HWSW Informatikai Kerekasztal: Mindent a tölthető ceruzaakkukról... - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (129 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 121
  • 122
  • 123
  • 124
  • 125
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mindent a tölthető ceruzaakkukról... ...NiMH, NiCd, foto Litium

#2441 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2007. 04. 15. 13:23

Idézet: TMexy - Dátum: 2007. ápr. 14., szombat - 22:43

Hát, azért ezt nem mondanám.

Pl. a legegyszerűbb töltő:
- fix feszültségig tölt (1.5V)
- van benne egy áramkorlát (250mA)
- meg max egy időzítő, ami 16 óra után kikapcsol.

És ezeket mi kapcsolja vagy állítja be?

#2442 Felhasználó inaktív   Kicsiati 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 04. 15. 13:42

Idézet: netmanus - Dátum: 2007. ápr. 12., csütörtök - 7:49

Hát, ha annyival tölt, akkor inkább ne. Már csak azért se, mert akkor a csepptöltése is lehet vagy 100mA.
Persze megkockáztathatod, kíváncsi lennék hogy viselkednének benne az Eneloopok. :D Őszintén: nem hiszem, hogy komoly bajuk esne. Csak erősebb csepptöltésnél még kevésbé érdemes otthagyni őket.

Szerk.: szerintem igazán csak az első töltés után látnád, hogyan viselkednek. Ha jobban melegednének a normál akkuknál, akkor lehet, hogy mégsem jó ötlet 2A-rel tölteni őket.

IPC-1L tulajoknak: csak eszembe jutott, hogy amikor nyáron 1A-rel töltöttem IPC-1-gyel 4 akkut (2000-es Minwa AA akkukat), akkor bizony 2-3-szor megszakította a töltést túlmelegedés miatt. Úgyhogy a nagyobb töltőáram hiánya szerintem abszolút nem fájdalmas. Azóta a gyorsabb töltéseknél ráteszek az akkuk tetejére egy Pentium1-es hűtőbordát, így nem melegszenek annyira az akkuk (a hőleadó felület így sokkal nagyobb). 2 akku töltésénél más a helyzet, azok a szélső foglalatokba téve sokkal jobban szellőznek. Úgy még 1800mA-rel töltve sem kapcsol ki (szintén a 2000-es Minwáknál).

IPC-1L-nél 2 akku esetében is 700 mA a legnagyobb beállítható töltőáram?

Azt nem tudom, hogy mennyi lehet a csepptöltési áram. Ha csak a felforrósodás miatt nem ajánlott az Eneloop-ot 2A-al tölteni, akkor teszek a tetejére egy ventilátort, és már meg is van oldva.
Megnéztem, és az Eneloop gyorstöltője 600mA-el tölt.
Az Eneloop akkukat max 40-50 fokig szabad engedni a felmelegedését.
Most ezért vegyek egy másik töltőt? Végülis ez egy indok lenne a régóta halogatott IPC1-re.  :D

Nem láttam, csk 2000mA-es Eneloop-ot. Nincs is nagyobb?
Kiváló minőségű ruhára vasalható matricák!
Saját képekről is!
http://matrica.try.hu

#2443 Felhasználó inaktív   Kicsiati 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 15. 14:14

Pár kérdésem lenne az IPC-1, és IPC1-L tulajoktól.
Az AAA akkut hogyan lehet beletenni? Rugos megoldású? (Az UFC-5 LCD-nél le kell hajtani egy adaptert, tehát csak egyfajta akkut lehet tölteni egy időben.)
Valamint az IPC1-L-hez is adnak szivargyujtó adaptert?
Legvégül az érdekelne, hogy tényleg csak a töltőáramban, külömbözik a két készülék, valamint hogy az IPC1-L-hez nem adnak akkukat?

Valaki nem tudna feltenni az IPC1-L-ről egy magyar nyelvű ismertetőt?
Kiváló minőségű ruhára vasalható matricák!
Saját képekről is!
http://matrica.try.hu

#2444 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2007. 04. 15. 15:54

Idézet: Kicsiati - Dátum: 2007. ápr. 15., vasárnap - 15:14

Pár kérdésem lenne az IPC-1, és IPC1-L tulajoktól.
Az AAA akkut hogyan lehet beletenni? Rugos megoldású? (Az UFC-5 LCD-nél le kell hajtani egy adaptert, tehát csak egyfajta akkut lehet tölteni egy időben.)
Valamint az IPC1-L-hez is adnak szivargyujtó adaptert?
Legvégül az érdekelne, hogy tényleg csak a töltőáramban, külömbözik a két készülék, valamint hogy az IPC1-L-hez nem adnak akkukat?

