HWSW Informatikai Kerekasztal: Excel probléma - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (6 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Excel probléma

#81 Felhasználó inaktív   Root_Kiskacsa 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 07. 28. 17:09

Idézet: qqcs - Dátum: 2006. júl. 28., péntek - 11:18

na tessek csak van problema:(
a masolt kepletek kozt van egy masik munkalapra hivatkozas. na ez nem marad relativ mert a masik excel tabla munkalapjara hivatkozik:(

Háát, erre már nemigen tudok tanácsot adni. (A problémádat értem egyébként.)
Ha nem másolsz sokat, akkor esetleg kézzel is elég átírni a másolt képletet. Ha sokat másolnál, akkor talán legegyszerűbben egy VB rutinnal kivághatod a felesleges részt a képletből.
Pen-drive-on, notebookon, PDA-n kizárólag máshonnan reprodukálható/visszamásolható adat legyen!
Ami hordozható, az nem megbízható!

#82 Felhasználó inaktív   Szolti 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 03. 09:50

Sziasztok! Van arra mód, hogy megmondjam az excelnek melyik fájl típusnál hozza be a fájl importálás varázslót és melyiknél ne? Pl *.csv-t alapból megnyitja és előfordult már, hogy ennek nem "örültem" mert szépen rosszul formázta az oszlopokat...THX

Szolti

#83 Felhasználó inaktív   Root_Kiskacsa 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 03. 10:12

Idézet: Szolti - Dátum: 2006. aug. 3., csütörtök - 9:50

Sziasztok! Van arra mód, hogy megmondjam az excelnek melyik fájl típusnál hozza be a fájl importálás varázslót és melyiknél ne? Pl *.csv-t alapból megnyitja és előfordult már, hogy ennek nem "örültem" mert szépen rosszul formázta az oszlopokat...THX

Szolti

Na ez egy olyan dolog, ami engem is zavart. A probléma azt hiszem azokkal a CSV-kkel van, amelyekben az elválasztó karakter nem a vessző, hanem a pontosvessző. Ez csak Excel 2000-nél (talán még a 2002-nél) jött elő nekem, de ha rányomsz egy Office 2000 SP3-mat, valamint minden post-SP3 frissítést, akkor helyrejön (ha jól emlékszem). Ezen kívül csak körüljárási módszereket tudok rá.
1. módszer: Nyisd meg a CSV-t az Excel Fájl/megnyitás menüjéből (vagy a megnyitás ikonnal), ekkor behozza normálisan a CSV-t.
2. módszer: drag and drop módszerrel dobd be a CSV-t az Excelbe, szintén jól nyílik meg.
3. módszer: Nyisd meg duplaklikkel a CSV-t. Ekkor az összes oszlop össze lesz omlasztva az első oszlopba (mivel nem ismerte fel a választó karaktert az Excel). Ezután jelöld ki az első oszlopot, majd kézzel indítsd a varázslót az Adatok -> Szövegből oszlopok menüponttal.
Pen-drive-on, notebookon, PDA-n kizárólag máshonnan reprodukálható/visszamásolható adat legyen!

#84 Felhasználó inaktív   Szolti 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 03. 13:05

Idézet: Root_Kiskacsa - Dátum: 2006. aug. 3., csütörtök - 10:12

Na ez egy olyan dolog, ami engem is zavart. A probléma azt hiszem azokkal a CSV-kkel van, amelyekben az elválasztó karakter nem a vessző, hanem a pontosvessző. Ez csak Excel 2000-nél (talán még a 2002-nél) jött elő nekem, de ha rányomsz egy Office 2000 SP3-mat, valamint minden post-SP3 frissítést, akkor helyrejön (ha jól emlékszem). Ezen kívül csak körüljárási módszereket tudok rá.
1. módszer: Nyisd meg a CSV-t az Excel Fájl/megnyitás menüjéből (vagy a megnyitás ikonnal), ekkor behozza normálisan a CSV-t.
2. módszer: drag and drop módszerrel dobd be a CSV-t az Excelbe, szintén jól nyílik meg.
3. módszer: Nyisd meg duplaklikkel a CSV-t. Ekkor az összes oszlop össze lesz omlasztva az első oszlopba (mivel nem ismerte fel a választó karaktert az Excel). Ezután jelöld ki az első oszlopot, majd kézzel indítsd a varázslót az Adatok -> Szövegből oszlopok menüponttal.

