HWSW Informatikai Kerekasztal: Vallási felekezetek, egyházak, szekták - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (124 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • 97
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vallási felekezetek, egyházak, szekták Szerepük, helyük a társadalomban Értékeld a témát: -----

#1881 Felhasználó inaktív   blabla* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 07. 31. 18:12

Idézet: desiderius - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 12:45

Nos, tisztázzunk egy dolgot! Sajnos kisebbség, de azért százezrekben, vagy milliókban mérhető azoknak a száma, akik nemhogy semmi kivetnivalót nem találnak az egyházak állami támogatásában, de ezen felül még azt a bizonyos 1 %-ot is odaadják. Úgyhogy üdvös lenne nem felülni egy parlamentbe alig bejutó párt évek óta tartó műbalhéjának az egyházak támogatását illetően. Akár igazságos, akár nem, én, és rajtam kívül többszázezren állami költségvetésből (is) szeretnék támogatni az egyházakat. És ha másért nem is, de a támogatók száma alapján illene tiszteletben tartani ezt a nézetet. Mert ha pl. lehet az én adómból katonát küldeni Irakba, vagy autópályát építeni tőlem többszáz km-re, akkor férjen bele olyan állami kiadás is, ami nekem szimpatikus.

az említetted korábban hogy a vallás nem szolgáltatás (gondolom abban is megegyezhetünk hogy nem is materiális jellegű dologról van szó) akkor mégis miért kellene fizetnünk? :think: merthogy az államkassza olyan szolgáltatások ellátására hivatott melyek szükségesek és piaci alapon nem jönnének létre. egyébként mióta nagy a hiányunk, meg van egyházon túl más támogatási lehetőség annyira nem piszkálja a csőröm az az 1% (vannak olyan adóforintok melyek sokkal jobban, de ez nem ide tartozik :D) ennek ellenére én is azt gondolom hogy ennek a 2 dolognak nem kéne összefolynia...

bürokrácia: azzal egyetértek hogy nem csak negatívumai vannak. inkább úgy nevezném hogy szükséges rossz. :) csakhogy ebbe már nem fér bele az egyedi esetek kezelése. Zsul pedig pont a bürokrácia egyik hiányosságára mutatott rá: nem működik a 'belső ellenőrzés'. úgy tűnik tényleg nincs olyan fórum ahol elővennék a nem az egyház elvei mentén tevékenykedő vezetőket. ha a sajtó megszellőztet vmi botrányt, van egy kis szemforgatás miatta aztán nagyjából nem történik semmi... ez tényleg elég komoly hiányosság.

WH: a leírásodból még mindig nem értem, hogy azok után hogy olyan jól megegyeztünk hogy nincs szükség keresztségre, akkor miért van rá mégis szükség. :)
"A lélek úgy teljes ha testtelen.           
A test akkor egész ha meztelen."   

Daily Calvin and Hobbes     Minél pontosabban tervezel, annál keményebben talál el a véletlen.

#1882 Felhasználó inaktív   snakekiller 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 18:14

Idézet: debaj - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 19:08

Erről senki sem akart meggyőzni.

Tudom. :) Csak, mint tényt állapítottam meg.

#1883 Felhasználó inaktív   desiderius 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 18:31

Idézet: blabla* - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 19:12

az említetted korábban hogy a vallás nem szolgáltatás (gondolom abban is megegyezhetünk hogy nem is materiális jellegű dologról van szó) akkor mégis miért kellene fizetnünk? :think: merthogy az államkassza olyan szolgáltatások ellátására hivatott melyek szükségesek és piaci alapon nem jönnének létre.

Hát szerintem nem minden szolgáltatás, amiért fizetni kell (ami pénzbe kerül). Mondjuk a rendőrség tevékenységének eredménye elvileg a közbiztonság, de szerintem ezt nem lehet szolgáltatás címszóval illetni. Vagy ha igen, akkor a szó jelentését tágítsjuk ki túlzottan, mert beleértünk számtalan közfeladatot. Lényeg: én nem érzek ellentomndást az "egyház nem szolgáltatás" és a "támogassa az állam az egyházakat" gondolatok között.

#1884 Felhasználó inaktív   desiderius 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 18:36

Idézet: johnnyrotten - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 13:00

A politikát talán hagyjuk ki a dologból. Ha az egyházakat anyagilag támogatni kívánók valóban milliókban mérhetők, simán eltarthatják egyházaikat állami támogatás nélkül is. Perselyre fel, az én adómtól meg el a kezekkel!

