HWSW Informatikai Kerekasztal: Amiga kezdőknek - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (162 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 88
  • 89
  • 90
  • 91
  • 92
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Amiga kezdőknek Értékeld a témát: ***** 2 szavazás

#1781 Felhasználó inaktív   jamespond 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 03. 31. 21:34

Idézet: moander - Dátum: 2008. márc. 31., hétfő - 10:39

Helló mindenki.
A gondom válltozatlanul ugyanaz mint eddig volt, vagyishogy:
Adott 1 A500-as, 1mega rammal 2.05-s wb-vel. pc-ről szeretnék átvinni anyagokat rá null-modem kábellel.
De amint Amiga oldalon kiadom shell-ből azt, hogy 'TYPE SER: TO RAM:SETUP', vagy bármi hivatkozást a SER-re, akkor a következő üzenetet adja.
'TYPE can't open SER:
object is in use'            

Próbálltam üres startup-sequence-el, próbáltam a CIA chippeket cserélni (most már mind a 2 ki lett cserélve), de válltozatlanul ezt az üzenetet adja (megjegyzem, próbából kiadtam a parancsot a PAR:-ra is és ugyanezt az üzenetet adta).
Valakinek esetleg valami ötlet, hogy mi lehet a gondja-baja?
Elvileg semmi nem fut a gépen, aminek fognia kellene a SER-t (pláne üres startup-sequence-el).   :think:

Hi!
Előttem a kapcsolási rajz.A 1488 és 1489 ic hajtja a vonalakat a soros proton.A Paulából jön az adat.Az ismereteim szerint a paula soros része ritkán száll el.Inkább a két vonalmeghajtó szokott megdögleni.Az enyémben is volt cserélve.A lelőhelye:régi pc soros kártyákon használták őket.Ilyet viszonylag könnyű beszerezni.Érdemes foglalatba tenni.

Én is segítséget kérnék.Az 1200-esemben van egy Phase5 Blizzard 1230/mkIII-as.Szereztem bele egy 68882-est.Kellene erről a kártyáról valami leírás az fpu installálásához.Már találtam Blizzard leírásokat,de nem stimmel ehhez a kártyához,mert azon 8-10 jumper van,ezen meg csak 3db.Tehát nekem olyan kártyám van amelyiken két db oszcillátor van gyárilag és három db jumper.Egy csomó amigás oldalon néztem már,de egyik se így néz ki.
A500 512kbyte chip, 9,5mbyte fast,1g hdd,ks2.05,kcs powerboard
A1200 tower,blizzard1230 50Mhz,2mbyte chip,32mbyte fast,EGS spectrum28/24,19"viewsonic tft,3com lan
A2000 romokban,javítás alatt

dreamcast,megacd,ps1,ps2,xbox,xbox360,gamecube

#1782 Felhasználó inaktív   GeomaN(C) 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 01. 07:19

Idézet: moander - Dátum: 2008. márc. 31., hétfő - 17:27

GeomaN©: Igen, mind a 2 megvan. PC-n indításkor akarja az Amigás részt átküldeni a null-modem kábelen és ekkor kellene kiadni Amigán a 'TYPE SER: TO RAM:SETUP' parancsot. Ekkor a RAM-ban létrejön egy SETUP nevű állomány és ebbe tenné, amit a soros porton kap adatot. Ezt kellene kiírni DD-s floppyra, majd újrabootolni az Amigát ezzel a lemezzel és utána mehetne át az egyéb cucc. Legalábbis az AExplorer-nek így kellene működni.
Csak sajnos, amint a serial eszközre vonatkozó utasítást adok ki, egyből az említett hibát kapom és nem fogad semmit a soros porton.

sirszor:Amigán a SERIAL PORT-ba kell dugni a kábelt, PC-n is(vagy COM port). :D Lehet kell egy átalakító is, mert más lehet a csati a PC-n is és Amigán is (spec nálam átalakító kellett, hogy az Amigába belemenjen a kábel, mert nagyobb a serial-ja, mint a pc-s com port).
A kábel, sima cross-kábel, vagy null modem kábel, szerintem szinte bárhol beszerezhető vagy házi barkácsban meg lehet csinállni (csak meg kell nézni neten, mit-mivel érdemes összekötni, mert ha jól emléxem, nem mindeggy, hogy az Amiga portján mit vezetsz ki és mit nem, mert érhetik a pc-t megrázó élmények :D).

aham .. sajna ezt így nem vágom  :(
Nálam a köv. képpen megy a dolog:

1.) Pc bekapcs + Amiga bekapcs (kábel be van dugva mindkét oldalon) rendszerek felállnak (win+WB.)

