HWSW Informatikai Kerekasztal: DVD adatvesztés - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (112 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 107
  • 108
  • 109
  • 110
  • 111
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

DVD adatvesztés Problémák a megírt lemezekkel Értékeld a témát: -----

#2161 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 05. 18. 12:08

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2010. 05. 18. 11:02

A kérdésben benne van a válasz is (cirka majd' 2 hónap távlatából): a szutyok olvasók helyett ki lehet próbálni márkásabbakat is. A professzionális adattárolás (ahogy nem lehet PPeter kollégát elégszer idézni) NEM a 100 forintos lemezekről s 4 ezer forintos írókról szól...

Főnököm is vitázott anno velem, amikor közöltem vele, hogy 10 éves lemezeit jobb ha átnézi. Ő biztos volt benne látatlanban, hogy mind működik, mert szerinte 100 évet ki kell bírniuk, a gyártó ezt vállalja.

Röhögés helyett azt mondtuk neki, hogy tudja mit? Kib@szunk velük: megéljük a 100 évet, oszt jól bepereljük őket, ha mégis tönkremegy a lemez... :)

Azok a CD-k még talán ki is bírnak sok időt. Viszont nem is bruttó 40 ft-ba kerültek.
Ami CD-ket eleinte irattam, azokat még lehet olvasni.
Sőt, vannak 7-8 éves TDK CD-im, amiket már én írtam. Egyik nap elő kellett venni az egyiket, és azt is lehetett olvasni.

DVD-vel se nagyon volt gondom eddig.
Mondjuk én mindig lassú sebességgel írom meg (4x, 6x, esetleg 8x ha sietek) és vissza is ellenőriztetem rögtön az írás után.

Szerkesztette: Sparow2 2010. 05. 18. 12:11 -kor

#2162 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 05. 18. 13:12

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2010. 05. 18. 13:08

Azok a CD-k még talán ki is bírnak sok időt. Viszont nem is bruttó 40 ft-ba kerültek.
Ami CD-ket eleinte irattam, azokat még lehet olvasni.
Sőt, vannak 7-8 éves TDK CD-im, amiket már én írtam. Egyik nap elő kellett venni az egyiket, és azt is lehetett olvasni.

DVD-vel se nagyon volt gondom eddig.
Mondjuk én mindig lassú sebességgel írom meg (4x, 6x, esetleg 8x ha sietek) és vissza is ellenőriztetem rögtön az írás után.

Ez egy dolog, ettől még bizony lesznek "romló" lemezek, mert az élettartam millió dologtól függ. Itt az volt a lényeg, hogy volt valaki, aki váltig állította, hogy nem mennek tönkre, megfelelő tárolás mellett a lemezek. Az ember, ha jó minőségű alapanyagra jó minőségű íróval, optimális stratégiával ír (ami nem csak a sebességet jelenti, sőt, a lehető leglassabb sebesség sokszor épp nem optimális), akkor mindent elkövet annak érdekében, hogy az élettartam maximális legyen. De garancia az nincs.

Fenti emberkét, aki nem hitte el, hogy vannak tönkremenő lemezek, megkérdeztem, hogy általában milyen médiakódról van szó. Erre visszakérdezett, hogy mi az a médiakód. No, nem szokásom alapból lebecsülni senkit, de onnantól már tudtam, hogy kb. a fingja sincs a CD-s, DVS-s adattárolás technikai oldaláról. (meg nem tudta, hogy pl. audio cd-re miért fér "több adat", mint a data-cd-re) <-- ilyenekkel nem szabad vitázni, nics értelme.

ps.: amúgy a metal azo-s CD_k bizony jók voltak, drágák is cserébe, de a réteg igen tartós, elég sok gagyi lemez oxidálódik, sárgul, látszik is rajta. A verbatim-nek is volt metálos sorozata. DVD-ben is vannak ilyenek, na nem 100 Ft-ért. Meg persze vannak "tutibb" médiakódok, bár a megfelelő laborban, ha valaki kikísérletezik egy szériát, az bejöhet, szóval nincs szabály. De ha csak egy akármilyen lemezt odavágok írni akárhogyan, akkor abból bizony akármi lehet.

