HWSW Informatikai Kerekasztal: Szerzői jogok - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Szerzői jogok Mit szabad, mit nem, mi mennyit ér Értékeld a témát: -----

#161 Felhasználó inaktív   bean 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 08. 01. 19:18

Idézet: qnadam - Dátum: 2004. aug. 1., vasárnap - 18:24

ez hány %? mert ha 90%ot kapnak, arra még azt mondom, hogy rendben van, mert a jogvédőknél is dolgoznak emberek, pénzért, de azt hiszem ennél a szerzők jóval kevesebbet kapnak...

Helyetted is olvasok http://www.artisjus.hu/opencms/export/arti...mok/jog_03.html ez igen érdekes.

#162 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 01. 20:45

Idézet: bean - Dátum: 2004. aug. 1., vasárnap - 20:18

Idézet

(4) A befolyt díjaknak a költségek levonása után fennmaradt összegéből hanghordozók esetében ötven százalék a zeneszerzőket és az írókat, harminc százalék az előadóművészeket, húsz százalék a hangfelvételek előállítóit illeti meg.

akkor most vagy a "költségek" aránytalanul magasak, vagy valamiről még nem tudok, mert ez elvként igen szépen hangzik :rolleyes:
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#163 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 01. 20:59

Hát ha azt veszed alapul hogy manapség a bank utalás koltsége 15€ kulfoldre, ha csak ezt érted koltség alatt, már elment 2500+ huf.
http://backtotheukblog.wordpress.com - Anglia Blog - [Legutobbi: 20141212: Fény az alagút végén – Brit állampolgárság, útlevél]
Csodabogár vagyok. Egy ismerősöm azt mondta, hogy a hinduk szerint aki most bogár, az előző életében egysejtű volt. Ha ilyen tempóban fejlődök tovább, legközelebb már minden bizonnyal valami istenség leszek :D [Saját...]

#164 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 01. 21:28

Idézet: qnadam - Dátum: 2004. aug. 1., vasárnap - 21:45

akkor most vagy a "költségek" aránytalanul magasak, vagy valamiről még nem tudok, mert ez elvként igen szépen hangzik :rolleyes:

Az 5000-es lemezárból az art levonja a saját költségeit ami 4780 ft, a többin meg osztozkodhatnak a gyártók elóadők szerzők :D

#165 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 01. 22:32

Idézet: Wyco - Dátum: 2004. aug. 1., vasárnap - 21:59

Hát ha azt veszed alapul hogy manapség a bank utalás koltsége 15€ kulfoldre, ha csak ezt érted koltség alatt, már elment 2500+ huf.

azért nehogymár naponta kétszer utaljanak... max havonta

#166 Felhasználó inaktív   bean 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 02. 20:22

"A BBC adatai szerint vasárnap több mint ötvenezren töltötték le a másfél gigabájtos program kalózmásolatát [...] bevételkiesést jelent az Activision játékkiadónak, amely egyébként arra számít, hogy több millióan vásárolják majd meg a legális változatot."

Egymilliónak pont az öt százaléka az ötvenezer. Ebből az öt százalékból hány lesz későbbi Activision vásárló? Hány ajánlja valaki másnak a Doom3-at, ingyenreklámot teremtve, új vevőket hozva kompenzálva ezzel "bűnét"? Hány olyan van köztük, aki úgysem vette volna meg? És így tovább. Íme egy másik jó kis olvasmány:  http://www.baen.com/library/ "A legtöbb ember inkább lenne tisztességes, mint becstelen. [...] A legtöbb embert nem vonza jobban, hogy ellopjon pár dollárt, mint az, hogy az ebédidejüket az utcán koldulva töltsék. Részben nincsenek rászorulva, részben mert méltóságuk és önbecsülésük alattinak találják."

