HWSW Informatikai Kerekasztal: Domain és tárhely - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (127 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Domain és tárhely Melyik cégnél a legolcsóbb? Értékeld a témát: -----

#141 Felhasználó inaktív   andrej 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 05. 10. 23:50

Idézet: Lustee_ - Dátum: 2004. máj. 11, kedd - 0:13

Sziasztok!

Igényes lett ez a topic, aminek csak örlülni lehet!
Baromira igazatok van itt mindenben, amiket írtatok!
Nem véletlenül vaygyok én olcsó, egy homePC a vas, IDE winyó, megvan a veszélye, hogy a táp bármikor elszáll, és mivel ezt én csinálom, nem egy team, akik azonnal ott vannak, és megoldják a problémát ez több órás kiesést eredményezhet! (Mire kiderül, odamegyek, megnézem, kitalálom, új alkatrész, csere, stb) Épp most kommunikáltam egy emberrel aki előadta, hogy milyen yofej vagyok, mert nem akarom lehúzni a népet, úgy mint a többi cég, stb. de nem volt energiám elmagyarázni, hogy ez nem ilyen egyszerű...
De akárhogy is, szerintem ilyen szolgáltató is kell mint én. Akik csak sok helyet akarnak, magánoldalak, nem fognak több 10 rongyot kifizetni a backup meg a team miatt, azért hogy felrakják képeiket, vagy bármit. És a freeweb (bocs Aga) mostanában nagyon rossz lett. Lehet hogy most az új szerverekkel már minden jobb, de amikor én eljöttem, nem tudtam felrakni a nagyobb képeimet, stb. most pl ez az ftp DL korlátozás (mert gyanítom korlát, hogy 3 KB-al tudok tölteni)
Szóval mi nem fogunk egymással versenyezni, nem egy csoportból származnak az ügyfeleink.

IDE vinyonal nem rad gondoltam, sem homePC-ben. :)

Igazság szerint a piac dönti el, hogy milyen árszintű ÉS szolgáltatású webhostingra van igény. Értem ezalatt,  hogy volt olyan, aki az axelero áraiból indult ki, és től olcsónak talált minket (pedig pl a mostani mediacenter araknak ~4x tobbet mondtam!, a mostani saját árainknál 2x többet). Nem hitte el, hogy azon az áron is jó szolgáltatást tudunk nyujtani (azaz bárki nyujthat...).

Én úgy látom, hogy azért rendelkezésre állásból, szolgáltatásból és mindenből nagyon sok lépcsőfok alakítható ki, mindegyik a megfelelő áron. Például a szénné jailezett FreeBSD-nk nem igazán mérhető egy sima csomagból felrakott Debianhoz, legalábbis én így érzem (jól meg van oldva hogy a userek ne FTP-vel nyomuljanak és ne cleartextként nyomuljon az info... stb stb). Azt hozzátenném hogy NEM Linux vs. BSD flame-et akarok (miellőtt átcsapunk), hanem két konkrét szerver konfig lehetőséget említettem. Szintén nem mérhető egy szerver-szerver egy "sima homePC"-hez.

Visszatérve, én úgy látom, hogy ha jól sikerül az Ügyfél számára elfogadhatóvá tenni, az adott árat ÉS hozzá tartozó szolgáltatást, akkor máris jól letisztult képet kapunk. Példaként akkor mindjárt vehetjük lustee -t és minket, akiknek totál más a megcélzott szegmense. Szintén hozzávehetők Jahno-ék, akiknél megint más lehetőségekkel (azért nem alapvetően) találkozik a vevő. A "nagyokat" szándékosan nem veszem ide, mert ők a tömegigényre próbálnak rámenni, ahogy eddig észrevettem.