Nekem a legöregebb írott CD-m kb. 13 éves Fhilips (még nem MultiPurpose, mert azok nem voltak olyan jók). Működik szintén. De sok lemez nem. Általában nagyobb, drágább márkák megmaradtak. DVD-ből meg ugye a "jobb" médiák. Ott már nem annyira márkafüggő, hisz nem a felirat számít igazán. Bár CD-ket is gyártottak "keresztbe", de nem volt ennyiféle alapanyag. DVD-nél értelemszerűen a médiakód, ami a lemez oldaláról számít.
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#2163 Felhasználó inaktív   Silent Hunter 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2010. 06. 25. 14:04

Sziasztok

Az előző vitához csak egy linket fűznék hozzá, hogy mégis honnan indul árban a tartósság :)
http://www.penna-med.../hifi/mame.html

És most más téma...

Segítség kellene, a sztori röviden:
adott egy verbatim újraírható CD amelyen NERO-val teljes törlést végeztem, majd felírtam rá 5-600Mb képet,
később a képeket gyorstöröltem a lemezről szintén NERO-val majd videoanyagot írtam a lemezre szintén 600 Mb körül.
Ez a helyzet áll most fenn a lemezen, ám most kellenének nekem azok a képek :)
Van erre bármilyen szoftver amivel érdemes próbálkozni esetleg, vagy ez már KÜRT hatáskör?
Minden ötletre nyitott vagyok és köszi a segítséget előre is.

#2164 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 26. 09:15

Üzenet megtekintéseIdézet: Silent Hunter - Dátum: 2010. 06. 25. 14:04

Sziasztok

Az előző vitához csak egy linket fűznék hozzá, hogy mégis honnan indul árban a tartósság :)
http://www.penna-med.../hifi/mame.html

És most más téma...

Segítség kellene, a sztori röviden:
adott egy verbatim újraírható CD amelyen NERO-val teljes törlést végeztem, majd felírtam rá 5-600Mb képet,
később a képeket gyorstöröltem a lemezről szintén NERO-val majd videoanyagot írtam a lemezre szintén 600 Mb körül.
Ez a helyzet áll most fenn a lemezen, ám most kellenének nekem azok a képek :)
Van erre bármilyen szoftver amivel érdemes próbálkozni esetleg, vagy ez már KÜRT hatáskör?
Minden ötletre nyitott vagyok és köszi a segítséget előre is.

Gyorstörlés esetén, ha még nem írtál rá mást, a teljes tartalom hiánytalanul helyreállítható (teljes törlés esetén értelemszerűen nem!).

Ha gyorstörlés előtt 600 Mega kép volt rajta és mondjuk 300 Megát írtál rá, akkor 300 Mega kép helyreállítható.

Ha a teljes megelőző tartalmat felülírtad, akkor nem lehetséges (Nem a Kürt-ön múlik - csak létező adatokat lehet helyreállítani, egy újraírható lemez írásánál a réteg fizikailag is átalakul!)
A válaszomnak ne a stílusával, hanem a tartalmával foglalkozz!

#2165 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 27. 19:45

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2010. 05. 18. 14:12

Ez egy dolog, ettől még bizony lesznek "romló" lemezek, mert az élettartam millió dologtól függ. [..]

Ebben a témában van kérdésem...

Tavaly kb. ilyenkor archiválás céljából megírtam jópár DVD-t. Egy NEC ND-2510A típusú DVD-RW készülékem van, ezt használtam.

PPeter archiválással kapcsolatos tanácsait igyekeztem megfogadni. A legdrágább lemezek között válogattam, így vettem egy ötös csomag "VERBATIM Advanced AZO+ 16x" lemezt, s "TDK Colour Disc 1-16x" nevű írható DVD lemezeket. Emlékeim szerint ~2.000 forint volt egy-egy ötös csomag.

Az archiválás során rutinosan "dupláztam" a legfontosabb adatokat, azaz ugyanaz az adattartalom felkerült egyszer egy a fent említett Verbatim, illetve TDK lemezre is.

A lemezeket nem a legnagyobb sebességen írtam, ha jól emlékszem.

Most elővettem a lemezeket, amelyeken egy karcolás sincsen (azóta nem voltak használatban), s a TDK lemezeket nem, vagy nagyon nehezen olvassa a fenti DVD író, de a jó öreg, megbízható HITACHI GD-7500-as olvasóm sem tud boldogulni velük.

Amelyik lemezt be tudta olvasni, az azon lévő fájlokat maximum félig tudom átmásolni a merevlemezre; a sebesség egyre jobban lassul, majd mindig kiírja a Total Commander, hogy a "meghajtó nem olvasható".

