HWSW Informatikai Kerekasztal: Vallási felekezetek, egyházak, szekták - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (124 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vallási felekezetek, egyházak, szekták Szerepük, helyük a társadalomban Értékeld a témát: -----

#441 Felhasználó inaktív   guga 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 01. 13. 10:54

Idézet: Rive - Dátum: 2006. jan. 13., péntek - 10:43

Még mindig hiszed, hogy az emberi ha/akkor/igen/nem/ok/okozat logika jelent bármit is, ha Istenről van szó?

A mi? Inkább próbálkozz valami konkrétummal, mert ez így úgy hat, hogy mennyi a valamennyi meg egy kevés ha sokan vagyunk. Nincs mire válaszolni.

Nyitva hagytam  mindegyik lehetőséget.

#442 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 13. 11:08

Idézet: guga - Dátum: 2006. jan. 13., péntek - 10:54

Amelyikek közül egészen konkrétan egyik sem ér egy horpadt fillért se.

Idézet: guga - Dátum: 2006. jan. 13., péntek - 10:25

Ha Isten létezik, akkor a törvényszerűség is, amit meghatároz és azt a hitnek is tükröznie kell, ami visszadja az Isten létezését.
Márpedig ha Isten létezik, akkor ez a rengeteg hit és valláskáosz, ami az emberek gondolatait és hitvilágát megjeleníti, (az ateizmussal egyetemben) az mind nem igaz.

Olyan vidáman alkalmazod az emberi logikát egy olyan valamire, mint Isten :) Még azt hinné az ember, hogy előírod: szép, emberi mértékkel is mérhető, logikus legyen.
Elköltöztem :-)

#443 Felhasználó inaktív   Arp 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 13. 11:14

Idézet: guga - Dátum: 2006. jan. 13., péntek - 10:54

A mi? Inkább próbálkozz valami konkrétummal, mert ez így úgy hat, hogy mennyi a valamennyi meg egy kevés ha sokan vagyunk. Nincs mire válaszolni.

Pedig világos amit Rive írt. Istennel kapcsolatban nem lehet logikáról beszélni, csak hitről. Amit Necros is írt följebb, szinte minden vallás ugyanazokat a dolgokat állítja magáról, és "bizonyítani" is ugyanúgy próbálják, amit tiszta logikával általában bármikor meg is lehet cáfolni. A vallás szvsz hit kérdése és logikai úton nem bizonyítható. Amikor elkezdjük a logikai dolgokat feszegetni egy vallással kapcsolatban, tuti paradox helyzetekhez jutunk ami "tiszta" logikával nem oldható fel, csak ha olyan axiómákat vezetsz be amit maga az adott vallás ad, tehát "független" eszközökkel nem bizonyítható.

#444 Felhasználó inaktív   guga 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 13. 11:16

Idézet: Rive - Dátum: 2006. jan. 13., péntek - 11:08

Olyan vidáman...

Mélységeibe belemenni egy filozófiai elméletnek nem lehet úgy, hogy nem tudod a másik mit akar, főleg ha egyáltalán akar valamit.

Vagy fűzd tovább a gondolataidat valamelyik irányba, vagy ha már Isten létét próbálod meg igazolni vagy nem igazolni, akkor ne homályos utalásokkal, hanem konkrétumokkal tedd.

Az ember tudata kedveli és keresi a racionalitásokat, a lelke pedig hajlamos elfogadni és hinni olyan dolgokban, ami nem igazolható egy kísérleti pulton és nem is megismételhető. Aki a racionalitás híve és mindent bizonyíthatóvá akar tenni az a logikát követi és annak a hatását kapja.
Aki a lelki ösvényeket kutatja, az messzebb jut, mert a bizonyítás nem feltétel.

Te állítod és keresed a logikát a hozzászólásomban.

#445 Felhasználó inaktív   Arp 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 13. 11:18

Egyébként pont emiatt nem érdemes vallásról vitatkozni: logikusan nem vezethető le, magáról a hitről vitázni meg kb olyan mint az ízlésről, főleg olyanokkal akik nem tudják objektíven megítélni a témát, mert maguk is részei.