Ok, köszi szépen  :respect:

ui.: közben rájöttem, hogy van még 1 olyan lehetőség is, hogy Adatok/Külső adatok importálása/Adatok beolvasása  ha így csinálom akkor is előugrik a "varászló"

#85 Felhasználó inaktív   Manta 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 04. 12:19

Hogyan tudom azt elérni excelben, hogy egy adott cella értéke csak pozitív egész lehessen, mondjuk 0-tól 10-ig? Nem a bevitelre gondolok, hanem hogy a program is ilyen értékekkel végezzen számításokat.

#86 Felhasználó inaktív   MamaSaid 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 04. 13:44

Sziasztok!

Rákényszerültem az excel tanulmányozására és használatára. Az alapműveleteket meg tudom oldani, de most gondom akadt. Több kérdésem is van.
  • 1 Hogyan tudom megoldani, hogy pl. a C és D oszlop a B oszlop akárhányszorosa legyen, tehát ne kelljen soronként megadnom az értékeket? (B oszlop soronként egy-egy nettó összeg, a hozzá tartozó C áfa, D bruttó)

• 2 Hogyan oldhatom meg, hogy egy-egy mezőbe betűket beírva, automatikusan hajtson végre feladatokat? pl. ha C2=80 és D2-be beírom hogy k, akkor szorozza meg C2-t 200-al, de ha azt írom be hogy v, akkor 140-el szorozza meg és ez az E oszlopban jelenjen meg? Megoldható ez?

Egyelőre ezek foglalkoztatnak. Remélem nem volt túl kusza.

Szerkesztette: MamaSaid 2006. 08. 04. 13:48 -kor

Mother always says, Sharing is Good

#87 Felhasználó inaktív   MamaSaid 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 04. 19:56

Idézet: MamaSaid - Dátum: 2006. aug. 4., péntek - 14:44

Sziasztok!

Rákényszerültem az excel tanulmányozására és használatára. Az alapműveleteket meg tudom oldani, de most gondom akadt. Több kérdésem is van.
  • 1 Hogyan tudom megoldani, hogy pl. a C és D oszlop a B oszlop akárhányszorosa legyen, tehát ne kelljen soronként megadnom az értékeket? (B oszlop soronként egy-egy nettó összeg, a hozzá tartozó C áfa, D bruttó)

• 2 Hogyan oldhatom meg, hogy egy-egy mezőbe betűket beírva, automatikusan hajtson végre feladatokat? pl. ha C2=80 és D2-be beírom hogy k, akkor szorozza meg C2-t 200-al, de ha azt írom be hogy v, akkor 140-el szorozza meg és ez az E oszlopban jelenjen meg? Megoldható ez?
Egyelőre ezek foglalkoztatnak. Remélem nem volt túl kusza.

Megoldódott. Ha valakit érdekel, beírom.
Mother always says, Sharing is Good

#88 Felhasználó inaktív   Root_Kiskacsa 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 05. 18:37

Idézet: Manta - Dátum: 2006. aug. 4., péntek - 12:19

Hogyan tudom azt elérni excelben, hogy egy adott cella értéke csak pozitív egész lehessen, mondjuk 0-tól 10-ig? Nem a bevitelre gondolok, hanem hogy a program is ilyen értékekkel végezzen számításokat.

