No, ez a totyik is megérdemel egy kis UPpot.
Még mindig ugyanabban a bányában b...om a rezet, még mindig költségvetési intézmény, még mindig nincs egy büdös vas se arra, hogy a syarból épített várat syarral megtapaszthassam. [zokogós szmájli]
És ebben a frenetikus helyzetben kell megtapasztalni azt az élményt, amikor szépen sorban egymás után minden cucc egyesével beadja a kulcsot.
Ecsetelem:
Főbejárat, pult, 2 db számítógép(?), egy kártyanyomtató, egy lajzernyomtató, egy 10 éves videokamera - ami egy Pinnacle TV-tuner kártyába nyomná a képet - fényképes belépőkártya gyártáshoz, plusz az egyik gép vezérli még a beléptető rendszer forgóvilláit is. W2k oprencer, a monyítók keresztbe-kasul megosztva egymás közt.
A lajzernyomtatóra speciális "majdnem A6" méretű papírra nyomtatnak. Irodaszer költség csökkentés.
Éééééés... Most kezdődik a tánc.

[Azaz térdre, imához!]
Az egyik gép elkezd egyre sűrűbben agonizálni. {Aska alaplap i815 csipszettel, King Star táp (230W), P3 1GHz, 2x128 mega RAM, Ati Rage 128 VGA kártya (e három utóbbit egy évvel ezelőtt én loptam a gépbe, hogy egyáltalán működjön), stb.} Bizonyos service pocess-ek nem indulnak automatikusan, de a hölgyek már tudják, hogy hol és hogyan kell "Őket" indítani.
Diagnózis: Csere!
Igen ám, de mire? A fijjug tudnak adni egy Compaqot i815-ös lappal {Ghost szempontjából nem mindegy!!!} ram, proci, procihűtő és vinyó nélkül. Fasza tanítónéni! A probléma hömpölyög tovább, a főmuftihelyettes Vatikáni Valuta fedezettel megrendeltet egy új Hp Compaq gépet.
Közben fokozódik a nemzetközi helyzet, a lájzermonyító is elkezd szarakodni. Haloványan nyomtat, nem nyomtat, koszos a nyomítvány, TONERCSERE. Csere után a dög (HP LJ 1300) azt mondja, hogy nincs festékkazetta.
Anyád! Kinyitom a dögöt, hát csurom kosz/trutyi/toner az egész, az összes érzékelőt vastagon fedi a fekete por. Mondom a hölgyeknek - drága aranyos angyalbögyörőim [tudatzavaros szmájli] - , hogy ki kell hívni az X céget karbantartásra, mert velük általánydíjas szerződésben vagyunk és a pénzügyi helyzetre tekintet nélkül meg fogják csinálni. A cég nevét, címét, telefonszámát lediktálom. Péntek van, készülök a hétfőn kezdődő Linux tanfolyásra.
Tanfolyás vége, prénteken zúdulok be a bányába, az ügyben áll minden. A hölgyek írtak igénylést, azt átadták a műszaki osztálynak, akik meg nem tudtak intézkedni, mert nem tudták miről van szó. Így hát felvilágosítottam a műszaki osztályt, telefonáltam tőlük a szervízcégnek, akik megigérték, hogy hétfőn jönnek. A hétfő egy kiváló nap, sem bányászat, sem aknamélyítés, sem tárnabejárás nem zajlik olyankor. Csak az adminisztratív teendők, a mezei informatikus peniglen reszelgeti a sorjás munkadarabokat.
És eljött a Hétfő. Tűzoltóteendőimet végezvén elkerült engemet az szervízcég szakembere. Majd dolgavézetlenül távozott. Két perccel ezután a vén kolléganő nekiállt nekem áradozni, hogy:
- Jaj, jaj Drága Béla! Hát most jöttek valami nyomtatót javítani, de elmentek, mert nem találtuk magát.
- Kezicsókolom. Pedig ott voltam a ......... osztályon [kb. 5 méterre a kolláganőtől a folyosón] ahol mondtam, csak jobbra is be kellett volna nézni a másik szobába.
Mindegy. Telefon a szervízcégnek - eddigre már olyan hosszú, kacskaringós, cifrákat káromkodtam, hogyha kovácsoltvasból lett volna, akkor Fazola Henrik is megirigyelhetné -, hogy küldjék vissza az embert. Az ember visszajött, másfél órán keresztül fújta, törölte, takarította a tonerport a monyítóból, elhasznált 100 oldal A4-es lapot, és közölte hogy ezt be kéne vinni a szervizbe. Mondtam, hogy jövő hét hétfő az jó. Ebben maradtunk. Kedden a drága aranyos angyalbögyörőimnek még a lapbehúzó görgőt is sikerült kitörniük a szerencsétlen lézerdzsetből. Csodálkoztam is rendesen, hogy ezt meg hogy a büdös rossebbe tudták megcsinálni.
Közben megjött a Celeron D 2,66-os csoda HP Compaq gép, és ismét eljött a hétfő.Ideje tehát reszelgetni a sorjás munkadarabokat.
A kényelmes informatikus - azaz én - ilyen esetben fogja magát, biztos ami ziher alapon gyárt egy-két ghost image-t, letőtti a drájvereket az internyétrű, oszt megpróbálja mindezekkel megetetni az új vasat. Ja, meg előzetesen mindent felír a halódó gépről ami kellhet (IP cím, gépnév, ingyom-bingyom, stb.).
No, szépen rákényszerítettem a gosztimidzset az új gép vinnyogójára, oszt ribút. A vindóz szépen tápászkodik kb. 10 másodpercig, oszt

