HWSW Informatikai Kerekasztal: Mindent a tölthető ceruzaakkukról... - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (129 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 117
  • 118
  • 119
  • 120
  • 121
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mindent a tölthető ceruzaakkukról... ...NiMH, NiCd, foto Litium

#2361 Felhasználó inaktív   T-lore 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 03. 28. 16:32

Idézet: ottokar - Dátum: 2007. márc. 28., szerda - 13:13

Az 1,2V-os akku normál kisütése 0,93 V! Ha mélykisütést csinálsz azzal tönkreteszed az akkut! Az IPC-1 azért nem tölti fel a mélykisütött akkut mert döglöttnek nyilvánítja, a programjában ez van. Ezért nem szabad azt sem csinálni hogy a fényképezőgépből kivett akkut egy kisebb fogyasztású készülékben tovább használjuk.

Hát most a fejemet egy sziklához ütögetném - ha nem fájna amúgy is... Ezek szerint nagyban benne voltam az akksijaim amortizálódásában.. :omg:

Megveszem az új eneloop-okat, és azokra már figyelek..
Még egy-két jótanács a karbantartással kapcsolatban esetleg? :)
A szatyor nem táska.

#2362 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 28. 16:38

Idézet: ottokar - Dátum: 2007. márc. 28., szerda - 12:13

Az 1,2V-os akku normál kisütése 0,93 V! Ha mélykisütést csinálsz azzal tönkreteszed az akkut! Az IPC-1 azért nem tölti fel a mélykisütött akkut mert döglöttnek nyilvánítja, a programjában ez van. Ezért nem szabad azt sem csinálni hogy a fényképezőgépből kivett akkut egy kisebb fogyasztású készülékben tovább használjuk.

Csak akkor nyilvánítja döglöttnek, ha az üresjárati feszültsége túl alacsony. Ez elég ritka, bár nekem is van egy ilyen akkum. Ha nincs buta töltője az embernek, csak IPC-1 :D , akkor ilyenkor megteheti, hogy egy feltöltött akkut a töltőből gyorsan kivesz, és beteszi a döglöttet. Ilyenkor ha elég gyorsak vagyunk, a töltő nem veszi észre a cserét, és tovább tölt csepptöltéssel, amivel fel lehet támasztani a "halott" akkut. Persze sosem lesz a régi, de lehet, hogy egy frissítést nyomva rá életre kel.

A fényképezőből kivett akkuknál megeshet, hogy a kapacitása 30-50%-a még benne marad. Ilyenkor simán lehet még olyan eszközben használni, ami kisebb fogyasztású (pl. discman, lámpa), csak arra kell figyelni, hogy ne legyen teljesen lemerítve (discman pl. úgyis figyel rá, lámpánál meg talán meglátni :) ). Sőt, ha NiCd akkuról van szó, akkor tanácsos is tovább használni.

#2363 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 28. 16:41

Idézet: T-lore - Dátum: 2007. márc. 28., szerda - 16:32

Hát most a fejemet egy sziklához ütögetném - ha nem fájna amúgy is... Ezek szerint nagyban benne voltam az akksijaim amortizálódásában.. :omg:

Megveszem az új eneloop-okat, és azokra már figyelek..
Még egy-két jótanács a karbantartással kapcsolatban esetleg? :)

Ha otthagytad a lámpát, és nem figyelted, hogy mikor kezd gyorsan halványodni, akkor valóban nem tettél túl jót az akkuknak. Ha NiMH-val csináltad, akkor duplán nem (NiCd kicsit jobban viseli a teljes kisütést).

#2364 Felhasználó inaktív   T-lore 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 28. 20:37

Azért volt bennem ez a tévhit, mert úgy tudtam h ez a formázás (talán ezt jól is tudtam). És az első töltésnél, hogy minnél nagyobb maximális kapacitást érjünk el, formázni kell. ..Ebből következtettem, hogy az jöt tesz neki. Nos, ha minden alkalommal formázom, akkor maximális kapacitáson tudom tartani. ..Gondoltam én, egyszerű dolognak tarvtán egy akku működését.
Sajnos nekem nincs multiméterem, de lehet majd elkérem apámét, azzal majd ellenőrizni tudom a töltöttséget :)

A másik dolog meg az volt, hogy óva intettek a nem lemerült akksi töltésétől, mert attól kapja a memória effektet.. (vagy a nem teljesen feltöltéstől?) szóval tutira akartam menni :D

Egyébként.. használ még vki NiCd akksit..? :)

Szerkesztette: T-lore 2007. 03. 28. 20:42 -kor

A szatyor nem táska.

