyi lenne a harmada egy kompaktnak.
Elküldve: 2006. 05. 01. 17:47
Idézet: zomgwtf - Dátum: 2006. máj. 1., hétfő - 15:55
azért ugye nem döntöd el helyettem, mire gondoltam?
különösen, miután a hozzászólást így kezdtem: "a kompaktodból indulsz ki, ami" - nem általánosságról volt szó
2 napja említetted, h 16M képeket gyárt a géped - gondoltam még beugrik
Elküldve: 2006. 05. 01. 17:59
Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. máj. 1., hétfő - 18:47
különösen, miután a hozzászólást így kezdtem: "a kompaktodból indulsz ki, ami" - nem általánosságról volt szó
2 napja említetted, h 16M képeket gyárt a géped - gondoltam még beugrik
Aha. Akkor félreolvastam, jóvanna
Nem a saját gépemből indulok ki, jól tudom, hogy pl. a Nikon jóval kisebb raw fileokat gyárt. De ettől még legalább 2-2,5szer akkora fileokat gyárt rawban, mint jpg-ben. Tehát ugyanannyi kép készítéséhez 2-2,5szer annyi hely kell. Ha sok képet akarsz készíteni, akkor ahhoz bizony kell pár memokártya.
Efelett pedig elsiklottál, vagy legalábbis nem reagáltál rá:
"és egy általános igazság: a választás lehetősége már értéket ad vminek."
Elküldve: 2006. 05. 01. 18:15
addig a jelenlegi 1G is elég arra a pár órára, amíg a gyerekekkel elugrunk valahova (kb 180 RAW fér rá)
választás lehetősége?
igen, tényleg hasznos - de az már nem szimpatikus, ha kényszerítve vagy a választásra! ha ugyanis tömörítetlen RAW-t ment egy kamera (9-10MB, vagy még nagyobb fileméretekkel), azt már valóban meggondolná az ember, mikor használja (hacsak nem pl tájképfotós, vagy más, hasonlóan keveset, átgondoltan lő)
egyébként az elég általános, ha egy DSLR csak RAW-ban futja ki magát - még ha vannak is eltérések ennek fokozataiban
Elküldve: 2006. 05. 01. 18:37
Idézet: lugosi - Dátum: 2006. ápr. 30., vasárnap - 18:40
teljesen igazad van, hogy ez mennyire fontos. azonban lehet, hogy picit revizionalni kene az ismereteidet!
harom objektivem van most keznel. a sigma 24/2.8-as manualis, es a sigma 28-70/2.8 AF rekeszgyuruje fel stopponkent all meg. valoban nincs harmad ertek, de fel ertek van, es ugy hiszem az is eleg az esetek 99%-ban. a Nikkor 135/2-esemnek valoban csak a szabvany ertekeknel van kattanasa, azonban folytonos(!!) a blende allitasa, sot, ahogy nezem meg az AI kommunikacio is ennek megfelelo! tehat nem csak harmad, de ararmilyen blendeerteket tudok, tudnek vele csinalni.
igaz mas objektiveket nem ismerek, de ezeknel ez igy van. (mellesleg az automata gepeknek ugyanugy hasonlo az elonye a manualisokhoz kepest, hogy a zaridot is tudjak nem szabvany ertekekre allitani. azonban tegyuk hozza, hogy ezeket a tulajdonsagokat inkabb a dianal hasznalja az ember. negativnal, vagy utofeldolgozhato digitalisnal ez nem szamit sokat.)
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

Súgó
A téma zárva.