Ja, az enyémtől is. Vagy kapjon az is, akinek szerintem (szerintünk...) kapnia kell, vagy ne kapjon senki semmit. Ebben az egészben az a legszomorúbb, hogy az ilyen véleményeknek mindig az egyház a célpontja, mintha a legrosszabb dolog lenne ami létezik a világon. Ugyanilyen vehemenciával lehetne megkérdőjelezni, hogy a nyugdíjasok miért kapnak nyugdíjat az általada befizetett járulékokból, miért kapnak segélyt az adódból a fogyatékosok, és még sorolhatnám reggelig. Ismét megkérdezem: miért az egyházak (főleg a keresztény, azon belül is a katolikus) a célpont?

#1885 Felhasználó inaktív   Zsul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 18:42

Idézet: desiderius - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 18:36

Ugyanilyen vehemenciával lehetne megkérdőjelezni, hogy a nyugdíjasok miért kapnak nyugdíjat az általada befizetett járulékokból, miért kapnak segélyt az adódból a fogyatékosok, és még sorolhatnám reggelig. Ismét megkérdezem: miért az egyházak (főleg a keresztény, azon belül is a katolikus) a célpont?

Uhh, azért ezek megint nagyon meredek példák...

Nyugdíjasok: Azért, mert x tíz évvel ezelőtt pedig tőlük vonták a járulékot. Arról nem ők tehetnek, hogy az akkori be és a mostani kifizetések között mekkora a különbség... :rolleyes:

Fogyatékosok: Ezt ugye te sem gondoltad komolyan...?

Egyházak: A társadalom egy jelentős részének nem nyújtanak az égvilágon semmit (amit igen azért meg pénzt szednek) és azért a katolikusokat támadják a legtöbben, mert ők vannak a legtöbben ergo a legjobban szem előtt. De ha ez megnyugtat akkor én egyik egyháznak, vallási szervezetnek sem adnék. (sajátnak sem...)
Karosszékből nincs rákkendroll... |

#1886 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2006. 07. 31. 18:48

Idézet: Basic - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 12:48

Nem értek eggyet. A biblia, és Jézusnak is az az álláspontja, (nem csak a HGY-nek!) hogy az államot az egyháztól teljesen szét kell választani. Ez így egészséges és normális.

Ez érdekes a Tized és egyéb annó dacumnál támadt egyházi irányú juttatások és összefonódások, befolyásoltságok fényében :think:

Szerkesztette: didyman 2006. 07. 31. 18:50 -kor

Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#1887 Felhasználó inaktív   Zsul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 18:53

Idézet: didyman - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 18:48

Ez érdekes a Tized és egyéb annó dacumnál támadt egyházi irányú juttatások és összefonódások, befolyásoltságok fényében :think:

Én is érdekes dolognak tartom a kötelező tizedet, de azt legalább saját egyházon belül az odatartozó hívek fizetik...  :think:

#1888 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 19:01

Idézet: Zsul - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 19:53

Én is érdekes dolognak tartom a kötelező tizedet, de azt legalább saját egyházon belül az odatartozó hívek fizetik...  :think:

Egy szot se szolnek, ha az egyhazakhoz tartozoknak lenne 2-4-6% extra adojuk amit az egyhazuk kap... fura, de ez a rendszer a nemeteknel mukodik.

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#1889 Felhasználó inaktív   desiderius 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 19:06

Idézet

Uhh, azért ezek megint nagyon meredek példák...

Nem véletlenül...

Idézet

Nyugdíjasok: Azért, mert x tíz évvel ezelőtt pedig tőlük vonták a járulékot. Arról nem ők tehetnek, hogy az akkori be és a mostani kifizetések között mekkora a különbség... :rolleyes:

Fogyatékosok: Ezt ugye te sem gondoltad komolyan...?

Nos, ez remekül rávilágít a lényegre: fizetsz adót, stb, de nem kapsz cserébe semmiféle szolgáltatást. Miért kap mégis más a te adódból? Mert a társadalom jelentős része (ha úgy tetszik többsége, de naivitás volna azt mondani, hogy az egész) úgy tartja jónak, igazságosnak, célszerűnek, stb. Én, és még sokan mások, az egyházak állami támogatását tartjuk célszerűnek, jogosnak, igazságosnak. Azt hiszem, a legkevesebb, hogy a mi érdekeink, elképzeléseink, céljaink is érvényesüljenek, lehetőleg úgy, hogy számbeli kisebbségünkre hivatkozva ezen érdekek létjogosultságát ne kérdőjelezze meg senki.