2.) WB-ben van 1 ikonom, aminek a neve AEXPLORER, arra ráklikkelek, aztán kész (ezt a progit floppyról is indíthatnám, csak nekem HD-n van)

3.) Win-ben megnyitom az AEXPLORER-t, és már látom is a képernyőn az amigát és azok meghajtóit (RAMDISK, DF0, stb...)

Ezek után Pc-n bármit "megfogok" és egyszerűen belehúzom az AEXPLORER-ben lévő amigás könyvtár valamelyikébe, pl. DF0. .. aztán már hallom is hogy karistol a floppy-m

Tehát nincs Ram-ból ide oda, meg Shell-ben irogatás.  :look:

#1783 Felhasználó inaktív   moander 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 04. 01. 09:28

Idézet: GeomaN(C) - Dátum: 2008. ápr. 1., kedd - 7:19

aham .. sajna ezt így nem vágom  :(
Nálam a köv. képpen megy a dolog:

1.) Pc bekapcs + Amiga bekapcs (kábel be van dugva mindkét oldalon) rendszerek felállnak (win+WB.)

2.) WB-ben van 1 ikonom, aminek a neve AEXPLORER, arra ráklikkelek, aztán kész (ezt a progit floppyról is indíthatnám, csak nekem HD-n van)

3.) Win-ben megnyitom az AEXPLORER-t, és már látom is a képernyőn az amigát és azok meghajtóit (RAMDISK, DF0, stb...)

Ezek után Pc-n bármit "megfogok" és egyszerűen belehúzom az AEXPLORER-ben lévő amigás könyvtár valamelyikébe, pl. DF0. .. aztán már hallom is hogy karistol a floppy-m

Tehát nincs Ram-ból ide oda, meg Shell-ben irogatás.  :look:

Igen, így kell működjön.
Csak külön nincs meg az Amiga oldali AExplorer (PC-n van az is), azt kellene első körben átküldeni, ahhoz kell a parancs a shell-ből, hogy azt fogadja, majd ram-ba tegye és onnan kiírni lemezre(nekem nincs HD hozzá).
Legalábbis az AExplorer leírása ezt írja, hogy első nekifutásra:
1.PC bekapcs, Amiga bekapcs, mindkettő bebootol (win+WB), kábelen összedugva a kettő
2.pc elindít AExplorer, beállít, mind pc-n, mind Amigán a soros port
3.Ha ez megvan, akkor Amigán shell indít, majd beír, hogy TYPE SER: TO RAM:SETUP (Ekkor a ram-ban létrejön egy SETUP nevű üres állomány és amit soros porton kapna azt ebbe írná)
4.Ezután a pc átküldi az AEXplorer Amiga részét (ez kerül a RAM-ba)
5.Ezt kiírni a RAM-ból floppyra, majd Amiga reboot
És ezután jönne, amit írtál. Énnálam már az itt vázolt pontoknál van a gond, a 3. lépésnél, mert hiába adom ki az utasítást, a ram-ban nem jön létre a file és a soros-on nem is fogad semmit (dobja az object is in use-t).

#1784 Felhasználó inaktív   GeomaN(C) 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 01. 09:41

