HWSW Informatikai Kerekasztal: Amiga kezdőknek - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (162 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 87
  • 88
  • 89
  • 90
  • 91
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Amiga kezdőknek Értékeld a témát: ***** 2 szavazás

#1761 Felhasználó inaktív   Zolaash 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 03. 29. 14:36

Idézet: GeomaN(C) - Dátum: 2008. márc. 29., szombat - 13:31

brd & zolaash köszi!

abban segítsetek majd h milyen cart-ot érdemes vennem bele, úgy tudom nem mindegyik jó  :think:
( a whdload óta a 80MB HDD elfogyott  :typing: )

Én egy 512-es Toshiba-t vettem. Arra figyelj, hogy CF-I legyen, ne pedig II. Meg hogy ne 133xos  :eek:  meg egyéb turbó sebességű, hanem normál.
Üdv: Zolaash

Commodore Amiga 500@7,14Mhz :D + 2 Megz Fastram
Commodore Amiga 1200 + Blizzard 1230/IV + 32 Megz Ram

#1762 Felhasználó inaktív   vgt 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 03. 29. 14:59

Szia GeomaN©!

Az én "kicsim" fara :) (és ami benne van) így néz ki:

Kép Kép

Ez egy tök alap Kingston CF kártya, semmi ultra/high speed vagy ilyesmi.
A lényeg, hogy minél lassabb a kártya, annál jobb. :)
Hozzáteszem, én csak A1200-on próbáltam, A500-on még nem.
Csá.
vgt
A500, A1200, A2000, meg van pumpa is és néhány 3Dfx ill. GRAVIS kártya  :)

#1763 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 29. 15:53

Idézet: Zolaash - Dátum: 2008. márc. 29., szombat - 14:36

Én egy 512-es Toshiba-t vettem. Arra figyelj, hogy CF-I legyen, ne pedig II. Meg hogy ne 133xos  :eek:  meg egyéb turbó sebességű, hanem normál.

Én még nem használtam ilyen adaptert (AMIGA-ban), ezért csak úgy eszmefuttatásként megkérdezem: miért számít a kártya típusa? Az adapter úgyis sima HDD-nek láttatja, nem? Tehát ha az adapter kezeli, onnantól mindegy, nem...? :think:
Soha ne bízz olyanban, aki 5 napig vérzik és nem hal meg! :)

#1764 Felhasználó inaktív   vgt 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 03. 29. 17:04

Idézet: brd - Dátum: 2008. márc. 29., szombat - 15:53

Én még nem használtam ilyen adaptert (AMIGA-ban), ezért csak úgy eszmefuttatásként megkérdezem: miért számít a kártya típusa? Az adapter úgyis sima HDD-nek láttatja, nem? Tehát ha az adapter kezeli, onnantól mindegy, nem...? :think:

Saját tapasztalat alapján pl. egy 40x sebességű CF kártyát a HDToolbox egyszerűen nem ismert fel. ( a kártya márkájára sajna nem emlékszem, talán Sandisk, vagy PQI. Utána vettem normál Kingston-t, amiről a véleményem:  :up:
vgt

#1765 Felhasználó inaktív   GeomaN(C) 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 29. 17:32

Idézet: vgt - Dátum: 2008. márc. 29., szombat - 14:59

Szia GeomaN©!

Az én "kicsim" fara :) (és ami benne van) így néz ki:

Kép Kép

Ez egy tök alap Kingston CF kártya, semmi ultra/high speed vagy ilyesmi.
A lényeg, hogy minél lassabb a kártya, annál jobb. :)
Hozzáteszem, én csak A1200-on próbáltam, A500-on még nem.
Csá.

Tök jó hogy így bele lehet kívülről tolni  Kép ... Lehet én is megcsinálnám így, de csak akkor ha tudnám a következőt:

PC felismeri ? WinUAE -ben gondoltam pl. egy kártyaolvasóval?
.. mert ha igen, akkor így csinálnám én is, ha nem, akkor meg elrejteném a házban a kártyát, és maradna a null-modem PC<->Amiga kábeles megoldás.

#1766 Felhasználó inaktív   GeomaN(C) 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 29. 17:34

Idézet: Zolaash - Dátum: 2008. márc. 29., szombat - 14:36

CF-I legyen, ne pedig II. Meg hogy ne 133xos  :eek:  meg egyéb turbó sebességű, hanem normál.

igen, erre gondoltam én is  :jump:

#1767 Felhasználó inaktív   GeomaN(C) 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 29. 18:44

ezeket lesem:

CF kártyák

1 vagy 2 GB ?  :think:

#1768 Felhasználó inaktív   vgt 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 03. 29. 18:47

Idézet: GeomaN(C) - Dátum: 2008. márc. 29., szombat - 17:32

Tök jó hogy így bele lehet kívülről tolni  Kép ... Lehet én is megcsinálnám így, de csak akkor ha tudnám a következőt:

PC felismeri ? WinUAE -ben gondoltam pl. egy kártyaolvasóval?
.. mert ha igen, akkor így csinálnám én is, ha nem, akkor meg elrejteném a házban a kártyát, és maradna a null-modem PC<->Amiga kábeles megoldás.

