HWSW Informatikai Kerekasztal: Vallási felekezetek, egyházak, szekták - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (124 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vallási felekezetek, egyházak, szekták Szerepük, helyük a társadalomban Értékeld a témát: -----

#1841 Felhasználó inaktív   WhiteHunter 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 07. 31. 10:19

Idézet: FőDudu - Dátum: 2006. júl. 30., vasárnap - 18:46

Akartam már kérdezni, hogy mi az a jó munkahely, ahol egész napon kersztül tudsz netezni munkaidőben....
Nem piszkálásnak szánom, csak feltünt, hogy a nap minden szakában vannak hozzászólásaid.

Nagyon kedves Tőled, hogy ezt így figyelemmel kíséred!  ;)  :D
Ha tudsz ilyen munkahelyet, szólj nekem is, ugyanis én a munkám mellett nem tudok netezni, elég nagy bravúrra vallana!!!  :Đ  :Đ
(Egyébként valóban, előfordult már éjszakai ügyeletben, amikor nem volt kismama a szülőszobán)

Most egy ideje a jól megérdemelt szabadságomat töltöm  ;) És szerencsére a LAP-TOPot is feltalálták!  ;)

A beszólás pedig a magánéletemre vonatkozott, teljes mértékben!  ;)

#1842 Felhasználó inaktív   blabla* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 10:19

Idézet: debaj - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 11:04

Egy túrót. Az egyházi szabályok szerint nem szabad megtagadni a szentségeket valakitől csak azért, mert nem ahhoz a plébániához tartozik. Isten házának (elvileg) mindenki számára nyitottnak kell lennie, nem csak egy privát ügyfélkör számára.

így igaz. elvileg, elméletileg. ugyanakkor nagy tömegeknek készül, tömegeket próbál irányítani. ez viszont nem engedi azt meg hogy rugalmasan kezelje a hozzá beérkező kéréseket/problémákat - hiszen akkor iszonyatosan bonyolulttá, kezelhetetlenné, átláthatalanná, érthetetlenné válna - és ha a tömegek nem képesek megérteni a működését akkor nem fognak csatlakozni hozzá, ergo nem éri el a célját. szal ebből fakad az intézményi forma, és a bürokratizmus, és pont emiatt képtelen betölteni a célját. szerintem :)

így meg a tömegek túl sokat nem gondolkodnak ezeken a kérdéseken, vagy ha igen akkor inkább behunyják a szemüket. viszonylag szűk réteg az aki emiatt teljesen elfordul az egyháztól. legtöbben elégedetlenkednek de a hagyomány tisztelet (ebben nőttek fel pl.) vagy a hitük fontosabb számukra. és mivel úgy gondolják hogy ennek az egyház nélkül nem tudnak eleget tenni, vagy egyszerűen nem érdekli őket az egész annyira hogy ténylegesen átgondolják, nem tesznek semmit ellene. szal így még ha rosszul is, de működőképes. képes önmagát fenntartani, és újabb rétegeket megnyerni magának.
"A lélek úgy teljes ha testtelen.           
A test akkor egész ha meztelen."   

Daily Calvin and Hobbes     Minél pontosabban tervezel, annál keményebben talál el a véletlen.

#1843 Felhasználó inaktív   Drummaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 10:31

Arról még nem is szóltam, hogy már a templomba megérkezésünkkor teljesen felidegesítettem magam az emberi hülyeségen, felelőtlenségen, önzőségen. Amikor megérkeztünk, még ment a mise (mivel áldozás volt, legalább egy órája már). Mi kint várakoztunk az üvegajtó előtt, ami a főhajót választja el az előtértől. Egyszercsak látom, hogy egy 30 körüli nő kijön, kezében egy talán 1, vagy legfeljebb 2 hetes pici csecsemővel, mert sirdogált szegény. Gondolhatjátok: Klíma nyista, jó 35-40 fok meleg, iszonyú páratartalom a tömeg miatt, ez az idióta meg az újszülöttnek számító picivel ott rohad. Amikor kijött az előtérbe láttam, hogy a pici szenved, az anyja meg a cumit próbálta erőltetni a szájába, de közben meg zombi-arckifejezéssel mormolta az imát, ami bent hangzott. Legszívesebben szájba vertem volta azt a hülye pics@t, hogy a degenerált vallási szemellenzője miatt hagyja, hogy a pici gyermek szenvedjen a karjában.

Ezt követeli meg az egyház? Ezt? Kizártnak tartom, hogy Isten ezt tartaná üdvösnek.