#2365 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2007. 03. 28. 21:07

"A másik dolog meg az volt, hogy óva intettek a nem lemerült akksi töltésétől"

De az nem azt jelenti hogy csontig kell lemeríteni az akkut hanem a normál szintig. Ha beteszek az IPC-be akkut és nem teljesen egyforma a feszültségük és kisütés-feltöltést állítok be a 0,93V feszültségüt a mérés után rögtön tölteni kezdi míg a magasabb feszültségűeket leviszi a normál szintre és akkor tölti. Mivel behelyezésnél minden akku feszültségét kijelzi az is látható hogy van e olyan akku amelyik dögrováson van. Amelyik nagyon alacsony feszültségű attól már nem sokat lehet várni. De a töltés végén meg lehet nézni mennyi ment beléjük. Amelyik akku feltöltve tárolva két hét alatt lemerül 0,2-0,3 V -ra azt ki lehet dobni mert zárlatos.

#2366 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 29. 01:55

Nem értem miért írsz 0,93V-ot. Az én IPC-1-em hajszál pontosan 0,9V-ot mutat, amikor töltésre kapcsol.

#2367 Felhasználó inaktív   Kicsiati 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 29. 03:43

Idézet: netmanus - Dátum: 2007. márc. 28., szerda - 16:29

Tulajdonképpen igen.  ;)
Annyi a különbség, hogy az IPC-1 addig ismétli a töltést-kisütést, amíg a kisütött áram mennyisége nagyobb, mint az előző kisütésnél. Vannak töltők, amik mindenféle mérés nélkül 3-szor sütnek ki, és töltenek. Néha jót tehet az akkuknak (mondjuk ha sokat álltak), de a hétköznapi használatban lévőknél valószínűleg fölösleges.

Köszi, akkor csinálok egy frissítést a régi akkuimnál.
Kiváló minőségű ruhára vasalható matricák!
Saját képekről is!
http://matrica.try.hu

#2368 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2007. 03. 29. 09:36

Idézet: netmanus - Dátum: 2007. márc. 29., csütörtök - 2:55

Nem értem miért írsz 0,93V-ot. Az én IPC-1-em hajszál pontosan 0,9V-ot mutat, amikor töltésre kapcsol.

Azért mert az enyém meg ennyit mutat. A műszereknél van eltérés %-osan.

#2369 Felhasználó inaktív   wwg 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 04. 03. 14:07

Nagy csend uralkodik a forumon. :eek:  :think:

#2370 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 03. 15:27

Idézet: wwg - Dátum: 2007. ápr. 3., kedd - 14:07

mindenki tölt és kisüt :)
:omg:
.
.
.

#2371 Felhasználó inaktív   Claude Leon 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 05. 16:25

Idézet: wwg - Dátum: 2007. ápr. 3., kedd - 15:07

ritkábban kell tölteni. (r2go)

#2372 Felhasználó inaktív   GBogyó 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 04. 06. 08:02

Sziasztok,

Ismét egy IPC-1L boldog tulajdonos a fórumban.  Pár hete vettem meg, és azóta szinte folyamatosan töltök-refresh-elek, stb. 
Eddig nagyon pozitívak a tapasztalataim.  Egy Voltcraft P-200LCD és egy P-300 LCD után vettem meg, és nagyon elégedett vagyok.  A P-300 is sok akkunál egyszerűen nem kapcsolt át csepptöltésre, és gyönyörűen töltötte túl az akkukat.  Ez valamennyire típusfüggő is volt, GP-knél rendszeresen túltöltött, viszont Vartát szinte soha.  Jellemzően egy 4-es csomagot együtt töltve 1-2 kikapcsolt a normál, számolható töltési idő után, a többi meg ment még órákig.  Az IPC-1L minden problémás akkunál átkapcsolt.

Olvasgattam a 0,3C alatti töltési áramnál lehetetlen -deltaV problémáról, de ez gyönyörűen kikapcsol akkor is.  Nem érdekel hogyan, de jól csinálja.

Nagyon sok akkut refresh-elve megerősítem a fórumban hozzászólók véleményét, hogy rengeteg SANYO akkum teljesíti akár 100+ mAh-val is a megadott kapacitását.

Kérdésem is van.  Sokszor előfordult, hogy a gyerek néhány játéka bekapcsolva hagyva ténylegesen 0V-ra meríti le némelyik akkut.
#1: van-e valami egyszerű kapcsolás, amit be lehetne építeni a táp ágba, hogy ez ne történhessen meg, hanem mondjuk pl.: 4V fesz alatt egyszerűen teljesen lekapcsol.
#2: mennyire árt ez az akkunak.  Tudom, hogy elméletileg igen, de 1-1 ilyen eset után tapasztalataim szerint korrekül töltve még egészen jó kapacitást el lehet érni, és a legtöbb esetben nem lesz erős önkisülés.