A legrosszabb szerintem, az hogy lassan mindenki úgy érzi, hogy ő webhosting főisten. Mi másfél éve kezdtük, egy kicsit már akkor is késő volt, viszont ez abszolút kiegészítő ágként indult, kevéssé hangsúlyosan. Azóta úgy alakult, hogy már fontosabb tevékenység a cégen belül, de nem ezen van a fő hangsúly. Ez persze nem a szolgáltatás elviccelését jelenti, mert egyéb más oldalak miatt hoznunk kell a rendelkezésre állást, sebességet, stb. A piac nagyon elaprózódik, holott a webhostingra beállított gépek jóresze alig dolgozik - nálunk szumma 10k lapletöltés körül van naponta, de 0.05 - 0.20 körül van a load, de sokszor csak 0.01, P4 2,4GHz Xeon... -  és rengeteg idő/áram és pénz megy el a levesbe fölöslegesen. Ezt nemcsak a saját, hanem több ismerős tapasztalata alapján mondhatom, azt hiszem. Nagyon sokszor, az újonan indulók szinte pofátlan árú akciókkal nyitnak, a gyors ügyfélszerzés reményében. Biztos vagyok benne, hogy sok lovét sikerül kiszedni a régebbiek zsebéből így (én nem sajnálom senkitől), viszont sokszor ezek a nagy hévvel indult dolgok hasonló el is buknak sajnos. Bizony sajnos, mert a "kicsik"-től (tölünk is), könnyen elmehet a bizalma sok usernek. Tudom, tudom, attól függ, hogy ki mennyire nagynak-komolynak tudja magát feltüntetni, ebben én nem nagyon hiszek.

#142 Felhasználó inaktív   Lionka 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 05. 11. 15:42

Esetleg ha valakit érdekel:

tárhely+domain:

Talán ez is egy lehetőség.

#143 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2004. 05. 11. 18:33

Idézet: Lionka - Dátum: 2004. máj. 11, kedd - 14:42

Esetleg ha valakit érdekel:

tárhely+domain:

Talán ez is egy lehetőség.

Ezeket az összegeket előre kell fizetni, vagy hogy műxik? Mert nálunk 3 havonta van számlázási ciklus, de akkor is tortúra, 200 pénz az ajánlott levél, fele visszajön, estébé. 1 küvecs/hóért a fene tudja. Bár nagyon kicsi ügyfelekkel nálunk semmi baj, van azért jópár olyan, akivel megegyeztünk vagy 2 éve, azóta 1-szer hívtak, hogy kell két új mailcím, köszkösz csá, számlát fizetik. Ebből is jöhetne azért sok, ja.
Make love not Wor.

#144 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 11. 18:41

Áááááá, most megyek fejjel a falnak. Egyedi beállításos cég, jó 20 domain, mindegyikhez kb. 15 aldomain, de ugyannarra az oldalra mutat mind ofkóz. Most mindhez külön elérés kell, de azokba ugyanazt az index.html-t teszik, ami mást nem fog csinálni csak redirectel a cegnev.hu domainra. Szerintem értelme sincs kurvára, és nem értik, hogy mit pöcsölök vele. Mondom rabszolgamunka szétbombázni az apacsot, meg visszacsinálni virtuálisban ja.
Make love not Wor.

#145 Felhasználó inaktív   andrej 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 11. 19:09

Idézet: Jahno - Dátum: 2004. máj. 11, kedd - 19:41

Áááááá, most megyek fejjel a falnak. Egyedi beállításos cég, jó 20 domain, mindegyikhez kb. 15 aldomain, de ugyannarra az oldalra mutat mind ofkóz. Most mindhez külön elérés kell, de azokba ugyanazt az index.html-t teszik, ami mást nem fog csinálni csak redirectel a cegnev.hu domainra. Szerintem értelme sincs kurvára, és nem értik, hogy mit pöcsölök vele. Mondom rabszolgamunka szétbombázni az apacsot, meg visszacsinálni virtuálisban ja.

