HWSW Informatikai Kerekasztal: Közoktatási rendszergazdák - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (140 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Közoktatási rendszergazdák

#161 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 05. 06. 07:12

Idézet: Kerenc - Dátum: 2004. máj. 6, csütörtök - 8:04

A windows update kapcsán a SUS-t csak 2-en ismertük és csak 1 iskola használja!!! (mi :rolleyes: ) Ez szerintem elég durva!

SUS csak a win server 2k3-ban van nem? Az meg egyrészt még nem túl régi, másrészt nem túl olcsó. Nem csoda, hogy nem használták eddig.
Én beszéltem az előadó srácokkal, akik azt mondták, hogy volt olyan csoport is, akik az egeret is alig tudták kezelni...  :rolleyes: Hogy az ilyen mit keres ott...  :think:

Az utolsó kérdést meg nem értem...
WinXP Prof liszensz = WinXP, vagy bármely régebbi win
Összesen két dologra van szükség az életben WD-40 és szigetelőszalag. Ha nem mozdul pedig kellene: WD-40. Ha mozog pedig nem kellene: szigetelőszalag.

#162 Felhasználó inaktív   Kerenc 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 06. 08:40

Idézet

... Folyt köv...

A kérdést úgy értettem: Ha én nem akarom használni az új jogtiszta csili-vili WinXP-t, akkor meghagyhatom-e a régi (immáron jogtiszta) oprendszert? Magyarul kötelező-e frissítenem?

Na erre a válasz az volt: meg kell nézni a tisztaszoftver.hu-t, na jó ott én nem találtam erre utaló nyomot, de mint utólag kiderült, nem kötelező a frissítés. (Magyarul én nem szeretném lecserélni a jól müködő win2k-kat, erre az XP-re. Szvsz otthonra jó, de dolgozni vele iskolában, főleg úgy, hogy óránként más használjs hááát...)

Idézet

SUS csak a win server 2k3-ban van nem? Az meg egyrészt még nem túl régi, másrészt nem túl olcsó. Nem csoda, hogy nem használták eddig.

A SUS már win2k server alatt is tökéletesen elment, csak nem volt integrálva, le lehetett tölteni a Microsoft honlapról
A hivatalos hardver igénye a fenti oldalról:

Idézet

Supported Operating Systems: Windows 2000, Windows Server 2003
SUS 1.0 with SP1 has the following minimum hardware requirements:
Pentium III 700 MHz or higher processor
512 megabytes (MB) of RAM
6 gigabytes (GB) of available hard disk space

Nálunk pontosan a fenti konfigon megy, és nincs semmi bajom vele, megbízható és bírja is eddig. (Ja és ez egy sima, nem szerver-hardveres gép!)
Az egész mindössze harmicegynéhány mega, és szerintem megéri ezt beüzemelni, kell egy minimum win2k server IIS-sel (a SUS felrakja az IIS Lockdown-t, úgyhogy erre figyelni kell) és kész.
Utána viszonylag könnyű konfigurálni, de leírás is van hozzá a fent említett oldalon (persze angol).
Nálunk műxik rendesen, mindennap éjszaka ránéz a microsoft windows update szerverére, ha jött ki új frissítés akkor letölti, majd a többi helyi gép a reggeli bekapcsoláskor vagy később, ahogy a registry-jében be van állítva az időpont elkezdi letötikézni magának, és telepíti is. Ez szerintem korrekt eljárás: Mindig értesülsz a legfrissebb hotfixekről, te szabod meg, hogy a helyi gépek melyik frissítést érhetik el (teszem azt száműzöd az outlook-ot minden gépről, akkor miért kellene azzal kapcsolatos javításokat neki telepíteni), és nem terheled a netforgalmadat ugyanazzal a kéréssel naponta mintudomén százszor. (Mert 10 gépnél még elmegy, de 100-200-nál?). Ennyi... Ajánlom, érdemes. Ha részletesebben érdekel a dolog dobj egy mail-t...

Visszatérve a körútra egy poén:

Ki használ Exchange Servert?
Válasz: Senki...  :D
Az előadás végén: Ki fog használni Exchange Servert?
Válasz: Senki...
:jump:  :taps:

Más, közháló:

A vonal ADSL lesz, cisco router+cisco switch+rack szekrény+(nálunk) Made in Taiwan Adsl router :think:  jó leosztás!
A számítógépem megver sakkban... de kick-boxban én vagyok a jobb!