A Verbatim lemezeket ellenben hibátlanul, gyorsan beolvassa mindkét DVD meghajtó.

Én azt hittem, hogy a TDK drágább lemezei mindig is a megbízhatóságukról voltak híresek. Nincsen nagy rutinom a DVD írásban (nem warezol-ok; s igen ritkán írok DVD-t, ahogyan anno CD-t is), de arra emlékszem, hogy a TDK Reflex családba tartozó lemezek (főleg a Taiyo Yuden Company által gyártottak) mindig jók voltak.

Számos, ebbe a sorozatba tartozó régi TDK CD-m van, amelyeket a mai napig jól tudja olvasni minden meghajtó.

Akkor ezzel a TDK DVD-vel miért vannak ilyen problémáim? :-s

Van-e trükk arra, hogy a fent említett TDK lemezekről otthoni körülmények között le tudjam menteni az adatokat? (A kevésbé fontos adatokat nem dupláztam; két DVD-nyi anyag ilyen TDK disc-en van.) :think:

Minden tippet, trükköt, jótanácsot nagyon szépen köszönök előre is!

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2010. 05. 18. 14:12

Nekem a legöregebb írott CD-m kb. 13 éves Fhilips (még nem MultiPurpose, mert azok nem voltak olyan jók).[..]

Nekem három darab MAXELL CD-m van ebből a korszakból. Valamikor a '90-es évek közepén vásároltam őket. Biztosan mindenki emlékszik... a borítóján egy a szivárvány színeiben pompázó CD lemez látható, feketés-zöldes háttér mellett.

A lemezeken ott "feszít" a Made in Japan felirat, a lemezek írófelülete sötét smaragdzöld, s erős napfény felé fordítva is alig látszanak át. (Egy időben ez volt a mérce a "jó minőségű" CD-k között... emlékszem, ilyet kellett keresni akkor, ha valaki jó minőségű CD-t akart.)

A lemezek felülete agyon van karcolva, mégis... talán a mai napig a leggyorsabban ezeket olvassa be bármelyik meghajtó, amelyben használom.

Na ezeket nevezem én minőségi terméknek! :up: (Nem sokkal ezután az ominózus Maxell CD-k új, kékes, eléggé átlátszó írófelülettel jelentek meg... ezekből is van jópár darab itthon; meg sem közelítik a smaragdzöld CD-ket minőségben.)

Szerkesztette: Piftuka 2010. 08. 27. 19:47 -kor

"If i could fly, like the king of the sky..."

"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."

#2166 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 29. 14:02

Van-e trükk arra, hogy a fent említett TDK lemezekről otthoni körülmények között le tudjam menteni az adatokat? (A kevésbé fontos adatokat nem dupláztam; két DVD-nyi anyag ilyen TDK disc-en van.) :think:

Számtalanszor lerágott téma...ha kicsit visszaolvasol, elég sok tanácsot kaphatsz.
Próbáld meg márkásabb (Plextor, Pioneer) olvasóval beolvastatni a lemezeket, ha amúgy hibátlanok csak az olvasód nem szereti valószínű hogy sikerül. Nálam erre a célra egy SCSI csatolású Pioneer vált be a legjobban, a többi olvasó által kidobott lemezeket is általában símán olvassa.

Ha viszont az írás során történt a hiba (esetleg rossz MID kód alapján az író hibásan állította be a lézer íróáramát), akkor sajnos nincs segítség - ilyen általában a hamisított lemezeknél fordul elő. Ha ugyanis az íróáram kisebb, az tiszta sor - a lemez helyből olvashatatlan. Ha viszont egy kicsivel több a kelleténél akkor van baj, ugyanis az írás látszólag jó - a tesztek sem jeleznek hibát - azonban ez úgy működik hogy a lézerfény hatására a réteg átalakul. Ha azokra a részekre is erősebb fény jut ahová nem kellett volna (az erősebb íróáram miatt), az átalakulás csak később zajlik le. Tehát egy látszólag hibátlan lemez egy-két éven belül olvashatatlanná válik - lásd rózsaszín ARITA, RIDISK, PLATINUM és társai. (a márkásabb lemezeket pl. pont a TDK gyakran hamisítják)

Ilyen lemezeken semmiféle csodaprogram (Isobuster, stb.) nem segít, maximum annyit tudnak hogy a hibás, olvashatatlan szektorokat vagy kihagyják, vagy a tartalmukat nullával helyettesítik. Ergo - az állomány ugyan ezáltal másolhatóvá válik - dehát általában kevés az öröm benne. Mindenesetre adatmentésnél hasznos funkció, sokszor a részleges eredmény is siker.