Idézet

Egyházak: A társadalom egy jelentős részének nem nyújtanak az égvilágon semmit (amit igen azért meg pénzt szednek) és

Itt helyesbítenélek: a társadalom egy jelentős részének közvetlenül nem nyújtanak semmit. Ugyanakkor egy jelentős részének közvetlenül is (már pár százalék is jelentős szvsz, lélekszámra/adózóra átszámítva).

Idézet

azért a katolikusokat támadják a legtöbben, mert ők vannak a legtöbben ergo a legjobban szem előtt.

:think:

#1890 Felhasználó inaktív   Zsul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 19:08

Idézet: Samott - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 19:01

Egy szot se szolnek, ha az egyhazakhoz tartozoknak lenne 2-4-6% extra adojuk amit az egyhazuk kap... fura, de ez a rendszer a nemeteknel mukodik.

Samott

Nem is rossz ötlet.. Ez tiszta lenne és ellenőrizhető! Nincsen zsebben eltűnő perselypénz meg társai. Átmegy az államon és el lehet vele számolni. Mi miért nem tudunk ilyeneket kitalálni, vagy legalább átvenni máshonnan??? :(

#1891 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 19:11

Idézet: desiderius - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 20:06

Nos, ez remekül rávilágít a lényegre: fizetsz adót, stb, de nem kapsz cserébe semmiféle szolgáltatást. Miért kap mégis más a te adódból? Mert a társadalom jelentős része (ha úgy tetszik többsége, de naivitás volna azt mondani, hogy az egész) úgy tartja jónak, igazságosnak, célszerűnek, stb.

Viszont az egyhazak nem reszei az allamnak, ezert semmi kozuk az allami bevetelekhez. Ezert nem lenne szabad egy fillert is adni a kozosbol nekik... akinek erre van igenye, az fizessen csak. Kulon, kenyszer nelkul...

Samott

Szerkesztette: Samott 2006. 07. 31. 19:12 -kor

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#1892 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 19:16

Idézet: desiderius - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 20:06

Nos, ez remekül rávilágít a lényegre: fizetsz adót, stb, de nem kapsz cserébe semmiféle szolgáltatást.

Te is leszel még nyugdíjas... :rolleyes:

#1893 Felhasználó inaktív   Zsul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 19:19

Idézet: debaj - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 19:16

Vagy nem... :) (bocs)

de igaz, sőt (nehogy így legyen) de mozgássérült is... Én ellenben soha sem fogok templomba járni...

#1894 Felhasználó inaktív   ikriszta 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 19:29

Idézet: blabla* - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 8:43

Drumm: számomra úgy tűnt itt hogy számodra nem igazán fontos a vallás. (ha rosszul látom bocs, csak szakaszosan olvagatok) akkor miért ilyen fontos hogy megkereszteljétek a Csemetét? :think:

én is tudok olyan papot ajánlani aki nem csinál ebből ügyet. :)

Kriszta, nekem úgy rémlik hogy papon kívül csak akkor keresztelhet más ha vészhelyzet van... pl. haldoklik a gyermek, nem biztos hogy pap időben odaér és nem akarják hogy emiatt kirekedjen 'isten országából'

Igen, de ha vészhelyzetben érvényes akkor szerintem más esetben is, bár igazad van én is így tanultam.

Drumm: szerintem csinálj egy :legyint: és keressetek egy másik papot. Ilyen sajnos mindig van. Szülőhelyemen pontosan lehet tudni, hogy melyik papnál mit lehet csinálni és mit nem. Ez mindenütt így van, én már nem bosszankodok ezen.  :(
Az élet egy rajz radírgumi nélkül.    Ha nem lenne utolsó pillanat, akkor semmi sem készülne el.   Ne ess kétszer ugyanabba a hibába! Kövess el újakat! 
A tapasztalat jó iskola, csak a tandíj magas.

#1895 Felhasználó inaktív   desiderius 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 19:36

Idézet: debaj - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 20:16

Azért a sarkított példáim okán ne csináljatok belőlem közellenséget...  :D

#1896 Felhasználó inaktív   Zsul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 19:39

Idézet: desiderius - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 19:36

Azért a sarkított példáim okán ne csináljatok belőlem közellenséget...  :D

Vigyázzá' rutinos kötekedősök vagyunk... :Đ

#1897 Felhasználó inaktív   desiderius 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 19:46

Idézet: Samott - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 20:11

Viszont az egyhazak nem reszei az allamnak, ezert semmi kozuk az allami bevetelekhez. Ezert nem lenne szabad egy fillert is adni a kozosbol nekik... akinek erre van igenye, az fizessen csak. Kulon, kenyszer nelkul...

