HWSW Informatikai Kerekasztal: Vallási felekezetek, egyházak, szekták - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (124 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vallási felekezetek, egyházak, szekták Szerepük, helyük a társadalomban Értékeld a témát: -----

#1861 Felhasználó inaktív   Basic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2006. 07. 31. 11:36

Idézet: debaj - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 11:30

Én már elvesztettem a fonalat. Zsul azt kérdezte, hogy mi van azzal a pappal, aki meg sem próbálja betartani akár a Tízparancsolatot, akár a Bibliában leírt egyéb intelmeket. Hogy védi meg, tanítja és vezeti így a "nyáját", milyen példát mutat a hívőknek?

Azt hogy lehet rosszul megítélni, aki a csuháját levetve részegeskedik, basszamegezik, szerencsejátékozik, egyéb negatív emberi gyarlóságoknak "áldoz"? Vagy egy papnak ezek bocsánatos bűnök, csak mert minden vasárnap végigmondja a misét, meg a gyónók között kioszt minden héten párszáz miatyánkot?

mondhatja egymilliószor is, attól még nem lessz bűnbocsánata. haggyuk má!

#1862 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 07. 31. 11:36

Idézet: WhiteHunter - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 12:29

Természetesen készséggel válaszolok, amennyiben a téma iránti érdeklődés a motivációd  :)

Még érdemes tanulmányozni a már említett Carl Gustav Jung műveit, aki a huszadik század jelentős pszichológusa volt Freud mellett, és mint ilyen, elég nehéz elkönyvelni, mint áltudóst. Elég jól dokumentálta a műveit, ha példákra is szükséged van.

#1863 Felhasználó inaktív   WhiteHunter 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 11:39

Idézet: debaj - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 12:36

Még érdemes tanulmányozni a már említett Carl Gustav Jung műveit, aki a huszadik század jelentős pszichológusa volt Freud mellett, és mint ilyen, elég nehéz elkönyvelni, mint áltudóst. Elég jól dokumentálta a műveit, ha példákra is szükséged van.

Ja, jöhet még, én sem ismerem mindet  :up:

#1864 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 11:40

Idézet: Zsul - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 12:34

Mégsem én fogalmaztam rosszul a kérdést?  :think:   :D

Bevallom őszintén, én a te kérdésedet tökéletesen értettem, csak fram reakcióit nem sikerült kibogoznom. :)

Idézet

mondhatja egymilliószor is, attól még nem lessz bűnbocsánata.

Erről van szó. Nem csak a HGY (Basic) szerint nem lesz bűnbocsánata, hanem a saját tulajdon vallása, hite szerint SEM. Ilyen tudattal hogy tud papként működni? Ha meg nem foglalkozik ezekkel a dolgokkal, akkor hogyan engedik neki, hogy x fő hitéletét "igazgassa"? :think:

#1865 Felhasználó inaktív   Basic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 11:42

Idézet: debaj - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 11:40

Bevallom őszintén, én a te kérdésedet tökéletesen értettem, csak fram reakcióit nem sikerült kibogoznom. :)

Erről van szó. Nem csak a HGY (Basic) szerint nem lesz bűnbocsánata, hanem a saját tulajdon vallása, hite szerint SEM. Ilyen tudattal hogy tud papként működni? Ha meg nem foglalkozik ezekkel a dolgokkal, akkor hogyan engedik neki, hogy x fő hitéletét "igazgassa"? :think:

...szomorú, de ez van.

#1866 Felhasználó inaktív   WhiteHunter 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 11:44

Idézet: debaj - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 12:40

Ilyen tudattal hogy tud papként működni? Ha meg nem foglalkozik ezekkel a dolgokkal, akkor hogyan engedik neki, hogy x fő hitéletét "igazgassa"? :think:

Úgy, hogy meggyónja,  oszt' csákány!  Ők úgy gondolják, hogy ez elég, pedig itt életmódbeli változtatásokra lenne szükség. De én magyarázzam ezt egy papnak, akinek ez a foglalkozása ? 
Ez több mint vicc.

Ui.: Tisztelet a kivételnek !   :up:

Szerkesztette: WhiteHunter 2006. 07. 31. 11:47 -kor

#1867 Felhasználó inaktív   desiderius 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 11:45

Idézet: fram - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 12:06

Ez remek!

