HWSW Informatikai Kerekasztal: ASRock tulajdonosok klubja. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (126 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 122
  • 123
  • 124
  • 125
  • 126
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

ASRock tulajdonosok klubja. Értékeld a témát: -----

#2461 Felhasználó inaktív   littlestinkykitty 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2012. 06. 20. 18:18

Idézet: Sparow2 - Dátum: 2012. 06. 20. 18:56

Tán a ROM-jával lehet valami (bár, ha hibás azt jelzi a BIOS, mert checksum van rajta)
Meddig vártál vele? Némelyik ROM-mal akár fél percet is várhat a diszkek felismerésére, ha nincs az egyik csatornára dugva semmilyen eszköz. Plusz a RAID menübe lépéshez is várnak egy ideig valamilyen gombnyomásra. De ezeket ki szokták írni.
Egyszer volt két ilyesmi kártyám, egyik RAID-es, másik nem. Azok rögtön kiíráka ROM-juk verzióját, meg hogy éppen mi történik (diszkeket ismerik fel, vagy a RAID-esnél gombnyomásra vár 5 vagy 10 másodpercet).
Szóval ilyenkor mindig kiírás szokott lenni.

Esetleg nem lehet, hogy rosszul dugtad rá a diszket (fordítva), és ettől várakozott a ROM-juk sokáig? (Elvileg ennek is le kell állnia 30 mp után, de ha a programot nem tökéletesre írták, és a ready állapotra várnak, akkor végtelenségig várnak)
Esetleg próbáld ki diszkek nélkül, és a képernyőn meg kell jelennie a kártya nevének, verziójának.

Köszi, nem tudom meddig vártam de egy percnél biztos kevesebbet. Akkor is fekete képernyő fogad a villogó kurzorral ha csak a kártyát rakom be és nem dugok rá egy kábelt se. Ilyenkor nincs semmiféle BIOS-menü, nem lehet F3-al vagy más gombbal RAID-menübe jutni. Ezt csinálja akkor is ha rátolom csak a primary-ra vagy a primary-ra és a secondary-ra is a két merevlemezem ill. a dvd-íróm kábeleit.

Ezeket az IDE-kábeleket már nem lehet 180 fokkal elfordítva csatlakoztatni, csak egyféleképpen mert egy tüske megakadályozná ha úgy próbálnám.

Megírtam a SpeedDragon ügyfélszolgálatának is a bánatomat, talán lesz nekik is ötletük. Amikor pedig újból összerakom akkor kipróbálom azt is, hogy hosszabb ideig várok, hátha életre kel.

#2462 Felhasználó inaktív   Pietrosz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2012. 06. 20. 19:00

Idézet: Niki25 - Dátum: 2012. 06. 20. 14:15

Még egy gyors kérdésem lenne erre az alaplapra p4i65g rá e lehet tenni egy sapphire HD3650 es videokártyát ? Szoval hogy el e birja ,mert kaptam az egyik ismimtöl és jó lenne ha meg lehetne oldalni ,de addig amig a vinyot nem ismeri el nem tudom megnézni megy e vele ,

Akkor tápcsere, kábelcsere is legyen, mindent ki kell zárni, addig nem tudsz továbblépni.
A vga elvileg jó bele, persze csak ha agp-s.
- Where are we going?
- Let's go find out.

#2463 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 06. 20. 19:01

Idézet: littlestinkykitty - Dátum: 2012. 06. 20. 19:18

Köszi, nem tudom meddig vártam de egy percnél biztos kevesebbet. Akkor is fekete képernyő fogad a villogó kurzorral ha csak a kártyát rakom be és nem dugok rá egy kábelt se. Ilyenkor nincs semmiféle BIOS-menü, nem lehet F3-al vagy más gombbal RAID-menübe jutni. Ezt csinálja akkor is ha rátolom csak a primary-ra vagy a primary-ra és a secondary-ra is a két merevlemezem ill. a dvd-íróm kábeleit.

