Idézet: didyman - Dátum: 2009. márc. 14., szombat - 23:01
Ez jogszerű? Én vevőként, aki még sosem járt nálad, kikérem magamnak az ilyen bánásmódot!
Nem hiszem, hogy ne lenne jogszerű.
Ki van rakva egy 20 kg-s doboz banán. Amikor elfogy, vagy fogytán van, akkor a zöldséges kihoz egy másikat.
Amikor jövök, és az éppen kint lévő dobozban már kevés banán van (és a válogatások miatt persze az már a legrosszabb, ami a dobozban volt, hiszen mindenki a legjobbat választotta ki magának az éppen a dobozban még benne lévő banánokból), akkor kihoz egy másik dobozt, és kinyitja. Amiben, mivel akkor kezdi a válogatást, még jobb banánt találni, mint ami az előző dobozban megmaradt.
Miért ne volna jogszerű? Akkor nyit másik dobozt, amikor akar.
Meg egyébként is, sok helyen van törzsvevőknek kedvezmény: olcsóbb a termék, vagy ingyen kiszállítják, vagy ilyesmi. Itt ez a kedvezmény, hogy Te kapod a jobbat.
Meg ha jogszerű, ha nem, mindenütt ez van.
Pl. egy nagymellű nő vagy egy jó seggű nő rögtön szimpatikusabb első pillanatban, mint akinek nincs nagy melle vagy jó segge. (Aztán persze lehet fordul a kocka, ha beszélgetsz vele 5 percet, és akkor a kisebb mellű a szimpibb, de alapból a nagymellűnek van előnye)
Azzal, hogy becsomagolt, zsákbamacsek dobozok közül választanak, mindenki egyenlő esélyhez juthat, ami meg szerintem így jó.
Az esély nem rosszabb, ha nem válogatnak sem.
Csak nem attól függ, hogy találomra mit választok, hanem attól, hogy előttem már hányan vásároltak.
Pl. van 10 monitorod, amiből 3 pixelhibás (amire nincs csere sem). Ezt 10 különböző vevő fogja megvenni. (A 11.-nek már nem jut)
Tegyük fel, hogy benne vagyok az első 10 vevőben, és jut monitor.
1. eset: Ha találomra rábökök az egyikre, akkor 30% az esély hogy hibás, és 70% hogy jó (mindegy, hogy előttem hányat vettek meg, ha ez az utolsó darab, akkor is 30% hogy hibás, és 70% hogy jó). Nem tudom előre, hogy jót kapok-e.
2. eset: Ha válogathatok: ha már 7-et megvettek előttem, akkor kapok hibásat. Vagyis ha a 10 vevőből én vagyok a 8., 9. vagy 10.-edik, akkor kapom a hibásat, vagyis megint csak 30% az esély rá hogy hibás, és 70% hogy jó. Viszont itt előre tudom, hogy jót vagy rosszat kapok, és dönthetek, hogy megveszem-e.
Az esély ugyanaz, csak nem attól függ, hogy éppen melyik dobozt választom, hanem attól, hogy maradt-e még jó monitor.
És egyik esetben sem tudom befolyásolni, hiszen az első esetben nem látok bele a dobozba, a második esetben meg nem tőlem függ, hogy maradt-e még jó monitor. (Ha maradt, akkor azt viszem el, ha nem maradt akkor meg nincs jó, csak hibás).
A 2. eset --amikor válogathatok-- annyiban jobb azért, hogy előre tudom, hogy jó vagy hibás a monitor, és dönthetek, hogy megveszem-e vagy inkább nem. Míg az 1. esetben nem tudom, amíg otthon meg nem nézem.
Az ilyen ritka vevő, úgyse jön többet dolognál meg sose lehet tudni, ott azért akarnék jó fej lenni, hogy új vevőm legyen, jó benyomást tegyek rá, hoiszen ez az érdekem.
Nem azért kapja ő a rosszabbat, mert hátha úgyse jön többet.
Én se boltban dolgozok.
De ha látnám, hogy a zöldséges odaadja valakinek a jó banánt, akit sose láttam a környéken vagy sose láttam nála vásárolni, nekem meg a barnát, akkor mondanám, hogy mi van, apukám, ide járok 3 éve vásárolni, és nekem adod a rosszabbat?
Vagy milyen dolog, amikor a netszolgáltató az új belépőnek olcsóbban adja ugyanazt a csomagot, amit a 3 éves ügyfélnek még a 3 évvel ezelőtti drágább áron. Ezzel jutalmazzák a hűséget?
Totál nem logikus.
Én ugyan nem boltban dolgozok, de az ügyfeleim között sose tartok ilyen hierarchiát, mert nem tartom helyénvalónak. Olyan hierarchia van, hogy pl. aki jattosabb, annak éjjel is felvevődik a telefon, de pl. válogatott monitorért nem akart még egyik sem plusz dellát virítani.
Miért? Ha virítana, akkor válogatnál neki/válogathatna magának?
Szóval ha többet fizet, akkor felveszed a telefont. Ezek szerint az alapján lehet jobban bánni a vevővel, hogy többet fizetett, de az alapján nem, hogy régebb óta ott vásárol?
Szerkesztette: Sparow2 2009. 03. 15. 13:59 -kor