Igen, nekem ez így nagyon kényelmes és praktikus megoldás.
Ha kell vmi Amiga oldalra, akkor csak belököm (az Amiga-n leformázott ) CF kártyát a (belső) kártyaolvasóba PöCe-n,
WinUAE, HDD hozzáad, aztán kész, mehet a móka.
Én is próbálkoztam nullmodem kábellel, aztán jött a LAN, később a 2.5 <--> 3.5 átalakítóval 2.5-es vinyóra WinUAE-vel másoltam a cuccokat, végül jött a CF. Mondjuk nekem ez 3.5-es CF-IDE adapterrel megy átalakítóval, mert megfelelő hosszúságú 2.5-es adatkábelt itthon nem találtam, csak külföldön, azt meg hanyagoltam egyelőre. Hozzáteszem, CSAK azért vágtam szét a ház tetejét, mer' volt egy Escom-os tetőm elfekvőben, a Commodore fedél sértetlenül lapul a szekrény mélyén. :) 
vgt

#1769 Felhasználó inaktív   vgt 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 03. 29. 18:59

Idézet: GeomaN© - Dátum: 2008. márc. 29., szombat - 18:44

ezeket lesem:

CF kártyák

1 vagy 2 GB ?  :think:

Geo, ez már tényleg a Te dolgod eldönteni...
Ha ez segít, van 4GB-os is  :D

A többiektől is kérdezem: A500-as IDE vezérlőkön  mekkora HDD-t lehet lekezelni?
Van vmi korlát, mint A1200-asnál? 
vgt

#1770 Felhasználó inaktív   GeomaN(C) 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 29. 19:08

Idézet: vgt - Dátum: 2008. márc. 29., szombat - 18:59

Geo, ez már tényleg a Te dolgod eldönteni...
Ha ez segít, van 4GB-os is  :D

A többiektől is kérdezem: A500-as IDE vezérlőkön  mekkora HDD-t lehet lekezelni?
Van vmi korlát, mint A1200-asnál? 

Szóval felismeri a PC!  :lollypop:  na ennek örülök

Én is azért kérdem hogy mekkora kártyát vegyek mert nem tudom mennyit kezel az 500 és nem szeretnék 50 particiót csinálni  :look:

#1771 Felhasználó inaktív   GeomaN(C) 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 30. 08:33

Szétkaptam a gépet, kiszereltem a winyót, mivel hétfő-kedd körül itt a CF-adapter, már nézegetem hogyan és hova fogom elhelyezni...

de még szerencse hogy szétkaptam, ezt találtam  :( :

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

CF kártyát ezt néztem ki: Kingston 2GB

5 Mbit/s adatátviteli sebesség - remélem ez elég lassú  :think:

Szerkesztette: GeomaN(C) 2008. 03. 30. 08:55 -kor

#1772 Felhasználó inaktív   GeomaN(C) 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 30. 10:44

Szétkaptam a gépet - 2. felvonás !

Szóval az alaplapról jött a 3.5" kábel, aminek a másik vége is természetesen 3.5", de rá volt dugva egy 2.5"-os átalakító, az volt a HD-re dugva.

Előre mondom hogy rettentően óvatosan húztam le a lapról és a winyóról is a kábelt, az eredmény láttán mégis egyszerre a söröm után kapkodtam  :reklamacio:

szóval:

Íme az átalakító és a kábel, gondolom a problémát nem kell részleteznem, kijött 1 tű, benn maradt 1 tű, remek! :banghead:
Kép

Ez az átalakító másik fele, ami a HD-be ment, a tű másik fele a winyóban van, no comment ! :banghead:
Kép

Ez az alaplapomra ráépített AdIde vezérlőn lévő 3.5 csati, innen indult minden.. no comment :banghead:
Kép

egyébként a nehezen kibányászott tűket nézve valahogy a szine sem tetszik  :think:
elégtek, vagy miért ezüstösek a többihez képest?
Kép

ezekkel most mit kezdjek  :confused:  vissza tudom valahogy rakni eredeti helyükre a tűket? (vagy ha nem is ezeket, de valamit?)

Az alaplapon lévő AdIde vezérlőn lévő 3.5" csatin lévő hiányzó tűvel is mit csináljak? Kép

Szerkesztette: GeomaN(C) 2008. 03. 30. 11:44 -kor

#1773 Felhasználó inaktív   jamespond 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 30. 21:16

Idézet: GeomaN(C) - Dátum: 2008. márc. 30., vasárnap - 10:44

Szétkaptam a gépet - 2. felvonás !