Ezeket az IDE-kábeleket már nem lehet 180 fokkal elfordítva csatlakoztatni, csak egyféleképpen mert egy tüske megakadályozná ha úgy próbálnám.

Megírtam a SpeedDragon ügyfélszolgálatának is a bánatomat, talán lesz nekik is ötletük. Amikor pedig újból összerakom akkor kipróbálom azt is, hogy hosszabb ideig várok, hátha életre kel.

Hát ...
Elvileg ki kéne írnia valamit, rögtön az elején.
Ha nincs rajta diszk, és úgy sem megy, akkor nincs nagyon ötlet.

Ha két csatorna van rajta, akkor kétszer 30 mp várakozás is lehet.
De én már nem bíznék benne, hogy működni fog, mert elején rögtön kéne írnia pl. a kártya nevét/típusát és ROM verzióját.

Esetleg utolsó szalmaszálként még BIOS-ban próbálj mindent alapértékre tenni (szokott lenni egy LOAD BIOS defaults vagy valami hasonló menü).
PCI busz is normál 33 MHz-en megy?

Új kérdés:
Bekapcsoláskor a PC BIOS-a sem ad képet? Mert előbb annak kéne lefutnia, csak utána a kártyáénak. (ha nagyon gyors, akkor lehet, ha a képernyő is vált módot, éppen nem látszik, de általában több mp-ig szokott tartani) Esetleg bekapcsolás után a megfelelő gombot nyomkodva be lehet lépni a fő BIOS-ba?
Ami kártyát én használtam, azok letörölték a képernyőt, és a tetejétől kezdték a kiírást, így a fő BIOS által kiírt rész eltűnt.

Szerkesztette: Sparow2 2012. 06. 20. 19:01 -kor

#2464 Felhasználó inaktív   littlestinkykitty 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2012. 06. 20. 19:22

Idézet: Sparow2 - Dátum: 2012. 06. 20. 20:01

Hát ...
Elvileg ki kéne írnia valamit, rögtön az elején.
Ha nincs rajta diszk, és úgy sem megy, akkor nincs nagyon ötlet.

Ha két csatorna van rajta, akkor kétszer 30 mp várakozás is lehet.
De én már nem bíznék benne, hogy működni fog, mert elején rögtön kéne írnia pl. a kártya nevét/típusát és ROM verzióját.

Esetleg utolsó szalmaszálként még BIOS-ban próbálj mindent alapértékre tenni (szokott lenni egy LOAD BIOS defaults vagy valami hasonló menü).
PCI busz is normál 33 MHz-en megy?

Új kérdés:
Bekapcsoláskor a PC BIOS-a sem ad képet? Mert előbb annak kéne lefutnia, csak utána a kártyáénak. (ha nagyon gyors, akkor lehet, ha a képernyő is vált módot, éppen nem látszik, de általában több mp-ig szokott tartani) Esetleg bekapcsolás után a megfelelő gombot nyomkodva be lehet lépni a fő BIOS-ba?
Ami kártyát én használtam, azok letörölték a képernyőt, és a tetejétől kezdték a kiírást, így a fő BIOS által kiírt rész eltűnt.

Köszi, volt már alaplapi BIOS reszet elemkivételes módszerrel. Én eddig nem a kártya BIOS-ról beszéltem hanem az alaplapi BIOS-ról bocs félreérthető voltam. Szóval egyik BIOS sem töltődik be amikor a RAID kártya bármelyik PCI szlotba be van helyezve (vagyis lehet várni kell az még tesztelve lesz holnap), akár van rajta még IDE-kábel is akár nincs. Szóval ez a baj, hogy attól, hogy egy kártya benn van egy PCI-szlotba attól még elindulhatna az alaplapi BIOS igazán, de nem.

Nem tudom hány Hz-en megy a PCI busz (5V-os fajta nem pedig 3.3V), a SpeedDragon hivatalos oldalán is azt írják, hogy csak 5V-ossal működik, az stimmel.

