Idézet: Kosztya19 - Dátum: 2008. jún. 22., vasárnap - 20:33
Nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt a fórumot és annak külön is, hogy viszonylag aktív még! Nekem szintén a témával kapcsolatosan lennének problémáim, viszont ez annyira komplex, hogy inkább leírom ide egy az egyben, reménykedve abban, hogy valaki el is olvassa és tud segíteni!
A lényeg az, hogy én is Amigáztam anno, zenét szereztem egy Amiga-500 –as számítógéppel, a ”Pro-tracker” zeneszerkesztővel. Erről nem akarok részletesebben írni, akit esetleg érdekelne: www.kosztya.uw.hu ”Plutonium” lap.
Három albumnyi kész anyagom van, és mind Amigás mágneslemezeken van. Ezeket szeretném áthozni pc-re, de a helyzet több okból is kérdéses.
Tehát ha jól értelmezem szükség van egy komplett pc-re (monitorral) egy Amigára, és egy ”null modem kábelra”.
Az első két kérdésem:
1. Az Amigánál is szükség van külön monitorra, vagy a pc monitorán jelenik meg, ha össze van kapcsolva? (Ha az Amigához is kell monitor, azt össze lehet-e kötni pc monitorral? Az amiga monitorom már sajnos kifingott.)
2. Ez a null modem kábel egy sima, 2 x 25 tűs kábel, vagy speciális, tehát át is kell alakítani?
A kábel egyik vége nyilván az Amiga serial portjába megy bele, a másik vége pedig a pc-jébe (az új gépemen már nincs ilyen port, itt minden usb-s, de a régin még van, ott a szkenner csatlakozott bele, gondolom abba kell beledugni a másik végét).
Aztán ahogy itt olvasgatom még, kell valami ”Amiga Explorer” nevű progi is.
Tehát akkor ha ezek megvannak elméletileg a feladat végrehajtható, de:
Ezzel a módszerrel ugye az amiga file-ok automatikusan ”adf” file-ba konvertálódnak. Nekem a zenei file-jaim pedig ”mod” formátumúak, és annak is kellene (szerintem) maradnia, hogy az Amiga Emulátorba betöltött zeneszerkesztőbe be is tudjam tölteni. Ezt hogy lehet megcsinálni?
(Az Amigás zenei modulokat két mentési móddal lehetett elmenteni:
”song” – Ilyenkor csak a beszerkesztett zenei anyag kódjai, és a hangszerbeállítások mentődtek el, betöltéskor a szerkesztő kérte a hangszer lemezeket is [samples] beolvasásra.
”module” – ez több helyet foglalt el, de ez volt a biztosabb! Itt mindent elmentett a szerkesztő, a kódokkal és a hangszerekkel együtt. Egy mágneslemezre 4-5, esetleg 6 szám ment föl. Na ezek a fajta ”mod” kiterjesztések vannak nekem!)
Aztán még tovább, hogy érdekesebb legyen:
Egyes pc zeneszerkesztők (OpenModPlugTracker) elviekben ismeri is az Amiga formátumot, és a megszerkesztett mű effektezési kódrendszerét is. Nos, ha ez valóban így van, nekem már ez is bőven elég lenne, hisz szinte akkor csak a megfelelő hangszereket (vagy hasonlóakat) kellene csak bemásolnom az adott helyre, de megint csak a file-formátum a kérdéses, hogy felismeri-e ”adf”-ként, vagy ott is ”mod”-ként kellene átmenteni.
Nem tudom mennyire érthető amiket ide leírtam. Anno járkáltam föl Pestre ilyen évenként megrendezett amigás bulikra, (valami ”Zorba” nevű srác szervezte) de ott sajnálattal tapasztaltam, hogy nem igen foglalkoztak az amigások zeneírással. Szóval ha valami nem lenne itt a leírtakban tiszta, kérlek kérdezzetek vissza, nagyon fontos lenne a segítség!
Köszönöm előre is!
Hali,
Tracker-esdi: Azert anno az Amiganica és FuckYa partikon eleg sok modul volt nevezve. Teny h. mint minden, ez is lecsengett Amigan. En is kiirtam audioCD-nek a sajat hallucinacioimat, h. megmutathassam regi ismerosoknek, de mostansag semmi kreativ iranyultsagra nincs idom. Mint sztem eleg sokunknak.
Ha jot akarsz, a Milkytrackert hasznald. OS4-re (Amiga) a komolyabbik tracker, ami jelenleg elerheto, es multiplatform-os. Ha esetleg visszatersz a kiindulasi pontra (Amiga mint hw) akkor A DigiBoosterPRO-t ajanlom. Jo a kornyezet, kelloen sok funkciot tud, es a leglenyegesebb formatumokban tud menteni is. (Pld AIFF-kent h. egybol audio CD-re ird a munkad.)
Ha egy lemezre 5-6 zenet tettel, akkor kicsit aggodom, h. bar 8bit-es hangmintakrol beszelunk, de azert nem tul alacsony mintavetelezesuek-e. Jo, tudom h. az Agony zenejeben van 3 zongora meg 2 hegedu hangszin es megis jol szol, a Flashback Options zenejerol nem is beszelve, de azert megis, erdekes lehet.
A regi jo bulik sajnos elmultak. Idonkent en befutok egy-egy rendezvenyre, de a regmult arnyait kergetem. Szerintem keveseknek jelenti mar azt az Amiga, amit nekem. Mindegy.