#446 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 13. 11:19

Idézet: Arp - Dátum: 2006. jan. 13., péntek - 11:14

... Amikor elkezdjük a logikai dolgokat feszegetni egy vallással kapcsolatban, tuti paradox helyzetekhez jutunk ami "tiszta" logikával nem oldható fel, csak ha olyan axiómákat vezetsz be amit maga az adott vallás ad, tehát "független" eszközökkel nem bizonyítható.

Még rosszabb a helyzet - ha egy vallás axiómáiban szerepel valahol az abszolutum, akkor már azokból kiindulva is garantált a paradoxon :) Hadd utaljak itt a katolicizmus dogmáira épülő mindenhatósági paradoxonra.

(Olyan szép logikus, ahogy ezt itt levezettük, mi, emberek :nevet2: )

Ui.: még egy apróság: ahogy a logika, úgy a szavak is korlátok közé zárnak.

Szerkesztette: Rive 2006. 01. 13. 11:26 -kor

#447 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 13. 11:21

Idézet: guga - Dátum: 2006. jan. 13., péntek - 11:16

Blalabla.

Te állítod és keresed a logikát a hozzászólásomban.

Nem,kérlek. Te haszálod a logikát abban a hozzászóásodban, amire reagáltam... Ha mégsem tetszik, akkor ezúttal ne másban keresd a zavar forrását :)

#448 Felhasználó inaktív   guga 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 13. 11:25

Idézet: Arp - Dátum: 2006. jan. 13., péntek - 11:14

tehát "független" eszközökkel nem bizonyítható.

Pedig pont ez a célom. Mivel sokakat zavar, hogy mi az igazság, hogyan döntsük el melyik hit/vallás + még ott vannak, akik tagadják Isten létezését.

Mondok egy egyszerű példát. Ha a létünk puszta véletlenek sorozatának köszönhető, de minden mozzanata az életünknek törvényszerűségekre épül, akkor az a véletlen része. Tehát nem lehet hozni olyan törvényeket, amelyeket állandósítani lehetne. Vagy egy állandósult törvény a mozgató rugó vagy a véletlen. Az egyik mindenképpen kizárja a másik lehetőségét.

Egyedül Isten léte az, ami egyesíteni tudja mindkettőt és magában hordozni, mert ha Isten azt mondja ez véletlen volt, akkor az azért volt véletlen, mert az Ő akaratától függetlenül történt meg. Márpedig ha van Isten, akkor van ahhoz is hatalma, hogy valami úgy történjen meg, hogy az Ő akaratán kívül.

Ha Isten nem létezik, csak a puszta véletlenek végtelenje, akkor minden törvényszerűség, amit alkottunk és állandósítunk vagy alkalmazkodunk hozzá az nulla értékkel bír. Ugyanis mindig a véletlen a nagyobb kártyalap, mivel az az állandósult állapot.

#449 Felhasználó inaktív   Arp 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 13. 11:30

Idézet: Rive - Dátum: 2006. jan. 13., péntek - 11:19

Még rosszabb a helyzet - ha egy vallás axiómáiban szerepel valahol az abszolutum, akkor már azokból kiindulva is garantált a paradoxon :) Hadd utaljak itt a katolicizmus dogmáira épülő mindenhatósági paradoxonra.

(Olyan szép logikus, ahogy ezt itt levezettük, mi, emberek :nevet2: )

Én is erre gondoltam.
Érdekes ahogy az emberek megpróbálják megmagyarázni az emberfelettit, ami ha létezik, komplexitása eleve meg kell hogy haladja az ember tudásának és logikájának a dimenzióit.
Mintha a settlers-emberkék próbálnák megbeszélni hogy mit fogok legközelebb csinálni (aztán nyomok nekik egy alt-f4-et:))

#450 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 13. 11:34

Idézet: Arp - Dátum: 2006. jan. 13., péntek - 11:30

Én is erre gondoltam.
Érdekes ahogy az emberek megpróbálják megmagyarázni az emberfelettit, ami ha létezik, komplexitása eleve meg kell hogy haladja az ember tudásának és logikájának a dimenzióit.
Mintha a settlers-emberkék próbálnák megbeszélni hogy mit fogok legközelebb csinálni (aztán nyomok nekik egy alt-f4-et:))

Pontosan. Jó hasonlat :)

#451 Felhasználó inaktív   Arp 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 13. 11:35

Idézet: guga - Dátum: 2006. jan. 13., péntek - 11:25

Pedig pont ez a célom. Mivel sokakat zavar, hogy mi az igazság, hogyan döntsük el melyik hit/vallás + még ott vannak, akik tagadják Isten létezését.