Igen, csináltam azt is, hogy nyomogattam az F2-t, Del-t rögtön bekapcsolás után, nem sikolhatott ki a kezeim közül a bootolás.

Na most lett még egy ötletem, ki fogom próbálni a RAID kártyát a jelenlegi gépemben. Kiváncsi vagyok arra mit reagál, ha ott se működik akkor a RAID kártyával lehet a gond, ha pedig jól működik, akkor talán inkább az új Asrock alaplap miatt nem megy.

#2465 Felhasználó inaktív   littlestinkykitty 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2012. 06. 20. 19:53

Idézet: littlestinkykitty - Dátum: 2012. 06. 20. 20:22

Na most lett még egy ötletem, ki fogom próbálni a RAID kártyát a jelenlegi gépemben. Kiváncsi vagyok arra mit reagál, ha ott se működik akkor a RAID kártyával lehet a gond, ha pedig jól működik, akkor talán inkább az új Asrock alaplap miatt nem megy.

Beraktam a kártyát lemezek nélkül csak úgy egyik PCI szlotba és bootoláskor be tudtam lépni a kártya BIOS konfig menüjébe.

#2466 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 06. 20. 20:19

Idézet: littlestinkykitty - Dátum: 2012. 06. 20. 20:22

Nem tudom hány Hz-en megy a PCI busz (5V-os fajta nem pedig 3.3V), a SpeedDragon hivatalos oldalán is azt írják, hogy csak 5V-ossal működik, az stimmel.

Ha nem tudod, és minden az alapon van, akkor valószínű 33 MHz-en, ami jó.

Rossz feszültségű slotba nem tudod beledugni, mert vannak a kártyán bevágások. Máshol van az 5 és máshol a 3.3 voltnak a pöcke, és nem engedi bedugni magát.
Amelyik kártya 3.3 és 5 volton is működik, azon kettő bevágás is van.
Tehát ez nem lehet baj.

#2467 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 06. 20. 20:28

Idézet: littlestinkykitty - Dátum: 2012. 06. 20. 20:53

Beraktam a kártyát lemezek nélkül csak úgy egyik PCI szlotba és bootoláskor be tudtam lépni a kártya BIOS konfig menüjébe.

Nézd meg a BIOS-ban, hogy lehet-e állítani a PCI busz verzióját.
Ha jól tudom, 2.3-as verziótól nincs 5 voltos feszültség, esetleg, ha a BIOS-ban állítható régebbire is, akkor lehet, hogy fizikailag bele lehet tenni a kártyát, bár nehéz elképzelnem.

Esetleg a kártya rosszul van megcsinálva: ha 5 voltos, akkor csak egy bevágásnak szabad lenni rajta, mégpedig a PC hátuljától messzebb lévő vége felé.
Ha a PC hátulja felé eső végén is van bevágás, akkor vagy mégis működik 3.3 volton is, vagy rosszul csinálták.

Nézd meg, hogy az alaplapon, milyen a slot, az alaplap hátuljánál vagy elejénél van-e benne az osztás.

#2468 Felhasználó inaktív   littlestinkykitty 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2012. 06. 20. 21:12

Tudom, hogy hogy néz ki a 3.3V ill. 5V-os PCI-slot és kártya. Kártya is, alaplapi szlotok is 5V-osak.

A konkrét Asrock BIOS nincs előttem, ha új géppel játszadozok ez nincs és most kell, de van egy külön BIOS-füzet az új laphoz minden beállítás le van írva benne és egyetlen olyat látok amiben PCI szerepel és az a 'PCI ROM Priority'. Alapértéke: 'Legacy ROM'. A másik lehetőség: 'EFI Compatible'. Egy picit utánaolvasva ha jól értem az EFI az újabb firmware interfész specifikáció és emellett megvan hagyva a 'Legacy' és mindezt PCI ROM-ra kell vonatkoztatni. Az imént amikor beléptem a RAID kártya menüjébe a működő gépemből azt vettem észre, hogy az ITE Copyright 2002-2004 közötti, és a SpeedDragon oldalán is ez az ITE chipsetes kártya (van hasonló újabb Sil chipsetes is) már a nem folytatott termékek között szerepel. (Az ITE-st vettem mert a Sil-esnél nincs kiírva Linux támogatás és az kell). Szóval szerintem a 'PCI ROM Priority' sem lehet gond, mert a 'Legacy' az alapérték és az a régebbi. Majd azért ezt is kipróbálom legközelebb.

