HWSW Informatikai Kerekasztal: Szerzői jogok - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (94 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Szerzői jogok Mit szabad, mit nem, mi mennyit ér Értékeld a témát: -----

#41 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 07. 22. 15:05

.
(bocs, dupla)

Szerkesztette: qnadam 2004. 07. 22. 15:07 -kor

de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#42 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 22. 15:05

Idézet: Mumia - Dátum: 2004. júl. 22., csütörtök - 14:56

Nem a kiadó, ha nincs kiadó, akkor is basztathatja az artusjus, ha te otthon írsz egy számot, azt sem teheted fel a netre, csak ha befizeted a jogdíjat az artusjusnak, amiből ők majd jó esetben 1-2 éven belül neked visszafizetnek 20-30%-ot :omg:

jahm, artisjusra gondoltam, amikor a kiadó csesztette az 1üttest, az külföldön volt. valahol egy zenész szépen le is írta és kiszámolta, hogyha befizetné a jogdíjat saját számai letöltése után, akkor mennyit kapna belőle vissza és mikor... keveset.

jáj, a röhejt ly nal írtam, brr

Szerkesztette: qnadam 2004. 07. 22. 15:06 -kor

de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#43 Felhasználó inaktív   BigBear 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 07. 22. 15:15

Idézet: qnadam - Dátum: 2004. júl. 22., csütörtök - 16:05

jahm, artisjusra gondoltam, amikor a kiadó csesztette az 1üttest, az külföldön volt. valahol egy zenész szépen le is írta és kiszámolta, hogyha befizetné a jogdíjat saját számai letöltése után, akkor mennyit kapna belőle vissza és mikor... keveset.

jáj, a röhejt ly nal írtam, brr

Ja igen: Artisjus.

Volt egy műsor, amiben kiderült, hogy ők nem mindegyik előadóval állnak kapcsolatban, azaz nem juttatnak vissza mindenkinek pénzt, csak azoknak, akik x kiadóval/kiadókkal állnak kapcsolatban. De a jogdíjat mindegyik előadótól, mindegyik termék után beszedik. Azért ez is nem gyenge pofátlanság. :mad:  :reklamacio:
42

#44 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2004. 07. 23. 17:55

Lectoris salutem!

1./ Sok legenda kering az ARTISJUS-ról.
És tudja valaki, hogy valójában kikből áll és hogyan működik?

Idézet a http://www.artisjus.hu/ honlapról:

"Az ARTISJUS Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület a zenei és irodalmi szerzői jogok közös jogkezelő szervezete. Tagjai között található közel 900 zeneszerző, szövegíró, irodalmi szerző és zeneműkiadó.

Ez a szervezet többek között a művészek (azt nem hiszem, hogy a közel 900 tag mindegyike "profitéhes, szemét" kiadó volna) SAJÁT szervezete; ha nem tudják a SAJÁT szervezetükben a SAJÁT érdekeiket érvényesíteni, akkor más miért segítsen rajtuk?

Arról nem is beszélve, hogy bár miniszteri felügyelet mellett működik, attól még az ARTISJUS egy EGYESÜLET, azaz CIVIL SZERVEZET, tehát a tagjainak van lehetőségük - elvileg - beleszólni abba, hogyan és miképp menjenek a dolgok.
Hogy ez macerás? Kérem erről szól a demokrácia...

2./ Az is valószínű, hogy, ahogy most állnak a díjak elosztásával az nem jó, de azért nem kellene azt sem elfelejteni, hogy a nagy kiadók nélkül sok ismert (valódi) művész sehol sem lenne.

Valete: scaurus

p.s.: úgy tudom, hogy 2004. május 01. napjától enyhültek - ha nem is túlzottan, de mégis... - a kötelező közös jogkezelés szabályai, azaz a szerzők műveik bizonyos (jogi értelembe vett) felhasználásai esetén kiválhatnak a közös jogkezelésből és maguk érvényesíthetik a szerzői jogaikat (ha tudják).

És az sem lehet véletlen, hogy már 1886(!)-ban létrejött a Berni Uniós Egyezmény, amely a szerzői jogok nemzetközi érvényesíthetőségével (is) foglalkozik...
"Nem érzem a számban az eper ízét", de már nem is akarom...