Akkor megpróbálom újból: vagyunk jópáran, akik fizetnek adót, és egyúttal olyan manipuláltak is vagyunk, hogy szeretnénk ha állam bácsi támogatná az egyházakat. Mert vagyunk ilyenek, bár nyilván a hwsw-n arányait tekintve kevesen. Szerinted a mi akaratunk nem érvényesülhet? Hányan kellene legyünk ahhoz, hogy szerinted is elfogadható legyen az egyházak állami támogatása? Nem állítom, hogy ez a legjobb módja az egyházak eltartásának, de a jelenlegi adóteher mellett, a komcsi agymosás után tartok tőle, hogy nem annyian vállalnának pl. többletadót, mint amennyien azt szeretnék.

#1898 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 19:52

Idézet: desiderius - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 20:46

Akkor megpróbálom újból: vagyunk jópáran, akik fizetnek adót, és egyúttal olyan manipuláltak is vagyunk, hogy szeretnénk ha állam bácsi támogatná az egyházakat.

Viszont a ket dolgot nem szabad osszemosni. Az adot az allami szolgaltatasokert fizeted (hogy ezeknek milyen a szinvonala az mas kerdes)... ennek semmi koze az egyhazhoz, ami az allamtol fuggetlen. Senki nem tart vissza attol, hogy a neked kedves egyhazat tamogasd. De ne abbol az adobol, amit mindenki mas is befizet a kasszaba... mert az a penz nem arra valo, hanem az allami feladatok finanszirozasara. Ennyire egyszeru az egesz... a nemetek kepesek mukodtetni egy olyan rendszert, ahol csak az adozik az egyhazaknak, akinek szuksege van rajuk - annak a kulonadonak az is a neve hogy egyhazado - ha jol tudom ez 8%. Aki nem kepes erre az egyhaza kedveert, az ne kovetelje az en adombol, az o egyhazanak tamogatasat.

Samott

#1899 Felhasználó inaktív   blabla* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 19:54

Idézet: desiderius - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 19:36

Ismét megkérdezem: miért az egyházak (főleg a keresztény, azon belül is a katolikus) a célpont?

azért mert ez a topik a vallásokról szól nem pedig a nyugdíjrendszerről. és én spec nem csak a keresztény vagy katolikusra értettem, hanem az összesre kivétel nélkül. számomra mind egykutya. a katolikus egyház talán azért van többször emlegetve, mert gyakrabban szembesülünk vele.

komolyra fordítva. az egyházak támogatása sztem nem tartozik a szociális háló, igazságosság, minimális kötelező ellátás témakörébe úgy mint a nyugdíjrendszer, az egészségügy, oktatás, honvédelem stb. igazad van, van egy komoly réteg akinek erre szüksége van, szedjék be maguk között az egyházi adót (ami jelenleg is létezik pl a perselyezésnél, az éves kötelező díjnál és az egyházi iskoláknak fizetett tandíj formájában - holott az oktatás ingyenes :omg:) ezek után én azt mondom, hogy köszönöm de nem kérek az ő szolgáltatásukól és hagyják békén a pénztárcámat. míg a honvédelem alól pl. nem vonhatom ki magam, meg van egy csomó olyan szolgáltatás amiből emberek szintén milliói nem vonhatják ki szintén magukat.

meg egyébként is ilyen alapon megtehetném hogy alapítok egy vallást, aztán tessék engem is támogatni :reklamacio: a közös, mások által befizetett adóforintokból

Szerkesztette: blabla* 2006. 07. 31. 19:59 -kor

"A lélek úgy teljes ha testtelen.           
A test akkor egész ha meztelen."   

Daily Calvin and Hobbes     Minél pontosabban tervezel, annál keményebben talál el a véletlen.

#1900 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 19:54

Idézet: desiderius - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 20:46

Akkor megpróbálom újból: vagyunk jópáran, akik fizetnek adót, és egyúttal olyan manipuláltak is vagyunk, hogy szeretnénk ha állam bácsi támogatná az egyházakat.

Miért nem lehet úgy, hogy ti támogatjátok az egyházat, és legalább százszázalékosan biztosak lehettek abban, hogy oda jut a pénzetek, ahova szánjátok, és ugyanakkor azokat, akik nem szeretnék az adóforintjaikkal az egyházakat támogatni, megkímélitek ettől? :think:

Téma megosztása:

• (124 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • 97
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.