#2469 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 06. 21. 09:07

Akkor nincs több ötlet. Mondjuk az utóbbi, hogy 5 voltos-e a slot csak kínból kitalált dolog volt, nem oda illőt nem engedne beledugni.

Maradhat legacyn-n, az EFI az egy modernebb BIOS.
Esetleg még valami eszembe jutott: BIOS-ban tiltsd le az alaplapi vezérlőket, hátha azokkal akad össze. Bár PCI eszközöknél ez nem fordulhat elő, megint csak egy kínból kitalált dolog, de kipróbálni nem tart semeddig.

Más ötlet:
Azt kellene megtudni, hogy milyen PCI verziójú a kártya (ha minden igaz, akkor PCI 2.1 vagy régebbi), meg az alaplap.
Elvileg a 2.3-as PCI verziótól hiányzik az 5 volt. Igazából oda sem lehetne bedugni az 5 voltos kártyát, ezt ki is hagyhatjuk.
Ha jól tudom, akkor PCI 2.2-től 3.3 volt a jelfeszültség (ez független attól, hogy a kártya 5 vagy 3.3 voltos tápfeszültséget igényel), lehet ezt nem tudja a kártya. Régebben sok BIOS-ban lehetett állítani, hogy 2.1 vagy 2.0-es verziójú PCI-ként működjön, hátha a tiédben is lehet, valami ilyesmit keress, hogy PCI 2.2 compliance vagy PCI Delay Transaction vagy Delayed Transaction ... ezt kellene kikpacsolni vagy tiltani.

Szerkesztette: Sparow2 2012. 06. 21. 09:08 -kor

#2470 Felhasználó inaktív   littlestinkykitty 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2012. 06. 21. 10:49

Helló, köszi a tippeket! Ismét teszteltem egy kicsit.

Összefoglalva, nem történt változás és továbbra is fekete képernyő villogó kurzorral fogad/marad a következő változtatásokra:
1. Több percig vártam a fekete képernyőnél.
2. Kipróbáltam a BIOS-ban a 'PCI ROM Priority' mind2 lehetőségét.
3. Teszteltem az Asrock Z77 Pro3 új alaplap PCI szlotjait egy PCI hálókártyával és gond nélkül be tudtam lépni a rendszer-BIOS-ba és fel is ismerte a hálókártyát, következésképpen nincs semmi gond az alaplap PCI szlotjaival se.
4. Kipróbáltam a RAID-kártyához mellékelt IDE-kábelt hátha az kell neki, annak ellenére, hogy semmi gond a régi kábelekkel. Nem számított ez se.
5. Lekapcsoltam a BIOS-ban a SATA-vezérlőt talán akkor felismeri az PCI IDE vezérlőt, de nem.

Egyetlen kis reménysugár maradt még. Kinyitottam a RAID-kártya kis útmutatóját és a végén azt írják, hogy némelyik alaplapnál a BIOS-ban SCSI-t kell első boot-eszköznek választani, ahhoz hogy működjön. Persze rögtön megnéztem és próbáltam már korábban is hasonlót, csak az a baj, hogy ebben az alaplapi BIOS-ban nem jelenik meg semmiféle boot-sorrend a Boot menüpont alatt. Azt gyanítom talán azért van ez, mert nincs bootolható eszköz csatolva és akkor bukkanna csak elő beállítási lehetőség ha lenne, de ahhoz, hogy legyen előbb nekem kéne a RAID-kártya hogy működjön de az talán csak akkor működne ha előbb át tudnám állítani SCSI-re a boot-sorrendet...