Valaki nem tudna feltenni az IPC1-L-ről egy magyar nyelvű ismertetőt?

Külön rúgó van mindkét mérethez, vegyesen is lehet tölteni mert a csatornák külön állíthatók. az L 700 mA-el tud tölteni nincs az 1800mA es hídtöltés és akku nuku. Az akkuknál a belsejének nem szabad túlforrósodni. Nincs 2A nél nagyobb Eneloop.

Szerkesztette: ottokar 2007. 04. 15. 15:57 -kor

#2445 Felhasználó inaktív   brainticket 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 15. 21:11

Idézet: TMexy - Dátum: 2007. ápr. 14., szombat - 0:18

Ez az IPC-1.
De van egy kicsit olcsóbb IPC-1L, ami kicsit kevesebbet tud, meg kevesebb hozzá adott dolog van az árban benne, de ezért olcsóbb is.
Itt van.

Bécsben most is valamennyivel olcsóbb az IPC-1, ha valaki arra jár,
most 59,95 EUR ami kb. 14800 HUF, tehát kb 2 ezressel olcsóbb mint itthon. (2500-as akkukkal)
A Conrad.at főoldalán is kint van, hogy most "baráti áron" adják, hát tavaly még barátibb volt,
akkor  46,95€-ért vettem (kb 11600 HUF) ami majdnem a mostani IPC-1L ára.
Kép
http://www.conrad.at...?artikel=512266

#2446 Felhasználó inaktív   TMexy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 16. 00:24

"Pl. a legegyszerűbb töltő:"
"- fix feszültségig tölt (1.5V)"
"- van benne egy áramkorlát (250mA)"

Idézet: ottokar - Dátum: 2007. ápr. 15., vasárnap - 14:23

Ahhoz, hogy egy ilyen egyszerű töltőt csináljon az ember, ahhoz nem kell processzor.

Több megoldás is lehet:
1) Vesz az ember egy stab.ic-t, pl. a 7803-as, aminek a kiemenete 3-3.3V, és még beépít utánna egy áramkorlátot, ami 200-500mA-re korlátozza a töltőáramot. Ezzel 2 db sorba kapcsolt aksit lehetne tölteni. De ha nem 7803-ast vesz az ember, hanem olyat, aminek a kimenete 1.5V, akkor már 1 db aksit is tud tölteni.
2) Műveleti erősítővel is meg lehetne oldani a dolgot. Egyik bemenetére az aksi feszültségét kell kapuzni, a másik bemenetére meg a referenciafeszt, ami akkora, amennyire fel szeretnénk tölteni az aksit. A műveleti erősítő kimenetére szintén egy áramkorlátot lehet kapcsolni, és már meg is van a töltő.
3) Lehet ehhez már kapni cél-ic-ket is a legtöbb gyártónál. Ehhez pár külső alkatrész kell csak, és már meg is van az egyszerű töltő.

"- meg max egy időzítő, ami 16 óra után kikapcsol."
Ha az ember időzítőt is szeretne bele, akkor szerintem az is megoldható processzor nélkül.
Nem szeretem az uborkát, de jó, hogy nem szeretem, mert ha szeretném, akkor megenném. PEDIG UTÁLOM!!!
"Egyszer életemben elsuhant mellettem egy gyönyörű lány, hagytam eltűnni könnyelműen, a szerelem volt talán !?!"
"Ha nem ezt vártad, Ha csalódtál bennem, Hogy későn jöttem, Mégis korán kell mennem, Az agyam játszana velem, De a szívem képtelen, Köszönöm nem!"

#2447 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 04. 16. 06:02

Idézet: TMexy - Dátum: 2007. ápr. 16., hétfő - 0:24

"Pl. a legegyszerűbb töltő:"
"- fix feszültségig tölt (1.5V)"
"- van benne egy áramkorlát (250mA)"

Ahhoz, hogy egy ilyen egyszerű töltőt csináljon az ember, ahhoz nem kell processzor.

