Pioneer DVR-A08 & DVR-108
Elküldve: 2005. 03. 12. 19:46
Maga az írás túl sokban nem különbözik, alapvetően a sávkövetls módszere különbözik, itt a DVD+R(W) szabvány előnyben van, ugyanis az előre rögzített "sorvezető" más rendszerű, az írás menete rugalmasabban programozható, a menet közbeni minőségellenőrzés implementálása is egyszerűbben ment a pluszos szabványnál, a külöböző gyors írásmódok bevezetéséről (P-CAV, Z-CLV) nem is beszélve. A lemezre rögzített adatok logikai és fizikai kódolása (adatrögzítés, hibajavítás, szektorok) természetesen megegyezik mind a két szabványnál, hiszen ennek minden tekintetben a közös '"alap" DVD formátummal kell megegyeznie.
Elküldve: 2005. 03. 12. 19:52
Idézet: Macska - Dátum: 2005. márc. 12., szombat - 16:16
Nagyon thx
A 2. kérdésem viszont még mindig él, nevezetsen miért nem "támogatja" a burn proofot az íróm?
Elküldve: 2005. 03. 12. 20:03
Idézet: ricsip - Dátum: 2005. márc. 12., szombat - 19:52
A 2. kérdésem viszont még mindig él, nevezetsen miért nem "támogatja" a burn proofot az íróm?
Nem minden meghajtó ad át adatokat írás közben a buffer underrun elleni védelem működéséről. Valamint azoknál az íróknál, ahol menet közbeni kalibráció miatt, vagy a Z-CLV zónaváltáskor aktivizálódik a burn proof védelem, ott az átadott értékekből nem is lenne célszerű bármilyen kövezkeztetést levonni.
Elküldve: 2005. 03. 12. 20:21
Idézet: PPeter - Dátum: 2005. márc. 12., szombat - 19:46
Pontosan erre voltam kíváncsi
Nagyon nagy thank you!
Szerkesztette: DarkChild 2005. 03. 12. 20:22 -kor
Elküldve: 2005. 03. 12. 22:40
Idézet: Macska - Dátum: 2005. márc. 12., szombat - 20:37
Megpróbálom! Köszönöm!!!!
Elküldve: 2005. 03. 12. 23:18
Talán nem véletlen, hogy a 109-es már CAV írásmódot használ a 16X sebességhez.
Elküldve: 2005. 03. 12. 23:22
Idézet: ekoder - Dátum: 2005. márc. 12., szombat - 23:18
Nem a 16X írásról szólt itt a történet elsősorban, és időközben sok dolog tisztázódott számomra is.
Rögös a macskaköves út....
Elküldve: 2005. 03. 12. 23:35
Elküldve: 2005. 03. 13. 08:19
Nem érted a dolgot! 20 másodperc alatt sok minen történhet. Egyszerűen időt nyersz, és az idő pénz!
Egyébként most itt tényleg nem az időről volt szó.
Elküldve: 2005. 03. 13. 09:45
Idézet: PeC - Dátum: 2005. márc. 13., vasárnap - 8:19
Egyébként most itt tényleg nem az időről volt szó.
Nincs az még 20 másodperc se.
Ha nem az időről, akkor miről volt szó? Az MCC004 a legtöbb iróban jobb minőségű írást ad mint a YUDEN000-T02, tehát 12X iírásra is inkább ajánlható.
Elküldve: 2005. 03. 13. 10:16
Idézet: ekoder - Dátum: 2005. márc. 13., vasárnap - 9:45
Ha nem az időről, akkor miről volt szó? Az MCC004 a legtöbb iróban jobb minőségű írást ad mint a YUDEN000-T02, tehát 12X iírásra is inkább ajánlható.
Elmondom. A gondom az volt alapvetően, hogy a 16X DVD+R Verbatimot 12X írásra ajánlotta fel az író. A 8X DVD-R Verbatim-ot szintén. Ebből kifolyólag bizonytalan voltam abban, most a 16X Verbatimot a 8X Verbatim írásparamétereivel írom, vagy a 16X-éval. (Ha 16X-os írást ajánl fel a firmware, akkor egyértelmű számomra, hogy a 16X Verbatim paraméterivel írom 8X-san is a 16X DVD+R-res lemezt. Nem az időről volt szó itt elsősorban. (!!). PPeter magyarázatai, és a Pioneer oldalon található lemezekhez tartozó írássebesség táblázat után ez a dolog egyértelművé, érthetővé vált számomra, sőt PPeter szokásos, magas színvonalú magyarázatai miatt más egyebet is tanultam.