Szerkesztette: bean 2004. 08. 02. 20:27 -kor

#167 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 02. 21:57

Azért a koldulás/pénz lopása és az online letöltés által történő "lopás" több okbol sem összehasonlítható. Egyrészt csak az ún Informácios társadalom tagjai toltogetnek le. A sima földi halandó jellemzően vagy megveszi, vagy esetleg lemásoltatja haverral, de nem tölti le, azt se tudja honnan szerezzen 20/50/100...G megosztást DC++ -re. Másrészt pedig  letöltögetni, azzal nem lopsz fizikailag, és társasdalmilag sem elitélt dolog. Sőt, még rá is mondják esetleg: "ügyes vagy".
http://backtotheukblog.wordpress.com - Anglia Blog - [Legutobbi: 20141212: Fény az alagút végén – Brit állampolgárság, útlevél]
Csodabogár vagyok. Egy ismerősöm azt mondta, hogy a hinduk szerint aki most bogár, az előző életében egysejtű volt. Ha ilyen tempóban fejlődök tovább, legközelebb már minden bizonnyal valami istenség leszek :D [Saját...]

#168 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 02. 23:45

Idézet: Wyco - Dátum: 2004. aug. 2., hétfő - 22:57

Másrészt pedig  letöltögetni, azzal nem lopsz fizikailag, és társasdalmilag sem elitélt dolog. Sőt, még rá is mondják esetleg: "ügyes vagy".

Sőt, sok helyen, ha nem letöltöd még azt mondják, :omg: de hülye vagy. - Ez viszont az a bizonyos ló másik oldala, márpedig egyik oldalon sem kellemes dolog leesni :D Bár ha választani kell a DRM és e között, akkor már inkább ez :mad:

Szerkesztette: Mumia 2004. 08. 02. 23:45 -kor

#169 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 03. 00:11

Idézet: Mumia - Dátum: 2004. aug. 3., kedd - 0:45

Sőt, sok helyen, ha nem letöltöd még azt mondják, :omg: de hülye vagy. - Ez viszont az a bizonyos ló másik oldala, márpedig egyik oldalon sem kellemes dolog leesni :D Bár ha választani kell a DRM és e között, akkor már inkább ez :mad:

Biztos hogy " :mad: " ?
Szerintem nem. Kényszer szüli a helyzetet. De ezt kibeszéltuk máér hgy ha 10x ennyi lenne a fizum/fizunk akkor nem töltögetnénk (annyit)

Szerkesztette: Wyco 2004. 08. 03. 00:12 -kor

#170 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 03. 00:16

Idézet: Wyco - Dátum: 2004. aug. 3., kedd - 1:11

Biztos hogy " :mad: " ?
Szerintem nem. Kényszer szüli a helyzetet. De ezt kibeszéltuk máér hgy ha 10x ennyi lenne a fizum/fizunk akkor nem töltögetnénk (annyit)

Te csak ne beszélj, aki többet költött a gépére az idén, mint én mindenre együttvéve :D

Egyébként meg a :mad: a DRM-nek szólt inkább.

#171 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 03. 09:10

Idézet: Mumia - Dátum: 2004. aug. 3., kedd - 1:16

Te csak ne beszélj, aki többet költött a gépére az idén, mint én mindenre együttvéve :D

Egyébként meg a :mad: a DRM-nek szólt inkább.

ÉÉÉéén? :D

Lehet. De ha a boltban kellett volna 60-95 ezerért procit vegyek, a bolhás 35 helyett, mert (sima boltban-sulinetben) annyi volt, akkor 1) nem lett volna rá keretem, 2) nem vettem volna meg. Ugyan ez a helyzet a CDkkel és filmekkel. A bolti árat sokallom, mind feelingre (nem venném meg ha lenne se), mindpedig anyagilag (nincs annyim rá), és mivel lopott filmet nem veszek (menjen ki a fene a piacra hogy ezerért megvegyem , ha az ures DVD-t megszerzi az ember max 300-ért).
Az ember már csak olyan hogy a legolcsobb ÉS legkényelmesebb utat keresi.

#172 Felhasználó inaktív   bean 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 09. 12:28

Idézet: bean - Dátum: 2004. aug. 1., vasárnap - 14:16

Remélem van, aki örül: holnapra elkészülök a Cory On DRM fordításával.

És ma meg is jelent... Most linkeljem be ide a főoldalt?

#173 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 13. 16:10

Idézet: bean - Dátum: 2004. aug. 9., hétfő - 13:28

És ma meg is jelent... Most linkeljem be ide a főoldalt?

hagyd, majd én ;)
link

#174 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2004. 08. 22. 12:38

Még egy kis jog, ami érdekes (lehet).