Gondolom emiatt nem is kap az államtól egy fillért sem és nem is próbálnak kilincselni ezért a "támogatásért" az egyházak prominens képviselői ...

Nos, tisztázzunk egy dolgot! Sajnos kisebbség, de azért százezrekben, vagy milliókban mérhető azoknak a száma, akik nemhogy semmi kivetnivalót nem találnak az egyházak állami támogatásában, de ezen felül még azt a bizonyos 1 %-ot is odaadják. Úgyhogy üdvös lenne nem felülni egy parlamentbe alig bejutó párt évek óta tartó műbalhéjának az egyházak támogatását illetően. Akár igazságos, akár nem, én, és rajtam kívül többszázezren állami költségvetésből (is) szeretnék támogatni az egyházakat. És ha másért nem is, de a támogatók száma alapján illene tiszteletben tartani ezt a nézetet. Mert ha pl. lehet az én adómból katonát küldeni Irakba, vagy autópályát építeni tőlem többszáz km-re, akkor férjen bele olyan állami kiadás is, ami nekem szimpatikus.

#1868 Felhasználó inaktív   Basic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 11:45

Idézet: WhiteHunter - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 11:44

Úgy, hogy meggyónja,  oszt' csákány!  Ők úgy gondolják, hogy ez elég, pedig itt életmódbeli változtatásokra lenne szükség. De én magyarázzam ezt egy papnak, akinek ez a fogalalkozása ? 
Ez több mint vicc.

Ui.: Tisztelet a kivételnek !   :up:

JAJA!  :up:

#1869 Felhasználó inaktív   Basic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 11:48

Idézet: desiderius - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 11:45

Nos, tisztázzunk egy dolgot! Sajnos kisebbség, de azért százezrekben, vagy milliókban mérhető azoknak a száma, akik nemhogy semmi kivetnivalót nem találnak az egyházak állami támogatásában, de ezen felül még azt a bizonyos 1 %-ot is odaadják. Úgyhogy üdvös lenne nem felülni egy parlamentbe alig bejutó párt évek óta tartó műbalhéjának az egyházak támogatását illetően. Akár igazságos, akár nem, én, és rajtam kívül többszázezren állami költségvetésből (is) szeretnék támogatni az egyházakat. És ha másért nem is, de a támogatók száma alapján illene tiszteletben tartani ezt a nézetet. Mert ha pl. lehet az én adómból katonát küldeni Irakba, vagy autópályát építeni tőlem többszáz km-re, akkor férjen bele olyan állami kiadás is, ami nekem szimpatikus.

Nem értek eggyet. A biblia, és Jézusnak is az az álláspontja, (nem csak a HGY-nek!) hogy az államot az egyháztól teljesen szét kell választani. Ez így egészséges és normális.
Ne keverjük ebbe bele az autópályákat!
Minden egyház legyen önnfentartó, ez is mutatja mennyire életképes.

Szerkesztette: Basic 2006. 07. 31. 11:50 -kor

#1870 Felhasználó inaktív   Basic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 11:57

El kell mondani, hogy milyen az amikor az egyház az állam irányítása alá kerül és mi lessz belőle utánna.
Pl. A Katolikus Egyház. Rómában ugyanolyan "HGY"-sek voltak az akkori keresztények (nyelveken szóltak, prófétáltak, felnőttkorban keresztelkedtek stb.), nem voltak ilyen liturgiák, meg szobrok, meg mindez a körítés ami most van. Kitalálták, hogy ha nem tudják őket irányítani, hát bevonják az állam alá őket, kapnak pénzt is meg mindent. Sajnos akkor is találtak megalkuvó embereket, akik igazából soha nem ismerték meg Istent. Mint tudjuk ez sikerült is. Aki nem hódolt be: irány a római aréna, vagy a máglya.

No comment...

#1871 Felhasználó inaktív   johnnyrotten 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 12:00

Idézet: desiderius - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 11:45

A politikát talán hagyjuk ki a dologból. Ha az egyházakat anyagilag támogatni kívánók valóban milliókban mérhetők, simán eltarthatják egyházaikat állami támogatás nélkül is. Perselyre fel, az én adómtól meg el a kezekkel!

