HWSW Informatikai Kerekasztal: Közoktatási rendszergazdák - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (140 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Közoktatási rendszergazdák

#121 Felhasználó inaktív   Kerenc 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 04. 28. 11:36

Na igeeen!

Az tuti, hogy mi is megtartjuk az e-mail szervert a webszervert meg tuti...
Jobb helyen van az minálunk, én is nyugodtabb vagyok ha mi tartjuk karban...

Egyedül az e-mail relay szolgáltatás tetszik nekem, a spamot azt szűrhetik!  :p

Persze azért nem lesz semmi: Rájövünk nekünk nagyon kellene a 6347698349898479874  :D  számú port, na akkor lépj be az adminmail  nevezetű valamibe, írjál nekik, ők majd megnézik valamikor aztán engedélyezik. Az a kérdés csak, hogy mikor? Mert ha csak én kérek valamit éppen (ami a nagy számú végpont miatt lehetetlen), akkor megoldható, de ha egyszerre 5000 ilyen irányú kérés érkezik akkor már gondolom szelektálnak valamim módon...

Mi meg csak várunk... : alcohol:

Remélem csak én látom ilyen borúsan a helyzetet és máshogy lesz, szívből kívánom mindenkinek!
A számítógépem megver sakkban... de kick-boxban én vagyok a jobb!

#122 Felhasználó inaktív   e-lias 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 28. 12:05

Én is borúsan látom, sajnos. A mail Relay az tetszik, de az adminmail nem. Meg mi az, hogy minden port zárva alapból? Net akkor hogy megy? Nem jó ez így. Jönek a választások, és kapkodnak. Ennyi. Bocs a politika miatt, de az a véleményem.

Meg akkor könyörögnöm kell, hogy ugyan már, az ftp-t,  msn-t,  meg még mit tudom én mit hagjyanak már nyitva?

Szerkesztette: bull1 2004. 04. 28. 12:08 -kor

#123 Felhasználó inaktív   Kerenc 

• Tag
  • PipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 04. 28. 12:31

Igaz, szerintem is a választások közelednek, aztán durr bele. Látszott a tisztaszoftveren is, most meg ez. Szerintem normális gerinc sincs kiépítve, és akkor elkezdik ezt. A másik dolog meg ami szerintem jogos is meg nem is!

Ha túl lyukas lesz a tűzfal(úgy ítélik meg, hogy nem biztonságos a sulinet ezáltal), akkor a központ letiltja a netforgalmad !!!

Ha vírusveszély van (nagyobbra gondolok), akkor szintén átkonfigurálja a tűzfalat, te meg szívsz!

Nem kiforrott technika ez még  :think:

#124 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 28. 13:33

hmm... volt sulimban (kkg.hu) van 768/128as adsl, az ugye azért marad? jelenleg a háló úgy működik, hogy 1 linuxos szerver routol kifelé, 1 darab külső ipvel, a többi ip üres. namost ha a routergép hálómadzagját bedugom az egyik dmz portba, akkor mi van? mert nekem úgy tűnik, ugyanúgy lesz minden, csak egy csomó új switch, router satöbbi lesz, nem kevés pénzért... :think:
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#125 Felhasználó inaktív   e-lias 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 28. 13:49

Szerintem: Új router, új switch, új sávszél. De ez csak feltevés. A már meglévő szélessávú vonalakról nem írnak semmit. :(

#126 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 28. 18:21

jó lenne ha maradna mert felfelé a 128kbit így is nagyon kevés, érdemes figyelni hogy mlyen lassú az oldal... mondjuk el is lesz költöztetve :)

#127 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 28. 19:56

Nah, micsoda forgalom :) Nem is tudom mit írjak, mire reagáljak először.
Nálunk is 768 van, leszedem az arcukat, ha kisebbre cserélik. Meg az IRC-t sem támogatom. Java alapú chat mégiscsak biztonságosabb. 210 cm az alja? És akkor hogyan nézem meg a ledet, hogy világít -e az adsl kábelmodemen? Be se fér a szerverszobába akkor  :D
Amúgy szvsz jó meggondolás, hogy alapban minden port zárt, és csak azt nyissuk, ami kell. Biztonságos, és minden szakirodalom/szakember így ajánlja. Tökéletesen egyetértek vele.
Ahogy olvastam, a tűzfalba belenyúlhatsz egy admin felületen.
Azért kiváncsi leszek rá. Minél többet olvasom, egyre jobban értem, hogy mit akarnak. Szerintem az elgondolás nem rossz.