A képek (készüljenek bármilyen technikával) szerzői jogvédelem alá es(het)nek.
Hogy védelem alá esik-e egy kép, vagy bármilyen más szellemi alkotás, az kizárólag attól függ, hogy "rendelkezik-e a szerző szellemi tevékenységéből fakadó egyéni, eredeti" jelleggel, és független "mennyiségi, minőségi, esztétikai jellemzőktől vagy az alkotás színvonalára vonatkozó értékítélettől".

Ha ezen kritériumoknak pedig megfelel egy kép, akkor minden külön értesítés nélkül, a TÖRVÉNY EREJÉNÉL fogva szerzői jogvédelem alá esik, és a fő szabály az, hogy bármilyen felhasználása engedély és/vagy díjköteles.

A magáncélú felhasználáshoz (pl.:saját magunknak másolat)  ugye nem kell engedély, de az már NEM MAGÁNCÉLÚ felhasználás, ha valaki egy képet bárhol, bármilyen formában közzétesz, beleértve a netes galériákat és az ilyen fórumokat is, mint ez is (pl.: Comic pictures téma).

Magáncélú felhasználás ugyan az idézés, de képek  részletének idézését a törvény a magáncélú felhasználás kereti között nem engedi.

Igy egy kép részletének közzététele, illetve a kép átdolgozása (pl.: Photoshop-pal) is szerzői engedélyhez és/vagy díjfizetéshez kötött tevékenység.

Egy kicsit más, de kapcsolódó téma:

Minden személyt megillet a képmáshoz való jog, ami azt jelenti, hogy mindenki jogosult eldönteni, hogy őt lefényképezhetik/lefesthetik/lerajzolhatják-e vagy sem, illetve, hogy az elkészült mű közreadható-e vagy sem.
Így személyiségi jogokat sért másokat ábrázoló kép engedély nélküli közzététele, bárhol és bármilyen formában történjék is (pl.: a Neked ki a legjobb nő c. témában a szomszéd lányt/fiút ábrázoló kép közzététele az ő előzetes beleegyezése nélkül).

Üdv: scaurus
"Nem érzem a számban az eper ízét", de már nem is akarom...

#175 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 22. 14:31

Ezek szerint a tájképeimet sem tehetem fel a netre, mert akkor jogdíjat kellene fizetnem utána? Fingani lehet jogdíjfizetés nélkül? Vagy a szagminta is szellemi tulajdon és jogdíjköteles?

#176 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2004. 08. 22. 16:10

Idézet: Mumia - Dátum: 2004. aug. 22., vasárnap - 15:31

Ezek szerint a tájképeimet sem tehetem fel a netre, mert akkor jogdíjat kellene fizetnem utána? Fingani lehet jogdíjfizetés nélkül? Vagy a szagminta is szellemi tulajdon és jogdíjköteles?

De.

Azt kellene már felfogni, hogy lényeges különbség, hogy a saját szellemi alkotásodat, avagy másét kívánod felhasználni.

A saját magad által készített képeket oda és úgy rakod fel, ahogy akarod; azt is kiírhatod, mint szerzői engedélyt, hogy mindenki kedvére, bármilyen felhasználásra ingy'é letöltheti, bárki úgy szerkeszteheti, ahogy akarja.
/Lásd pl. Bean által fordított cikk forrásában benne volt/van, hogy szabadon fordítható./

Ellenben más szellemi alkotásával nem rendelkezhetsz szabadon, nem szerkesztheted szabadon.

ARRA IS FIGYELNI KELL: hogy az adott kép (illetve bármilyen más mű) valóban szerzői védelem alá esik-e, mert mondjuk egy semmitmondó fénykép a városházáról nem hordoz semmilyen eredti gondolatot (így nem is eshet szerzői jogvédelem alá), szemben egy művészien megkomponált fotóval.

u.i.: a szellentésed és a szagmintád nem jogdíjköteles, mivel önmagában semmilyen szellemi alkotómunka nem áll mögötte, viszont ha erős szellemi és testi koncentrációval képes vagy egy szellentés koncertet adni, melybe további szagmintáidat művészien belekomponálod, akkor ez produkció szerzői jog védelem alá esne, mivel a szerzői jogvédelem független a minőségtől és a szinvonaltól...