Ui: Itt az volt a gond, hogy én személy szerint szeretem, ha az eszközeimet, bármi légyen az, a rendszerem rendesen felismeri (Ezért ragaszkodom mindig a gyári driverhez bármely eszköz esetén, mert akkor ha netán probléma adódik, a "kályhacsőtől" mindig el tudok indulni.), ilyenkor általában problémamentesen működik (szépen, stabilan működik), csak sajna ebben az esetben (lemezek írássebessége) nem így van. A lényeg az, hogy sok mindent megértettem e területről is.
Szerkesztette: Macska 2005. 03. 13. 10:27 -kor
Rögös a macskaköves út....
Elküldve: 2005. 03. 13. 11:49
Idézet: PPeter - Dátum: 2005. márc. 12., szombat - 21:03
Értem. Szóval van olyan író, aminél a müködéséböl kifolyólag többször is használja (külön kérés nélkül is) ezt a dolgot. Esetleg lehet ez az oka, hogy nem is tudnám kiiktatni írás előtt a burn proofot?
Elküldve: 2005. 03. 13. 13:55
Idézet: ricsip - Dátum: 2005. márc. 13., vasárnap - 11:49
Nagyjából. A legtöbb mai írónál olyan mélye van "bedrótozva" a buffer kiürülés ellen kitalált technika, ami lehetővé teszi az írás tetszőleges ponton történő leállítását és folytatását, hogy igazából ki sem tudod kapcsolni, és csak valami borzalmas nagy I/O gebasz, teljes adatbusz összeomlás, orbitális time-out vagy fagyás tud tényleges buffer underrun hibát okozni. Meg a lépcsőzetesen sebességet váltó, illetve az írás közben egy-egy pillanatra minőségellenőrzés (utánkalibráció)miatt meg-megálló írási módok is kihasználják ezt, és ezen aktivitást külön ki kellene szűrni abból, amit az adatbusz lassúsága miatti buffer kiürülés miatt kellett bekapcsolnia az írónak.
Elküldve: 2005. 03. 13. 18:14
Elküldve: 2005. 03. 13. 23:00
Idézet: PPeter - Dátum: 2005. márc. 12., szombat - 18:41
Akkor fordítva teszem fel a kérdést. Így sokkal érdekesebb lesz.
Egyáltalán: melyik íróval lehet megírni 16x-en? Azt persze elfogadom, hogy nem számít a 15 másodperc, csaképpen átverve érezném magam, hiszen 12x-en meg tudom írni a névleges 8x-es Verbát, ami ugye olcsóbb.
Az emberek nem abban különböznek egymástól, hogy kinek mennyi esze van, hanem abban, hogy ki mennyire tudja azt használni. :-)
Martin
Elküldve: 2005. 03. 13. 23:20
Elküldve: 2005. 03. 14. 00:03
Idézet: Martin - Dátum: 2005. márc. 13., vasárnap - 23:00
Egyáltalán: melyik íróval lehet megírni 16x-en? Azt persze elfogadom, hogy nem számít a 15 másodperc, csaképpen átverve érezném magam, hiszen 12x-en meg tudom írni a névleges 8x-es Verbát, ami ugye olcsóbb.