#45 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2004. 07. 23. 18:06

Idézet: Mumia - Dátum: 2004. júl. 22., csütörtök - 14:56

Nem a kiadó, ha nincs kiadó, akkor is basztathatja az artusjus, ha te otthon írsz egy számot, azt sem teheted fel a netre, csak ha befizeted a jogdíjat az artusjusnak, amiből ők majd jó esetben 1-2 éven belül neked visszafizetnek 20-30%-ot :omg:

Helló!

Ez nem valószínű, hogy így van, mert szerzői jogdíj a szerzőnek jár azért, mert más harmadik személy az ő művét (fel)használja.
Vannak esetek amikor a jogdíjat maga a szerző szed(het)i be és vannak esetek, amikor csak az ARTISJUS.

Azonban a szerző főszabályként a saját művével azt tesz amit akar, tehát ingyen letölthetővé is teheti és jogdíjat ezért nem kell fizetnie.

Akkor nem teheti letölthetővé a művét, ha egy kiadóval adatta ki.
Azért az neked is rosszul esne, hogy több-kevesebb pénzt beleölsz egy lemezbe, amiből több-kevesebb profitot vársz, aztán kiderül, hogy a "kedves" művész ingyen leötlthetővé tette a honlapján...

Üdv: scaurus

SZERKESZTVE: helyesírási és stilisztikai hibák

Szerkesztette: scaurus 2004. 07. 23. 18:10 -kor

#46 Felhasználó inaktív   Bogyosz 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 23. 19:23

Idézet: scaurus - Dátum: 2004. júl. 23., péntek - 18:55

Idézet a http://www.artisjus.hu/ honlapról:

"Az ARTISJUS Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület a zenei és irodalmi szerzői jogok közös jogkezelő szervezete. Tagjai között található közel 900 zeneszerző, szövegíró, irodalmi szerző és zeneműkiadó.'

Akkor már csak azt nem értem, hogy miért van az írható CD-k dobozán matrica, és miért kerül ezért többe? És ha én csak a saját fényképeimet akarom kiirni?!  :confused:

Szokásos téma - már a 26 milliomodik bőrt húzzák le rólunk.  :(
HP Pavilion dv5-1180 Notebook (C2D T5800@2.0 GHz, 3GB RAM, GeForce 9600M VGA, 15,4" widescreen, Vista Home Premium)  -  BenQ E2200HDA 22" Wide LCD  -  MS Bluetooth Notebook Mouse 5000  -  Neonode N2  -  Ford Galaxy Ghia 2.8VR6 :D  -  Anna Veronika, szül.: 2007/04/30  -  Blanka Viktória, szül.: 2008/09/18.

#47 Felhasználó inaktív   INT21H 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 23. 21:36

Idézet: Bogyosz - Dátum: 2004. júl. 23., péntek - 18:23

Akkor már csak azt nem értem, hogy miért van az írható CD-k dobozán matrica, és miért kerül ezért többe? És ha én csak a saját fényképeimet akarom kiirni?!  :confused:

Erről ezt a történetet hallottam:
Megkérdezték a WIPO (World Intellectual Property Org.) elnökét az üres CD-matricázásról, egy kötetlen beszélgetés folyamán. Elvégre itt egy érdek (a szerzői jogtulajdonosok) áll sok más érdekkel (pl egyszerű felhasználók) szemben. Milyen jogi alapja van az egésznek akkor?
Válasz röviden: "Az erősebb kutya b.szik."

Szerkesztette: INT21H 2004. 07. 23. 21:38 -kor

"Hanyatló kultúránknak az egyik legkórosabb eleme a járandósági felfogás (entitlement culture) ami szerint az állampolgárnak jár minden, az is, amiért soha életében nem fizetett."

"I meditate diligently every morning. The subjects are life and love. I quit after 3 seconds."

#48 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 23. 21:38

A DVD-n is van, pedig arra még csak nem is zenét ír az ember fia.

#49 Felhasználó inaktív   BigBear 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 23. 21:40

Idézet: Bogyosz - Dátum: 2004. júl. 23., péntek - 20:23

A hivatalos szöveg valami olyasmi, hogy mivel többségében nem saját anyagot írnak rá az emberek, de ezt nemigen lehet szűrni, ezért aztán mindegyikre rákerül a matrica.

(Magyarul csatlakozva az előttem szólóhoz: "Az erősebb kutya b.szik." :(  )
42

#50 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 23. 21:43

Idézet: scaurus - Dátum: 2004. júl. 23., péntek - 18:55

attól még az ARTISJUS egy EGYESÜLET, azaz CIVIL SZERVEZET,

Ha viszont civil szervezet, akkor hogyan van jogköre, adókat kivetni.