Ellenben szellentésed és szagmintád kizárólag hozzád tartozik, így személyiségi jogaid sérülnek, ha valaki egy hangos/szagos "performance" alkalmával a Te tudtod és előzetes beleegyezésed nélkül ezeket felhasználja.
/Ez így talán vicces(?), de szerintem nem sokan örülnek annak, ha mondjuk az arcukat egy homoerotikus hardcore képekre montírozzák, majd közzéteszik a neten.../

#177 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 22. 16:36

Idézet: scaurus - Dátum: 2004. aug. 22., vasárnap - 17:10

De.

Azt kellene már felfogni, hogy lényeges különbség, hogy a saját szellemi alkotásodat, avagy másét kívánod felhasználni.

A fenti idézeted alapján nem.

Mitől lesz egy fotó művészien megkomponált? Én mindig csak röhögtem, ezeken a művészfotókon, mert általában azokra adják rá ezt a jelzőt, amilyen fotókat én eldobnák :D

Ki húzza meg a határvonalat? Nem is lehet határvonal.

Szerkesztette: Mumia 2004. 08. 22. 16:38 -kor

#178 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2004. 08. 22. 17:07

Idézet: Mumia - Dátum: 2004. aug. 22., vasárnap - 17:36

A fenti idézeted alapján nem.

Mitől lesz egy fotó művészien megkomponált? Én mindig csak röhögtem, ezeken a művészfotókon, mert általában azokra adják rá ezt a jelzőt, amilyen fotókat én eldobnák :D

Ki húzza meg a határvonalat? Nem is lehet határvonal.

1.) Pedig de: a saját alkotásoddal fő szabályként azt csinálsz amit akarsz, függetlenül attól, hogy a törvény alapján szerzői jogi védelem alá esik-e vagy sem.

2.) Nem attól függ a szerzői jogi védelem, hogy a kérdéses alkotás tetszik-e vagy sem.

3.) Pedig van és kell(ene) is lennie határvonalnak.

Vita esetén a Magyar Köztársaság hatáskörrel és illetékességgel rendelkező bírósága fogja eldönteni egy alkotásról, hogy szerzői jogi védelem alá esik-e vagy sem.

Mivel azonban ez a határvonal egzakt, számszerűsíthetű szempontok alapján valóban nem húzható meg, ezért (is) van nagy felelősség a bírókon...

Azt nem döntheti el a bíróság hogy esztétikus-e vagy sem, színvonalas-e vagy sem egy alkotás, sőt annak sincs jelentősége, hogy az eljáró bírónak tetszik-e vagy sem, DE vita esetén azt el KELL döntenie, hogy szerzői jogi védelem alá esik-e vagy sem.

#179 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 22. 17:21

Idézet: scaurus - Dátum: 2004. aug. 22., vasárnap - 18:07

2.) Nem attól függ a szerzői jogi védelem, hogy a kérdéses alkotás tetszik-e vagy sem.

Nem tetszésről van szó, hanem arról, a beégett, elmosódott, semmitsemábrázoló képekről.

#180 Felhasználó inaktív   INT21H 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 15. 08:56

Egz kis olvasnivaló:
NAVA: Kis archívum sok pénzből

Idézet

"A szerzői jog úgy megy össze, mint Balzac szamárbőre. Történetileg egész egyszerűen lejárt az ideje" - állítja György Péter. " Ma az a helyzet állt elő, hogy a kollaboráció és az együttműködés sokkal erősebb, mint az individuális invenció (...) Ebben az ügyben a szerzői jog nem makacskodhat, mert az történetileg komikus." György szerint nincs messze az az idő, amikor az internet megteremti a nyitott archívumok, illetve a szerzői jogok újraértelmezésének rendszerét.

"Hanyatló kultúránknak az egyik legkórosabb eleme a járandósági felfogás (entitlement culture) ami szerint az állampolgárnak jár minden, az is, amiért soha életében nem fizetett."

"I meditate diligently every morning. The subjects are life and love. I quit after 3 seconds."

Téma megosztása:

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.