Helló!
Tudom, hogy ez a kérdés úgy cirka öt éve még érdekes és aktuális lett volna, de fogadjuk el, hogy én szeretem ezt a gépet és nekem EZ kell
Szóval van egy őskövület
ABIT KR7A-1300 alaplapom, amihez a legutolsó bios frissítés is 2002-es.
A firmware frissítések után a 2100+-os procit is ismeri az alaplap.
Nekem jelenleg 2200+-os (kettőezer-kettőszáz!!!) van benne, ezt ugyan nem ismeri fel, de kézzel be tudom állítani a biosban a 13.5x-es szorzót és jó is, semmi fagyás, ilyesmi.
Namost így 2009-ben ez a proci már igencsak kevés sokmindenhez, ezért raknék bele gyorsabb procit (tudom, ez így kicsit mulatságos a core2duo-k idejében).
Itt vannak az Athlon és egyéb processzorok, nekem Socket A proci kell az alaplapba, és olyan, ami 266 FSB-s, vagyis ha jól nézem, akkor elmehetnék akár a 2800+-os Bartonig is, az is 1.65V-ot kér, mint a mostani, fsb ugyanaz, csak a szorzó.
Na és itt jön a kérdésem: ezt a szorzót mi "hordozza" magában, a proci, vagy az alaplap? Jelenleg 13.5-ös szorzónál többet nem tudok beállítani a biosban, de nem tudom hogy azért-e mert ennyiben korlátozza a proci a bios-t, vagy mert a bios firmware itt megállt (ugye 2100-ig kéne neki tudni elméletileg, ez is egy kis ráhagyás, hogy a 2200-as kijön egyáltalán).
5-8e Ft körül vesztegetik ezeket a régi procikat a neten, de ez már nem az a három gombóc fagyi ára, hogy csak úgy bepróbálkozzak, ráadásul postaköltség, egyebek, az eladót se akarnám fölöslegesen ugráltatni.
Vélemény? (azon kívül, hogy hajítsam ki az ablakon

)