Szuuuuszaaaaa. Lehet, hogy később szeretnék használni, amúgy ilyeneken kár idegeskedni. Fizeti, megcsinálod, és kész. Na ezek azok az egyediek, amikre nyugodtan lehet +pénzt szedni. :)

#146 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 11. 19:45

Idézet: andrej - Dátum: 2004. máj. 11, kedd - 18:09

Szuuuuszaaaaa. Lehet, hogy később szeretnék használni, amúgy ilyeneken kár idegeskedni. Fizeti, megcsinálod, és kész. Na ezek azok az egyediek, amikre nyugodtan lehet +pénzt szedni. :)

Ezaz, hogy nem fogja használni, azért kell külön elérés, mert így ha a gugliban rákeresnek a cégre, meg termékekre, akkor előbb megtalálja a kereső... Mondom aha, így is élvonal, de szerintem mindjárt megy egy mail :-)
Make love not Wor.

#147 Felhasználó inaktív   Adi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 12. 00:48

Idézet: Jahno - Dátum: 2004. máj. 11, kedd - 19:41

Redirect/RedirectMatch Permanent a te barátod.  :)
A divx.hu domain eladó! The domain divx.hu is for sale!

#148 Felhasználó inaktív   Lionka 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2004. 05. 12. 09:47

Idézet: Jahno - Dátum: 2004. máj. 11, kedd - 19:33

Ezeket az összegeket előre kell fizetni, vagy hogy műxik? Mert nálunk 3 havonta van számlázási ciklus, de akkor is tortúra, 200 pénz az ajánlott .......1-szer hívtak, hogy kell két új mailcím, köszkösz csá, számlát fizetik. Ebből is jöhetne azért sok, ja.

Rettenetesen változó, kicsi  nem céges weboldalaknál - magánszemélyek - inkább a havi/3havi fizetési rendszerességet vállalnak. Nagyobb cégek meg idézőjelben nem cicóznak és 2-3 évre előre kifizetik ahogy nálatok.

#149 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 12. 11:32

Idézet: Adi - Dátum: 2004. máj. 11, kedd - 23:48

Redirect/RedirectMatch Permanent a te barátod.  :)

Mégis mindegyikben más lesz az index.html.
Make love not Wor.

#150 Felhasználó inaktív   TYFN 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 05. 13. 13:29

hi all,

most latam a TVN.HU -n lehet domain-t rendelni az ingyenes tarhelyhez.

#151 Felhasználó inaktív   tbeke 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 05. 13. 15:15

Csak egy gyors megjegyzés az árakkal kapcsolatban.

Ha a mi példánknál maradunk akkor ha megnézitek cirka egy év leforgása alatt a .hu doménregisztrációs áraink szinte 50%-kal csökkentek 2 éves fenntartás esetén, ami nem azért történt, mert utáljuk a pénzt és szeretünk minimálprofitért dolgozni, hanem mert tudomásul kellett vennünk, hogy a hirtelen felbukkant agresszív árpolitikájú szolgáltatók az ügyfelink egy jelentős részét. Öröm nekünk, hogy ezt a tendenciát sikerült megfordítanunk, de mi örülnénk a legjobban, ha végre kicsit stabilizálódna ez a piac, de erre sajnos vajmi kevés esély mutatkozik a jövőben.  Jól hangzik, hogy egy-egy hónapban akár 700 nevet is regisztrálunk, de ha tisztán ebből kellene fenntartani a céget (vagy akár csak az ügyfélszolgálatot), akkor már réges régen lehúzhattuk volna a rolót. :(

#152 Felhasználó inaktív   Lionka 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2004. 05. 14. 09:40

Idézet: tbeke - Dátum: 2004. máj. 13, csütörtök - 16:15

Csak egy gyors megjegyzés az árakkal kapcsolatban.