Szerkesztette: pittti 2010. 08. 29. 14:04 -kor

A válaszomnak ne a stílusával, hanem a tartalmával foglalkozz!

#2167 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 30. 16:25

Üzenet megtekintéseIdézet: pittti - Dátum: 2010. 08. 29. 15:02

Számtalanszor lerágott téma...ha kicsit visszaolvasol, elég sok tanácsot kaphatsz.

Szia!

Sajnos nincs időm mostanában órák hosszat a fórumot böngészni. Azok az idők már régen elmúltak. (Sajnos, illetve szerencsére!)

Azért tettem fel a kérdésemet előzetes visszaolvasás nélkül, mert ez egy [b"]aktív"[/b] fórum (nem pedig egy "read only" archívum). Ha valaki úgy gondolja, hogy tud és hajlandó nekem segíteni, akkor válaszol. Ha valaki nem hajlandó, akkor nem válaszol. Ilyen egyszerű ez.

(Az "aktív" jelzőt azért tettem idézőjelbe, mert 2002-2003 körül egy ilyen kiemelt témában feltett kérdésre fél-egy órán belül kb. 10 fórumtag válaszolt, ha nem több. Itt és most pedig napok óta te voltál az egyetlen látogató rajtam kívül.)

Próbáld meg márkásabb (Plextor, Pioneer) olvasóval beolvastatni a lemezeket, ha amúgy hibátlanok csak az olvasód nem szereti valószínű hogy sikerül. Nálam erre a célra egy SCSI csatolású Pioneer vált be a legjobban, a többi olvasó által kidobott lemezeket is általában símán olvassa.

Köszönöm a tippet! Ha lesz alkalmam ilyen profi optikai meghajtó közelébe jutni, akkor feltétlenül kipróbálom.

Ha viszont az írás során történt a hiba (esetleg rossz MID kód alapján az író hibásan állította be a lézer íróáramát), [..](a márkásabb lemezeket pl. pont a TDK gyakran hamisítják)

Ha jól értem, amennyiben ez a probléma, az rajtam kívülálló okok miatt történt.

Egyébként nem zárom ki, hogy a TDK lemezek hamisítottak voltak, mindössze merem remélni, hogy nem. Mint írtam fentebb, igen sok pénzt fizettem értük, egy műszaki áruházban vásároltam.

Egyébként sem szokásom soha "fél ÁFÁ-s/csencselt/"kamionról leesett"/"nagykeres"/stb. termékeket vásárolni. Csak és kizárólag a kiskereskedelemben vásárolok.

Ha egy nívós műszaki áruházlánc polcaira hamisított lemezek kerültek fel, az elég nagy probléma.

Ilyen lemezeken semmiféle csodaprogram (Isobuster, stb.) nem segít, maximum annyit tudnak hogy a hibás, olvashatatlan szektorokat vagy kihagyják, vagy a tartalmukat nullával helyettesítik. Ergo - az állomány ugyan ezáltal másolhatóvá válik - dehát általában kevés az öröm benne. Mindenesetre adatmentésnél hasznos funkció, sokszor a részleges eredmény is siker.

Maximálisan egyetértek az itt leírt gondolataiddal.

Köszönöm, hogy szántál rá időt, hogy válaszoljál nekem!

Üdv: Piftuka

#2168 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 02. 07:48

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2010. 08. 30. 17:25

Sajnos nincs időm mostanában órák hosszat a fórumot böngészni. Azok az idők már régen elmúltak. (Sajnos, illetve szerencsére!)

......

(Az "aktív" jelzőt azért tettem idézőjelbe, mert 2002-2003 körül egy ilyen kiemelt témában feltett kérdésre fél-egy órán belül kb. 10 fórumtag válaszolt, ha nem több. Itt és most pedig napok óta te voltál az egyetlen látogató rajtam kívül.)

