Idézet: Captain Crash - Dátum: 2007. okt. 8., hétfő - 11:58
Folyamatosan rajtam kéred számon, hogy olvassak vissza, amikor magad figyelmetlenül olvasol. Elmondom mégegyszer: a szerződésszerű állapot visszaállítása a cél,
ezt mar regesreg ertettem. a kerdesem tovabbra is az, hogy ez mit takar, es vajon tudsz-e a velemenyeden kivul jogszabalyi hatteret is adni a szavaidnak!
Idézet
ha Te "kék vagy zöld" termékre szerződsz, akkor az is szerződésszerű állapot, ha zöldet kapsz.
peldam szerint kekre szerzodtettem, hiszen az van a szerzodesen, alias szamlan. ellenben en anno "kek vagy zoldet" rendeltem meg.
szoval akkor mi a valasz?
Idézet
Valamint elmondom ismételten, hogy a felek általában nem gyári számra szerződnek. Ha bemész egy boltba nem azt mondod, hogy HUB12SSXY gyári számú terméket kérek, hanem, vagy a tulajdonságait, vagy az árlistából választasz.
vilagos. de amikor en arlistabol valasztok, akkor hogy derul ki, hogy szamomra az volt a lenyeges, hogy az a winchester pont 120Giga, vagy az volt a lenyeges, hogy eppen egy 120G-as winchesterre futja a penzembol, ha amugy ugyanabbol a tipusbol adnanak 300-asat ugyanennyiert, akkor azt valasztottam volna?
ez hol derul ki a szerzodesbol? mirol szol a szerzodes?
arrol nem szolhat egzaktul, ami rajta van, hiszen rajta van a gyari szam is. tehat?
Idézet
És de, általában konkrét típusra szerződnek.
sot, konkret gyari szamu darabra.

hiszen az van a szerzodesen! vagy megsem? akkor talan nem is konkret tipusra szerzodnek? mibol gondoljuk, hogy konkret tipusra szerzodnek, mikozben azt is veljuk, hogy nem konkret gyari szamu darabrol szol a szerzodes? vagy megis konkret gyari szamu darabrol szol a szerzodes, de a javitas ezt megsem veszi figyelembe? akkor miert kell figyelembe vennie azt, hogy konkret parameterei vannak annak a konkret tipusnak? miert nem cserelhet mas tipusra csak szerzodesmodositassal? miert nem szerzodesmodositas mas gyariszamu darabra valo csere? vagy az is szerzodesmodositas? ha az szerzodesmodositas, akkor miert teheti meg egyoldaluan a kereskedo?
ezernyi kerdes, amire szivesen latnam a valaszt!
Idézet
Nekem nem kell feltétlen véleményem bizonyításához jogszabályokat idéznem, ellenben te megteheted, hogy legközelebb jogszabályi háttér ismerete nélkül egy témában előbb kérdezel, aztán vitatkozol. Mindenki jobban jár, nem?
O, nem! sajnos tevedesben vagy. ez nem birosag, ahol a vita alapeleme, hogy mindenkinek ismernie kell a jogszabalyi hatteret. ez egy forum. vannak itt jogi hatteru emberek, es vannak nem jogi hatteruek. en egy eszervet adok elo, ahol kifejtettem, hogy a jobbra csere eseten mindenki jol jar, es a vevo egyertelmuen jobban jar, mint amikor ugyanolyanra cserelik. ha viszont az ugyanolyanra cserelest megengedi a jogszabaly, es nem ad valasztasi lehetoseget a vevonek, akkor azt, amikor o egyertelmuen jobban jarna miert koti(/kotne?) a vevo beleegyezesehez? miert okoz egyertelmu kart a kereskedonek, aki egyutt kivan mukodni, es mindent megtesz a vevo erdekeben?
igy tehat nekem nem kell jogszabalyokat ideznem, hiszen nem azokbol vezettem le a velemenyem (illetve amikre tamaszkodtam itt mar mindenki szamara ismeretesek.)
Te viszont egy jogi allaspontot hoztal, amihez olyan jogszabalyi hatterre hivatkozol, amit meg nem ideztel be. igy tehat a racionalis vita alapelve koveteli meg, hogy ha a vitapartnered keri az adott hivatkozasi alap bemutatasat, akkor Neked azt be kell tudnod mutatni. ellenkezo esetben azt fogja hinni, hogy csak a nem tokeletes emlekeidre tamaszkodsz, es egyaltalan nem biztos, hogy ugy van, ahogy Te mondod..
igy mar vilagos, miert kerem toled a jogszabalyi hatter bemutatasat?
Szerkesztette: bogdan 2007. 10. 08. 12:13 -kor