#2373 Felhasználó inaktív   GBogyó 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 04. 06. 08:07

Idézet: T-lore - Dátum: 2007. márc. 28., szerda - 20:37

Egyébként.. használ még vki NiCd akksit..? :)

Igen, én használok.  Erre több okom is van.  Egyrészt van több olyan fogyasztóm, ami az általam elkövetett használat mellett nem igényli a nagyon nagy kapacitást, ekkor jobban szeretem, ha nem az önkisülés vet véget a használatnak, hanem le is tud merülni.  Másrészt bizonyos felhasználási területeken, pl.: vaku sokkal jobban teljesít.  Harmadrészt mert sok olcsó SANYO-t vettem egy időben a Baumaxx-ban, negyedrészt mert a régi időkről is maradt még egy pár használható NiCd.
Tudom a környezetvédelemnek meg adtam egy pofont.  Dehát azt az akkut már legyártották, és akkor már legalább használjam ;-)

#2374 Felhasználó inaktív   salaud 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 07. 07:55

Sziasztok!

Az évek folyamán vásároltam-kaptam pár AA/AAA ceruza akku töltőt. A tegnapi napon pedig vettem egy multimétert, merthogy eddig nem volt, és hiányoltam a szerszámostáskámból. biggrin_2.gif  Gondoltam kipóbálom, úgyis van pár haldokló ceruzaaksim, rájuk mérek. Ahogy sejtettem, némelyikük tényleg halott frown.gif , de eltöprengtem rajta, miért? Mind NiMh akku, és használati utasítás szerint használtam őket, töltés előtt lemerítettem, illetve kisütős töltőt használtam. Nosza, kaptam a multimétert, és rámértem a leadott mA-re, magyarul menyi az annyi?
A töltőket 2 DB ceruzaaksinak AA megfelelően(egy pár) mértem ki.
Három töltőmet teszteltem el így, következzenek sorban.

Kép

Kép

A töltő névleges teljesítménye "2x(2.5V-150mA)".
A mérés valós eredménye: 230 mA.
A töltő elektronikai szaküzletben vásárolt.

Kép

Kép

A töltő névleges teljesítménye: "1.4V x2-100mA".
A mérés valós eredménye: 120 mA.
A töltő-t digitális fényképezőgéphez adták, "gyári" töltő.

Kép

Kép

A töltő névleges teljesítménye:"2.4V-240 mA".
A mérés valós eredménye:  370 mA.
A töltőt  akciós termékként vásároltam, német Diszkont áruházban(olcsó árak, ez a ...)

Kérdésem ezek után, a három közül melyiket használjam, illetve használjam-e tovább bármelyiket is?
Vagy kuka mind, és vegyek egy "márkásat"? :think:

Szerkesztette: salaud 2007. 04. 07. 08:10 -kor

(\__/)
(='.'=) Ez itt nyuszi. Másold át te is, hogy segíts
(")_(") neki a világuralom megszerzésében.

Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

#2375 Felhasználó inaktív   BigBear 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 07. 09:59

Hááát, szvsz jobban járnál egy normális töltővel.
Ez az IPC-1-es töltő amiről itt is szó volt, ugyan nem olcsó, de tényleg nagyon-nagyon jó töltő, megéri az árát. Sokféle töltőt vettem már én is, de az az igazság, hogy ezek a párezer forintos töltők inkább csak pénzkidobásnak minősülnek. Egy ilyen IPC-1-et (elvileg) csak egyszer kell megvenni. Mindent tud, amit egy töltőnek kell, sőt.
Nem is olyan rég vettem egy egyszerűbb Hama bigyót, valami "Delta Power 2/4 microprocessor controlled Ultra Fast Ni-MH Charger" nevű szerkezetet. Alapvetően nem lenne rossz, figyeli az akku töltöttségét, ha fullra nyomta lekapcsolja magát illetve csepptöltésre vált, meg ha hibás az akku azt jelzi. 5e pénz volt 4db 2500-as akkuval. De őszintén szólva mégse az igazi. Nem tud kisütni, nem tudom megnézni vele az akkuk valódi állapotát stb. Az IPC-1-hez képest sehol nincs. De legalább a hozzá adot akkukat jól tudom használni az IPC-ben...
42

#2376 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 07. 10:22

Idézet: salaud - Dátum: 2007. ápr. 7., szombat - 7:55

Sziasztok!

Az évek folyamán vásároltam-kaptam
.
.
.
Kérdésem ezek után, a három közül melyiket használjam, illetve használjam-e tovább bármelyiket is?

sziasztok!