Ha a mi példánknál ........nevet is regisztrálunk, de ha tisztán ebből kellene fenntartani a céget (vagy akár csak az ügyfélszolgálatot), akkor már réges régen lehúzhattuk volna a rolót. :(

Sajnos ez tényleg így van. Nem lehet már az igazi tőkés cégekkel szemben labdába rúgni, hacsak az ember nem csinál valamit amit a másik nem tud... de az is nagyon nagyon rizikós és nem biztos hogy megtérűl. Talán azt mondhatom hogy ezek a dolgok legalábis az alap dolgok csak a tárhely+domain esetleg egy kisebb cégnek egy kis kiegészítő összeg.... megélni nem lehet belőle. :rolleyes:

#153 Felhasználó inaktív   mark.hu 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 05. 17. 12:24

Szerintem a domain regisztrációs és tárhely árak pont nem a tőkeerős cégek miatt vannak nyomott áron. Ha megnézzük a nagyobb ISP-ket (Axelero, Datanet), akkor láthatjuk, hogy sokkal magasabban áron adnak tárhelyet, mint az a kis bt-k. Arról van szó, hogy sok embernek van szervere, és akkor már ha úgyis bent van a gép, akkor adunk el rajta tárhelyet. Nem véletelen, hogy több száz cégtől lehet már venni tárhelyet, de a hivatalos domain regisztrátorok száma is meghaladja a 70-t. Csodálkozik valaki, hogy csökkenek az árak?

A probléma ott kezdődik, hogy amíg pl az USA-ban hihetetlenül olcsón profi szolgáltatást lehet kapni, addig nálunk olyan árszinten, csak vacak van, és nem is nagyon tudunk ezen változtatni, amíg nem lesz egy szolgáltatónál néhány százezer ügyfél, profin automatizált rendszerekkel.

#154 Felhasználó inaktív   andrej 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 17. 12:45

Idézet: mark.hu - Dátum: 2004. máj. 17, hétfő - 13:24

Szerintem a domain regisztrációs és tárhely árak pont nem a tőkeerős cégek miatt vannak nyomott áron. Ha megnézzük a nagyobb ISP-ket (Axelero, Datanet), akkor láthatjuk, hogy sokkal magasabban áron adnak tárhelyet, mint az a kis bt-k. Arról van szó, hogy sok embernek van szervere, és akkor már ha úgyis bent van a gép, akkor adunk el rajta tárhelyet. Nem véletelen, hogy több száz cégtől lehet már venni tárhelyet, de a hivatalos domain regisztrátorok száma is meghaladja a 70-t. Csodálkozik valaki, hogy csökkenek az árak?

A probléma ott kezdődik, hogy amíg pl az USA-ban hihetetlenül olcsón profi szolgáltatást lehet kapni, addig nálunk olyan árszinten, csak vacak van, és nem is nagyon tudunk ezen változtatni, amíg nem lesz egy szolgáltatónál néhány százezer ügyfél, profin automatizált rendszerekkel.

Mitől profi, ha valami szénné van automatizálva? :) Sokkal több sechole is lehet benne rögtön. Egy ilyen rendszer nagyon hosszú távon térül meg, ha saját magának csinálja valaki. Azért is lehet olcsó a tárhely kint, mert az ügyfél mindent magának hangol, és azért ekkor már valamennyire értenie kell hozza, hogy mikor mit állítgat. Sokan nem akarnak ezzel foglalkozni, es maileznek, hogy akkor kene ez+az. Példul mi nagyjából még aznap visszaemailezünk hogy kész. Nem tudok olyat, ami überégetően szükséges és ha nincs meg nehány mp-en belül akkor megáll egy cég, és jönnek a csődbiztosok, természetesen a honlap elérhetősége az nem ide tartozik :)

#155 Felhasználó inaktív   mark.hu 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 05. 17. 12:57

Idézet: andrej - Dátum: 2004. máj. 17, hétfő - 13:45

Mitől profi, ha valami szénné van automatizálva? :) Sokkal több sechole is lehet benne rögtön. Egy ilyen rendszer nagyon hosszú távon térül meg, ha saját magának csinálja valaki. Azért is lehet olcsó a tárhely kint, mert az ügyfél mindent magának hangol, és azért ekkor már valamennyire értenie kell hozza, hogy mikor mit állítgat. Sokan nem akarnak ezzel foglalkozni, es maileznek, hogy akkor kene ez+az. Példul mi nagyjából még aznap visszaemailezünk hogy kész. Nem tudok olyat, ami überégetően szükséges és ha nincs meg nehány mp-en belül akkor megáll egy cég, és jönnek a csődbiztosok, természetesen a honlap elérhetősége az nem ide tartozik :)