#1844 Felhasználó inaktív   Zsul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 10:38

Idézet: Drummaster - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 10:31

Ezt követeli meg az egyház? Ezt? Kizártnak tartom, hogy Isten ezt tartaná üdvösnek.

Erre mondta Einstein: Két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi butaság, bár az elsőben nem vagyok biztos... :rolleyes:
Karosszékből nincs rákkendroll... |

#1845 Felhasználó inaktív   fram 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 10:41

Idézet: Zsul - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 10:46

Ha ez egy olyan kereszténységen kívülálló embernek is szemet szúr mint én, akkor a híveknek nem rendül meg a bizalma az ilyen vezetőkben? 

A vezető utat mutat a(z eltévedt) báránynak. Más szerepet tölt be, mint egy "egyszerű" hívő, akinek csupán annyi a dolga, h végighaladjon az úton, amire az egyháza segítségével rátalált.

A vezető feladata az is, h megvédje a nyáját a farkasoktól. A báránybőrbe bújt farkast nem veszik észre, de ha észre is veszik, csak menekülni, elhúzódni tudnak tőle. A vezető feladata megküzdeni a farkassal és vedelmezni a nyájat.

Ha valami zavart okoz a nyájon belül, az könnyen azt eredményezheti, h letérhetnek a helyzes útról, 1-2 bárány elszakadhat a nyájtól.

A veztő felelőssége/feladata megítélni, h farkas közeleg vagy egy újabb (megtért) bárány. Előfordul, h farkast kiált, mikor bárány közelg csupán.
Ciciman is on borda

#1846 Felhasználó inaktív   Zsul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 10:45

Idézet: fram - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 10:41

A veztő felelőssége/feladata megítélni, h farkas közeleg vagy egy újabb (megtért) bárány. Előfordul, h farkast kiált, mikor bárány közelg csupán.

Ez így nagyon prófétikus, de szerintem nem értettétek mi böki a szememet. Leírom érthetően:

Keresztény logika szerint az a pap aki tahó/hazudik/lop az megy a pokolba, teljesen mindegy hogy ő mit gondol magáról mert nem ő fog ítélni. Nem zavarja, hogy pap létére a pokolban fog rohadni?

(sry a primkó megfogalmazásért de remélem így érthető)

#1847 Felhasználó inaktív   desiderius 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 10:48

Idézet: Samott - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 10:22

Tetszik ez a hozzaallas. Eppen most zavartok el egy, az egyhazatokhoz tartozni kivano csaladot egy masik egyhazhoz, vagy a magukat "maga modjan vallasosnak" vallok csoportjaba.

Az egyház nem szolgáltatás. Ez nem arról szól, hogy ha nem tetszik tréoffline, megyek másik multihoz szívni. És ez így van jól. De ha valaki olyan felvilágosult, hogy nem tetszik neki a "katolikus szolgáltatás", jobb is ha megmarad a maga módján vallásosnak.

#1848 Felhasználó inaktív   Zsul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 10:53

Idézet: desiderius - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 10:48

Az egyház nem szolgáltatás. Ez nem arról szól, hogy ha nem tetszik tréoffline, megyek másik multihoz szívni. És ez így van jól. De ha valaki olyan felvilágosult, hogy nem tetszik neki a "katolikus szolgáltatás", jobb is ha megmarad a maga módján vallásosnak.

Öööö én ebben nem vagyok tájékozott, de van valami egyeztető bizottság ami figyel arra, hogy a fene nagy öntudattal rendelkező egyház a bürokrácia ápolgatása közben nem sérti e a bibliában leírtakat???

#1849 Felhasználó inaktív   blabla* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 10:53

Idézet: Zsul - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 11:45

Keresztény logika szerint az a pap aki tahó/hazudik/lop az megy a pokolba, teljesen mindegy hogy ő mit gondol magáról mert nem ő fog ítélni. Nem zavarja, hogy pap létére a pokolban fog rohadni?

akkor zavarná ha volna megfelelően működő lelkiismerete. viszont ha volna ez abban is meggátolná hogy rendszeresen lopjon, csaljon, hazudjon stb. számára a papság csak egy megélhetési forma, munka. rengeteg ember van aki nem végzi rendesen a munkáját. ez uaz a kategória.

a híveknek pedig miért nem tűnik fel mindez? fram gondolatmenetét annyival egészíteném ki, h a kinevezett 'vezető' és az így áthárítható felelőség roppant kényelmes. a legtöbb ember szereti ha átháríthatja a felelőséget a tetteiért, és persze gondolkodni sem kell, mert más megteszi helyette :omg:
"A lélek úgy teljes ha testtelen.           
A test akkor egész ha meztelen."   