Több megoldás is lehet:
1) Vesz az ember egy stab.ic-t, pl. a 7803-as, aminek a kiemenete 3-3.3V, és még beépít utánna egy áramkorlátot, ami 200-500mA-re korlátozza a töltőáramot. Ezzel 2 db sorba kapcsolt aksit lehetne tölteni. De ha nem 7803-ast vesz az ember, hanem olyat, aminek a kimenete 1.5V, akkor már 1 db aksit is tud tölteni.
2) Műveleti erősítővel is meg lehetne oldani a dolgot. Egyik bemenetére az aksi feszültségét kell kapuzni, a másik bemenetére meg a referenciafeszt, ami akkora, amennyire fel szeretnénk tölteni az aksit. A műveleti erősítő kimenetére szintén egy áramkorlátot lehet kapcsolni, és már meg is van a töltő.
3) Lehet ehhez már kapni cél-ic-ket is a legtöbb gyártónál. Ehhez pár külső alkatrész kell csak, és már meg is van az egyszerű töltő.

"- meg max egy időzítő, ami 16 óra után kikapcsol."
Ha az ember időzítőt is szeretne bele, akkor szerintem az is megoldható processzor nélkül.

-1,5V sok.
-250mA egy általános műveleti erősítőből nem jön ki (max. 20-50mA), ide célszerű egyszerű áramgenerátort rakni és azt vezérelni róla
-1,5-3V-os stabIC nem nagyon van kereskedelemben, 3,3V a divat, ami meg nagyon sok.
-Ha műveleti erősítős logika van, akkor felesleges az időzítés.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#2448 Felhasználó inaktív   blpub 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 16. 06:51

Idézet: ottokar - Dátum: 2007. ápr. 12., csütörtök - 23:16

Nem tud 1 A -es töltőáramot és az 1,8 A-es hídtöltést se

Szerintem ebből csak utóbbi a "tudás", előbbi csak "jellemző". De nem hiszem, hogy sokan hiányolnák.

Üdv!
"Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy megőrizd a nyugalmadat. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd!"

#2449 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 16. 07:17

Idézet: ottokar - Dátum: 2007. ápr. 15., vasárnap - 13:23

A legegyszerűbb töltő egy soros ellenállással megalkotott valami, fűszerezve diódákkal, LED-del.
A következő szint az egytranzisztoros áramgenerátor, ebben is csak áramfüggés van. Aztán következnek a műveleti erősítővel megoldott, feszültséget is figyelő automatikák, melyek jellemzően párszáz mA-ig használhatóak, efölött az akku érintkezői és a foglalat közötti ellenálláson számottevő feszültség marad, ami bizonytalaná teszi a töltés befejezését. Itt említem meg a stabIC-s megoldásokat is, melyek a stabIC áramkorlátját használják ki, így Irz-vel töltenek addig, amíg az akku meg nem közelíti az IC alapértelmezett, vagy beállított kimenőfeszültségét, ezután a töltés fokozatosan csökken. Ez tulajdonképpen ugyanúgfy műveleti erősítős megoldás, csak tokon belül :) .
Időzíteni is egyszerű, lehet RC-tag, lehet számláló, egyszerű áramkörök ezek is, bár jellemzően csak másodlagos védelemként építiok bele a bonyolultabb, feszültséget is figyelő elektronikák mellé. Referenciát jobb esetben áramgenerált zener-ről származik, leosztással.
Az akku feszültségformájának figyelése sem olyan komoly dolog, de ezt már jellemzően processzorba pakolják.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#2450 Felhasználó inaktív   wwg 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 04. 16. 07:38

Legegyszerűbb és legtökéletesebb áramgenerátort stab. IC-vel lehet építeni.pl.7805-sel. :)

#2451 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 16. 08:17

Idézet: wwg - Dátum: 2007. ápr. 16., hétfő - 7:38

Legegyszerűbb és legtökéletesebb áramgenerátort stab. IC-vel lehet építeni.pl.7805-sel. :)

..Aminek a kimeneti árama szórni fog 1 és 1,6A között, ráadásul erősen hőfok és bemeneti feszültség függvénye, úgyhogy minden, csak nem tökéletes áramgenerátor. A letörési feszültség is példányonként fog változni. Ami miatt jó, hogy egyszerű, meg a referencia viszonylag stabil, de ezeket mind élből túl lehet szárnyalni egy szintén nem bonyolult, műveleti erősítő+diszkrét megoldással.