Ma volt a Győri MS előadás. 2 srác tartotta. Az egyiket ismerem régebbről, ő vágja a témát rendesen. A másik csávóban nem volt szimpi, hogy meg akarta magyarázni, hogy win-nel nincs olyan, amit ne lehetne megcsinálni. Mondom VLAN?, mac-address csere?, memória particionálás szoftverenként?  :D Utána picit visszafogott  :rolleyes:
Végre olyan előadás volt, ahol mindenki előtt ott a masina (HP Intel P IV. 2.8GHz Hyper-Threading, 512 ram), és élőben próbálhatja, amit mesélnek.
Volt Active Directory, ISA 2000, SQL 2000, Windows Sharepoint Service, meg Exchange telepítés.
A témából felkészültek voltak, a keresztkérdésekre már kevésbé  :think: (pl hogy ISA-ban van -e olyan, hogy csak akkor korlátozzon sávszelet, ha kell is. Mer ha más úgyse használja épp, akkor minek a korlát)
VLAN-ra csak lestek. Fogalmuk se volt róla. Okoska :hemuveg: nem is tudta, hogy létezik olyan. A support.microsoft.com-ot javasolták. Mindjárt megnézem, de nem sok reményt fűzök hozzá.
Pótelőadás lesz, de csak Pesten.
Jah, és a liszenszeléshez egy szót sem tudtak hozzászólni. Annyira nem, hogy nem tudták (a kettőből) melyik fajta liszenszeléssel kell majd telepítenünk a windows server 2003-at.

Több írnivaló most nem jut eszembe.  :think:
Üdv  ;)

Szerkesztette: 1soproni 2004. 04. 28. 20:32 -kor

Összesen két dologra van szükség az életben WD-40 és szigetelőszalag. Ha nem mozdul pedig kellene: WD-40. Ha mozog pedig nem kellene: szigetelőszalag.

#128 Felhasználó inaktív   e-lias 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 29. 08:23

Örülök, hogy jó élményed van! Legalább valami meg volt szervezve normálisan. Én is kezdem érteni, az elgondolás tényleg nem rossz, csak nem számtak időt szerintem a normális kidolgozásra. Kapkodás az egész. (pl.. Amit már beszéltünk, a support.sulinet.hu ról ugyebár kimaradt a reisztráció linkje  :pokeas2:  :lol:  ).
Na meg ez a szerelőszekrényes dolog. Nálunk ezek szerint nincs is olyan hely, ahová fel lehetne tenni (bent :D).
Meg a tűzfal én olvasatom szerint nem lesz saját részről konfigolható, hanem kérni kell, és ha úgy gondolják, beállítják úgy, ahogy nekünk kéne. :think:

Szerkesztette: bull1 2004. 04. 29. 08:25 -kor

#129 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 29. 08:55

attól tartok, nálunk ez úgy fog kinézni, hogy a routergép be a dmz portba és innentől kezdve azt állítunk be amit akarunk :) viszont az vicces lesz hogy a régi dobozt vissza kell adni, mert a benne levő 8portos hub az iskola másik végében teljesít szolgálatot...

#130 Felhasználó inaktív   e-lias 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 29. 08:57

Az ciki :D

#131 Felhasználó inaktív   Gaspitz 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 30. 08:25

Mi meg migráció miatt nem tudunk leveleket küldeni. Azt sem tudták megmondani, hogy meddig tart ez. Előre nem szóltak mi meg szívtuk a .... . Aztán kollégám felhívta őket és akkor mondták a migrációt. Ez így nem teljesen korrekt

#132 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 30. 10:45

csináljatok helyi smtp t :)

#133 Felhasználó inaktív   Kerenc 

• Tag
  • PipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 04. 30. 14:01

A két sulinetes doboz együtt megy egy ideig (azt hiszem 2 hét), amíg átállunk az újra... Aztán a régi sulinetes doboz el, az új marad... (Nálunk 128/32-vel). Nem normálisak, gondolják ez majd kiszolgál több mint 200 gépet, na neeee...

A másik: a mi szerverszobánkban sem volt hely ilyen magaságokban, lett 80cm az alja, na és...

Szvsz azért 210, mewrt ha pl. a tanáriban rakják be akkor ne tudják csak úgy nyitogatni, mert nem mindenhol van szerverszoba, persze ezt csak én látom így...