#163 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 06. 08:50

Idézet: Kerenc - Dátum: 2004. máj. 6, csütörtök - 9:40

Ki használ Exchange Servert?
Válasz: Senki...  :D
Az előadás végén: Ki fog használni Exchange Servert?
Válasz: Senki...
:jump:  :taps:

Én sem cserélem le a több éve bevált, jól működő, gond nélküli exim-et...
Összesen két dologra van szükség az életben WD-40 és szigetelőszalag. Ha nem mozdul pedig kellene: WD-40. Ha mozog pedig nem kellene: szigetelőszalag.

#164 Felhasználó inaktív   Kerenc 

• Tag
  • PipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 05. 06. 08:56

Mi sem fogjuk a gond nélkül müködő linuxos mailservert lecserélni...

Se hardver nincsen hozzá, se nekem idegem!  ;)

De a WSS az tetszik!

#165 Felhasználó inaktív   e-lias 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 06. 08:57

Én sem a SuSe mail servert! :D

#166 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 06. 09:03

És is nyáron felteszem a WSS-t, és használni fogom az ISA-t is. A WSS elődjét már valamennyire ismerem, csak nem került még bevezetésre, mivel nem volt meg jogtisztán.

#167 Felhasználó inaktív   Kerenc 

• Tag
  • PipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 05. 06. 09:48

Az ISA is tetszik, de még gondolkodom Linux alapú ipcop vagy ez az ISA szerver... Az ISA-ban tetszik a naplózás millió módon! (Erre mondta az előadó srác, hogy az egyik rendszergazda csinál top10 naplót, innen tudja meg a tuti oldalakat, mert a diák mindig előbb tudja meg  :D )

Az IPcop viszont nem egy nagy hardverigényű móka! Mondjuk az ISA-nak is a legkisebb a bemutatott szerver termékek közül...

#168 Felhasználó inaktív   e-lias 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 06. 09:59

Látjátok ez a bajom a microsofttal, hogy amit csinál, még ha jó is, olyan hardverre tervezi, hogy csak győzzön az ember pislogni.
Egyébként ez a WSS, meg ISA mit csinál pontosan? Még nem volt dolgom velük. :s :think:

#169 Felhasználó inaktív   Kerenc 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 06. 10:09

ISA: Internet Security and Acceleration Server

Tulajdonképpen egy tűzfal+proxy. Mondjuk szerteágazóan konfigurálható és ez tényleg jó Microsoft termék... Bővebben: Microsoft honlap ISA server

A WSS: Windows Sharepoint Services

Hmmm... Egy csoportmunka segítő eszköz. Nem tudom, hogy is fogalmazzam meg pontosan. Lényege: többen dolgozhattok pl. egy doksin, központilag van tárolva, ha akarod szerkeszteni "kiveszed" átszerkeszted visszarakod, más pedig olvassa... De amiért nekem tetszik az a Portál server miatt van. Így egyszerűen lehet a tanárok, meg mindenki számára infokat közvetteni, megbeszéléseket összehívni, php nuke szerű portál, persze aspx-ben, és neked szinte nem kell programozni, csak windows módra kattintgatsz és dinamikusan így frissíted.

#170 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 06. 10:38

Itt a WSS :)

#171 Felhasználó inaktív   Kerenc 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 06. 10:42

:omg: Ja igen ez kimaradt... Köszi...

Tényleg meg kellene változtatni ezt a topicot, mármint a címét, csak nem tudom kinek szóljak.

Ki a házigazdája ennek a Microsoft alfórumnak?

#172 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 06. 10:53

Idézet: Kerenc - Dátum: 2004. máj. 6, csütörtök - 11:42

Tényleg meg kellene változtatni ezt a topicot, mármint a címét, csak nem tudom kinek szóljak.

Az új címet már kitaláltad? :)

Szerkesztette: 1soproni 2004. 05. 06. 10:53 -kor

#173 Felhasználó inaktív   e-lias 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 06. 11:28

Idézet: Kerenc - Dátum: 2004. máj. 6, csütörtök - 11:42

Már írtam ide a topicba is, meg privit is küldtem modnak, hogy változtassa meg a címet Közoktatási Rendszergazdák Topic-ja címre, de nem jött válasz. Ennek már 2 hete. Úgy látszik a mod-ok nem negyon néznek be ide. De próba cseresznye. Köszi az infokat!!!

