HWSW Informatikai Kerekasztal: Vallási felekezetek, egyházak, szekták - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (124 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vallási felekezetek, egyházak, szekták Szerepük, helyük a társadalomban Értékeld a témát: -----

#481 Felhasználó inaktív   kisködmön 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2006. 01. 23. 21:30

A londoni The Times értesülése szerint az árulóként számon tartott Júdás apostol „felmentését” többek között a pápa közvetlen környezetéhez tartozó Walter Brandmüller, a történettudományi pápai tanács elnöke és Vittori Masuri író támogatja, mi több, azt maga XVI. Benedek is helyesli.

Júdás rehabilitációjának gondolatával foglalkozik a katolikus egyház. Erről abszolút hitelesnek számító szolid angol és olasz újságok számolnak be.
A londoni The Times értesülése szerint az árulóként számon tartott apostol „felmentését” többek között a pápa közvetlen környezetéhez tartozó Walter Brandmüller, a történettudományi pápai tanács elnöke és Vittori Masuri író támogatja, mi több, azt maga XVI. Benedek is helyesli.

Lukács evangéliuma szerint „beméne pedig a sátán Júdásba, ki Iskáriótesnek neveztetik” (Lukács 22,3) és 30 ezüstpénzért elárulta Jézus Krisztust, majd később öngyilkos lett.

A La Stampa című olasz újságnak adott interjújában Masuri rámutat, hogy a keresztény hagyomány szerint Jézus megbocsátott Júdásnak, és a pusztába küldte, hogy ott lelki gyakorlatokkal tisztítsa meg magát. Több, az Újszövetséggel foglalkozó tudós szerint Júdás alakja „teológiai inszinuációnak” esett áldozatul, amely azután elősegítette az antiszemitizmus kifejlődését. Az első keresztények azonban hittek abban, hogy Júdás csak az Isten által rá mért feladatot teljesítette.

A pápa – állítják megbízhatónak mondott források – helyesli Júdás rehabilitációjának tervét, amely komolyan hozzájárulhat a keresztények és a zsidók kapcsolatának rendezéséhez. Ez utóbbit XVI. Benedek pápasága egyik első számú prioritásának tekinti.

Vittori Masuri és Monseigneur Brandmüller még ebben az évben közzé akarja tenni angol, német és francia nyelven Júdás apokrifnak számító evangéliumát, amelyet egy IV. században keletkezett és nemrégiben felfedezett kopt papirusztekercs őrzött meg.
A szakemberek jogos keserve, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyniok a haszontalan dolgokat.

#482 Felhasználó inaktív   tolvaly 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 01. 23. 21:33

Ezzel bővülhet a kárpótlásra jogosultak köre.
Ezt még nem éred föl, azt a kanyart ne is próbáld, maradj itt a helyeden.

#483 Felhasználó inaktív   delta 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 01. 25. 20:58

Idézet: AViD - Dátum: 2006. jan. 15., vasárnap - 0:50

Erre reagálnék. Én is keresztény suliba járok, ennek az oka nem vallási buzgóság (már csak ateista mivoltom miatt sem), hanem akkoriban úgy gondoltam további tanulmányaimhoz jó alappilér lehet. Azóta tucatszor megbántam hogy ide jelentkeztem.

Már nem lepődök meg azon, ha a diákokat a lánykollégiumból fotózzák, majd akit szabálysértésen érnek, kirúgnak. Mert ugyebár keresztény ember nem dohányzik, akármilyen szerelmes, nem öleli meg a társát, nem rágózik. Nem számolom össze hány ifjat rúgtak ki az utóbbi 3 évben, mióta szeretett igazgatónk fejére felkerült a korona, gyanítom hogy bőven többet mint a többi középiskolából együttvéve. Nem lepődök meg, ha megfenyegetnek, hogy amennyiben nem árulom el ki cigizett, kirúgnak. Nem lepődök meg azon sem, ha egy apáca, aki mellesleg a diákok iskolai pszihológusa a szemembe hazudik, nem lepődök ha azért nem kapcsoljuk be a fűtést a téli napokra, hogy cserébe az iskolának saját alkoholszondája legyen, ezzel elősegítve a delikvensek eltávolítását..

-"Tüntetünk wazze?" (Gálvölgyi után szabadon)
Tüntetünk hát, mindegy még így is több pénzt kapunk, mint az állami iskolák. Tüntetünk. Legalább lesz fedezet ujjlenyomatot vetetni a leszakadt radiátorról.