Hát igen. Az az "aktív" milyen jó volt... de hát szerencsére neked nincs rá időd.... :]

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#2169 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 02. 12:24

Üzenet megtekintéseIdézet: Eleanor - Dátum: 2010. 09. 02. 08:48

Hát igen. Az az "aktív" milyen jó volt... de hát szerencsére neked nincs rá időd.... :]

Miért? Nem volt jó, amikor a szakmai részeken is lehetett naphosszat beszélgetni a legkülönfélébb témákon? Akár egy ATI Radeon témában órák hosszat tudtunk beszélgetni egymással többen is. Sokszor már-már olyan gyakran frissült egy téma, mint egy chat fórumon.

Most, ha belekukkantok pár szakmai topic-ba, vagy kiemelt témába... azt veszem észre, hogy némelyikben több hónapos a legutóbbi hozzászólás, s számos olyan feltett kérdést lehet találni, amelyekre hónapok óta nem válaszolt senki. (Vagy adott kiemelt témában fél évre visszamenőleg csak csupa megválaszolatlan kérdés adja a "legutóbbi" hozzászólásokat.)

A "szerencsére" dologgal kapcsolatban... értem a cinikus poént. :-)

Egyébként szándékosan írtam azt, hogy "sajnos/szerencsére"; mert egyfelől tényleg rossz, hogy már ilyesmire nem tudok elég időt szakítani, másfelől belegondoltam abba, hogy akkoriban sok hasznos időt vett el más hasznos elfoglaltságtól, hobbitól az, hogy "rákattantam" a HWSW fórumra.

(Főleg a regisztrációmat követő fél-egy év során.)

#2170 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 02. 12:34

Ha már az archiválás szóba került...

Ezek közül: http://www.aqua.hu/c...lt=&id=termekek

melyik DVD-R lemezeket érdemes megvásárolni? A fent említett AZO+ Verbatim lemezen kívül melyik nyújt még hasonlóan jó minőséget?

A másik kérdésem, hogy melyik DVD-RW lemezt érdemes megvásárolni, ha jó minőségű, tartós, újraírható lemezt keresek?

Előre is köszönöm a segítséget! ;-)

#2171 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 02. 14:43

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2010. 09. 02. 13:24

A "szerencsére" dologgal kapcsolatban... értem a cinikus poént. :-)

A poén a tiéd. :)

A "megválaszolatlan kérdések" sora pedig már megválaszolódott valaha, valahol, valamikor... csak - úgy tűnik - már akkor sem volt idejük továbbvinni. Mert az már nem olyan érdekes...

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#2172 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 03. 19:13

Még egy kérdés felmerült...

http://www.aqua.hu/v...emez-13338.html

http://www.aqua.hu/?...ek&art_id=13189

Mit gondoltok? Van számottevő különbség a két lemez írófelülete között minőségben, megbízhatóságban, tartósságban? :think:

Esetleg tényleg csak annyi a különbség, hogy az előbbi "szitázatlan"?

Azért kérdem mindezt, mert az utóbbi az a jó DVD, amelyikkel meg vagyok elégedve, s az első linken látható DVD szemmel láthatólag ennek szitázatlan, nyomtaható változata, viszont jelentősen olcsóbb.

Archiválásra használnám.

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdv: Piftuka

#2173 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 03. 19:53

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2010. 09. 03. 20:13

Még egy kérdés felmerült...
...

Archiválásra használnám. ...

Van különbség bizony: az "Advanced AZO" épp a "jobb" minőségű tükröző felületet jelenti. Tehát amit felvisznek a polikarbonátra. A régi Verba metal azo-s CD-ken látszott, mintha rendesen vastagabbak volnának (írtad, hogy voltak "áttetsző" lemezek, azok valóban hamarabb mentek tönkre). Na azok nem is oxidálódtak 10 év után se az tuti, nem volt "barnulás" a széleken, stb. A lényeg, hogy működtek (még akkor is, ha a dzsunka CD-kből is működik jópár).