Csökött üzemmódban is dettó.
Közben megjön az ember elvinni a nyomítót, és hoz helyette cseredarabot.
Ezután folytatnám az imidzs felkényszerítését az új gépre, mert türelmes is vagyok, meg erőszakos is. De továbbra sem akarja az új csoda az igazságot az Isten semmi pénzéért sem.
Banyek itt gondok lesznek. Ennek a gépnek kedd reggel kilenckor működnie kell, mert ez vezérli a beléptetőkapukat, hát hogy a rossebbe fog az a 2-3 ezer delikvens kártyával bejönni a bányába tárnabejárásra meg aknamélyítésre, ha nem lesz ami beereszti őket?
Vindózt kell telepíteni. Rendben. Rálapátolni a drájvereket. Meg IP címet, meg munkacsoportot, meg gépnevet beállítani, meg víruskergetőt, meg egyéb kutyatökét telepíteni. No meg telepíteni a beléptető progit, és kitalálni azt, hogy akik eredetileg telepítették a cuccost, milyen tréfás beállításokat felejtettek el elmondani. Este 9-kor zár a bánya, van hat órám mindezekre, plusz a gépet visszadugdosni a helyére, lepróbálni a cuccost, hogy műxik-e, oszt eltakarodni valami vidámabb helyre, ahol sört is mérnek.
Sikerült. Csak néhány dolog veszett el megismételhetetlenül. Pl. a vindóz alatt megosztott hálózati nyomtatók turpisságai. Ebből majd később lesz

.
És eljöve az kedd. Azaz a tegnapi nap.
Elvileg működik a cuccos. A delikvensek le tudnak menni a bányába tárnabejárásra meg aknamélyítésre, lehet arcképpel ékesített belépőkártyát gyártani, lehet fényképet is készíteni a friss csillésekről és vájártanoncokról, csak papírra nem lehet még nyomtatni. Ezt majd jövő hétfőn megreszelgetem. Jól van. Gondoltam én, kis naív.
09:30. Csörömp, csörömp. Értesítenek, hogy nem megy a kártyanyomtató. Odabattyogok. Gépleállítás, ujraindítás, végigvárom míg az Avast frissíti magát, befonom a szemöldököm.
A cucc nagy nehezen életre kel, a kártya végre kibújik a nyomtatóból, a delikvens pedig, akinek a kártya készült már rég eltűnt a balfenéken. Mindegy, a cucc működik.
10:13. Csörömp, csörömp. Értesítenek, hogy valamit kiír a gép fényképkészítés közben. Vizsgálódok jó félórát, törlök,telepítek. Installálok, uninstallálok.
Diagnózis: Pinnacle PCTV Pro több évi problémamentes együttműködés után váratlan hirtelenséggel búcsúzott tőlünk.
Hát akkor most mi a lópikula van elvtársak? Sto gyélátty? Mondaná Lenin elvtárs.
1. Vegyünk Vatikáni Valuta fedezetre egy új Pinnacle PCTV Pro-t ? Elfogaggya aztatat a bánya udvari számítógépszállítója, akinek már régóta lógunk X millával?
2. Vagy pedig kerítsünk (/vegyünk szintén Vatikáni fedezetre) egy digitális fényképezőgépet és USB kábelen nyomjuk át a kész képet az gépre? De ha beüt a krach, hogy az öreg csótány Compaq gép nem ismeri az USB 2.0-t, a fényképezőgép pedig csak ezen keresztül hajlndó megszólalni, akkor vegyünk megint Vatikáni fedezetre egy új HP Compaq gépet?
És mit fog szólni a Bánya Tröszt elnök-vezérigazgatója, aki a múlt hónapban is megfedett minket, mert a bánya nem teljesítette a szénértékesítésre tervezett bevételi előirányzatot?
3. Vagy nézzük meg, hogy van-e valami a házban, amin van olyan hogy Video input, RCA, S-video meg hasonló bizbasz? Oszt vagy működik, vagy nem.
A
3. megoldás lett. Kaptam egy video capture kártyát.

Belegyömöszöltem a koszlott P3-as Compaqba, memóriát is bővítettem volna, de nem akarta. Mindegy. Installálok bőszen, minden szépen felmegy a helyére elsőre.
Indítom a beléptető progit, hogy hajlandó-e fényképet készíteni/enni a videokameráról. Próbálkozok így, próbálkozok úgy. Egy óra küzdés után sikerült fentről lassan lefelé ereszkedő fehér zajra emlékeztető fehéres szürkés csíkokat produkálni. Ekkor érkezett oda hozzám az áltanános főmuftihelyettes

, és megkérdezte, hogy hogyan állok. Vázoltam a szituációt, hogy ez megdöglött, az az meg nem ez. Megkérdezte még, hogy mi eddig az eredmény, ekkor a képernyőre mutattam.
- És van remény arra, hogy működni fog?
- Nem bízom benne.
18:30-kor otthagytam az egész istenverte szakramentumot, és vidámabb helyre távoztam.
Ma, 2005.11.23.-án szerdán de. 09:30-kor telefonáltam az informatikus kollégának - aki a video capture kártyával tudott csak megörvendeztetni - , hogy a cucc nem akarja az igazságot. Mégiscsak kéne venni egy Pinnacle PCTV Pro-t.