A magnókazetta miben más mint a CD? Arra még valószínűbb, hogy zenét tesznek, akkor azon miért nincs és nem is volt soha matrica?

Szerkesztette: Mumia 2004. 07. 23. 21:44 -kor

#51 Felhasználó inaktív   BigBear 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 24. 06:52

Idézet: Mumia - Dátum: 2004. júl. 23., péntek - 22:43

A magnókazetta miben más mint a CD? Arra még valószínűbb, hogy zenét tesznek, akkor azon miért nincs és nem is volt soha matrica?

Nagyon jó kérdések!  :respect:
Ezekre én is kíváncsi lennék bizony.
42

#52 Felhasználó inaktív   Öregördög 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2004. 07. 24. 07:20

Idézet: Mumia - Dátum: 2004. júl. 23., péntek - 22:43

Idézet

Másolás magáncélra, kivételekkel

A probléma feloldására kínálnak módot a szerzői jogok közös kezelését végző szervezetek, melyek átalánydíjat szednek, amit aztán közös megegyezés – vagy annak híján a törvény – szerint szétosztják a beszedett javakat az alkotók között. Így mi is felárat fizetünk azokért a kazettákért, CD-kért és nem utolsó sorban DVD lemezekért, melyeknek a fóliáján szerepel a szerzők és zenészek közös jogképviseleti egyesülete, az Artisjus hologramja. (Az Artisjus aztán a nem hozzá tartozó művészeti ágakért beáramlott összeget továbbadja más egyesületeknek.)

A törvény szerint az üres adathordozókért fizetett felárat a sugárzott vagy más közvetített adásból felvett, illetve az adathordozókon forgalomba hozott jogvédett anyagok másolásáért fizetjük. Másolni tehát szabad: magáncélra, ha az közvetve sem jár haszonnal, továbbá nem sérti a szerző jogos érdekeit – pontosít a törvény. Magyarán nem juthatunk pénzhez mi magunk, és nem juthat emiatt kevesebb pénzhez a terjesztő. Ezt nevezi a törvény "szabad felhasználásnak", melynek szigorúan megszabott keretei között ingyen felhasználható a legtöbb mű (építészeti alkotások másolását például konkrétan kizárja a törvény a szabad felhasználásból, de ennél a mindennapokban gyakrabban szembesülünk azzal, hogy a szoftverek magáncélú másolását is). Ez leginkább a fogyóeszköz gyanánt elhasználódó adathordozók esetében hasznos: a túl sokat használt mágnesszalagok megnyúlnak és elkopnak, tartalmuk élvezhetetlenné válik, szerencsétlen esetben begyűrődnek, elszakadnak.

Attól még, hogy _nem jelezték_ matricával, átalánydíj volt rajta.
FAUST
(Creation in Théatre-Lyrique, on March 19, 1859)

#53 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 24. 08:49

Tökmind1 minek nevezzük, átalánydíj, adó, bírság, akármi.

Viszont ha ennek a kifizetésével elvileg megváltom azt, hogy ne büntessenek, akkor miért teszik mégis?

A másik kérdés meg nyitott, hogy miért csak a CD és a DVD? Az mitől gonoszabb, a magnó és VHS kazettánál?

Egyébként egy óriási ellentmondás is van ebben, az a kitétel, hogy csak akkor lehet másolni, ha ezzel a szerző nem jut kisebb bevételhez. Ez esetben viszont megint miért fizetek? Azt hittem azért, hogy a kiesett bevételüket kompenzálják ha rádióból, vagy tv-ből veszek fel. De ezek szerint azt sem szabad, a beépített sarc ellenére sem, mert az is kiesést okoz, neki sokkal jobb lenne, ha nem felvenném, hanem megvenném boltba 7999ft-ért.

Szerkesztette: Mumia 2004. 07. 24. 08:53 -kor

#54 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2004. 07. 24. 14:08

Idézet: Mumia - Dátum: 2004. júl. 24., szombat - 9:49

Tökmind1 minek nevezzük, átalánydíj, adó, bírság, akármi.

Viszont ha ennek a kifizetésével elvileg megváltom azt, hogy ne büntessenek, akkor miért teszik mégis?

A másik kérdés meg nyitott, hogy miért csak a CD és a DVD? Az mitől gonoszabb, a magnó és VHS kazettánál?