Idézet: moander - Dátum: 2008. ápr. 1., kedd - 9:28

Igen, így kell működjön.
Csak külön nincs meg az Amiga oldali AExplorer (PC-n van az is), azt kellene első körben átküldeni, ahhoz kell a parancs a shell-ből, hogy azt fogadja, majd ram-ba tegye és onnan kiírni lemezre(nekem nincs HD hozzá).
Legalábbis az AExplorer leírása ezt írja, hogy első nekifutásra:
1.PC bekapcs, Amiga bekapcs, mindkettő bebootol (win+WB), kábelen összedugva a kettő
2.pc elindít AExplorer, beállít, mind pc-n, mind Amigán a soros port
3.Ha ez megvan, akkor Amigán shell indít, majd beír, hogy TYPE SER: TO RAM:SETUP (Ekkor a ram-ban létrejön egy SETUP nevű üres állomány és amit soros porton kapna azt ebbe írná)
4.Ezután a pc átküldi az AEXplorer Amiga részét (ez kerül a RAM-ba)
5.Ezt kiírni a RAM-ból floppyra, majd Amiga reboot
És ezután jönne, amit írtál. Énnálam már az itt vázolt pontoknál van a gond, a 3. lépésnél, mert hiába adom ki az utasítást, a ram-ban nem jön létre a file és a soros-on nem is fogad semmit (dobja az object is in use-t).

ha nem jutsz vele semmire, kimásolom 1 floppy-ra az AExplorert, aztán elküldöm postán  :joy:

#1785 Felhasználó inaktív   GeomaN(C) 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 01. 09:53

Idézet: sirszor - Dátum: 2008. márc. 28., péntek - 22:11

A tápcsatlakozó foglalatot elbizniszelehtjük? Örök hála övezne érte... :)

megjött a lap, rajta van a tápcsati... le fogom kapni ha van 1 kis időm, ígérem a 7-en :fly2:

#1786 Felhasználó inaktív   GeomaN(C) 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 01. 18:51

jamespond .. a kapott lapon más a memória, nem lesz gond ebből?  :think:

eredeti gépben: Motorola MC M514256AP80
szerzett lapon:  Panasonic MN41C4256-08

ami a mem.-ek alatt van picike "ellenállások talán" , azokból is kell beültetnem? most ugye csak azokon a helyeken van, ahol mem. is van

Kép

#1787 Felhasználó inaktív   jamespond 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 01. 21:13

Idézet: GeomaN(C) - Dátum: 2008. ápr. 1., kedd - 18:51

jamespond .. a kapott lapon más a memória, nem lesz gond ebből?  :think:

eredeti gépben: Motorola MC M514256AP80
szerzett lapon:  Panasonic MN41C4256-08

ami a mem.-ek alatt van picike "ellenállások talán" , azokból is kell beültetnem? most ugye csak azokon a helyeken van, ahol mem. is van

Kép

Tökéletes lesz bele!Ezek fognak együtt dolgozni.Minden gyártó másképp hívja a gyártmányait.Óvatosan forrasztgasd őket.A kiszedéshez legjobb lenne szakihoz vinni, akinek van hozzá kiemelője.

Az "ellenállások" egyébként kondik.A ramok által termelt zavart hivatottak nyelni.Nem sokat jelentenek.De a legkorrektebb az ha átülteted őket.
A1200 tower,blizzard1230 50Mhz,2mbyte chip,32mbyte fast,EGS spectrum28/24,19"viewsonic tft,3com lan

#1788 Felhasználó inaktív   Reynolds 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 02. 05:44

Idézet: jamespond - Dátum: 2008. márc. 31., hétfő - 22:34

Én is segítséget kérnék.Az 1200-esemben van egy Phase5 Blizzard 1230/mkIII-as.Szereztem bele egy 68882-est.Kellene erről a kártyáról valami leírás az fpu installálásához.Már találtam Blizzard leírásokat,de nem stimmel ehhez a kártyához,mert azon 8-10 jumper van,ezen meg csak 3db.Tehát nekem olyan kártyám van amelyiken két db oszcillátor van gyárilag és három db jumper.Egy csomó amigás oldalon néztem már,de egyik se így néz ki.

Itt talalod meg a beszkennelt doksiját a kártyádnak.
http://www.ryoko.de/blizzard1230/
Az FPU beszerelése egyébként annyi, h. a megfelelő orientációval benyomod a foglalatba és kész. A jumper-beállítás(ok) esetlegesek. Alapvetően nincs szükség jumpert keresni ha berakod a csipet, a kartya elvileg észreveszi és használja. Teszteld le AIBB-bel vagy SysInfo-val. jumper a MAPROM funkcióhoz van leggyakrabban.
Ha van két oszcillátor, akkor az FPU-hoz közelebb lévő a CPU-hoz tartozik, a távolabbi az FPU-hoz. BBoAH idevonatkozó képeinek tanulsága szerint. Amúgy majd' kiesett a szemem h. a fellelhető képeken megtaláljam a másik két jumpert, amit említettél, de nem sikerült. Van még egy 3 tűből álló egység a kártyán, és annyi. Vagy túl korán van még a monitorbámuláshoz.