Mondok egy egyszerű példát. Ha a létünk puszta véletlenek sorozatának köszönhető, de minden mozzanata az életünknek törvényszerűségekre épül, akkor az a véletlen része. Tehát nem lehet hozni olyan törvényeket, amelyeket állandósítani lehetne. Vagy egy állandósult törvény a mozgató rugó vagy a véletlen. Az egyik mindenképpen kizárja a másik lehetőségét.

Egyedül Isten léte az, ami egyesíteni tudja mindkettőt és magában hordozni, mert ha Isten azt mondja ez véletlen volt, akkor az azért volt véletlen, mert az Ő akaratától függetlenül történt meg. Márpedig ha van Isten, akkor van ahhoz is hatalma, hogy valami úgy történjen meg, hogy az Ő akaratán kívül.

Ha Isten nem létezik, csak a puszta véletlenek végtelenje, akkor minden törvényszerűség, amit alkottunk és állandósítunk vagy alkalmazkodunk hozzá az nulla értékkel bír. Ugyanis mindig a véletlen a nagyobb kártyalap, mivel az az állandósult állapot.

Az Isten léte vagy nem léte csak az első lépés. Ha elfogadom hogy van valami fölöttem álló rendező elv, akkor is vallások ezreivel találom szembe magam. Itt jön az hogy mindegyik megpróbálja a saját létjogosultságát igazolni valahogyan. És ha valamilyen logikával mindegyik bebizonyítja a saját igazát, akkor elvileg mindenkinek igaza van. Logikailag pedig nem elfogadható az hogy mindenkinek kizárólagosan igaza van, ha nem pontosan ugyanarról beszélnek.

#452 Felhasználó inaktív   Zsul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 13. 11:40

Idézet: Rive - Dátum: 2006. jan. 13., péntek - 10:41

Izé.

Az eredeti Buddhizmus nem vallás, a szó szoros értelmében véve. Semmiféle Istenről sem tanít. Pusztán a (világban létező) szenvedéstől (a szenvedés pontos mibenlétét inkább hagyjuk :D ) való szabadulás egy útja. Mint ilyet, gyakran tekintik kizárólagosnak, de a helyet az, hogy ezzel a kérdéssel ( a kizárólagossággal vagy önnön helyességének bizonyításával) a Buddhizmus (az eredeti) nem foglalkozik. A végső kérdések tárgyalását kifejezetten visszautasítja.

Így van! A lámaizmus és egyéb tanítások csak ezután alakultak ki, figyelembevétele az emberre van bízva de a lényeget a nirvána elérését ezek nem befolyásolják. Tehát nem kell tagja lenned semmiféle gyülekezetnek, felekezetnek, egyháznak. Nem kell elfogadnod semmit amit a saját vizsgálatod után nem találsz megfelelőnek. A kérdések és problémák miértjeinek megértése a megvilágosodás útját szolgálja.

Aki ebben a vallásban azt mondja, hogy ő a nagy tanító és nélküle nem lehet elérni a végső célt az egyszerűen nem mond igazat...

Idézet: Guga

Ha Isten létezik, akkor a törvényszerűség is, amit meghatároz és azt a hitnek is tükröznie kell, ami visszadja az Isten létezését.
Márpedig ha Isten létezik, akkor ez a rengeteg hit és valláskáosz, ami az emberek gondolatait és hitvilágát megjeleníti, (az ateizmussal egyetemben) az mind nem igaz.

A valláskáosz inkább a kereszténységre jellemző: A Biblia szövegeit a történelmi kortól és az emberek céljaitól függően magyarázzák már nagyon régóta, sokszor párhuzamosan mondanak mást..  A spiritualítással bíró keresztények nem győzködnek és magyaráznak, hanem pl. elzarándokolnak gyalog Santiago de Compostellába hogy az út megpróbáltatásai tisztítsák a jellemüket.