Egyébként egy óriási ellentmondás is van ebben, az a kitétel, hogy csak akkor lehet másolni, ha ezzel a szerző nem jut kisebb bevételhez. Ez esetben viszont megint miért fizetek? Azt hittem azért, hogy a kiesett bevételüket kompenzálják ha rádióból, vagy tv-ből veszek fel. De ezek szerint azt sem szabad, a beépített sarc ellenére sem, mert az is kiesést okoz, neki sokkal jobb lenne, ha nem felvenném, hanem megvenném boltba 7999ft-ért.

Idézet

Helló!

1./ Nem mindegy.

Szerzői jogdíjat egy mű jogszerű felhasználásáért,
bírságot pedig jogsértés következményeként fizetsz.

2./ Az üres audió/videókazetta árában is van - régóta- jogdíj, függetlenül attól, hogy matricázzák vagy sem.
Ennek oka valószínűleg az, hogy az audió/videókazetta jelentősége egyre kisebb, saját ismeretségi köröm 90%-ban (!) megszabadult ezektől, ami kellett azt cd/dvd-re írták, aztán kihajították az audió/videókazettákat, bakeliteket.

3./ Az üres adathordozó árába beépített jogdíj, ami egyébként nem egy jelentő összeg (ETTŐL NEM LESZ 2x annyi az ára) a szerzői jog által szabadfelhasználásnak minősített felhasználás (pl.: magáncélú másolás) miatt kieső jodíjat kompenzálod - azaz pontosan azt, hogy nem a 7.999,-Ft-os DVD-t veszed meg, hanem felveszed a filemt TV-ből.

Ezért van az, hogy, amennyiben amit csinálsz NEM minősül a szerzői jogi törvény szerint szabadfelhasználásnak, és előzetesen nem kértél engedélyt és/vagy nem fizettél jogdíjat, úgy annak már polgári jogi és büntető jogi következményei is lehetnek.

Márpedig szoftvert, másolás védett CD/DVD-t magáncélra sem lehet másolni...

4./ Senki nem mondta, hogy az üres adathordozó árába beépített jogdíj tökéletes megoldás volna, de aki tud jobbat, ami a GYAKORLATBAN is működik, úgy azt az ARTISJUS és az üres adathordozót nem másolásra használó fogyasztói réteg a keblére fogka ölelni.

5./ Már a nevében is benne van: EGYESÜLET.
Az egyesület pedig civil szervezet, nem az államapparátus része.

Az már más kérdés, hogy törvény feljogosíhat egy civil szervet is hatósági jogkör gyakorlására.

A történet pedig röviden ez: amikor valaki egy szerzői alkotást fel akar hasznáni, akkor szerződést kell kötnie a szerzővel és a szerződésben kell(ene) megállapodni a díjról.
Már a XIX. sz végén belátták, hogy ez fizikailag is kivitelezhetetle: pl.: a zenészek megbolondulnának, ha a zeneszámaik lejátszása vonatkozásában minden egyes rádióadóval külön-külön kellene megállapodniuk és külön-külön kellene a díjat behajtaniuk.

Ezért találták ki a (kötelező) közös jogkezelést, azt, hogy legyenek olyan szabályok, hogy bizonyos felhasználások (pl:rádióban lejátszás) esetén nem kell külön-külön szerződést kötni, hanem egy fix díj leszurkolása ellenében lejátszhatják a zeneszámokat.
A közös jogkezelésre pedig maguknak a jogosultaknak (szerzőknek) kell egy szervezetet létrehozni, és adott esetbeen állami felügyelet mellett a díjakat megállapítani és beszedni.

Szóval arról nem az állam tehet, hogy esetleg az ARTISJUS nincs a helyzet magaslatán, hanem az ARTISJUS tagjai és annak vezetése...

Üdv:scaurus

#55 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2004. 07. 24. 14:22

Itt a 2004. évre az ÜRES ADATHORDOZÓK-ra vonatkozó díjtábla azért, hogy lássátok, azért nem ez a díj 2x-i meg az adathordozó árát.
A CD-ék esetében azért nem különösen sok a díj, és szerintem a DVD esetében sem megeröltető az a 150,-Ft.