Számomra nyílvánvaló (illetve annak kéne hogy legyen) hogy akit elsőre rágózáson kapnak igazgatóit kap, ha másodszorra is, kirúgják. Ha érettségi előtt 2 hónappal órán levelezel, és lebuksz, eltávolítanak, ha a mazsolabulin(ezalatt még véletlenül sem a más középiskolában értett elsősavatóra asszociáljatok. A zenefelismerés akció már pironkodtatóan merésznek számít)a kapuban beléptetőrendszer van felállítva.
Azon sem fogok meglepődni, ha ezt egy illetékes elolvassa, és engem is eltávolítanak.  :rolleyes:

Szia!

Tudod ezzel a hozzászólással az a bajom, hogy abszolult torzít és nem mutatja be objektívan az egyházi iskolákat. Szóval kérlek tedd hozzá, hogy azért mennyi értéket is közvetítenek, illetve közvetíthetnek ... 

#484 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 25. 23:30

Idézet: delta - Dátum: 2006. jan. 25., szerda - 20:58

Szia!

Tudod ezzel a hozzászólással az a bajom, hogy abszolult torzít és nem mutatja be objektívan az egyházi iskolákat. Szóval kérlek tedd hozzá, hogy azért mennyi értéket is közvetítenek, illetve közvetíthetnek ...

Ezt akartad írni: közvetíthetnének.
Egy világi iskola is ugyanolyan morális nevelést adhat, ha a tanár, a pedagógus emberként viselkedik a diákkal. AViD leírásából nem ez jött le nekem, hanem autokratizmus, innen pedig már kár továbbmenni, mert ha igaz, amiről ő ír, akkor az, amiről viszont Te beszélsz, írott malaszt marad csupán.
Debütáló albuma zenész barátomnak: http://brushy.meltingpot.hu - letölt, hallgat, élvez

#485 Felhasználó inaktív   kisködmön 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2006. 01. 26. 22:10

Idézet

"Egyetlen csepp aszú nem javít semmit egy hordó petróleumon, de egyetlen csepp petróleum tönkretesz egy hordó legnemesebb tokaji aszút."

A szakemberek jogos keserve, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyniok a haszontalan dolgokat.

#486 Felhasználó inaktív   bgabor 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 28. 11:08

Idézet: AViD - Dátum: 2006. jan. 15., vasárnap - 0:50

Erre reagálnék. Én is keresztény suliba járok, ennek az oka nem vallási buzgóság (már csak ateista mivoltom miatt sem), hanem akkoriban úgy gondoltam további tanulmányaimhoz jó alappilér lehet. Azóta tucatszor megbántam hogy ide jelentkeztem.

Már nem lepődök meg azon, ha a diákokat a lánykollégiumból fotózzák, majd akit szabálysértésen érnek, kirúgnak. Mert ugyebár keresztény ember nem dohányzik, akármilyen szerelmes, nem öleli meg a társát, nem rágózik. Nem számolom össze hány ifjat rúgtak ki az utóbbi 3 évben, mióta szeretett igazgatónk fejére felkerült a korona, gyanítom hogy bőven többet mint a többi középiskolából együttvéve. Nem lepődök meg, ha megfenyegetnek, hogy amennyiben nem árulom el ki cigizett, kirúgnak. Nem lepődök meg azon sem, ha egy apáca, aki mellesleg a diákok iskolai pszihológusa a szemembe hazudik, nem lepődök ha azért nem kapcsoljuk be a fűtést a téli napokra, hogy cserébe az iskolának saját alkoholszondája legyen, ezzel elősegítve a delikvensek eltávolítását..

-"Tüntetünk wazze?" (Gálvölgyi után szabadon)
Tüntetünk hát, mindegy még így is több pénzt kapunk, mint az állami iskolák. Tüntetünk. Legalább lesz fedezet ujjlenyomatot vetetni a leszakadt radiátorról.

Számomra nyílvánvaló (illetve annak kéne hogy legyen) hogy akit elsőre rágózáson kapnak igazgatóit kap, ha másodszorra is, kirúgják. Ha érettségi előtt 2 hónappal órán levelezel, és lebuksz, eltávolítanak, ha a mazsolabulin(ezalatt még véletlenül sem a más középiskolában értett elsősavatóra asszociáljatok. A zenefelismerés akció már pironkodtatóan merésznek számít)a kapuban beléptetőrendszer van felállítva.
Azon sem fogok meglepődni, ha ezt egy illetékes elolvassa, és engem is eltávolítanak.  :rolleyes:

Nem meglepő. Az egyház (különösen a katolikus) mindig is a képmutatásáról volt híres és arról, hgy "bort iszik és vizet prédikál". Miért éppen az egyházi iskolákban lenne ez másképp?