Az automatizálás az ügyfelek nagy száma miatt elegendhetetlenül szükséges. Pl. hogy lehetőleg saját magának be tudjon állítani mindent. Így az ügyfélszolgálaltot is kíméli. A suppotosok pedig egy órán belül válaszolnak, nem egy napon belül... Ráadásul ingyenes számon is lehet érni őket... Persze kint is van többféle szolgáltató, különböző konstrukciókkal.

Van olyan ügyfél, aki nem akarja/tudja magának beállítani. Hát az fizesse meg az emberi munkát, ami mellesleg sokkal drágább, mint nálunk, és szerintem ez így helyes.

#156 Felhasználó inaktív   andrej 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 17. 13:42

Idézet: mark.hu - Dátum: 2004. máj. 17, hétfő - 13:57

Az automatizálás az ügyfelek nagy száma miatt elegendhetetlenül szükséges. Pl. hogy lehetőleg saját magának be tudjon állítani mindent. Így az ügyfélszolgálaltot is kíméli. A suppotosok pedig egy órán belül válaszolnak, nem egy napon belül... Ráadásul ingyenes számon is lehet érni őket... Persze kint is van többféle szolgáltató, különböző konstrukciókkal.

Van olyan ügyfél, aki nem akarja/tudja magának beállítani. Hát az fizesse meg az emberi munkát, ami mellesleg sokkal drágább, mint nálunk, és szerintem ez így helyes.

Ó ja, a nagyjából az aznap a maximumot jelenti. :) Általában 1 órán belül megy.

#157 Felhasználó inaktív   tbeke 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 05. 19. 09:24

Idézet: mark.hu - Dátum: 2004. máj. 17, hétfő - 11:24

Azért elég erős egy többszáz milliós piacot összehasonlítani a mi kis dagonyánkkal. Könnyű úgy vérprofi rendszereket fejleszteni, ha tudják, hogy a Budapestnyi ügyfélmennyiség amivel rendelkeznek gyorsan visszatermeli az árát. Addig amíg egy nagyobb cég (pl. IBM, vagy MS)  forgalmának évvégi összegzésében kis országunk csak kerekítési hibaként szerepel, addig a jó munkát nem tudjuk bagóért adni, azt a meglévő ügyfelek számának arányában kell beárazni. És ha csak nem tervezi mostanában 50 millió gazdag kínai, hogy nálunk telepszik le, vagy Csurka kolléga nem éled újra hamvaiból, hogy visszahódítsa Erdélyt, akkor a meglévő fizetőképes keresletből kiindulva ez nem is fog drasztikusan változni. :(

#158 Felhasználó inaktív   andrej 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 19. 09:31

Idézet: mark.hu - Dátum: 2004. máj. 17, hétfő - 13:24

... adnak tárhelyet, mint az a kis bt-k....

sosem tudhatod, a Scholler (ha meg emlekszunk) is bt-kent indult, csak 200 millios alaptokevel :) Nem egy Bt -s ismerosom van aki brutal havi forgalmakat csinal (igaz nem info, de nem is elemiszer), szal a bt-tol nem leszel "kicsi"

#159 Felhasználó inaktív   Aga 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 19. 09:35