Üdv,
Reynolds/TBS
Amiga 4000T - The Beast / Amiga 4000D - The Beauty / Amiga CDTV / Amiga CD32 / Amiga 1200HD - The Unique / Amiga 500 - The Origin / Amiga 600 - The June Bug ;)

#1789 Felhasználó inaktív   GeomaN(C) 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 02. 06:36

Idézet: jamespond - Dátum: 2008. ápr. 1., kedd - 21:13

...Óvatosan forrasztgasd őket.A kiszedéshez legjobb lenne szakihoz vinni, akinek van hozzá kiemelője...

jah, nem én csinálom
műszerészhez viszem, én nem merném :lame:

#1790 Felhasználó inaktív   sirkope 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 02. 08:07

Hali,

Kérdés: ha CF-kártyát akarok használni, akkor kell az SFS file rendszer? Nem elég csak a HDTools-al megformázni? Ha kell, akkor hogyan kell a "natur" cf kártyából indulva telepíteni?
Commo-do-re

#1791 Felhasználó inaktív   Devlin 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 02. 10:50

Idézet: sirkope - Dátum: 2008. ápr. 2., szerda - 7:07

Hali,

Kérdés: ha CF-kártyát akarok használni, akkor kell az SFS file rendszer? Nem elég csak a HDTools-al megformázni? Ha kell, akkor hogyan kell a "natur" cf kártyából indulva telepíteni?

4 gigáig jó rá a sima FastFileSystem.
Ugyanúgy kell mindent csinálni, mint egy wninchesterrel.
HDToolbox-szal felsimerteted, particionálod.
Formázod, utána mehet rá az OS.
Üdv!

Devlin

#1792 Felhasználó inaktív   GeomaN(C) 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 02. 11:20

Idézet: Devlin - Dátum: 2008. ápr. 2., szerda - 10:50

4 gigáig jó rá a sima FastFileSystem.
Ugyanúgy kell mindent csinálni, mint egy wninchesterrel.
HDToolbox-szal felsimerteted, particionálod.
Formázod, utána mehet rá az OS.

Devil, arról nincs infód hogy az 500-as mennyit kezel?
(csak mert én sem tom, hány darabra partozzam a CF kártyát)  :think:

#1793 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 02. 12:38

Idézet: sirkope - Dátum: 2008. ápr. 2., szerda - 8:07

Kérdés: ha CF-kártyát akarok használni, akkor kell az SFS file rendszer?

Nem kell, de ugyanúgy javallott, mint bármilyen más esetben, mert gyorsabb, és kevésbé sérülékeny az SFS.
Soha ne bízz olyanban, aki 5 napig vérzik és nem hal meg! :)

#1794 Felhasználó inaktív   sirkope 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 02. 13:48

Devlin:

Pont 4GB-osat rendeltem :)

Brd:

Azt olvastam, hogy ugyan kevésbé sérülékeny, de ha elszáll, akkor nincs visszaállító program ellentétben az FFS-el. Egyébként ha tök üres a CF, akkor hogy csinálok SFS-t, pl. WinUAE alatt lehet, vagy csak nativ amigáról.

Ha FFS-t akarok csinálni, akkor meg lehet formázni a CF-et WinUAE alól, vagy azt is előbb az amigán kell?

Még arra lennék kíváncsi, hogy melyik ír gyakrabban az eszközre (élettartam miatt)

Szerkesztette: sirkope 2008. 04. 02. 13:57 -kor

Commo-do-re

#1795 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 02. 14:29

Javító program nincs, az igaz, de adatvisszaállító van (SFSSalv), másik tárolóegységre lehet vele másolni nyilván.
A WinUAE nem hajlandó üres HDD-t kezelni, HDD-ként sajnos, tehát valódi AMIGA kell a művelethez.
Tudtommal a SFS sem ír többet, mint a FFS.