Korábbi postodra reagálok: a Verba talán azért válik be "jobban", mert habár mint minden márka, ő is sokféle médiát, hordozót gyárt (gyártat), azok közül valahogy kevesebb a gyengébb minőségű média. A TY (Taio Yuden) pedig a lehető "legjobb" alapanyag, ha egész pontos akarok lenni, azt mondhatom, hogy talán azzal lesz a lehető legkisebb esély a szívásra, viszont az a legdrágább, ez szinte tuti. Asszem több TY hodrozó jön ki a Verbától, meg lényegesen jobb hordozókat csinál pl. DL-ben, szóval ezért éri meg jobban Verbát venni, még akkor is, ha önmagában a márka nyilván semmit se jelent. De ha megvizsgáljuk pl. a TDK, Verba ÖSSZES hordozótípusát, akkor talán az fog kijönni, hogy a Verbatim "jobb". Mindettől függetlenül persze lehet, hogy valakinek egyféle Ritek fog beválni. Tehát csak az esélyekről beszélek. Amúgy PPeter is "húzott" a Verbatim irányába talán. A nagy sebességű TDK-król (a 16x-esektől kezdve) pedig néha nagyon rosszat hallok (ez csak statisztika, pletyka, szóbeszéd, de tény is ugyanakkor, ha nem vonunk le téves következtetést). Viszont Verbatim lemezekről lényegesen kevesebb rosszat hallok. Mindazonáltal mindkét brand-nek vannak gyenge és jó lemezei, úgyhogy van átfedés, lehet kavarni rendesen...

Az advanced AZO-s lemezt ajánlom, archiválás hosszútávra szól, s nem az a lényege, hogy a címke olvasható legyen, hanem a tartalom. :) 4-szeresen, max. 8-szorosan írd (PPeter mondta, hogy a max. sebesség felével max).
Milyen íróval, melyik FW? (Ajánlott 2 példány, s várni 1-2 hónapot hdd-ről törlés előtt, az ördög nem alszik). Meg nézd meg a médiakódokat, érdekességképpen, ha lesz hordozó, ami tutira beválik, akkor azt a médiakódot keresd! Sajnos persze az a baj, hogy mire kiderül, hogy "tutira beválik", már nem fogják azt a médiát gyártani talán.

Amúgy az igazán jó hordozók, amik tükrözői még jobb minőségűek, nem ennyibe fognak kerülni, s sajnos nem is nagyon gyakoriak. :(

Szerkesztette: Warrior 2010. 09. 03. 20:00 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#2174 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 03. 20:13

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2010. 09. 03. 20:53

Van különbség bizony: az "Advanced AZO" épp a "jobb" minőségű tükröző felületet jelenti. Tehát amit felvisznek a polikarbonátra. A régi Verba metal azo-s CD-ken látszott, mintha rendesen vastagabbak volnának (írtad, hogy voltak "áttetsző" lemezek, azok valóban hamarabb mentek tönkre). Na azok nem is oxidálódtak 10 év után se az tuti, nem volt "barnulás" a széleken, stb. A lényeg, hogy működtek (még akkor is, ha a dzsunka CD-kből is működik jópár).
[..]
Az advanced AZO-s lemezt ajánlom, archiválás hosszútávra szól, s nem az a lényege, hogy a címke olvasható legyen, hanem a tartalom. :) 4-szeresen, max. 8-szorosan írd (PPeter mondta, hogy a max. sebesség felével max).

Köszönöm a választ! :respect:

Viszont... Dear Warrior! Mindkettő lemez "Advanced AZO+"! Azt nem nézted? :think:

http://www.aqua.hu/?...ek&art_id=13338

http://www.aqua.hu/?...ek&art_id=13189

Éppen azért tettem fel a kérdést, hogy a kettő között tényleg csak annyi a különbség, hogy a felső linken szereplő lemezeken nincsen semmilyen felirat (mert nyomtatható), vagy ettől függetlenül is lehet különbség közöttük?

Mint írtam, a második linken láthatót ismerem; az a frankó lemez, amit fentebb is említettem a TDK-val együtt. Viszont, ha tényleg ugyanaz az írófelület, akkor egyértelműen a "szitázatlant" veszem meg, mert 20 db vásárlása esetén igen jelentős a különbség - 1300 forint - a két termék árában.

Korábbi postodra reagálok: [..] Viszont Verbatim lemezekről lényegesen kevesebb rosszat hallok. Mindazonáltal mindkét brand-nek vannak gyenge és jó lemezei, úgyhogy van átfedés, lehet kavarni rendesen...

Na igen. Legyen minél "könnyebb" a szerencsétlen felhasználó dolga. :rolleyes2:

Milyen íróval, melyik FW? (Ajánlott 2 példány, s várni 1-2 hónapot hdd-ről törlés előtt, az ördög nem alszik). Meg nézd meg a médiakódokat, érdekességképpen, ha lesz hordozó, ami tutira beválik, akkor azt a médiakódot keresd! Sajnos persze az a baj, hogy mire kiderül, hogy "tutira beválik", már nem fogják azt a médiát gyártani talán.