#2452 Felhasználó inaktív   wwg 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 04. 16. 08:48

Ja persze lehet építeni pl.1N823 referencia diódás megoldással +/- néhány tízed pontosságú áramgenerátort is, de minek pl.a kimeneti áram mindig 743 mA.szerintem a +/- 3-4% pontosságú áramgenerátor is elegendő akku töltésre hisz az akku sem éppen akkora kapacításu mint ami rá van írva.A 3-4 % pontosság az áramnál szinte kötelező.Ennél precízebb felesleges,de meg lehet csinálni.stab IC-vel lehet hozni a 3-4 % pontosságot és egyszerű és üzembiztos!

#2453 Felhasználó inaktív   wwg 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 04. 16. 09:07

Ja még valami.A modelezők valóban több Amperes árammal töltenek,de nem ceruza akkut.

#2454 Felhasználó inaktív   szabnet 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 04. 16. 09:43

Udv,

IPC-1 a conradbol. Lehet en is kifogtam egy hibas darabot? Refresh es teszt uzemmodban a muvelet vege fele fogja magat es resetel egyet. aztan egy darabig ki-be kapcsol es utana a 200mA-es toltes uzemmodban normal toltere all. Az addig szamolt adatok pedig elvesznek. A konkret hibat nehez elcsipni, mert addig szepen mukodik. Tobb ciklus is lement refresh-ben gond nelkul, de amint az egyik kesz lesz ott meghulyul.
Ma visszaviszem (meg csak 3 napos).
Mas talakozott hasonloval? Amikor bekapcsolom 3 kijelzon elobb megjelenik egy-egy szam es utana csinalja a leiras szerinti indulast. nem tudom ez normalis-e.

#2455 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 16. 10:49

Idézet: wwg - Dátum: 2007. ápr. 16., hétfő - 8:48

Ja persze lehet építeni pl.1N823 referencia diódás megoldással +/- néhány tízed pontosságú áramgenerátort is, de minek pl.a kimeneti áram mindig 743 mA.szerintem a +/- 3-4% pontosságú áramgenerátor is elegendő akku töltésre hisz az akku sem éppen akkora kapacításu mint ami rá van írva.A 3-4 % pontosság az áramnál szinte kötelező.Ennél precízebb felesleges,de meg lehet csinálni.stab IC-vel lehet hozni a 3-4 % pontosságot és egyszerű és üzembiztos!

Figyelj. Az 1A és 1,6A az 3-4%? Egy 2,5Ah-s ceruzaakkunak az 1A még éppen határeset, az 1,6A pedig ilyen állandó áramú töltéssel bőven sok lehet. Ez a szórás egyébként gyártásból adódó eltérés, üzem közben pedig a hőmérsékletből és a bemeneti fesz eltérés nem 3-4%, hacsak nem hűtöd orbák nagy felülettel.. A modellezőket nem jó ötlet idekeverni, ez a megoldás ugyanis szünetmentes tápoknál is elterjedt megoldás, ahol sem a töltőáram pontossága, sem az elvándorlása nem kritikus, ugyanis ott is jellemzően kötött ólomsavas akkukat töltenek vele és ott ez az áramerősség nem gyorstöltésnek minősül...
Pontos áramerősség nem kell, de Te azt állítottad, hogy tökéletes áramgenerátor a stabIC, na ez éppen nem igaz rá.

Szerkesztette: didyman 2007. 04. 16. 10:51 -kor

#2456 Felhasználó inaktív   wwg 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 04. 16. 11:05

Nézd meg a RT évkönyvet,építsd meg. Nem az 1A-es letörési áramról beszélek.(visszahajló karakterisztika) ;) Ott valóban van példányonkénti és gyártonkénti karakterisztikai eltérés.A maga nemében valóban a legtökéletesebb.

#2457 Felhasználó inaktív   wwg 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 04. 16. 11:07

Nem stab IC a tökéletes áramgenerátor,hanem a vele épített kapcsolás egyszerűsége és pontossága teszi azzá.RT 1993 évkönyv.