Sajnos nincs semmilyen SATA-eszközöm, hogy ezt az elméletet leteszteljem előbb vásárolni kell, de a szoros számítógép-költségvetést már kimerítettem ezt csak később tudom megtenni. Egy másik lehetőség, hogy mégis kipróbálok egy PATA-SATA átalakítót, az nem olyan drága mint egy új merevlemez.

Szerk1:
Nincsenek ilyen PCI opciók ebbe a BIOS-ba az egyetlen aminek a PCI-hoz köze van az a 'PCI ROM Priority' volt ami már tesztelve lett. Ahhoz képest, hogy ez egy tuninglapnak mondható nagyon gyérek a beállítási lehetőségei. A 10 évvel ezelőtti nem tuning Asus A7V8X lapon volt kb. 3x ennyi opció. Na mindegy ez a technikai fejlődés, legalább szép színes, kis képen meg tudom nézni hogy melyik szlotba mi van, és még egérrel is tudok kattintani benne. Tomorrow's Technology Today írják nekem a BIOS alján - én csak ToTeTo-nak hívom. Kérdés ha már ma elhasználják és ideadják nekem a holnap csúcstechnológiáját mi marad későbbre? :)

Szerkesztette: littlestinkykitty 2012. 06. 21. 11:03 -kor

#2471 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 06. 21. 12:05

Idézet: littlestinkykitty - Dátum: 2012. 06. 21. 11:49

Helló, köszi a tippeket! Ismét teszteltem egy kicsit.

Összefoglalva, nem történt változás és továbbra is fekete képernyő villogó kurzorral fogad/marad a következő változtatásokra:
1. Több percig vártam a fekete képernyőnél.
2. Kipróbáltam a BIOS-ban a 'PCI ROM Priority' mind2 lehetőségét.
3. Teszteltem az Asrock Z77 Pro3 új alaplap PCI szlotjait egy PCI hálókártyával és gond nélkül be tudtam lépni a rendszer-BIOS-ba és fel is ismerte a hálókártyát, következésképpen nincs semmi gond az alaplap PCI szlotjaival se.
4. Kipróbáltam a RAID-kártyához mellékelt IDE-kábelt hátha az kell neki, annak ellenére, hogy semmi gond a régi kábelekkel. Nem számított ez se.
5. Lekapcsoltam a BIOS-ban a SATA-vezérlőt talán akkor felismeri az PCI IDE vezérlőt, de nem.

Egyetlen kis reménysugár maradt még. Kinyitottam a RAID-kártya kis útmutatóját és a végén azt írják, hogy némelyik alaplapnál a BIOS-ban SCSI-t kell első boot-eszköznek választani, ahhoz hogy működjön. Persze rögtön megnéztem és próbáltam már korábban is hasonlót, csak az a baj, hogy ebben az alaplapi BIOS-ban nem jelenik meg semmiféle boot-sorrend a Boot menüpont alatt. Azt gyanítom talán azért van ez, mert nincs bootolható eszköz csatolva és akkor bukkanna csak elő beállítási lehetőség ha lenne, de ahhoz, hogy legyen előbb nekem kéne a RAID-kártya hogy működjön de az talán csak akkor működne ha előbb át tudnám állítani SCSI-re a boot-sorrendet...

Sajnos nincs semmilyen SATA-eszközöm, hogy ezt az elméletet leteszteljem előbb vásárolni kell, de a szoros számítógép-költségvetést már kimerítettem ezt csak később tudom megtenni. Egy másik lehetőség, hogy mégis kipróbálok egy PATA-SATA átalakítót, az nem olyan drága mint egy új merevlemez.