Nem egészen értem a kérdésedet, hogy ha nem a bevitelnél akarod korlátozni a cella értékét, akkor a számításnál mit is akarsz látni? Tehát mi történjen, ha a cella értéke pl. 11? Automatikusan 10-zel számoljon (mint legnagyobb megengedett egész), vagy 0-t adjon eredményül?
Mindenesetre a bevitelt az Adatok -> Érvényesítés alatt tudod korlátozni 0-10-ig és egészre.

#89 Felhasználó inaktív   Manta 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 06. 21:57

Idézet: Root_Kiskacsa - Dátum: 2006. aug. 5., szombat - 17:37

Tehát mi történjen, ha a cella értéke pl. 11? Automatikusan 10-zel számoljon (mint legnagyobb megengedett egész), vagy 0-t adjon eredményül?

Igen, adjon 10-et értékül. (nem a bevitel az érdekes, arra már rájöttem)
Meg lehet ezt oldani?

#90 Felhasználó inaktív   Picur 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 07. 07:56

Idézet: Root_Kiskacsa - Dátum: 2006. júl. 20., csütörtök - 17:00

Első kérdésre:
Columns(1).Find("Y").Insert xlDown

Ha az N-ből és Y-ból álló oszlop nem az első oszlop lenne, hanem pl. a második, akkor Coulumns(2)-re módosítsd a fenti kódot. Más oszlopszámnál értelemszerűen.

Második kérdésre:
Cells(1, 1).End(xlDown).Offset(1, 0).Row

Ez visszaadja neked az első szabad sor számát. Ha rögtön ki is akarod jelölni a sort, akkor a Row helyett Selectet írj. Ez igazából csak az első oszlopban keresi meg az első szabad cellát, de jelenleg a célra ez is megfelel. Egyetlen hibája, hogy ha az első sor (ill. cella) üres, akkor hülyeséget ad vissza. Célszerű erre az esetre egy feltételt írni.

Végre sikerült még egy kis tudást magamra szedni, hogy tovább tudjak lépni (soha nem makróztam ezelőtt ;)). Eljutottam ahhoz a problémás részhez amihez írtál megoldást. Sajnos a függvényed csak a megtalált cella elé szúr be egy másik cellát, nem sort. Végül sikerült eszkábálni egy megoldást:
Columns(6).Find("Y").Select
Rows(ActiveCell.Row).Insertauto_activ

A második jó volt, egészen addig míg bele nem futottam néhány munkafüzetbe, ahol fejlécek voltak (üres sorokkal). A netről sikeresen kiollóztam ezt:
Sub FindLastCell()
Dim LastColumn As Integer
Dim LastRow As Long
Dim LastCell As Range
	If WorksheetFunction.CountA(Cells) > 0 Then
  'Search for any entry, by searching backwards by Rows.
  LastRow = Cells.Find(What:="*", After:=[A1], _
         	 SearchOrder:=xlByRows, _
         	 SearchDirection:=xlPrevious).Row
  'Search for any entry, by searching backwards by Columns.
    LastColumn = Cells.Find(What:="*", After:=[A1], _
         	 SearchOrder:=xlByColumns, _
         	 SearchDirection:=xlPrevious).Column
    MsgBox Cells(LastRow, LastColumn).Address
	End If 
End Sub 

Ez tökéletesen visszaadja az utolsó használt cellát.
Remélem nem gond, hogy ezeket így beírtam, hátha másnak is jól jön majd :)

Root_Kiskacsának meg egy nagy köszi még1x! :respect:

Jah, véletlenül nem tudtok valami e-book-ot alap excel makrózásról?!
Ha ezek közül bármely proci megszerzésében tudsz segíteni, akkor küldj PÜ-t! Köszi!