#1796 Felhasználó inaktív   Devlin 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 02. 17:09

Idézet: GeomaN© - Dátum: 2008. ápr. 2., szerda - 10:20

Devil, arról nincs infód hogy az 500-as mennyit kezel?
(csak mert én sem tom, hány darabra partozzam a CF kártyát)  :think:

Geoman: Nem Devil, Devlin.
Sajnos nem tudom.
SFS-nél tudtommal 2 giga a partició határ.
Majd Reynolds főcsővezető kartács megmondja a tutit.  :respect:

Szerkesztette: Devlin 2008. 04. 02. 17:16 -kor

Üdv!

Devlin

#1797 Felhasználó inaktív   GeomaN(C) 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 02. 17:26

Idézet: Devlin - Dátum: 2008. ápr. 2., szerda - 17:09

Geoman: Nem Devil, Devlin.

Ne haragudj, figyelmetlenségből benéztem ! :omg:

#1798 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 02. 17:42

Ugyan nem vagyok Reynolds, de nem az SFS a korlát, hanem az adott eszköz vezérlőprogramja. Ha az támogatja bármelyik 3, elterjedt megoldást (NSD, TD64, SCSIDirect), akkor akár TB-os partíciót is létrehozhatsz vele. ;) A 4 GB akkor korlát, ha az eszköz vezérlőprogramja nem támogatja az ilyen címzési módokat, de ekkor az SFS meg is tagadja az adott partícióhoz a hozzáférést, biztonsági okokból.
Egyébként az SFS\0-nál 128 GB, SFS\2-nél pedig TB-os nagyságrendű a korlát, de ez a blocksize-tól is függ.

#1799 Felhasználó inaktív   jamespond 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 02. 19:19

Idézet: Reynolds - Dátum: 2008. ápr. 2., szerda - 5:44

Itt talalod meg a beszkennelt doksiját a kártyádnak.
http://www.ryoko.de/blizzard1230/
Az FPU beszerelése egyébként annyi, h. a megfelelő orientációval benyomod a foglalatba és kész. A jumper-beállítás(ok) esetlegesek. Alapvetően nincs szükség jumpert keresni ha berakod a csipet, a kartya elvileg észreveszi és használja. Teszteld le AIBB-bel vagy SysInfo-val. jumper a MAPROM funkcióhoz van leggyakrabban.
Ha van két oszcillátor, akkor az FPU-hoz közelebb lévő a CPU-hoz tartozik, a távolabbi az FPU-hoz. BBoAH idevonatkozó képeinek tanulsága szerint. Amúgy majd' kiesett a szemem h. a fellelhető képeken megtaláljam a másik két jumpert, amit említettél, de nem sikerült. Van még egy 3 tűből álló egység a kártyán, és annyi. Vagy túl korán van még a monitorbámuláshoz.

Üdv,

Mióta kerestem!
EZ AZ!
A 3 jumperes verzió.

Lenne egy kérdésem:Nekem egy 33MHz-es FPU-m van.A CPU 50MHz-es.Az FPU-hoz megrendeltem az oszcillátort.(33MHz)Mindenképp cserélni kell,mert egyrészt 50 megás ez is,ráadásul nem működik akkor se ha átdugom a CPU oszcillátor foglalatába.Ez az oszcillátor nem tudom mikor mehetett tönkre,mert a kártyát teljesen megbízható forrástól vettem,aki tutira nem turkálta.Én sem!

Fog ez így menni valaki szerint?50 megás CPU 33 megás FPU-val?

#1800 Felhasználó inaktív   sirszor 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 04. 04. 09:10

Idézet: GeomaN(C) - Dátum: 2008. ápr. 1., kedd - 9:53

megjött a lap, rajta van a tápcsati... le fogom kapni ha van 1 kis időm, ígérem a 7-en   :fly2:

Szuper vagy. Köszi!  :respect:  Akár mailban is rendezhetjük a továbbiakat. gmiki1 /kukac/ freemail.hu  ;)

Téma megosztása:

• (162 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 88
  • 89
  • 90
  • 91
  • 92
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.