Fizetendő jogdíj:

Audiokazetta
60 percig 23 Ft/db
90 percig 28 Ft/db
90 perc felett 34 Ft/db

Videókazetta
120 percig 55 Ft/db
180 percig 70 Ft/db
195 percig 76 Ft/db
240 percig és a felett 98 Ft/db

Nyersanyagimport
Hanghordozó nyersanyag 244 Ft/1000 m

Videó-képhordozó nyersanyag 286 Ft/1000 m

DVD-típusok
DVD-R, DVD-RW, DVD+R, DVD+RW 150 Ft/db
DVD-RAM 150 Ft/db

CD-R típusok
CD-R és CD-RW 300 MB-ig 16 Ft/db
CD-R és CD-RW/Data 700 MB-ig 44Ft/db
CD-R és CD-RW/Audió, ill. 700 MB felett 64 Ft/db

Egyéb
Minidiszk 64 Ft/db
MP3 lejátszóba integrált memóriakártya 530 Ft/32 MB-onként
MP3 típusú lejátszóhoz kártya 530 Ft/32 MB-onként
Audió lejátszásra alkalmas memóriakártya 320 Ft/32 MB-onként

#56 Felhasználó inaktív   INT21H 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 24. 14:40

Idézet: scaurus - Dátum: 2004. júl. 24., szombat - 13:22

Itt a 2004. évre az ÜRES ADATHORDOZÓK-ra vonatkozó díjtábla azért, hogy lássátok, azért nem ez a díj 2x-i meg az adathordozó árát.
...

Valóban nem kétszerezi, de CD-re nagyon sok, több mint a költség 30%-a. Még az ÁFA is kevesebb.
A memóriakártyára meg pofátlanul sok, főleg ha tárolókapacitásra vetítem a kirótt sarcot.
Winchesterekre is szednek díjat?

Más: Ha én a matricapénz azért fizetem, hogy a tisztességes felhasználásra (fair use) feljogosítsam magam, és ez által kárpótoljam a művészeket, akkor a tisztelt kiadók miért korlátozzák a jogszerűen vásárolt műsoros adathordozók használatát?
A különféle másolásvédelmekre gondolok... :rolleyes:
"Hanyatló kultúránknak az egyik legkórosabb eleme a járandósági felfogás (entitlement culture) ami szerint az állampolgárnak jár minden, az is, amiért soha életében nem fizetett."

"I meditate diligently every morning. The subjects are life and love. I quit after 3 seconds."

#57 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 24. 14:49

Hogy ne másold le a szomszédnak. Az már nem fair use. Viszont szvsz az sem az, hogy a legtöbb másolásvédelem negatív hatással van a minőségre, és vagy a használhatóságra, kompatibilitásra.

#58 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 24. 14:58

Az egész matricásdi egy nagy áll-intézkedés, semmi zéró értelme van.

1: Hogyan állapítják meg, hogy a szomszéd kispistáét másoltam le, vagy esetleg a tv-ből vettem fel a filmet? Előbbit nem szabad utóbbi viszont elvileg fair-use, mégsincs különbség a végeredményben.

Gyakorlati tapasztalat pedig az, hogy b@sznak rá honnan van neked a zene/film, ha nem eredeti rádverik a büntit, ha esetleg odajutsz, hogy elviszik.

#59 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2004. 07. 24. 15:18

Idézet: INT21H - Dátum: 2004. júl. 24., szombat - 15:40

....
Winchesterekre is szednek díjat?

Más: Ha én a matricapénz azért fizetem, hogy a tisztességes felhasználásra (fair use) feljogosítsam magam, és ez által kárpótoljam a művészeket, akkor a tisztelt kiadók miért korlátozzák a jogszerűen vásárolt műsoros adathordozók használatát?
A különféle másolásvédelmekre gondolok... :rolleyes:

1./ Még kitalálhatják! :)
Relative sok ideig nem volt jogdíj a CD-R árában sem...

2./ A szerzői jog főszabálya: egy mű felhasználásáért díjazás jár a szerzőnek.
Ehhez képest kivételes szabály az ún. szabadfelhasználás, amelyet törvény engedélyezhet.