#1872 Felhasználó inaktív   Zsul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 12:04

Akkor sorban :

Debaj: Azért írtam mert azt láttam, hogy te érted egyedül a kérdésemet :)

desiderius: Azért ez nagyon nem ugyanaz. Azért választják külön az egyházakat az államtól egyre több helyen, mert a vallás mindig csak egy népcsoport része akiknek a tevékenysége maguk között zajlik. Például nekem mi előnyöm van a katolikus egyház támogatásából? Semmi. Viszont annak akinek autója sincsen az autópálya még hozhat jót: több vendéget, gazdasági fellendülést... Katonát küldeni irakba lehet hogy rossz döntés, de hasonlót bármikor kérhetnek tőlünk mivel NATO tagállam vagyunk és vannak kötelezettségeink is. Ha a jugók rakétával idedurrantanak akkor majd ők segítenek. Ennyi...

Illetve egy dologra adnék pénzt bármilyen egyháznak: A műemlék épületek (templomok, zsinagógák) karbantartására (külső) mert a kultúrális értékeket meg kell őrizni.
Karosszékből nincs rákkendroll... |

#1873 Felhasználó inaktív   Drummaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 12:18

Idézet: Zsul - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 13:04

Ha a jugók rakétával idedurrantanak akkor majd ők segítenek. Ennyi...

Illetve egy dologra adnék pénzt bármilyen egyháznak: A műemlék épületek (templomok, zsinagógák) karbantartására (külső) mert a kultúrális értékeket meg kell őrizni.

Erre nem vennék mérget, de ne menjünk bele, pol.

#1874 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 12:30

Idézet: johnnyrotten - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 13:00

Ha az egyházakat anyagilag támogatni kívánók valóban milliókban mérhetők, simán eltarthatják egyházaikat állami támogatás nélkül is. Perselyre fel, az én adómtól meg el a kezekkel!

:up:

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#1875 Felhasználó inaktív   Zsul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 12:41

Idézet: Drummaster - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 12:18

Erre nem vennék mérget, de ne menjünk bele, pol.

Nem akartam politizálni, pusztán egy hasonlat volt. Az hogy az mennyire működik vagy mennyire nem nyilván nem ide tartozik...
Karosszékből nincs rákkendroll... |

#1876 Felhasználó inaktív   Basic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 15:06

:D  jó kis topic ez!

#1877 Felhasználó inaktív   WhiteHunter 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 15:11

Idézet: Basic - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 9:49

A vízkeresztség, mint följebb már írtam=bemerítkezés, alámerülés.
Mivel Isten azt mondta tegyük meg, hitből és engedelmességből megtesszük, de ez korántsem arról szól, mint a katolikus egyházban.