Szóval az alaplapról jött a 3.5" kábel, aminek a másik vége is természetesen 3.5", de rá volt dugva egy 2.5"-os átalakító, az volt a HD-re dugva.

Előre mondom hogy rettentően óvatosan húztam le a lapról és a winyóról is a kábelt, az eredmény láttán mégis egyszerre a söröm után kapkodtam  :reklamacio:

szóval:

Íme az átalakító és a kábel, gondolom a problémát nem kell részleteznem, kijött 1 tű, benn maradt 1 tű, remek! :banghead:
Kép

Ez az átalakító másik fele, ami a HD-be ment, a tű másik fele a winyóban van, no comment ! :banghead:
Kép

Ez az alaplapomra ráépített AdIde vezérlőn lévő 3.5 csati, innen indult minden.. no comment :banghead:
Kép

egyébként a nehezen kibányászott tűket nézve valahogy a szine sem tetszik  :think:
elégtek, vagy miért ezüstösek a többihez képest?
Kép

ezekkel most mit kezdjek  :confused:  vissza tudom valahogy rakni eredeti helyükre a tűket? (vagy ha nem is ezeket, de valamit?)

Az alaplapon lévő AdIde vezérlőn lévő 3.5" csatin lévő hiányzó tűvel is mit csináljak? Kép

Hi!
Az égett ellenállás nem jelent semmit.Az ilyen az 500-ason előfordul.Általában egy zárlatos periféria okozza.PL:joy,modulátor,házilagkókányoltvalami......
A tűkről pedig annyit,hogy tedd vissza őket oda ahol voltak!Arra szolgálnak,hogy ne tudd rosszul összedugni a csatikat(megnéztem!az 1200-esemben is vannak ilyen tűk).Az AdIde vezérlő asszem nem tartalmaz vonalmeghajtókat, így egy elfordult kábel gakorlatilag bármit ellőhet a gépedben.  :spirit:
A500 512kbyte chip, 9,5mbyte fast,1g hdd,ks2.05,kcs powerboard
A1200 tower,blizzard1230 50Mhz,2mbyte chip,32mbyte fast,EGS spectrum28/24,19"viewsonic tft,3com lan
A2000 romokban,javítás alatt

dreamcast,megacd,ps1,ps2,xbox,xbox360,gamecube

#1774 Felhasználó inaktív   GeomaN(C) 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 30. 21:28

Idézet: jamespond - Dátum: 2008. márc. 30., vasárnap - 21:16

Hi!
Az égett ellenállás nem jelent semmit.Az ilyen az 500-ason előfordul.Általában egy zárlatos periféria okozza.PL:joy,modulátor,házilagkókányoltvalami......
A tűkről pedig annyit,hogy tedd vissza őket oda ahol voltak!Arra szolgálnak,hogy ne tudd rosszul összedugni a csatikat(megnéztem!az 1200-esemben is vannak ilyen tűk).Az AdIde vezérlő asszem nem tartalmaz vonalmeghajtókat, így egy elfordult kábel gakorlatilag bármit ellőhet a gépedben.  :spirit:

köszi a biztatást .. estére megnyugodtam, folytatom az A500 PROJECTEMET !  :look:

megoldom, valahogy visszarakosgatok új tűket, és jövő 7en CF-ezem a gépet ! remélem!  :up:

#1775 Felhasználó inaktív   moander 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 03. 31. 10:39

Helló mindenki.
A gondom válltozatlanul ugyanaz mint eddig volt, vagyishogy:
Adott 1 A500-as, 1mega rammal 2.05-s wb-vel. pc-ről szeretnék átvinni anyagokat rá null-modem kábellel.
De amint Amiga oldalon kiadom shell-ből azt, hogy 'TYPE SER: TO RAM:SETUP', vagy bármi hivatkozást a SER-re, akkor a következő üzenetet adja.
'TYPE can't open SER:
object is in use'         

Próbálltam üres startup-sequence-el, próbáltam a CIA chippeket cserélni (most már mind a 2 ki lett cserélve), de válltozatlanul ezt az üzenetet adja (megjegyzem, próbából kiadtam a parancsot a PAR:-ra is és ugyanezt az üzenetet adta).
Valakinek esetleg valami ötlet, hogy mi lehet a gondja-baja?
Elvileg semmi nem fut a gépen, aminek fognia kellene a SER-t (pláne üres startup-sequence-el). :think:

#1776 Felhasználó inaktív   GeomaN(C) 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 31. 14:12