#91 Felhasználó inaktív   Picur 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 07. 08:38

Még valami. Ha részösszegelést indítok, akkor kapok egy figyelmeztetést. Erre OK-t kell nyomnom. Nem lehet ezt valahogy megoldani, hogy ne álljon meg ezzel a macro futása?  :think:
A súgó azt tanácsolja, hogy az oszlopcimkéket formázzam úgy, hogy az excel rájöjjön, hogy az nem adatsor. Jelenleg félkövér és oldalra van igazítva, ellentétben az adatokkal, mégsem jön rá.  :(
Valami ötlet?  :confused:

Csatolt fájl:

Szerkesztette: Picur 2006. 08. 07. 08:39 -kor

Ha ezek közül bármely proci megszerzésében tudsz segíteni, akkor küldj PÜ-t! Köszi!

#92 Felhasználó inaktív   Picur 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 07. 09:25

Tök jól elvagyok itt :)
Megint belefutottam valamibe. Otthon gond nélkül futott ez:
Range().Select
Ezen a gépen meg hibásnak jelzi :(
A Cells().Select meg működik. Ki érti ezt?!

#93 Felhasználó inaktív   Picur 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 11. 08:16

Idézet: Picur - Dátum: 2006. aug. 7., hétfő - 9:38

Még valami. [...]

Rájöttem. Véletlenül az egyik oszlopnak nem volt neve. Mivel a előtte levő cellába írt szöveg rálógott erre nem figyeltem fel rá.  :omg:

#94 Felhasználó inaktív   poirot 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 08. 17. 05:55

Szeretném egy oszlopban a szavak kezdőbetűit átváltani nagy betűre. Tehát nem csak az első szó első karakterét, hanem mindegyik szónál. (Nagy táblázatról van szó, és sokáig tartana kézzel átírni).

Lehetséges-e ez ?

A válaszokat előre is köszönöm.

#95 Felhasználó inaktív   poirot 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 08. 17. 17:33

Sikerült megoldanom. :)

#96 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 08. 17. 18:09

Idézet: poirot - Dátum: 2006. aug. 17., csütörtök - 18:33

Sikerült megoldanom. :)

És hogyan?
"Nem érzem a számban az eper ízét", de már nem is akarom...

#97 Felhasználó inaktív   poirot 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 08. 17. 19:13

Mint említettem, egy oszlopban lévő  rengeteg angol szövegnek a kezdő betűit kellett nagybetűssé alakitani. a munkalapon egy üres oszlop első cellájára álltam,(mondjuk a B oszlop 1-es cella) és ott függvény beszúrása, majd a választható kategóriákból a szöveg kiválasztva, és ott a függvényneve TNÉV. Ezt kiválasztottam, a felugró szöveg ablakba beírtam az A1 (példaként irom most). A szerkesztő sorban így nézett ki:

=TNÉV(A1)

Tehát az A oszlop 1 -es cellájától kezdve lefelé akartam átalakitani. Egérrel megfogtam az egyik sarkát a függvényes cellának, és húztam lefelé, amig a másikban volt szöveg. Automatikusan kitöltöttem a cellákat. Utána ENTER, majd  a B oszlop 1 -es cellájától CTRL + SHIT + LE NYÍL kijelöltem ismét. Most figyelem ! Az egér jobb gombjával a kijelölt területre kattinva Másolás, majd a kijelölést nem megszüntetve az A oszlop  1 -es cellájára katt az egérrel, és jobb egérgombbal(vagyis amit meg akarok változtatni)  IRÁNYITOTT beillesztést végzek, és itt az értéket választom !!!! (nem az alapértelmezett mindent választom, mert akkor hibajelzéssel kidob). És kész is. A függvénynek készített sor törölhető.

Esetleg lehet olyan kisebb hiba lehetséges, hogy például a nagybetűvel írt mozaik szavakat átalakítja, és csak az első karakter lesz nagy betű,a többi kicsi (például NTSC  -ből,  Ntsc lesz), de ez egy egyszerű cserével az adott oszlopra korrigálható.

ennyi.  :)

#98 Felhasználó inaktív   Dr. Evil 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 30. 14:29

Hali

Mielőtt kategorikusan kijelenteném a főnökömnek, hogy NEM, gondoltam előbb még megkérdezem, hátha nálam okosabbak tudnak megoldást.

