Idézet: littlestinkykitty - Dátum: 2012. 06. 20. 16:53
Sziasztok!
Megvásároltam 1 Z77 Pro3 alaplapot amiről pár poszttal előbb kérdeztem. Félig-meddig új gépet rakok össze de a régi PATA eszközeim szerettem volna megtartani, hogy ne kelljen szenvedni új rendszer installálásával, és SATA eszköz is pluszköltség, főleg a merevlemez. Ezért vettem egy ITE chipsetes SpeedDragon PCI ATA RAID bővítőkártyát PATA interfész céljára.
A gond az, hogy amikor bármelyik PCI szlotba is berakom a kártyát - akár úgy, hogy még egy darab IDE kábel sincs rá csatlakoztatva - akkor a bekapcsolás után fekete képernyő fogad a bal felső sarokban 1 villogó kurzorral. Ha kiveszem a kártyát, akkor minden rendben zajlik, tudom állítgatni a BIOS-t, de hiába néztem alaposan végig az összes beállítást és a felhasználói leírást, nincs semmiféle PCI-os beállítási lehetőség. Az ATA kártyán is csak a párhuzamos csatlakozók vannak meg még rá lehet toldani a HDD-led kábelét.
Arról olvastam, hogy létezik közvetlen PATA-SATA átalakító, de azt is olvastam, hogy nem megbízhatóak ezért vettem a RAID kártyát inkább.
Van valami ötletetek, azonkívül, hogy gyűjtsek még pénzt és vegyek SATA-s eszközöket?
Tán a ROM-jával lehet valami (bár, ha hibás azt jelzi a BIOS, mert checksum van rajta)
Meddig vártál vele? Némelyik ROM-mal akár fél percet is vár
hat a diszkek felismerésére, ha nincs az egyik csatornára dugva semmilyen eszköz. Plusz a RAID menübe lépéshez is várnak egy ideig valamilyen gombnyomásra. De ezeket ki szokták írni.
Egyszer volt két ilyesmi kártyám, egyik RAID-es, másik nem. Azok rögtön kiíráka ROM-juk verzióját, meg hogy éppen mi történik (diszkeket ismerik fel, vagy a RAID-esnél gombnyomásra vár 5 vagy 10 másodpercet).
Szóval ilyenkor mindig kiírás szokott lenni.
Esetleg nem lehet, hogy rosszul dugtad rá a diszket (fordítva), és ettől várakozott a ROM-juk sokáig? (Elvileg ennek is le kell állnia 30 mp után, de ha a programot nem tökéletesre írták, és a ready állapotra várnak, akkor végtelenségig várnak)
Esetleg próbáld ki diszkek nélkül, és a képernyőn meg kell jelennie a kártya nevének, verziójának.