Daily Calvin and Hobbes     Minél pontosabban tervezel, annál keményebben talál el a véletlen.

#1850 Felhasználó inaktív   fram 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 10:55

Idézet: Zsul - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 11:45

az a pap aki tahó/hazudik/lop ...

... az a pap tereli, alakítja, formálja a nyáját/titkot tart/védelmezi a nyájat
Ciciman is on borda

#1851 Felhasználó inaktív   Zsul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 10:56

Idézet: fram - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 10:55

... az a pap tereli, alakítja, formálja a nyáját/titkot tart/védelmezi a nyájat

Véletlenül sem a kérdésre válaszolva?  :think:  Ez így propaganda szövegnek jó...  :up:

#1852 Felhasználó inaktív   desiderius 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 11:01

Idézet: Zsul - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 11:53

Öööö én ebben nem vagyok tájékozott, de van valami egyeztető bizottság ami figyel arra, hogy a fene nagy öntudattal rendelkező egyház a bürokrácia ápolgatása közben nem sérti e a bibliában leírtakat???

Nem az a lényeg, hogy az egyházi bürokrácia hogyan működik, hanem az, hogy valaki templomba akar járni, és a bürokrácia zavara miatt máris az egész egyházat (ami ugye nem csak a bürokratákat jelenti...) kárhoztatja. Néhány hsz-al feljebb blabla* írt pár szót a bürokráciával kapcsolatban. Érzésem szerint ő némileg negatívan vélekedik a dologról (ebben nem értünk egyet), de a hasznosságára ráérzett. Ha én mondjuk úgy döntenék, hogy templombajáró módon élem meg a vallásosságomat, nem lenne egészséges ha olyasmik változtatnák meg az elhatározásomat, mint hogy bunkó a pap/ronda a templom/nem jó a lakcímem, stb.

Szerk: helyesírás.

Szerkesztette: desiderius 2006. 07. 31. 11:03 -kor

#1853 Felhasználó inaktív   Zsul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 11:04

Jah, értem én az álláspontodat és természetesen tiszteletben is tartom, hisz az egy közösség is egyben és mint ilyennek szüksége van szabályokra. Engem inkább az érdekelne, hogy teszem azt a bibliában az van, hogy nem szabad elküldeni a bárányt és ő mégis elküldi a szabályokra hivatkozva akkor a szabály rossz mert ellentmond a vallásnak. Tehát közben erre figyel valaki, hogy ilyenek ne legyenek????

#1854 Felhasználó inaktív   fram 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 11:06

Idézet: desiderius - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 11:48

Az egyház nem szolgáltatás.

Ez remek!

Gondolom emiatt nem is kap az államtól egy fillért sem és nem is próbálnak kilincselni ezért a "támogatásért" az egyházak prominens képviselői ...
Ciciman is on borda

#1855 Felhasználó inaktív   beeci 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 11:06

Idézet: desiderius - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 13:01

Ha én mondjuk úgy döntenék, hogy templombajáró módon élem meg a vallásosságomat, nem lenne egészséges ha olyasmik változtatnák meg az elhatározásomat, mint hogy bunkó a pap/ronda a templom/nem jó a lakcímem, stb.

Szerk: helyesírás.

A hit és vallás között van egy enyhe, de fontos különbség. A vallás a hitre épül (bizonyos szinten) de fordítva ez nem (kéne) érvényes legyen!

#1856 Felhasználó inaktív   fram 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 11:24

Idézet: Zsul - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 11:56

Véletlenül sem a kérdésre válaszolva?  :think:  Ez így propaganda szövegnek jó...  :up:

Pedig ez a válasz.

Látom, nem érted.

Ha autópálya épül,

a természettől elvesz életteret, az embereknek gyorsabb elérhetőséget nyújt
növenyeket, állatokat elpusztít, az embereknek új lehetőségeket teremt
a(z addig összefüggő) természetet elválasztja, az embereket jobban összeköti

Természet és ember között az autópálya (érdek)ellentétként feszül. Asszem ez elég világos.

Egyház, pap, hívő.

Egy papnak mind a hívők, mind az egyház érdekeit képviselnie kell. És előfordul, h ez egyik képviselete a másik rovására megy.

Aki nincs benne a "gépezet"ben, kintről aligha tudja jól megítélni egy pap cselekedetét.

Autópályát lehet szemlélni természet ill ember szempontjából:  elvesz vagy ad.

Egy pap tevékenységét is lehet hasonlóképp szemlélni. A titoktartás-gyónás-feloldozásról nem is beszélve.