#2458 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 16. 11:15

Idézet: wwg - Dátum: 2007. ápr. 16., hétfő - 11:05

Nézd meg a RT évkönyvet,építsd meg. Nem az 1A-es letörési áramról beszélek.(visszahajló karakterisztika) ;) Ott valóban van példányonkénti és gyártonkénti karakterisztikai eltérés.A maga nemében valóban a legtökéletesebb.

A stabIC-t lehet használni összekötött föld-kimenettel, mint áramgenerátor, állandó áramra, maximálisan Ubemax értékig Ubemax-Udrop kimenetig, illetve a szünetmentesekből is jól ismert, potméterrel beállítható maximális feszültségre és ellenállással rövidrezárt módon, Ubemax-Udrop-Ustab értékkel. Ennek az áramgenerátornak a pontossága pedig az IC kiementi feszültségének pontosságától fog függeni, ami +/- 10%. Persze ezt is ki lehet kerülni a kimeneti fesz variálásával, de ez nem gyorstöltés esetén még mindig nem gond. Az RT évkönyvben melyik megoldás van?
Még mindig nem tudok mit kezdeni a "maga nemével"...
Valamint továbbra sem igazán alkalmas fix letörési feszültséggel 2-300mA feletti töltésre a már említett kontakthibákból adódó problémák miatt ceruza akkukhoz. Ezalatt viszont hogyne, jó. csak nem univerzális.

Szerkesztette: didyman 2007. 04. 16. 11:23 -kor

#2459 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 16. 11:45

Idézet: szabnet - Dátum: 2007. ápr. 16., hétfő - 9:43

Udv,

IPC-1 a conradbol. Lehet en is kifogtam egy hibas darabot? Refresh es teszt uzemmodban a muvelet vege fele fogja magat es resetel egyet. aztan egy darabig ki-be kapcsol es utana a 200mA-es toltes uzemmodban normal toltere all. Az addig szamolt adatok pedig elvesznek. A konkret hibat nehez elcsipni, mert addig szepen mukodik. Tobb ciklus is lement refresh-ben gond nelkul, de amint az egyik kesz lesz ott meghulyul.
Ma visszaviszem (meg csak 3 napos).
Mas talakozott hasonloval? Amikor bekapcsolom 3 kijelzon elobb megjelenik egy-egy szam es utana csinalja a leiras szerinti indulast. nem tudom ez normalis-e.

Valahol kontakthibás, pillanatra megszakad az áram. Én csak akkor tudom ezt elérni az enyémnél, ha a töltőbe bemenő csatlakozónál (ami a tápból jön ki) megmozgatom, magától még sose csinálta. Tényleg az a legjobb, ha visszaviszed, és kicserélik.

#2460 Felhasználó inaktív   szabnet 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 04. 16. 11:56

Idézet: netmanus - Dátum: 2007. ápr. 16., hétfő - 11:45

Valahol kontakthibás, pillanatra megszakad az áram. Én csak akkor tudom ezt elérni az enyémnél, ha a töltőbe bemenő csatlakozónál (ami a tápból jön ki) megmozgatom, magától még sose csinálta. Tényleg az a legjobb, ha visszaviszed, és kicserélik.

En is erre gondoltam, de mikor normalisan mukodik akkor semmilyen vezetekmozgasra nem reagal, tehat valszeg a csatlakozok jok (egy 16ezres keszulektol ez azert elvarhato) masreszt egyetlenegy refresh-t  es tesztet sem sikerult vegigfuttatni, minden esetben a vegen doglott meg, valoszinuleg amikor az elso Full lett, bar ezt nem lattam mert napokig nem tudom ellenorizni egyfolytaban. Egyszer lattam amikor ki-be kapcsolgatott es ezt legalabb 5-10szer csinalta egyfolytaban mielott normal toltesre kapcsolt.
kis kontakthibat kibir a gep, legalabbis kihuzas utan 15 mp-ig van szufla a tapban. (persze toltesnel lehet nem csak meritesnel)

amugy visszavittem, es adtak egy masikat midenfele keresztkerdes nelkul, azt mondta visszakuldhetik de nem hiszi hogy javitjak, na most par napig tesztelem az ujat.

Téma megosztása:

• (129 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 121
  • 122
  • 123
  • 124
  • 125
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.