A logikának az istenhiteknél tényleg nem sok szerepe van....
Karosszékből nincs rákkendroll... |

#453 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 13. 11:47

Idézet: guga - Dátum: 2006. jan. 13., péntek - 11:25

Pedig pont ez a célom.

Hihi :D

Idézet

Mivel sokakat zavar, hogy mi az igazság, hogyan döntsük el melyik hit/vallás + még ott vannak, akik tagadják Isten létezését.

Sehogy. Ezt nyugodtan bízd Istenre. Ha hiszel Benne :)
Az Istenről szóló végtelen lego-logikázást hagyd azokra, akik hitük parttalan hiányát akarják pótolni vele. 
Ha logikáznod kell, akkor valami hiányzik.

Idézet

Ahol te a teljes Teremtés mércéjével próbálsz mérni, és a semmit látod, ott én azzal mérve, ami adatott, embereket. Nem hinném, hogy elbírod a választott mérőszalagodat :)

#454 Felhasználó inaktív   guga 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 13. 11:54

Idézet: Arp - Dátum: 2006. jan. 13., péntek - 11:35

Az Isten léte vagy nem léte csak az első lépés.

Ha Isten nem létezik, akkor nem kell foglalkozni a hit/valláskavalkáddal, aminek az ateizmus is része.

Ha Isten létezik, akkor a léte garancia arra, hogy Ő maga tesz az igazság hirdetéséről és védelméről. Annak felderítése, hogy melyik hit igaz, nem az ember kezében van.

Mivel a többi tant nem ismerem behatóan, ezért a sajátomból tudok egy példát mutatni.

Tételezzük fel elméleti alapon, hogy az az Isten létezik, amelyikben én hiszek és számomra kijelentette magát.

Idézet

24. Más példázatot is adott eléjök, mondván: Hasonlatos a mennyeknek országa az emberhez, a ki az ő földébe jó magot vetett;
25. De mikor az emberek alusznak vala, eljöve az ő ellensége és konkolyt vete a búza közé, és elméne.
26. Mikor pedig felnevekedék a vetés, és gyümölcsöt terme, akkor meglátszék a konkoly is.
27. A gazda szolgái pedig előállván, mondának néki: Uram, avagy nem tiszta magot vetettél-e a te földedbe? honnan van azért benne a konkoly?
28. Ő pedig monda nékik: Valamely ellenség cselekedte azt. A szolgák pedig mondának néki: Akarod-é tehát, hogy elmenvén, összeszedjük azokat?
29. Ő pedig monda: Nem. Mert a mikor összeszeditek a konkolyt, azzal együtt netalán a búzát is kiszaggatjátok.
30. Hagyjátok, hogy együtt nőjjön mind a kettő az aratásig, és az aratás idején azt mondom majd az aratóknak: Szedjétek össze először a konkolyt, és kössétek kévékbe, hogy megégessétek; a búzát pedig takarítsátok az én csűrömbe.

Most ahhoz, hogy tisztább képet kapjunk, jönnie kellene egy másik tan képviselőjének, aki felett természetesen ugyanaz az Isten áll, mint fölöttem és egyeztetni, hogy az Ő tanai közt mi szerepel arra az esetre, ha az Ő tanaitól eltérő tanítással találja magát szemben.

Láthatod, hogy az én általam hirdetett tanban megvan a tolerancia, addig, amíg a végső igazság elé nem kerül az összes.
Tehát nekem nem feladatom elítélni más vallásokat, más hiteket vagy azok tagadóit.
Ezért próbálom boncolgatni a tolerancia tényét, mert bármi lehet toleráns addig, amíg nem írja felül Isten léte.

De mondjuk azt is vehetjük alapul, hogy Isten létezik, de nem érdekli, hogy ki hisz benne vagy ki nem hisz benne és hogyha meghalunk mindenki megy a dolgára, amerre jónak látja. Ebből hiányzik az a célszerűség, ami garancia a létünkre. De hozzáteszem ez most az a fonál, ahol elismerjük Isten létét.

Ha nem ismerjük el, akkor nincs szükség igazságkeresésre, mert nem létezik.