Szerk1:
Nincsenek ilyen PCI opciók ebbe a BIOS-ba az egyetlen aminek a PCI-hoz köze van az a 'PCI ROM Priority' volt ami már tesztelve lett. Ahhoz képest, hogy ez egy tuninglapnak mondható nagyon gyérek a beállítási lehetőségei. A 10 évvel ezelőtti nem tuning Asus A7V8X lapon volt kb. 3x ennyi opció. Na mindegy ez a technikai fejlődés, legalább szép színes, kis képen meg tudom nézni hogy melyik szlotba mi van, és még egérrel is tudok kattintani benne. Tomorrow's Technology Today írják nekem a BIOS alján - én csak ToTeTo-nak hívom. Kérdés ha már ma elhasználják és ideadják nekem a holnap csúcstechnológiáját mi marad későbbre? :)

A boot eszköz most még mindegy, az majd akkor számít, ha már működik a szerkezet, hogy melyik diszkről induljon el (de valszeg tudtad).

Az alaplapról ami infó volt az Asrock oldalon, ott nem derül ki, hogy milyen PCI van benne.
A kártyáról, ha ilyened van: SD-ATA0680-133R ? PCI 2.2-es az írás szerint. Ennek elvileg 3.3 és 5 volton is kell működnie.
Akkor ha csak 2.2-es, az szerencsétlen esetben nem működik 2.1-es slotban.

#2472 Felhasználó inaktív   littlestinkykitty 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2012. 06. 21. 12:37

Idézet: Sparow2 - Dátum: 2012. 06. 21. 13:05

A boot eszköz most még mindegy, az majd akkor számít, ha már működik a szerkezet, hogy melyik diszkről induljon el (de valszeg tudtad).

Az alaplapról ami infó volt az Asrock oldalon, ott nem derül ki, hogy milyen PCI van benne.
A kártyáról, ha ilyened van: SD-ATA0680-133R ? PCI 2.2-es az írás szerint. Ennek elvileg 3.3 és 5 volton is kell működnie.
Akkor ha csak 2.2-es, az szerencsétlen esetben nem működik 2.1-es slotban.

Elvileg nem számítana, de hátha mégis, letesztelném.

Nekem SD-ATA8212-133R van, hasonló mint amit Te linkeltél csak amit én vettem az a Discontinued cuccok között van, más a chipset, és itt ki van írva Linux támogatás a másiknál nincs de ez is 2.2-es PCI specifikációnak megfelelő.

Megpróbálok utánanézni az alaplap PCI specifikáció verziószámának asrock-fórumokon stb. hirtelen nem találok információt erről. De meg lennék lepve ha a 98-ban elfogadott PCI 2.2 specifikáció nem érvényesülne a jelenlegi lapon és azon is ha egy újabb PCI specifikáció pl. 3.0 nem lenne visszafele kompatibilis.

#2473 Felhasználó inaktív   Macikák 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 06. 21. 14:07

Szerintem csak simán hibás az az IDE-kártya. Haver a C2D-s gépébe vett egyet, ami gond nélkül műxik. Én kipróbálnám egy másikkal, ha van rá lehetőség.
Hotline: És most mit lát a monitorán?
Ügyfél: Egy kis plüssmacit, amit a barátom vett a plázában.

KONFIG: AMD 486 DX4-100+, 16 MB RAM, 200 MB HDD, 1 MB TRIDENT 8900C VGA,
             SAMTRON monitor, YAMAHA hangkártya, PHILIPS cd-olvaso...
             DOOM3-at is ezzel tolom! De most komolyan... :-)))

#2474 Felhasználó inaktív   littlestinkykitty 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2012. 06. 21. 14:33

Idézet: Macikák - Dátum: 2012. 06. 21. 15:07

Szerintem csak simán hibás az az IDE-kártya. Haver a C2D-s gépébe vett egyet, ami gond nélkül műxik. Én kipróbálnám egy másikkal, ha van rá lehetőség.

Köszi, de írtam egyik korábbi posztban, hogy kipróbáltam az ATA-kártyát a mostani gépemben és gond nélkül beléptem a kártya BIOS-ába.

#2475 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 06. 21. 17:00

Idézet: littlestinkykitty - Dátum: 2012. 06. 21. 13:37

Elvileg nem számítana, de hátha mégis, letesztelném.