Szerkesztette: fram 2006. 07. 31. 11:25 -kor

Ciciman is on borda

#1857 Felhasználó inaktív   Zsul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 11:26

Idézet: fram - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 11:24

Pedig ez a válasz.

Látom, nem érted.

Ha autópálya épül,

a természettől elvesz életteret, az embereknek gyorsabb elérhetőséget nyújt
növenyeket, állatokat elpusztít, az embereknek új lehetőségeket teremt
a(z addig összefüggő) természetet elválasztja, az embereket jobban összeköti

Természet és ember között az autópálya (érdek)ellentétként feszül. Asszem ez elég világos.

Egyház, pap, hívő.

Egy papnak mind a hívők, mind az egyház érdekeit képviselnie kell. És előfordul, h ez egyik képviselete a másik rovására megy.

Aki nincs benne a "gépezet"ben, kintről aligha tudja jól megítélni egy pap cselekedetét.

Autópályát lehet szemlélni természet ill ember szempontjából:  elvesz vagy ad.

Egy pap tevékenységét is lehet hasonlóképp szemlélni. A titoktartás-gyónás-feloldozásról nem is beszélve.

Nah így már értem, ok. De a kérdésem még mindig nyitott: ez akkor is így van ha ellentmond a bibliának???

#1858 Felhasználó inaktív   WhiteHunter 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 11:29

Idézet: snakekiller - Dátum: 2006. júl. 30., vasárnap - 14:46

Tudnál példákat mondani az un. "intuícióra" a mindennapi életből / vallásos történetekből /legendákból /saját tapasztalatból? Mert kíváncsi vagyok, hogy mi az, amit nem lehet egyfajta tudatalatti reakcióként, vagy vmiféle mémelmélet segítségével értelmezni...

Természetesen készséggel válaszolok, amennyiben a téma iránti érdeklődés a motivációd  :)

Ha most leírnám a tapasztalataimat a mindennapi életre vonatkozóan, akkor valszeg kitiltanának innen, de legalábbis megkérnének, hogy ne látogassam a topicot, mert olyan hosszúra nyúlna, illetve nem közvetlenül vág a témába. :D  Minden esetre, valóban fontos dolog, meggyőződésem szerint a hithez kapcsolódik is, de még lehetne ragozni itt hosszú oldalakon keresztül. Ezért most adok 2 linket, ha valóban érdekel olvasd el, sőt még talán arra is megkapod a választ, hogy ezt hogy lehet magunkban fejleszteni...

link1
link2

U.i.: Amennyiben az érdeklődésed nem a témára, szándékod pedig az engem való kóstolgatásra irányul (valahogy most ezt súgja az intuícióm  :Đ ), abban az esetben megkérlek, hogy a továbbiakban hanyagolj a kérdéseiddel.  ;)

#1859 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 11:30

Én már elvesztettem a fonalat. Zsul azt kérdezte, hogy mi van azzal a pappal, aki meg sem próbálja betartani akár a Tízparancsolatot, akár a Bibliában leírt egyéb intelmeket. Hogy védi meg, tanítja és vezeti így a "nyáját", milyen példát mutat a hívőknek?

Idézet

Azt hogy lehet rosszul megítélni, aki a csuháját levetve részegeskedik, basszamegezik, szerencsejátékozik, egyéb negatív emberi gyarlóságoknak "áldoz"? Vagy egy papnak ezek bocsánatos bűnök, csak mert minden vasárnap végigmondja a misét, meg a gyónók között kioszt minden héten párszáz miatyánkot?

Szerkesztette: debaj 2006. 07. 31. 11:33 -kor

#1860 Felhasználó inaktív   Zsul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 11:34

Idézet: debaj - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 11:30

Én már elvesztettem a fonalat. Zsul azt kérdezte, hogy mi van azzal a pappal, aki meg sem próbálja betartani akár a Tízparancsolatot, akár a Bibliában leírt egyéb intelmeket. Hogy védi meg, tanítja és vezeti így a "nyáját", milyen példát mutat a hívőknek?

Azt hogy lehet rosszul megítélni, aki a csuháját levetve részegeskedik, basszamegezik, szerencsejátékozik, egyéb negatív emberi gyarlóságoknak "áldoz"? Vagy egy papnak ezek bocsánatos bűnök, csak mert minden vasárnap végigmondja a misét, meg a gyónók között kioszt minden héten párszáz miatyánkot?

Mégsem én fogalmaztam rosszul a kérdést?  :think: :D

Téma megosztása:

• (124 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • Utolsó »