Mondok egy másik egyszerű példát erre is. Én egy véletlen folytán írtam ezt a hozzászólást. Te egy véletlen folytán olvastad és a véletlennek köszönhetően úgy érezted valamit reagálnod kell rá.
De az  így fest:

opekfléihefkéugrkhjiwefbjkefqbj573573876

Ha a véletlen nem terel más irányba, akkor még észreveszem a reakciódat rá. De nem biztos hogy tudok válaszolni, lehet csak inger marad bennem. De ha tudok válaszolni, akkor nincs rá garancia, hogy arra válaszoltam, amit te írtál. Bennem is inger van és benned is inger, mindketten egymásra próbálunk hatni valamilyen céllal. De a céltudatosság is egy véletlen eredménye.

Nincs rá garancia és nem is szükséges, hogy értjük egymást. Csak ingerek léteznek és kölcsönhatások.

Na de akkor hogy jön a képbe a harag például, vagy a szeretet?

#455 Felhasználó inaktív   guga 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 13. 11:59

Idézet: Rive - Dátum: 2006. jan. 13., péntek - 11:47

Hihi :D

Sehogy. Ezt nyugodtan bízd Istenre. Ha hiszel Benne :)
Az Istenről szóló végtelen lego-logikázást hagyd azokra, akik hitük parttalan hiányát akarják pótolni vele. 
Ha logikáznod kell, akkor valami hiányzik.

Ebben van valami felsőbbrendűség.

Ugye nem egy istenséghez van szerencsém?

Szerkesztette: guga 2006. 01. 13. 12:00 -kor

#456 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 13. 12:06

Idézet: guga - Dátum: 2006. jan. 13., péntek - 11:54

Ha Isten nem létezik, akkor nem kell foglalkozni a hit/valláskavalkáddal, aminek az ateizmus is része.

Guga, az, hogyha valaki nem babonas, az nem egy babona.

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#457 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 13. 12:09

Idézet: guga - Dátum: 2006. jan. 13., péntek - 11:59

Ebben van valami felsőbbrendűség.

Ugye nem egy istenséghez van szerencsém?

Legközelebb, mielőtt ilyeneket írogatsz, töprenkedj kicsit a reflexív vonatkozásain is a gondolataidnak :)

Szerkesztette: Rive 2006. 01. 13. 12:10 -kor

#458 Felhasználó inaktív   guga 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 13. 12:12

Idézet: Samott - Dátum: 2006. jan. 13., péntek - 12:06

Guga, az, hogyha valaki nem babonas, az nem egy babona.

Samott

De ezt csak is egy babonás találhatta ki ráadásul babonából, ugyanis aki babonás annak a gondolkodása is az. Minden, ami tőle származik az a babona része.

Ha valami van, akkor törvényszerű annak a tagadása is.  Persze én nem vagyok babonás, de ha egy olyan embert kérdezel, aki az, akkor én az Ő szemében bármit tehetek, az mind az ő babonájának következménye és azokra a szabályszerűségekre épül.

De ha teszem azt én nem vagyok babonás, hanem racionális, akkor Ő bármit tesz azt az én racionalitásom szerint teszi és megfelel az én törvényszerűségeimnek.

#459 Felhasználó inaktív   guga 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 13. 12:14

Idézet: Rive - Dátum: 2006. jan. 13., péntek - 12:09

Legközelebb, mielőtt ilyeneket írogatsz, töprenkedj kicsit a reflexív vonatkozásain is a gondolataidnak :)

Milyeneket? Negatív vagy pozitív? Vagy mi a milyenséged vezérfonala?

#460 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 13. 12:14

Idézet: guga - Dátum: 2006. jan. 13., péntek - 10:25

Ha nincs fölöttünk teremtő, akkor lényegtelen, hogy melyik vallás toleráns és melyik erőszakos és hirdeti magát egyedülállónak.

Miért lenne lényegtelen?
Én nem akarok egy erőszakos világban élni. Te igen?

Idézet

Természeti törvények léteznek. Társadalmi törvények is.
Nem tudom, hogy léteznek-e istenségek (szerintem igen), de törvények azok tutira vannak. :)

Idézet

Lényegtelen, hogy a hiedelmek "igazak-e" vagy sem. Ha szolgálnak bizonyos célokat, akkor azoknak a céloknak az elérése szempontjából hasznosak. Csak modellek, térképek, nem maga a valóság.
Wherever you go, go with all your heart.

Téma megosztása:

• (124 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.