Egy NEC ND-2510A van a számítógépemben; ezt használom. Egyébként 8x sebességgel szoktam írni a DVD lemezeket.

(Most éppen a múlt hétvégén egy lemezt 6x sebességgel írtam, mert 8x-os sebességgel nem volt hajlandó megírni.)

Amúgy az igazán jó hordozók, amik tükrözői még jobb minőségűek, nem ennyibe fognak kerülni, s sajnos nem is nagyon gyakoriak. :(

Én nem is találkoztam még olyan "profi" DVD-vel. Egyébként én már annak is örülök, ha az Aqua meghozza a megrendelt Verbatim DVD-ket.

Itt Székesfehérváron nagyon korlátozottak az ember lehetőségei, ha írható médiát akar vásárolni. Az Aqua választéka a többi boltban láthatóhoz képest óriási.

#2175 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 03. 20:23

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2010. 09. 02. 13:34

Ha már az archiválás szóba került...

A másik kérdésem, hogy melyik DVD-RW lemezt érdemes megvásárolni, ha jó minőségű, tartós, újraírható lemezt keresek?

Előre is köszönöm a segítséget! ;-)

Erre tudom a választ ha megbizható kell akkor ram lemez.Szlovákból lehet már szerezni 300ft körül és többet ér mint itthon milliókért vett bármelyik dvd-+rw.Bespájzoltam én is pár ilyet:
http://www.amazon.co...e/dp/B0002JZE00
Amugy nemtudom miért az aqua bol rendelsz milliókért,otthoni használatra szlovákbol is lehet rendelni törvényesen 15% ottani áfa megfizetésével és ki hozza a futár 1500 pénzért.Jó egy darabot nem érdemes így rendelni de gondolom az aqua se ingyen küldi ki a címre:)

Szerkesztette: byebye hwsw 2010. 09. 03. 20:32 -kor

Ki a halott vinyók istene?
Hádédész..

#2176 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 03. 20:58

Üzenet megtekintéseIdézet: byebye hwsw - Dátum: 2010. 09. 03. 21:23

Erre tudom a választ ha megbizható kell akkor ram lemez....

Nem tudom, a 2510A támogatja-e a dvdram-ot.

ps.: nem támogatja, jól emlékeztem. Nekem is volt ilyen íróm anno, piszok jó egyébként. Olvasással voltak gondjaim csak néha, de a felírt lemezeken ott maradt minden, pedig sokfélét írtam (statisztikailag). Már annak vagy 7 éve.

Meg ugye a dvdram "más fajta" írási stratégiát igényel, ott nem ISO-t írsz fel közvetlenül, stb. Packet writing, kapacitás kisebb, de persze én is azt hallottam, stabilabb, "jobb" minőségű. Archiválásra jó is lehet simán.

Szerkesztette: Warrior 2010. 09. 03. 21:04 -kor

#2177 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 03. 21:04

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2010. 09. 03. 21:58

ps.: nem támogatja, jól emlékeztem. Nekem is volt ilyen íróm anno, piszok jó egyébként. Olvasással voltak gondjaim csak néha, de a felírt lemezeken ott maradt minden, pedig sokfélét írtam (statisztikailag). Már annak vagy 7 éve.

Igazad van nem is néztem hogy egy régi íróról van szó.
Kép
Hádédész..

#2178 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 03. 21:12

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2010. 09. 03. 21:13

...

Bocsi, nem figyeltem, mintha az egyik fényképen nem lett volna az AZO-felirat, ettől függetlenül akár gyanúsan azonos médiakódot is rejthetnek a dobozok, szóval írás szempontjából valóban feleslegesnek látszik aggódni. :)

A 2510A nagyon jó gép, vagy 3 évig írhattam valami 1500-at, amit kidobott, azok valóban gyengék voltak. Megírta még a flexkorongot is. :) Amúgy érdemes FW-t cserélni, ha van frissebb persze. Melyik FW van fenn? (de amúgy volt olyan préselt lemez, amit nem olvasott..., de írónak kiváló)

8x-os sebességet nem ajánlom, mivel maga az író 8x-os végű (DVD+-R esetén persze). Általában nem szoktak se a lemez, se az író max. sebességével írni, a max. sebesség megközelítése (meg a min. sebességé is) általában "optimalizálatlanabb", bár ez csak ajánlás. 4x-esen jó lesz az szerintem.