Annyira félreértelmezel bizonyos technikai alapfogalmakat, hogy teljesen rosszul közelíted meg a dolgot. Van ugyebár a 16x-os sebességű DVD+R lemezek követelményrendszere, amelyet a szabvány szellemi szülője (a DVD+RW Alliance fejlesztői részlegébe tartozó cégek kis csoportja) fogalmazott meg, és amely leírja, hogy mi mindennek kell megfelelnie egy lemeznek ahhoz, hogy 16x-os DVD+R korongnak lehessen hívni. Nem az alapján döntik el a Verbatimnál, hogy hányszoros értéket szitázzanak a lemezre, hogy egyik-másik író milyen szinten (milyen maximális sebességgel) képes írni rá, hiszen nem is biztos, hogy minden íróhoz hozzáférnek ott és akkor, valamint a szabvány adott, ők egy szabványnak megfelelő lemezt alkottak. Ha az írók fejlesztői olyan meghajtót készítenek, amely az adott szabvány hardveres elvárásainak megfelel, akkor bizonyára a meghajtó képes lesz maximálisan kihasználni az adott lemez legnagyobb írási sebességét is. Természetesen a lemezek fejlesztői általában nagyon sok meghajtóval végeznek tesztírásokat a gyártást megelőzően, illetve az írók fejlesztői is számos lemezt próbálnak ki az optimalizálás során, hogy a piacra kerülő író lehetőleg minden lemezt a lehető legjobb minőségben és ehhez mérten a leggyorsabban tudjon írni. Azonban ez nem mindig jön úgy össze, hogy minden lemez a megjelölt maximális sebességen kihasználható legyen. Majdnem minden gyártónak van olyan lemeze, amelyet egyik-másik (egyéb lemezekkel nem problémázó) író nem képes maximálisan kihasználni. Ugyanígy előfordul, hogy egyes lemezekhez tud az író gyártója olyan írási stratégiát bedolgozni az író firmware-ébe, amely lehetővé teszi, hogy a lemezen megjelölt maximális sebességnél gyorsabban is meg tudja írni azt a lemezt az író. Attól még az a 8x-os lemez 8x-os marad, hogy az író tud rá 12x-esen írni. Ráadásul olyan, hogy 12x-es lemez, nem is létezik, lévén a 8x-os szabvány után a 16x-os a következő hivatalos állomás mind a két (DVD+R és DVD-R) formátum szabványkönyveiben. A 12x-es írási sebesség egy közbülső lépcsőfok, amelyet az írók fejlesztői használhatnak ki, ha a 8x-os lemezekhez ki tudnak dolgozni egy még jó minőséget adó 12x-es írási stratégiát, illetve ha a 16x-os lemez biztosabb írása érdekében inkább a 12x-es sebességet valósítják meg. Utóbbira jó példa a Pioneer 108-as és a Verbatim 16x-os DVD+R lemez párosa. A 16x-os sebességű írást ehhez a lemezhez jobbnak látták nem engedélyezni az íróban (ehhez a gyártókódhoz nem szerepel a firmware-ében a 16x-os íráshoz használatos írási stratégia), de nem sokkal lassabban, 12x-esen meg lehet vele írni ugyanezt a korongot. Ettől még a lemez 16x-os. A lemezre írt maximális érték nem jelent kötelező érvényű megkötést az írók számára. Ezárt is van a lemezeken általában több írási sebesséhez kalibrációs információ, és ezért van a firmware-ekben is ugyanazon lemez többféle sebességű írásához is adat. Az írás egy nagyon bonyolult művelet, nem lehet úgy elintézni ezt a dolgot, hogy ha a lemezre 16x-os sebesség van írva, akkor az írónak kötelező úgy írnia. Adattárolásról van szó. A lényege ennek az, hogy az adat lehetőleg visszanyerhetően kerüljön ki az adattárolóra. Ehhez pedig néha kompromisszumba kell kényszerülni a fejlesztőknek - és a felhasználóknak is.
Elküldve: 2005. 03. 14. 19:03
Az emberek nem abban különböznek egymástól, hogy kinek mennyi esze van, hanem abban, hogy ki mennyire tudja azt használni. :-)
Martin
Elküldve: 2005. 03. 14. 21:27
Idézet: PPeter - Dátum: 2005. márc. 13., vasárnap - 14:55
Ma épp írtam egy CD-t 32x-en, és vagy 3 alkalommal leesett a puffer vagy fél mp-re 95%-ról szinte 0-ra. Az elsö után már néztem is a vinyót, hátha annyira töredezett lenne, de a 2.-nál láttam, h. ilyenkor nem is olvas róla, valamint észrevehetően megváltozott az írás közben hallható hang (gondolom változtatta a fordulatszámot). A burn proof épp "ki volt kapcsolva", és mégsem rontotta el a lemezt. Szóval most már ilyenekre is fel vagyok készülve
Elküldve: 2005. 03. 14. 21:29
Idézet: ricsip - Dátum: 2005. márc. 14., hétfő - 21:27
Pontosan az történt amit mondtam: a Z-CLV zónaváltáskor egy-egy pillanatra leállt az írás, majd magasabb fordulatszámon folytatta tovább a következő szakaszt. Üzemszerű működés

Súgó
A téma zárva.