Idézet: tbeke - Dátum: 2004. máj. 19, szerda - 8:24

Azért elég erős egy többszáz milliós piacot összehasonlítani a mi kis dagonyánkkal. Könnyű úgy vérprofi rendszereket fejleszteni, ha tudják, hogy a Budapestnyi ügyfélmennyiség amivel rendelkeznek gyorsan visszatermeli az árát. Addig amíg egy nagyobb cég (pl. IBM, vagy MS)  forgalmának évvégi összegzésében kis országunk csak kerekítési hibaként szerepel, addig a jó munkát nem tudjuk bagóért adni, azt a meglévő ügyfelek számának arányában kell beárazni. És ha csak nem tervezi mostanában 50 millió gazdag kínai, hogy nálunk telepszik le, vagy Csurka kolléga nem éled újra hamvaiból, hogy visszahódítsa Erdélyt, akkor a meglévő fizetőképes keresletből kiindulva ez nem is fog drasztikusan változni. :(

Teljes mertekben igazat adok neked, egy kis apro eszrevetellel, miszerint a webhost cegek nagy reszere igaz az az allitas, miszerint beveteleinknek csupan egy reszet teszi ki az ebbol szarmazo jovedelem. Igy nem allokalhato 100%-ban a programozo, rendszergazda, titkarno, iroda es egyeb berleti dijak, stb stb. a wh ugyfelekre es nem terhelheto rajuk a teljes koltseg. Ennek a visszaforditasa pedig ugy nez ki, hogy a wh arak csokkentese nem feltetlenul a wh bevetelek novekedesebol lesz finanszirozva hanem mas uzletagakbol. Ezt leginkabb azok tudjak megtenni, akik nagyban jatszanak. Pl ADSL melle atok olcsobb tarhely arat, szerver melle olcsobb domain arat (cwsak hogy sajat peldat is emlitsek) vagy hasonlo. Tehat nem zarhato ki egy jo minosegu tarhely szolgaltato olcso arakkal, csupan nem valoszinu... Sajnos jelenleg a 10ft-ert 1 giga tarhelyet adok tipusu szolgaltatok az abc-ben vasarolt 120 gigas ide winchesterrel es egy matushita kotobuki cdrommal felszerelt noname pc-n bohockodnak, es hogy valami beveteluk is legyen, kb a szerver hosting ara, "webhosting szolgaltatot" csinalnak... Persze a nagyok kozul is sokan igy kezdtek, tehat lehet, hogy kinovik majd ezt a mentalitast, de amig nem, addig ok csak romboljak ennek a piaci szegmensnek a megiteleset mive a hozza nem erto ugyfel csak azt latja, hogy ami itt 1000ft az ott 10ft es elgondolkodik, hogy miert adjon 1000-et amikor a 10-es is ugyanazt kinalja.

Aga

#160 Felhasználó inaktív   Adi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 19. 10:12

Idézet: Aga - Dátum: 2004. máj. 19, szerda - 10:35

Sajnos jelenleg a 10ft-ert 1 giga tarhelyet adok tipusu szolgaltatok az abc-ben vasarolt 120 gigas ide winchesterrel es egy matushita kotobuki cdrommal felszerelt noname pc-n bohockodnak, es hogy valami beveteluk is legyen, kb a szerver hosting ara, "webhosting szolgaltatot" csinalnak... Persze a nagyok kozul is sokan igy kezdtek, tehat lehet, hogy kinovik majd ezt a mentalitast, de amig nem, addig ok csak romboljak ennek a piaci szegmensnek a megiteleset mive a hozza nem erto ugyfel csak azt latja, hogy ami itt 1000ft az ott 10ft es elgondolkodik, hogy miert adjon 1000-et amikor a 10-es is ugyanazt kinalja.

Ez így van, nagyon jól megfogalmaztad.

Gondolom - ha ide írogattok - voltatok már ti is co-location szolgáltatók géptermében, legalább akkor, amikor a saját szervereiteket leraktátok. Számomra egészen elképesztő volt látni, hogy emberek miket raknak be szervernek kinevezve. Olyan dzsunka vasak, hogy itthon sem használnám munkaállomásnak sem. :eek:
A divx.hu domain eladó! The domain divx.hu is for sale!

Téma megosztása:

• (127 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.