Nekem SD-ATA8212-133R van, hasonló mint amit Te linkeltél csak amit én vettem az a Discontinued cuccok között van, más a chipset, és itt ki van írva Linux támogatás a másiknál nincs de ez is 2.2-es PCI specifikációnak megfelelő.

Megpróbálok utánanézni az alaplap PCI specifikáció verziószámának asrock-fórumokon stb. hirtelen nem találok információt erről. De meg lennék lepve ha a 98-ban elfogadott PCI 2.2 specifikáció nem érvényesülne a jelenlegi lapon és azon is ha egy újabb PCI specifikáció pl. 3.0 nem lenne visszafele kompatibilis.

Hát, néha előfordul, hogy nem megy a PCI kártya az adott slotban. Én még sose találkoztam ilyennel, de hallottam már hasonló eseteket.
(Csak megjegyzésként mondom, hogy teljesen nem kompatibilisek az egyes PCI verziók, pl. volt valamikor, hogy ritkán használt pineket megszüntettek a szabványban, aztán később meg egész másra osztották ki, így pl. az ilyen kártyák máris nem működnek a modernebb slotokban. Bár ez nagyon ritka, valami olyan volt, amit alig-alig használtak.)

Sajnálom, most tényleg nincs több ötlet, ha valami beugrik, írok még ... lehet eddig se a jó irányba kerestem ...

#2476 Felhasználó inaktív   littlestinkykitty 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2012. 06. 21. 17:49

Idézet: Sparow2 - Dátum: 2012. 06. 21. 18:00

Hát, néha előfordul, hogy nem megy a PCI kártya az adott slotban. Én még sose találkoztam ilyennel, de hallottam már hasonló eseteket.
(Csak megjegyzésként mondom, hogy teljesen nem kompatibilisek az egyes PCI verziók, pl. volt valamikor, hogy ritkán használt pineket megszüntettek a szabványban, aztán később meg egész másra osztották ki, így pl. az ilyen kártyák máris nem működnek a modernebb slotokban. Bár ez nagyon ritka, valami olyan volt, amit alig-alig használtak.)

Sajnálom, most tényleg nincs több ötlet, ha valami beugrik, írok még ... lehet eddig se a jó irányba kerestem ...

Ok, köszi a segítséget. Igazad volt ez a kártya valóban univerzális fajta (3.3V és 5V) a lábkiosztás/pöckök alapján, nem figyeltem eléggé.

Szerintem nem a PCI lesz a gond egyébként. Több sikerrel jártam úgy, hogy a chipsetre kerestem rá (IT8212F). Bőségesebb leírást + BIOS-okat találtam a vezérlő gyártója oldalán. Ez a fórumtopik meg szinte pont az én problémámat vesézgeti. Nem értem teljesen mi a gond de ez alapján úgy tűnik a Z77 Pro3 BIOS-a és a kártya BIOS-a nem passzol.

#2477 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 06. 21. 20:07

Nincs mit, sajnos nem sikerült rájönni, hogyan működne.
Ezek szerint bug-os a kártya BIOS-a, és az újabb verziók éppen a te alaplapodban nem működnek jól :(

Szerintem, ha boltban vetted, vidd vissza, mondd el, hogy ez történt, nem működik, hátha kicserélik másik fajtára. Talán még 3 napon belül vagy.
A Linux támogatás valószínűleg a driverre értendő: a Sil szerintem benne van a kernelben (bár utána kéne nézni, hogy valóban, de sok alaplapon ilyen vezérlő van), jó ideje az IT821x is (ez biztos; legalábbis a 2.6-os kernelben benne volt, bár a 2.6-os végén teljesen újraíták az ATA drivereket, és akkor már nem volt ilyen vezérlőkártyám, lehet ez már csak régi driverként van meg benne).
Ha nem cserélik ki, akkor várd meg, mit ír vissza az ügyfélszolgálat.