A korábban említett Berni Uniós Egyezmény, amelyhez Magyarország is már régen csatlakozott, az egyezményt aláíró államok részére előírja, hogy minden állam a saját, nemzeti szerzői jogi törvényében szabadfelhasználást csak az alábbi feltételek esetén engedélyezhet:
a) kivételes eset,
b) nem sérelmes a műre nézve,
c) indokolatlanul nem sérti a szerzői jog jogosult érdekeit.

ad a) Namármost, a CD/DVD-re írás egyre kevésbé tekinthető kivételes tevékenységenk, szinte már nincs olyan konfiguráció amiben ne lenne cd-író.
/Más kérdés, hogy a videókazetta másolás sem volt kivételes dolog, de az legalább analóg volt és az 5. másolat már élvezhetetlen.../

ad b) A CD/DVD-re írás a műre nézve nem sérelmes.

ad c) A szerzőre viszont  sérelmes, hiszen az üres adathordozó díjból nem kap annyi díjat, mint a műsoros adathordozó megvásárlása esetén.
És indokolatlanul sérelmes, mert szerintem semmi indoka nincs annak, hogy egy üzleti vállakozás keretében, kifejezetten magánfelhasználásra szánt művet boldog-boldogtalan szinte ingyen másolgasson.

Tehát a szerzői művek CD/DVD-re írása a Berni Uniós Egyezeménynek a szabadfelhasználásra meghatározott 3 feltételéből 2-t nem teljesít.
Ez a nemzetközi jogi alapja annak a szabálynak, hogy a másolásvédelemmel ellátott mű magáncélra sem másolható jogszerűen.

Sőt, az sem elképzelhetetlen, hogy a CD/DVD-re írás a jövőben kikerül a szabadfelhasználásból, és szerzői művet még magáncélra sem lehet majd díjfizetés nélkül másolni.
/Ugyanúgy, ahogy NEM lehet könyvet, folyóiratot sem jogszerűen teljes terjedelmében fénymásolni.
Teljes könyv folyóirat, könyv csak kézzel vagy írógéppel másolható.../

3./ Amikor megveszel egy szerzői művet a boltban (magyarul CD/DVD-t) akkor közted és a szerzői jog jogosultja között létrejön egy szerződés, melynek az a lényege, hogy te kifizeted a termék árában a jogdíjat (is) és ezért a jogdíjért te otthon a saját és baráti köröd szórakoztatására hallgathatod/nézheted a művedet, de ez a végfelhasználói árba beépített jogdíj NEM JOGOSÍT FEL semmi többre, tehát főszabályként nem többszörözheted, nem terjesztheted, és nem közvetítheted a nyilvánosság felé!

#60 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2004. 07. 24. 15:32

Idézet: Mumia - Dátum: 2004. júl. 24., szombat - 15:58

1: Hogyan állapítják meg, hogy a szomszéd kispistáét másoltam le, vagy esetleg a tv-ből vettem fel a filmet? Előbbit nem szabad utóbbi viszont elvileg fair-use, mégsincs különbség a végeredményben.

Gyakorlati tapasztalat pedig az, hogy b@sznak rá honnan van neked a zene/film, ha nem eredeti rádverik a büntit, ha esetleg odajutsz, hogy elviszik.

1./ Nem érdekel senki sem, ezt átalányként fizeted akár mire is használod az üres adathordozót.

Már párszor leírtam, többször nem fogom: ha vki. kitalál igazságosabb, jobb és a gyakorlatban működő módszert, az jelentkezzen az ARTISJUS-nál.

Mert azt nem igazán lehet vitatni, hogy a szerzőnek azért jár valamiféle díj a műve használatáért...

2./ Nekem van ezzel ellentétes tapasztalatom (a nyomozóhatóságok is egyre rutinosabbak lesznek), már hallottam olyanról, hogy a legális, szabadfelhasználásnak minősülő másolatokat már a nyomozás során visszaadták.

Arról nem is beszélve, hogy az ARTISJUS honlapján is olvasható, hogy a jelenlegi magyar szabályozás alapján a műről készült magáncélú másolat a szabadfelhasználás körébe tartozik, és teljesen mindegy mondjuk, hogy az a példány, amiről a másolat készült az jogszerű forrásból ered-e vagy sem, magyarul: ha net-ről töltesz le valamit az jelenleg nálad mindenképpen jogszerű másolat, az a tartalomszolgáltató dolga és felelőssége, hogy csak jogszerűen letölthető anyagot tegyen ki a honlapjára.
/Az más kérdés, hogy a fájlcsere, fájlmegosztás semmilyen formában nem jogszerű./

Pl. nyugatabbra ezt szigorúbban veszik, vannak országok ahol már előírták: ha az a mű, amiről a másolat készül nyilvánvalóan jogszerűtlen példány, akkor az erről készült másolat is jogszerűtlen.

Téma megosztása:

• (94 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.