Idézet: moander - Dátum: 2008. márc. 31., hétfő - 10:39

Helló mindenki.
A gondom válltozatlanul ugyanaz mint eddig volt, vagyishogy:
Adott 1 A500-as, 1mega rammal 2.05-s wb-vel. pc-ről szeretnék átvinni anyagokat rá null-modem kábellel.
De amint Amiga oldalon kiadom shell-ből azt, hogy 'TYPE SER: TO RAM:SETUP', vagy bármi hivatkozást a SER-re, akkor a következő üzenetet adja.
'TYPE can't open SER:
object is in use'            

Próbálltam üres startup-sequence-el, próbáltam a CIA chippeket cserélni (most már mind a 2 ki lett cserélve), de válltozatlanul ezt az üzenetet adja (megjegyzem, próbából kiadtam a parancsot a PAR:-ra is és ugyanezt az üzenetet adta).
Valakinek esetleg valami ötlet, hogy mi lehet a gondja-baja?
Elvileg semmi nem fut a gépen, aminek fognia kellene a SER-t (pláne üres startup-sequence-el).   :think:

Nincs AExplorer progid amiga oldalon? ha dobsz egy privit lesz  :smoker:
.. azzal kb. annyira egyszerű mint egy pofon, és james jóvoltából már azt is meg tudom mondani hol állítsd a sebességet  :D

#1777 Felhasználó inaktív   moander 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 03. 31. 14:59

Idézet: GeomaN© - Dátum: 2008. márc. 31., hétfő - 14:12

Nincs AExplorer progid amiga oldalon? ha dobsz egy privit lesz  :smoker:
.. azzal kb. annyira egyszerű mint egy pofon, és james jóvoltából már azt is meg tudom mondani hol állítsd a sebességet  :D

De igen, van, azzal próbálkozok. Az AExplorer alapból át szerenne vinni 1 file-t, ami kell a file csereberéhez Amiga oldalon. Csak bármi hivatkozást adok a SER:-re Amigán, akkor az említett üzenetet kapom.
Tehát nem tudok az AExplorer-el adatot átvinni, mert valamilyen rejtélyes okból az Amigámon a serial port nem akar kommunikállni.

#1778 Felhasználó inaktív   GeomaN(C) 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 31. 15:59

Idézet: moander - Dátum: 2008. márc. 31., hétfő - 14:59

De igen, van, azzal próbálkozok. Az AExplorer alapból át szerenne vinni 1 file-t, ami kell a file csereberéhez Amiga oldalon. Csak bármi hivatkozást adok a SER:-re Amigán, akkor az említett üzenetet kapom.
Tehát nem tudok az AExplorer-el adatot átvinni, mert valamilyen rejtélyes okból az Amigámon a serial port nem akar kommunikállni.

Kettő AExplorernek kell lennie, egy a PC-n, egy az Amigán, mindkét oldalon megvan a progi?

#1779 Felhasználó inaktív   sirszor 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 03. 31. 17:03

Idézet: GeomaN(C) - Dátum: 2008. márc. 31., hétfő - 15:59

Kettő AExplorernek kell lennie, egy a PC-n, egy az Amigán, mindkét oldalon megvan a progi?

Ez az adatátvitel engem is érdekelne, de én már elakadtam a null modem kábelnél. Ilyet lehet kapni, vagy egyedi amigás kábel amit gyártani vagy csak szerezni lehet? Hova kell bedugni amigán illetve pc-n?  :think:

#1780 Felhasználó inaktív   moander 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 03. 31. 17:27

GeomaN©: Igen, mind a 2 megvan. PC-n indításkor akarja az Amigás részt átküldeni a null-modem kábelen és ekkor kellene kiadni Amigán a 'TYPE SER: TO RAM:SETUP' parancsot. Ekkor a RAM-ban létrejön egy SETUP nevű állomány és ebbe tenné, amit a soros porton kap adatot. Ezt kellene kiírni DD-s floppyra, majd újrabootolni az Amigát ezzel a lemezzel és utána mehetne át az egyéb cucc. Legalábbis az AExplorer-nek így kellene működni.
Csak sajnos, amint a serial eszközre vonatkozó utasítást adok ki, egyből az említett hibát kapom és nem fogad semmit a soros porton.

sirszor:Amigán a SERIAL PORT-ba kell dugni a kábelt, PC-n is(vagy COM port). :D Lehet kell egy átalakító is, mert más lehet a csati a PC-n is és Amigán is (spec nálam átalakító kellett, hogy az Amigába belemenjen a kábel, mert nagyobb a serial-ja, mint a pc-s com port).
A kábel, sima cross-kábel, vagy null modem kábel, szerintem szinte bárhol beszerezhető vagy házi barkácsban meg lehet csinállni (csak meg kell nézni neten, mit-mivel érdemes összekötni, mert ha jól emléxem, nem mindeggy, hogy az Amiga portján mit vezetsz ki és mit nem, mert érhetik a pc-t megrázó élmények :D).

Téma megosztása:

• (162 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 87
  • 88
  • 89
  • 90
  • 91
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.