#2478 Felhasználó inaktív   littlestinkykitty 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2012. 06. 21. 22:07

Idézet: Sparow2 - Dátum: 2012. 06. 21. 21:07

Nincs mit, sajnos nem sikerült rájönni, hogyan működne.
Ezek szerint bug-os a kártya BIOS-a, és az újabb verziók éppen a te alaplapodban nem működnek jól :(

Szerintem, ha boltban vetted, vidd vissza, mondd el, hogy ez történt, nem működik, hátha kicserélik másik fajtára. Talán még 3 napon belül vagy.
A Linux támogatás valószínűleg a driverre értendő: a Sil szerintem benne van a kernelben (bár utána kéne nézni, hogy valóban, de sok alaplapon ilyen vezérlő van), jó ideje az IT821x is (ez biztos; legalábbis a 2.6-os kernelben benne volt, bár a 2.6-os végén teljesen újraíták az ATA drivereket, és akkor már nem volt ilyen vezérlőkártyám, lehet ez már csak régi driverként van meg benne).
Ha nem cserélik ki, akkor várd meg, mit ír vissza az ügyfélszolgálat.

Egen, megszívtam ezzel a kártyával. Lehetne firmware-eket próbálgatni, ha egyáltalán újraírható ez a flash, találtam rá részletes leírást, de valami kavarás is van a firmware rövidebb mint a memória és kézzel kéne hexeditorba turkálni úgy kitölteni a végét. Nincs már régóta floppy-m, elhatározottságom sincs ehhez, egyszerűbb ha veszek egy másik típust vagy gyűjtök inkább egy SATA merevlemezre, szívem szerint azt vennék csak nem volt keret most. A pcx-nél vettem ezt az ITE-st és ott egyetlen másik fajta van jelenleg, ami nem támogatja a Linuxot, vagyis a Linux nem támogatja a kártyát, erre már vásárlás előtt rákérdeztem náluk. Talán kicserélik valami másra...majd megérdeklődöm.

Igen, a gyári 3.4.2-2 kernelembe benn is van ehhez a driver, 'pata_it821x' néven fut a modul.

#2479 Felhasználó inaktív   NetTom 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 06. 22. 11:54

Nincs az alaplap BIOS/UEFI-ban PCI legacy kapcsoló? Ugyan nem néztem meg most, de az enyémben (előző gen.) van ilyesmi úgy rémlik és a régi kártyákhoz kellet is (nálam PCI hálókártya). :)
Illetve lehet még más kapcsoló ami befolyásolja az IDE romok prioritását engedélyezését stb.
Esetleg nézz szét a lap állítható funkciói között.

Szerkesztette: ThomasS31 2012. 06. 22. 11:55 -kor

#2480 Felhasználó inaktív   littlestinkykitty 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2012. 06. 22. 12:23

Idézet: ThomasS31 - Dátum: 2012. 06. 22. 12:54

Nincs az alaplap BIOS/UEFI-ban PCI legacy kapcsoló? Ugyan nem néztem meg most, de az enyémben (előző gen.) van ilyesmi úgy rémlik és a régi kártyákhoz kellet is (nálam PCI hálókártya). :)
Illetve lehet még más kapcsoló ami befolyásolja az IDE romok prioritását engedélyezését stb.
Esetleg nézz szét a lap állítható funkciói között.

Szia, köszi. De van. 'PCI ROM Priority' a neve és már próbáltam korábban. Eredménytelenül. Alapértelmezetten 'Legacy'-n van amúgy. A másik opcióval se megy ami 'EFI Compatible' Az alaplap csak SATA-s, nincs rajta semmiféle IDE állítási lehetőség a BIOS-ban. Ha nagyon érdekel olvasd el a korábbi posztokat, linkeket a felmerült problémával kapcsolatban.

Folyamatban van, megpróbálom kicseréltetni a kártyát Sil680 vezérlősre, ahhoz is van Linux driver.

Téma megosztása:

• (126 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 122
  • 123
  • 124
  • 125
  • 126
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.