Érdemes figyelni, milyen sebességeket ajánl fel egy adott korong (MID) esetén, ugyanis minél kevesebbet, annál "rosszabbak" az esélyek, még akkor is, ha felajánlott sebességgel írsz (ennél a FW nem "adaptív", szóval más sebességgel nem is nagyon tudsz írni ezzel a szerkezettel).
Majd figyeld meg, pl. 16x-os TDK-knál lesz olyan típus (MID-et nem tudok, sötétkék szín, abból is "sötétebb" árnyalat), amiket vyga nem is tud elkezdeni, vagy csak egyféle sebességet ajánl fel. Aztán legfrissebb FW-vel már vagy 2-t. De érdekes módon, Verbatim lemezekkel felajánl vagy 4 félét, ergo azokra simán jobban ki van optimalizálva, ehhez az íróhoz szerintem márka szerint ezek ajánlhatók, még akkor is, ha hangsúlyozom: nem a márka számít!

Amúgy webshopoknál kár, hogy ritkán adják meg a MID-et, pedig az az igazi paraméter. Ha bevált egy MID, akkor érdemes azt venni, azzal szinte tutira ugyanaz lesz az eredmény (azért nem tuti, mert van, hogy egy hordozót, másik gyár állít elő, úgy, hogy valakitől (az eredeti gyártótól) megvette a "klisét", az adott hordozó előállításához szükséges "szabványokat". Szóval van, hogy a TY-t is más gyártja, s hiába "ugyanaz" a MID, a lemez mégsem. :( Csak hogy ne legyen több kavarás, és konkrétabb legyen a helyzet... :)

Szerkesztette: Warrior 2010. 09. 03. 21:20 -kor

#2179 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 03. 21:12

Üzenet megtekintéseIdézet: byebye hwsw - Dátum: 2010. 09. 03. 22:04

Igazad van nem is néztem hogy egy régi íróról van szó.
Kép

Még a PIO 1xx-es korszakból. De jó híre van.

ps.: az NEC 45xx-esek szerintem már közel sem lettek olyan jók, pörgetik a korongot mint az állat (élettartam), írási minőséget ugyan nehéz jellemezni, de ott már többen panaszkodtak, habár szélesebb a lemez-választék is. Ha ma kéne vennem, 2510-est vennék archiválni.

Csak az a baj, hogy az optika is "öregszik", nem tudom, mit bír ez a típus konkrétan, de érdekes módon, a 45-ösöket látom tönkremenni, pedig pár évvel fiatalabb széria. Ez van.

Szerkesztette: Warrior 2010. 09. 03. 21:16 -kor

#2180 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 03. 21:19

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2010. 09. 03. 21:58

Meg ugye a dvdram "más fajta" írási stratégiát igényel, ott nem ISO-t írsz fel közvetlenül, stb. Packet writing, kapacitás kisebb, de persze én is azt hallottam, stabilabb, "jobb" minőségű. Archiválásra jó is lehet simán.

Jaja nem támogatja sajnos.

Ja a dvd-ram nagyon megbízható én egy maxelt gyürtem már vagy 5 éve.Volt mindenkinél összevissza volt karcolva vagy 1000 szer megvolt írva az tuti de még mindig megy.Sajnos itthon embertelen áron lehet kapni a boltokba sőt nagy sebességűt /8-12*/hongkongból kellett rendelnem.Európába nem lehet kapni sehol.
Írótémára visszatérve nekem a mindenki által szidott lg-k váltak be Lg 4163b el megírtam vagy 2-3k lemezt utána odaadtam egy havernak most ő írja a lemezeket vele.Most is lg van egy GGW H20LRB blu-ray dvd cd iró.

Újraírhatóba a sony accuCORE dvd+rw 4x vált be nállam amugy még csak drágán lehet beszerezni.Kint is lehet venni csak hengeresbe 25-50db packba,de a tokos az jobb nekem.

Szerkesztette: byebye hwsw 2010. 09. 03. 21:30 -kor

Hádédész..

Téma megosztása:

• (112 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 107
  • 108
  • 109
  • 110
  • 111