#174 Felhasználó inaktív   Kerenc 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 06. 11:41

bull: Kinek írtál, én is írok hátha...

Végül is mi rendszergazdák így kerültünk be a tisztaszoftver programba, vagy mi fene?  :reklamacio:

#175 Felhasználó inaktív   e-lias 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 06. 11:44

Igen, a topic-nak hála belekerültünk!  :taps:
Hogy kinek írtam, már nem tudom. Kerestem egy mod-ot, aki ide való, és írtam neki. Krinyo-t nem akartam zaklatni vele. Válassz Te is egyet :D

szerk: Csak attól félek, hogy akkor át is helyezik, az pedig nem lenne jó, bár csak 4-en vagyunk itt aktívak :)

Szerkesztette: bull1 2004. 05. 06. 11:47 -kor

#176 Felhasználó inaktív   Kerenc 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 06. 12:09

Na akkor gyorsan beállítok egy témakövetést, vagy a kedvencek mi a különbség?

Azért jól elvagyunk itt egymással... :up:

#177 Felhasználó inaktív   e-lias 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 06. 12:18

CSak annyi, hogy a kedvencek-nél megjelöli más színnel a topicot. Témakövetésem meg van már az elejétől :D
Nem is baj, hogy nem jönnek off-olni :D

#178 Felhasználó inaktív   Gaspitz 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 06. 12:31

Idézet

Na erre a válasz az volt: meg kell nézni a tisztaszoftver.hu-t, na jó ott én nem találtam erre utaló nyomot, de mint utólag kiderült, nem kötelező a frissítés. (Magyarul én nem szeretném lecserélni a jól müködő win2k-kat, erre az XP-re. Szvsz otthonra jó, de dolgozni vele iskolában, főleg úgy, hogy óránként más használjs hááát...)

Mi 1 teremben használunk win2k-t és 3-ban XP-t. Sztem nincs különbség az iskolában, maximum kompatibilitási gondok bizonyos alkalmazásoknál.
Ugyan azokon az alapokon fekszik a 2 oprendszer -> ugyanabban a rendszerben tudnád üzemeltetni XP alatt, mint ahogy 2k alatt teszed. De hát ha ezt jobban megszoktad, akkor nyugodtan hagyhatod frissítés nélkül.
Én az XP pártján vagyok bár gyengébb vasra inkább 2k-t teszek fel. A 98-at, 95-t kezdem nagyon utálni, mert 1 nap alatt teleteszik szeméttel és nem mindig van idő újratenni ECDL vizsga elött. 2k és XP alatt ilyen jellegű gond gyakorlatilag nincs, mert mégis csak jogosultságot is lehet kezelni.

#179 Felhasználó inaktív   Kerenc 

• Tag
  • PipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 05. 06. 13:29

:D Na igen, személy szerint nem gond az XP, hiszen otthon azt használom, de itt...

A jogosultság kezelés valóban jól me van oldva, csak éppen néhány alkalmazás (Visual Basic) csak rendszergazdai módban hajlandó elindulni, illetve elindul csak éppen nem tudsz komponenseket magadnak kirakni... Egyszer nekiálltam a regmon progival nézegetni, hol is hal el, hol van access denied a registryben, azokra adtam jogot, aztán kb. a 25. után feladtam, nem pakolgatnak komponenseket, persze anyáztak, de azt azért beláthatják, hogy nem lehet mindenki rendszergazda, mert 1 nap és ghostolhatnánk másnap megint.

Most pl. XP C: meghajtóra telepítettem mindent alkalmazást, system, rendszergazdák Full controll, mindenki pedig olvasás, mappa bejárás, végrehajtás...

Ez másik termekben müxik, itt nem... Lehet én csesztem el valamit, de akkor is...

Egyébként nálunk is az ECDL ebben a teremben lesz... iletve van.  :D

Ha már itt tartunk hogyan tudnám a Lunát letiltani illetve, hogy a klasszikus stratmenü legyen az XP-n belül profil szinten? (Ne manuálisan kelljen átállítgatni :think: Lusta egy fajta a rendszergazda)

#180 Felhasználó inaktív   Kerenc 

• Tag
  • PipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 05. 06. 14:43

Voltak a minisztériumból...

Részletek holnap, mostmár megyek haza...

Téma megosztása:

• (140 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.