Feladat a következő lenne:
excel tábla, A oszlop: rendelésszám, B oszlop: hozzá tartozó kötésszám
másik excel tábla: A oszlop: rendelésszám

Feladat az lenne, hogy összevessük a két A oszlopot, és azonos rendelésszám esetén a másik excel tábla B oszlopába berakjuk az első tábla B oszlopát. Vagyis a másik excel táblába kell bemásolni a kötésszámokat.

A csel a dologban az, hogy
- a sorszámok nem sorrendben vannak
- van kihagyott sor is.

Tehát van két katyvaz excel tábla, amiben csak annyi a szabályszerű, hogy egy oszlopon belül ugyanazon adattípus van, de teljesen véletlenszerűen.
HA függvény nem jó, VKERES, FKERES nem jó, esetleg azt tartom elképzelhetőnek, hogy valami Access adatbázisos megoldással keresnénk az adatokat. De ahhoz nem csak én nem értek, hanem azok sem akiknek használni kéne.

Van valakinek ötlete? :)

#99 Felhasználó inaktív   calibra 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 30. 18:17

Idézet: Bástya elvtárs - Dátum: 2006. aug. 30., szerda - 15:29

Hali

Mielőtt kategorikusan kijelenteném a főnökömnek, hogy NEM, gondoltam előbb még megkérdezem, hátha nálam okosabbak tudnak megoldást.

Feladat a következő lenne:
excel tábla, A oszlop: rendelésszám, B oszlop: hozzá tartozó kötésszám
másik excel tábla: A oszlop: rendelésszám

Feladat az lenne, hogy összevessük a két A oszlopot, és azonos rendelésszám esetén a másik excel tábla B oszlopába berakjuk az első tábla B oszlopát. Vagyis a másik excel táblába kell bemásolni a kötésszámokat.

A csel a dologban az, hogy
- a sorszámok nem sorrendben vannak
- van kihagyott sor is.

Tehát van két katyvaz excel tábla, amiben csak annyi a szabályszerű, hogy egy oszlopon belül ugyanazon adattípus van, de teljesen véletlenszerűen.
HA függvény nem jó, VKERES, FKERES nem jó, esetleg azt tartom elképzelhetőnek, hogy valami Access adatbázisos megoldással keresnénk az adatokat. De ahhoz nem csak én nem értek, hanem azok sem akiknek használni kéne.

Van valakinek ötlete? :)

FKERES miért nem jó?

=FKERES(A1;'C:\EXCEL\[ADATOK.xls]Munkalap1'!$A$1:$B$1500;2;HAMIS)

Tök mind1, hogy rendezettek-e a sorok. Ahonnan veszed az adatokat: az első találat 'B' oszlopát adja eredményül és kész! Ahol üres sor van, vagy nem talál értéket ott '#HIÁNYZIK' lesz és kész. Ezt ki is szűrheted szűrővel vagy használhatsz HIBÁS függvényt, és üres cellát adsz eredményül, ha nem talált az FKERES semmit.

#100 Felhasználó inaktív   negyvenketto 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 19. 11:58

Na nekem is van egy excel+word problémám felnyomom ide, hátha valaki tudja a megoldást.

Van egy excel táblázatom, melynek segítségével címkéket kellene nyomtatnom.
Ezze ugye alapesetben jó a word körlevél funkciója. Azzal simán meg is tudom csinálni, hogy egy címkén egy sor adatai szerepeljenek.

Nekem viszont olyan megoldásra lenne szükségem, ahol cimkénként változó a sorok száma méghozz egy mezőben lévő érték változásáig kerülnek a sorok a címkére, változás után meg új címke.

Tehát példa

xls tartalma

1  alma
1 körte
1 dinnye
2 valami
2 izé
3 akármi
Az élet a világmindenség meg minden...

Hivatásos topicsüllyesztő...

Téma megosztása:

• (6 Oldal)