Idézet: Warrior - Dátum: 2010. 05. 18. 14:12
Ez egy dolog, ettől még bizony lesznek "romló" lemezek, mert az élettartam millió dologtól függ. [..]
Ebben a témában van kérdésem...
Tavaly kb. ilyenkor archiválás céljából megírtam jópár DVD-t. Egy NEC ND-2510A típusú DVD-RW készülékem van, ezt használtam.
PPeter archiválással kapcsolatos tanácsait igyekeztem megfogadni. A legdrágább lemezek között válogattam, így vettem egy ötös csomag "
VERBATIM Advanced AZO+ 16x" lemezt, s "
TDK Colour Disc 1-16x" nevű írható DVD lemezeket. Emlékeim szerint ~2.000 forint volt egy-egy ötös csomag.
Az archiválás során rutinosan "dupláztam" a legfontosabb adatokat, azaz ugyanaz az adattartalom felkerült egyszer egy a fent említett Verbatim, illetve TDK lemezre is.
A lemezeket nem a legnagyobb sebességen írtam, ha jól emlékszem.
Most elővettem a lemezeket, amelyeken egy karcolás sincsen (azóta nem voltak használatban), s a TDK lemezeket nem, vagy nagyon nehezen olvassa a fenti DVD író, de a jó öreg, megbízható HITACHI GD-7500-as olvasóm sem tud boldogulni velük.
Amelyik lemezt be tudta olvasni, az azon lévő fájlokat maximum félig tudom átmásolni a merevlemezre; a sebesség egyre jobban lassul, majd mindig kiírja a Total Commander, hogy a "meghajtó nem olvasható".
A Verbatim lemezeket ellenben hibátlanul, gyorsan beolvassa mindkét DVD meghajtó.
Én azt hittem, hogy a TDK drágább lemezei mindig is a megbízhatóságukról voltak híresek. Nincsen nagy rutinom a DVD írásban (nem warezol-ok; s igen ritkán írok DVD-t, ahogyan anno CD-t is), de arra emlékszem, hogy a TDK Reflex családba tartozó lemezek (főleg a Taiyo Yuden Company által gyártottak) mindig jók voltak.
Számos, ebbe a sorozatba tartozó régi TDK CD-m van, amelyeket a mai napig jól tudja olvasni minden meghajtó.
Akkor ezzel a TDK DVD-vel miért vannak ilyen problémáim?
Van-e trükk arra, hogy a fent említett TDK lemezekről otthoni körülmények között le tudjam menteni az adatokat? (A kevésbé fontos adatokat nem dupláztam; két DVD-nyi anyag ilyen TDK disc-en van.)
Minden tippet, trükköt, jótanácsot nagyon szépen köszönök előre is!
Idézet: Warrior - Dátum: 2010. 05. 18. 14:12
Nekem a legöregebb írott CD-m kb. 13 éves Fhilips (még nem MultiPurpose, mert azok nem voltak olyan jók).[..]
Nekem három darab MAXELL CD-m van ebből a korszakból. Valamikor a '90-es évek közepén vásároltam őket. Biztosan mindenki emlékszik... a borítóján egy a szivárvány színeiben pompázó CD lemez látható, feketés-zöldes háttér mellett.
A lemezeken ott "feszít" a Made in Japan felirat, a lemezek írófelülete sötét smaragdzöld, s erős napfény felé fordítva is alig látszanak át. (Egy időben ez volt a mérce a "jó minőségű" CD-k között... emlékszem, ilyet kellett keresni akkor, ha valaki jó minőségű CD-t akart.)
A lemezek felülete agyon van karcolva, mégis... talán a mai napig a leggyorsabban ezeket olvassa be bármelyik meghajtó, amelyben használom.
Na ezeket nevezem én minőségi terméknek!

(Nem sokkal ezután az ominózus Maxell CD-k új, kékes, eléggé átlátszó írófelülettel jelentek meg... ezekből is van jópár darab itthon; meg sem közelítik a smaragdzöld CD-ket minőségben.)
Szerkesztette: Piftuka 2010. 08. 27. 19:47 -kor