#487 Felhasználó inaktív   MAD_Fire 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 01. 28. 21:19

Hi!

A képmutatás, szerintem erre nem foghatjuk. Ugyan abba a suliba járok ahova Avid, osztálytársam és jó barátom is. Csak a kérdésem hozzád az lenne a "Bort iszik vizet prédikál." - ra. Ha neked egy részeg azt mondja hogy ne legyél alkoholista, akkor azért is az leszel, csak mert ő nem tudta betartani ? Nem gondolod hogy szükség van egy alternatívára is az embereknek ? Választási lehetőségre, nem kell elfogadni én sem teszem, de ha nem lenne lehet hogy sok ember boldogsága veszne el. (akik itt találták meg) - én is sokáig a te véleményeden voltam ám felvetették nekem ezt és elgondolkodtam rajta van benne valami. Szerintem fontold meg hogy azért bűnös-e az Egyház mert nem tartja be amit mond és azért felelőségre vonható-e Isten is vagy csak egy okot kerestél azért hogy ne kelljen hinned. :think:

#488 Felhasználó inaktív   vasste 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 28. 21:27

Üdv! :)

Idézet

Szerintem fontold meg hogy azért bűnös-e az Egyház mert nem tartja be amit mond.

Felelősségre vonható.

Idézet

felelőségre vonható-e Isten is vagy csak egy okot kerestél azért hogy ne kelljen hinned. :think:

Istenről szó sem esett...

Szerkesztette: AViD 2006. 01. 28. 21:27 -kor

#489 Felhasználó inaktív   vasste 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 28. 21:37

Szia!

Nem volt célom az objektív ábrázlás. Csak arról tudok nyilatkozni, amit tapasztalok. Nem papok tanítanak, hanem világi emberek, tehát ott nem érezhető a különbség. Egyedüli pluszt a az Erkölcstan&Etika jelenthetne, ha télnyleg azzal foglalkoznánk, ami a neve.

Szerkesztette: AViD 2006. 01. 28. 21:42 -kor

#490 Felhasználó inaktív   MAD_Fire 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 01. 28. 21:41

Isten - nélkül nem lenne egyház, vagyis szerves részét képezi ezért mertem bele venni. 

#491 Felhasználó inaktív   vasste 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 28. 21:46

Idézet: MAD_Fire - Dátum: 2006. jan. 28., szombat - 21:41

Isten - nélkül nem lenne egyház, vagyis szerves részét képezi ezért mertem bele venni.

Ahhoz hogy higgy, nem kell egyház.

#492 Felhasználó inaktív   MAD_Fire 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 01. 28. 21:55

De akkor már elkanyarodtunk, a témától - az most lényegtelen. Megmagyaráztam miért írtam bele Istent. Te azt kifogásoltad hogy nem volt benne szó róla. Választ adtam miért is volt szó róla benne. De asszem fölösleges szörszálhasogatás.

#493 Felhasználó inaktív   vasste 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 28. 21:57

Idézet: MAD_Fire - Dátum: 2006. jan. 28., szombat - 21:55

De akkor már elkanyarodtunk, a témától - az most lényegtelen. Megmagyaráztam miért írtam bele Istent. Te azt kifogásoltad hogy nem volt benne szó róla. Választ adtam miért is volt szó róla benne. De asszem fölösleges szörszálhasogatás.

Szerintem is, térjünk vissza az egyházhoz, mint intézményhez.

#494 Felhasználó inaktív   bgabor 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 29. 00:22

Idézet: MAD_Fire - Dátum: 2006. jan. 28., szombat - 22:19

Hi!

A képmutatás, szerintem erre nem foghatjuk. Ugyan abba a suliba járok ahova Avid, osztálytársam és jó barátom is. Csak a kérdésem hozzád az lenne a "Bort iszik vizet prédikál." - ra. Ha neked egy részeg azt mondja hogy ne legyél alkoholista, akkor azért is az leszel, csak mert ő nem tudta betartani ? Nem gondolod hogy szükség van egy alternatívára is az embereknek ? Választási lehetőségre, nem kell elfogadni én sem teszem, de ha nem lenne lehet hogy sok ember boldogsága veszne el. (akik itt találták meg) - én is sokáig a te véleményeden voltam ám felvetették nekem ezt és elgondolkodtam rajta van benne valami. Szerintem fontold meg hogy azért bűnös-e az Egyház mert nem tartja be amit mond és azért felelőségre vonható-e Isten is vagy csak egy okot kerestél azért hogy ne kelljen hinned. :think:

Köszi, számomra az istenben való hitnek és a katolikus vallásnak nincs köze egymáshoz.
A katolikusoknál persze az istennel való kapcsolat csakis és kizárólag a katolikus egyház papjain keresztül lehetséges. Számomra pedig ez elfogadhatatlan.
Lévén hogy a katolikus pap is csak egy gyarló ember, sőt, az utóbbi években kiderült disznóságok fényében (állandó homokos és pedofilbotrányok a katolikus egyház körül) sok esetben sokkal gyarlóbb, mint egy normális átlagember.

Az egyház pedig felelősségrevonandó azért, ha nem követi azt a magatartást, amit hirdet. Ezáltal ugyanis hiteltelenné válik. A katolikus egyház történetében ez állandóan visszatérő jelenség.

Mellesleg az általad felhozott példa teljesen tipikus papi ferdítés.
Hatalmas különbség van ugyanis aközött, hogy egy alkoholista másokat óva int az alkoholtól, míg ő képtelen ellenálni neki, és az egyház között, ami békét, szeretetet, önmegtartóztatást prédikál, miközben anyagiasságot, képmutatást és erkölcstelenségeket követ el, fennállása kezdete óta.
Ne mond már ,hogy az egyház úgy nem tudna ellenálni ezeknek a bűnöknek, mint az alkoholista az alkoholnak.
Szóval szerintem neked kellene elgondolkoznod egy kicsit, hogy milyen dolgokat hiszel el, és kiknek.

#495 Felhasználó inaktív   MAD_Fire 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 01. 29. 00:52

Hi!

Isten és katolikus egyház kapcsolata szerintem külön téma lehetne :). Látszik a hozzászólásodból hogy nem is akarod megérteni amít írok csak eccere megcáfolni :) de mint mondtam totál hülyeségnek tartom az egyházat. Ami a példát illetei sohe nem hallotam paptól (ezért gondolom úgy hogy csak ferdítettél amikor azt írtad: tipikus papi ferdítés) főleg mivel egy ateista mondta :) de ez nem is baj. De még mindig kiállok a véleményem mellet, hogy kell az egyház mert sokan itt megtalálják a boldgoságukat és az hogy nem mutat példát :) hát ez megint mindenkinek más, mert pl. bennem is és gondolom benned is inkább azok maradnak mikor beszámolnak egy homoszexuális és pedofil papról. De egy hívőnek ez egy kirivó példa és attól a többit még jónak és szavahihetőnek tartja. Szerintem pár reformal, elég jól átlehetne alakítani az egyházat. Hangsúlyozom azonban hogy én alpban nem értek egyet az egyházzal, de nem azon okok miatt amiket te írtál. Ezért láttam szükségesnek hogy leírjam neked a véleményem. :think:

#496 Felhasználó inaktív   vasste 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 29. 09:47

Idézet: MAD_Fire - Dátum: 2006. jan. 29., vasárnap - 0:52

Hi!

Isten és katolikus egyház kapcsolata szerintem külön téma lehetne :). Látszik a hozzászólásodból hogy nem is akarod megérteni amít írok csak eccere megcáfolni :) de mint mondtam totál hülyeségnek tartom az egyházat. Ami a példát illetei sohe nem hallotam paptól (ezért gondolom úgy hogy csak ferdítettél amikor azt írtad: tipikus papi ferdítés) főleg mivel egy ateista mondta :) de ez nem is baj. De még mindig kiállok a véleményem mellet, hogy kell az egyház mert sokan itt megtalálják a boldgoságukat és az hogy nem mutat példát :) hát ez megint mindenkinek más, mert pl. bennem is és gondolom benned is inkább azok maradnak mikor beszámolnak egy homoszexuális és pedofil papról. De egy hívőnek ez egy kirivó példa és attól a többit még jónak és szavahihetőnek tartja. Szerintem pár reformal, elég jól átlehetne alakítani az egyházat. Hangsúlyozom azonban hogy én alpban nem értek egyet az egyházzal, de nem azon okok miatt amiket te írtál. Ezért láttam szükségesnek hogy leírjam neked a véleményem. :think:

Másban is megtalálhatod a boldogságod. (Nem feltétlenül drogra, alkoholra lehet gondolni.)
Jelentheti a család, barátok, nő (lányoknál férfi), munka. De még mindig azt mondom igazad van. Egészen addig én is simán tűröm, amíg mint opció szerepel, és nem akar az életembe beelavatkozni az egyházi adójával, nem gátolja a szólásszabadságot, (gondolhatunk a horvátországi koncertekre) elsőrban ad, de csak anyit vesz el, amennyi neki kell. Ez utóbbit az idők folyamán valahogy sosem sikerült megtartaniuk, mindenhol ott voltak ahol a hatalomról, pénzről volt szó.  :rolleyes:

Szerkesztette: AViD 2006. 01. 29. 09:52 -kor

#497 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 29. 10:16

Idézet: AViD - Dátum: 2006. jan. 29., vasárnap - 9:47

Másban is megtalálhatod a boldogságod. (Nem feltétlenül drogra, alkoholra lehet gondolni.)
Jelentheti a család, barátok, nő (lányoknál férfi), munka. De még mindig azt mondom igazad van. Egészen addig én is simán tűröm, amíg mint opció szerepel, és nem akar az életembe beelavatkozni az egyházi adójával, nem gátolja a szólásszabadságot, (gondolhatunk a horvátországi koncertekre) elsőrban ad, de csak anyit vesz el, amennyi neki kell. Ez utóbbit az idők folyamán valahogy sosem sikerült megtartaniuk, mindenhol ott voltak ahol a hatalomról, pénzről volt szó.  :rolleyes:

Ez egy korrekt hozzászólás volt. :up:

Régen (pl. az ókori görögöknél) a tudomány, filozófia, vallás és művészet szorosan összetartozott. A jelenlegi széttöredezett formájában viszont egyik sem tudja maradéktalanul betölteni a szerepét. Öncélúvá válik.

Szerkesztette: Dorien 2006. 01. 29. 10:22 -kor

Wherever you go, go with all your heart.

#498 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 29. 10:18

Idézet: bgabor - Dátum: 2006. Jan. 29., Sunday - 0:22

A katolikusoknál persze az istennel való kapcsolat csakis és kizárólag a katolikus egyház papjain keresztül lehetséges.

:omg:
"I was a Marine in the invasion of Iraq. It was 2 years before I could watch any type of violent movie. War truly is hell. Killing, bleeding, dying and crying are terrible, and great. If you fight for glory and power you are evil and will die in vain. I and every other warrior fought for each other. For family, for friends, for the US, for Sparta."

#499 Felhasználó inaktív   bgabor 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 29. 11:23

Idézet: MAD_Fire - Dátum: 2006. jan. 29., vasárnap - 1:52

Hi!

Már hogyan lehetett volna ferdítés a részemről, amikor nem tudtam, hogy neked ezt ki mondta. Ugyanis azt nem írtad. Én annyit mondtam, hogy ez a hazug hasonlatos duma (már az alkoholista és az egyház közötti párhuzam) egészen nyugodtan beleillene egy katolikus pap szájába.

Mellesleg sok dologban egyetértünk. Sajnos, tényleg kell az egyház, mert bizonyos embereknek ez kell a lelki boldoguláshoz, mintahogy a birkáknak mindig is vezető kell.
Valóban, reformokkal tényleg sokat lehetne javítani rajta, de szerintem mindketten tudjuk, hogy a katolikus egyház nem tűri el a reformokat, vagy a reformálni akarókat. Konkrétan annyira ostobák, hogy még a cölibátust sem akarják megszüntetni, pedig az nem a bibliából vagy istentől ered (merthogy azt állítják, hogy minden tanításuk istentől származik), csak az egyik pápa vezette be, nagyon is világi érdekek miatt.  Ezek ismeretében én nemigen látok esélyt a reformokra a katolikus egyházon belül.

Isten és a katolikus egyház kapcsolatáról: istentől és a bibliából tanulák volna az inkvizíciót, a világi pöffeszkedést, a pazarló életvitelt, az álszent magatartást, a csalártságot, vagy éppen a keresztes háborúk kirobbantását? Ezekkel a tettekkel a saját legalapvetőbb magatartásszabályukat, a tízparancsolatot is durván sértették és sértik ma is. Ezekután ki hisz el bármit is az ő szájukból?

#500 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 29. 11:59

Idézet: bgabor - Dátum: 2006. jan. 29., vasárnap - 11:23

...Ezek ismeretében én nemigen látok esélyt a reformokra a katolikus egyházon belül.

Főleg, hogy az új pápa saját bevallása szerint is a konzervatív vonalat képviseli.
Talán majd a következő...
Wherever you go, go with all your heart.

Téma megosztása:

• (124 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.