Idézet: DEXTROSE - Dátum: 2004. április 12, hétfő - 2:51
Elmondom, miért találtam olyan bonyolultnak már a Linux telepítését. Hozzájutottam egy gyári SuSe Linux 8.2-es Desktop változatához. Természetesen magyar nyelvű volt. És ugye, elindult a telepítés. Namost hiába magyar nyelvű volt; szépen kiírta balra hogy mit kell tenni, nekem akkor is magas volt, hogy most akkor melyik partícióra milyen filerendszert lehet rakni, melyik milyen, ha új partíciót hozok létre a Linuxal, akkor letörli-e a vinyón lévő adatokat, stb. És ezek nekem máig mind nyitott kérdések. És miért? Mert nem találtam eddig olyan fasza írást, olyan jó szájbarágósat, ami leírná, hogy namost hogyisvanez. Biztos hogy ugyan ez le van írva, de a Linuxnak má annyi változata van, hogy én nem találok konkrétan ehhez a változathoz ilyen írást. Egyébként Windows mellé akartam (és akarnám máig) felrakni. Olvastam Linux dokumentációkat, de mindig vannak olyan kérdéseim, melyek ugyan kis jelentéktelen kérsések, de addig nem merem felrakni, amíg nem tudom meg a választ. (például, hogy Linux telepítése közben amikor új partíciók kellenek a Linuxnak, letörli -e a vinyón lévő adatokat? És hogy nem- e ajánlatos Linux telepítése előtt ilyen esetben csinálni egy jó kis töredezettség mentesítést?)
Akkor te még nem raktál föl a windows-on kívül más oprendszert. A dolog hihetetlenül egyszerű, csupán józan, előítéletmentes logika kell. Szerintem a legtöbben ott hibáznak, amikor valami "nagy lépésnek" tekintik a dolgot. Nehogy magadra vedd, nem rosszindulatból mondom. Ez olyan, mint a szex: csak csinálni kell (persze ezt lehet egyedül is...). Szóval 1 OS/2, vagy MacOS, vagy akármi (direkt olyanokat mondok, amik nem "UNIX-szerűek") telepítése gyakorlatilag ugyanazon lépésekből áll. Partíció létrehozása/formázása a megfelelő fájlrendszerűvé, másolás, boot beállítások, restart.
A linuxnak nincs semmi speckó igénye installkor. Csupán 1 partíció, ahova mehet (ext2, vagy ext3 a legnépszerűbb típusok, de mindegy, milyen fájlrendszert választasz), és esetleg 1 swap-partíció, ahova a swap kerül.
A saját adataid ugyanolyan biztonságban vannak, mint egyéb partícionálás esetén. Figyelmeztetés nélkül nem fog törölni semmit. Max. a jelölésekkel lehet bajban az ember (nem tudom, SuSE-nál mi a helyzet):
IDE hdd-k esetén:
/dev/hdax : a primary master disk x. partíciója (x=1..4, ha elsődleges partíció, x=5..sokig, ha logikai drive, ami ugye extended partícióban van pl. DOS alatt, szóval ez nem linux feature).
/dev/hdbx : a primary slave diskre hasonlóan
/dev/hdcx : sec. master disk
/dev/hddx : sec. slave disk
FDISK-kel is lehet ezeket nézni.
Pl.: /dev/hda1 jelenti a primary masteren az első ELSŐDLEGES (primary) partíciót (ebből max. ugye 4 lehet).
pl.: /dev/hdc7 jelenti a sec. master disken a harmadik LOGIKAI partíciót.
Ha cfdisk-et nézed, meg fogod szokni ezt a jelölést. De ha a telepítéskor nézed a partíciók méretét is, akkor szinte nem is lehet elhibázni, hogy HOVA fog felmenni a rendszer.
Ha van szabad helyed (vagy törölsz 1 partíciót), utána tudsz csinálni neki 1-et (1 kell a rendszernek, ami a "/"=gyökér fájlrendszert fogja tartalmazni, magyarul szinte mindent), és ha kell, akkor 1 swap-partíciót, ami kezelése általában automatikus. A / (root)-nak kell pár giga. Kb. 4, és nincs gond.
Azt formázni kell install előtt (a telepítő felajánlja), ha akarod, de ha volt már rajta 1 linux, arra is fel fog menni, de mint windows esetén, nem garantált a siker, bár sokkal valószínűbb, hogy be fog tudni bootolni akkor is! És onnantól lehet dolgozni...
Ha pl. csak 1 "linux"-partíciód meg 1 swap-od van a régi partícióidon (fat, ntfs) kívül, akkor szinte hagyni kell mindent a telepítőre, mert máshova még csak véletlenül SEM fog írni!
A windows install sem egyszerűbb, csak azt már megszoktuk. Először nem ilyen volt...
Szerintem próbáld meg még 1-szer...
ps.: ja, még valami: a törmentesítésnek nincs értelme, mert a cél-partíció legtöbbször értelemszerűen formázásra kerül (csakúgy, mint pl. XP esetén), a partíciók pedig logikailag függetlenek egymástól...
Szerkesztette: Warrior 2004. 04. 12. 10:22 -kor
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."