Igen, megtesszük, de azért , mert ennek Isten és ember előtt jelentősége van. Az embereknek tisztában kell lenniük azzal, hogy mit is jelent valójában a keresztség. Nem ez az első lépés.  Első lépés a megtérés, ezt követi a vízkeresztség. Már a megtérés pillnatában az ember  elkötelezi magát Isten mellett a vízkeresztséggel pedig megpecsételi azt. Tudni illik, a megtéréskor a régi életed (isten nélküli életed) hátrahagyod, és egy egészen más, új életet kezdesz Isten törvénye szerint. Az új éned,  az új ember tesz megvallást, és ennek jelképeként bemerítkezik . Ezt Jézus is megtette anno, pedig neki nem volt szüksége rá, de amíg itt emberként szolgált a földön, addig elsőként példát mutatott  az embereknek. A víz a jelképe annak, hogy az óemberedet  a "víz alá temetted "- ezáltal Isten is új emberként tekint rád, a régi dolgokat megbocsájtotta.  Aki kijön a vízből, az már egy új, Istennek elkötelezett ember, s attól kezdve Isten népéhez tartozik. Ezt Jézus így tanította, sőt még ő is megtette, ez jelenti  a megvallást Isten mellett itt a földön. Ezért fontos lépés ez.
Ezekért  nem találom sok értelmét a csecsemők megkeresztelésének. A katolikusok ezt valszeg azzal magyarázzák, hogy a csecsemő már eleve, a  születésüktől fogva tartozzanak Isten népéhez, ami, persze jó ötlet, csak épp figyelmen kívül hagyják  a csecsemő személyiségét, ill. semmi más alternativát nem hagynak számukra. Éppen ezért értékes az, ha valaki tudatában van keresztsége pillanatában annak, hogy mit is tesz, és miért.
Na de persze,  az én lányom is meg lett keresztelve anno ( szegény anyósom lelki ráhatásának következményeként, ill. akkor még én sem voltam nagyon képben... :) ) A sztorit már fentebb elmeséltem... ;)
De mondok mást, meggyőződésem ellenére tiszteletben tartom mások vallását,  nem kell messzire visszanyúlni, a húgom gyermekének én vagyok a keresztanyja, az öcsém a keresztapja, és még így hívő fejjel is megtettem a kedvükért (ugyanis se a húgomat, se az ő kedves anyósát nem akartam megsérteni) és "eljártam a póktáncot" a katolikus templomban. Szegény gyerek, biztos nem tudja majd, hogy mit higyjen, hiszen a keresztanyja karizmatikus, teljes evangéliumi hívő, keresztapja nem is hisz Istenben, az édesanyja nem tudja miben higyjen, a nagyanjya bigott katolikus, az apja ateista. Erről ennyit. Majd ő eldönti, hogy mit akar, ha lesz erre belátása. De a lényeg, hogy meg van keresztelve csecsemő korában.  ;)

Szerkesztette: WhiteHunter 2006. 07. 31. 15:13 -kor

#1878 Felhasználó inaktív   Basic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 15:18

Idézet: WhiteHunter - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 15:11

Igen...De a lényeg, hogy meg van keresztelve csecsemő korában.  ;)

Én most szándékosan nem akartam kimerítő választ adni, mert biztos voltam benne hogy te megteszed!  :up:
Csak azt tudom hozzáfűzni hogy teljesen eggyetértek mindennel.
Nálam is előfordult már hogy hívtak egy rokon esküvőjére és bementem a templomba - eggyet nem értettem velük de bementem -, mert tisztelem őket, tiszteletben tartom a döntésüket, (persze előtte, azért elmondtam nekik hogy nem támogatom őket ebben, de az ő dolguk eldönteni) meg nem akartam bunkó lenni.
Na meg a pásztorunk is mindig azt mondja: legyünk normálisak!
:respect:

#1879 Felhasználó inaktív   snakekiller 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 17:40

Idézet: WhiteHunter - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 12:29

Természetesen készséggel válaszolok, amennyiben a téma iránti érdeklődés a motivációd  :)

Ha most leírnám a tapasztalataimat a mindennapi életre vonatkozóan, akkor valszeg kitiltanának innen, de legalábbis megkérnének, hogy ne látogassam a topicot, mert olyan hosszúra nyúlna, illetve nem közvetlenül vág a témába. :D  Minden esetre, valóban fontos dolog, meggyőződésem szerint a hithez kapcsolódik is, de még lehetne ragozni itt hosszú oldalakon keresztül. Ezért most adok 2 linket, ha valóban érdekel olvasd el, sőt még talán arra is megkapod a választ, hogy ezt hogy lehet magunkban fejleszteni...

link1
link2

U.i.: Amennyiben az érdeklődésed nem a témára, szándékod pedig az engem való kóstolgatásra irányul (valahogy most ezt súgja az intuícióm  :Đ ), abban az esetben megkérlek, hogy a továbbiakban hanyagolj a kérdéseiddel.  ;)

Biztosíthatlak nincs bennem rossz szándék; egész egyszerűen materialistaként is érdekel mi az amit nem tartanak tudományosan megmagyarázhatónak és, hogy igazuk van-e. :) A linkek amiket adtál nem igazán tudtak választ adni a kérdésemre, (engem a felhozott példák nem győztek meg a jelenség természetfeletti voltáról) de azért köszönöm szépen! :respect:

#1880 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 18:08

Idézet: snakekiller - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 18:40

(engem a felhozott példák nem győztek meg a jelenség természetfeletti voltáról)

Erről senki sem akart meggyőzni.

Téma megosztása:

• (124 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.