A tűzfalról meg annyit, hogy nekünk semmi belenyúlásunk nem lesz, kapsz egy adminmail login nevet és jelszót, aztán oda írogathatod a leveleket, ha akarsz valamit. Az pedig oké, hogy ne nyitogassanak alapból össze.vissza mindent, de azért a 80-as azt meg kéne nem??? Pl. tuti hogy több iskola használ 80-ast mint 8080-ast...

A Microsoft körútra kiváncsi leszek hamarosan elérnek ide is. Állítólag van kaja  :D

Na majd beszámolok, hogy nálunk is olyan korrektek voltak-e mint nálatok!

Na mindenkinek: ÉLJEN MÁJUS ELSEJE SÖR VIRSLI MEG MINDEN!  :cool:

#134 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 30. 15:05

nálunk van szerverszoba, a fizikaszertár egyik sarka :D igaz hogy a szerver nem ott van :p de ha 210magasra teszik a dobozt akkor sztem napokon belül lejjebb fog kerülni... sőt tartok tőle hogy a switch sem marad a dobozban, minthogy a dobozból csak egy madzag megy tovább

#135 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 30. 15:45

Idézet: Kerenc - Dátum: 2004. április 30, péntek - 15:01

Aztán a régi sulinetes doboz el, az új marad... (Nálunk 128/32-vel). Nem normálisak, gondolják ez majd kiszolgál több mint 200 gépet, na neeee...

Eddig mekkora volt?

Idézet

Az pedig oké, hogy ne nyitogassanak alapból össze.vissza mindent, de azért a 80-as azt meg kéne nem???

5 IP-t adnak. Mind az 5-ön lesz http forgalom?  :rolleyes:

Szerkesztette: 1soproni 2004. 04. 30. 15:46 -kor

Összesen két dologra van szükség az életben WD-40 és szigetelőszalag. Ha nem mozdul pedig kellene: WD-40. Ha mozog pedig nem kellene: szigetelőszalag.

#136 Felhasználó inaktív   e-lias 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 03. 07:35

Nálunk az ip tartományból 3 ip-t használunk. Ebből 1 a router, a másik kettőn meg van http forgalom, a web server, meg a web-es felületű mail miatt. :D

#137 Felhasználó inaktív   Kerenc 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 03. 08:12

Eddig több volt mint 5 ip abból használtunk hármat: webserver, levelezőserver, meg volt egy proxy is...

Most annyi lesz a különbség, hogy a régiből átdugjuk az újba ennyi... (Na meg persze ipcím átírás hegyek, meg adminmail ötezerrel, hogy engedjenek bizonyos portokat.)

Kész...

A többletszolgáltatásból szerintem nem használunk semmit, mert ugyan jó, hogy dhcp-zik a router, de nem kell nekünk 174-el kezdődő címtartomány, mert akkor az egész iskolát át lehetne állítani. Szóval ennyi...

Az 5 publikus ip címből pedig szerintem annyin lesz http forgalom amennyire kéred a http portot és kész... Maximum anyáznak...

Más: 1soproni nálatok is kamionabn volt a microsoft körút? Most kaptam meg az értesítést! Kiváncs i leszek  ;)

#138 Felhasználó inaktív   e-lias 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 03. 08:31

Bocsi, az előbb 1soproni kollégának válaszoltam. De én is így képzeltem el. és itt sem kell a 174-el kezdődő ip. megvan a saját, meg is marad. Ez a BNC-s dolog aggaszt kicsit. Milyen az az ethernet-to-bnc átalakító? Megg mennyibe kerül? :s

#139 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 03. 08:34

sztem megfelel 1 régi 10mbites hub amin van bnc csatlakozoó, az pedig nem hiszem hogy túl dárga lenne

#140 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 03. 08:37

Idézet: Kerenc - Dátum: 2004. máj 3, hétfő - 9:12

Más: 1soproni nálatok is kamionabn volt a microsoft körút? Most kaptam meg az értesítést! Kiváncs i leszek  ;)

Hjaja! Benn a kamionban 20 gép. Nem volt rossz, csak kicsit kevés volt a zoxigén :sandor: (nem volt elég víz, amibű ki tuttuk vóna venni)

Szerkesztette: 1soproni 2004. 05. 03. 08:38 -kor

Téma megosztása:

• (140 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.