én egy ideig mindenképpen Ansmann töltőt akartam, mert "az volt a csúcs", de aztán bejött a képbe az IPC-1. közben itt a fórumon kiokosítottak, hogy a legtöbb töltő valami egyszerű elv alapján érzékeli az akksik állapotát és bizony nem tévedhetetlenek. ez pedig rossz töltési stratégiát választva megöli az akksit. ez nem is lenne baj, ha mind a 4-et ölné meg, mert ma már fillérekért lehet kapni 4-es készleteket. de azért legyünk annyira környezetvédők, hogy ne ezt támogassuk. a baj az, hogy az olcsó töltők alighanem csak egy akksit nyírnak ki a 4-ből, így aztán a felhasználó azt észleli, hogy rossz a teljesítmény, de műszer nélkül soha nem fog rájönni, hogy melyik is gyengélkedik. rosszabb esetben kidob 1 rossz és 3 jó akksit.

az IPC-1 igazából egy multiméter és egy töltő könnyen kezelhető keveréke. bár atom drága (halkan jegyzem meg, hogy a nagy áruházakban ennyibe kerül kis híján egy Ansmann Digi4 töltő is), de lehet vele javítani az akksikon és úgy tölteni őket, hogy tovább tartsanak. élettartamban és kapacitásban is. ez pedig jó. és ez tényleg figyeli cellánként a dolgokat, nem vágja haza sutyiban az egyik akksidat.

én megcéloztam a jövőre nézve az IPC-1L töltőt. itt nem lehet úgy szabályozni a töltési áramot, meg nincs hozzá annyiféle adapter sem. viszont a lényeg ugyanaz.

valószínű egyébként, hogy szorgos orosz programozók megoldanák az IPC-1L IPC-1-re való biosz frissítését is, ha meg lehetne

ez már kedvezőbb áron van (9900 HUF versus 16e HUF) és a lényeg ugyanaz. vagy az is lehet, hogy íbéjen einstandolok egy zidzsörmen kollégától használtat. bár nem sokkal olcsóbban jönnék ki és az használt.

én azt javaslom, hogy a fentiek közül valamelyiket kezdd el gondolatban betervezni. ha sok akksit használsz és érdekel a hosszú távú használatuk is, akkor nem jársz rosszul.  :up:

üdv!
.
.
.

#2377 Felhasználó inaktív   BigBear 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 07. 11:07

Idézet: salaud - Dátum: 2007. ápr. 7., szombat - 8:55

Sziasztok!
...

Ja igen. Ha a Conradban nézed, ott az IPC-1L 9990 pénz. Az IPC-1-es pedig 16990. Viszont az utóbbihoz adnak 4db 2400-as akkut is. 7e pénzért ez nem feltétlenül jó biznisz, de ha azt is nézi az ember, hogy az IPC-1 kicsivel többet is tud, akkor már megérheti azt venni. Aki viszont nem akar többet költeni, annak legalább az IPC-1L kötelező vétel.
42

#2378 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 07. 13:28

Idézet: BigBear - Dátum: 2007. ápr. 7., szombat - 11:07

Ja igen. Ha a Conradban nézed, ott az IPC-1L 9990 pénz. Az IPC-1-es pedig 16990.

nekem van 3 készlet 1700 mAh Olympus akkum (a régi C4000Z géphez vettem, tökéletesen működnek ma is, pedig nem mai csirke egyik sem) és plusz 2 készlet Sanyo 2500 mAh. ez kábé elég is, ezért nekem az L jobb választás talán. de ez speciális eset, mindenki másnak én is az igazi 1-est ajánlanám  :up:
.
.
.

#2379 Felhasználó inaktív   Biopon 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 09. 10:23

Idézet: BigBear - Dátum: 2007. ápr. 7., szombat - 10:07

Ja igen. Ha a Conradban nézed, ott az IPC-1L 9990 pénz. Az IPC-1-es pedig 16990. Viszont az utóbbihoz adnak 4db 2400-as akkut is. 7e pénzért ez nem feltétlenül jó biznisz, de ha azt is nézi az ember, hogy az IPC-1 kicsivel többet is tud, akkor már megérheti azt venni. Aki viszont nem akar többet költeni, annak legalább az IPC-1L kötelező vétel.

Hol van ez a IPC-1L ? Mert nem találom a Conrad lapján...
Elcserélném használt zoknimat szintén használtra, de tisztára...

#2380 Felhasználó inaktív   blpub 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 09. 10:59

Pedig ott van az. :)

Üdv!
"Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy megőrizd a nyugalmadat. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd!"

Téma megosztása:

• (129 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 117
  • 118
  • 119
  • 120
  • 121
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.