HWSW Informatikai Kerekasztal: Garancia tapasztalatok - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (49 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Garancia tapasztalatok átvert illetve elégedett vevők! Értékeld a témát: -----

#601 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 10. 08. 10:07

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. okt. 8., hétfő - 11:04

amikor en veszek egy muszaki termeket (mondjuk videokartyat), akkor a szerzodes (-t helyettesito szamla) tartalma tobbek kozott a gyari szam is. az is szerzodesmodositas tehat,

Oszt ez a folyton emlegetett szerződés merrefelé van leírva? Tudom, biztos PTK, de én hülye júzer vagyok, ne mlehetne-e pontosabban? Azt már nem is merem kérdezni, ha határozott 1-3 évre szól, de útközben volt egy csere, akkor miért nem marad meg az eredeti lejárati dátum?
Make love not Wor.

#602 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 10. 08. 10:07

Idézet: Captain Crash - Dátum: 2007. okt. 8., hétfő - 1:55

Éppen annyi pénzt kap vissza, amennyit annakidején vételárban kifizetett, se többet, se kevesebbet. Ha pedig ugyanannyit kap vissza, amennyit kifizetett, akkor nem nyert semmit sem rajta.

sikerult totalisan felreertened amit irtam!

nem itt tartunk, hogy mennyit kene visszaadni, hanem az a kerdes, hogy miert ne lehetne egy jobb termekkel kartalanitani a vevot. illetve ott, hogy az bizony a kereskedovel valo kiszuras, ha az meg egy jobb termekkel sem oldhatja meg a cseret, mert a vevo ragaszkodik a penzvisszafizeteshez, mikozben szerintem egyaltalan nem allnak meg a penzvisszafizetesi feltetelek, hiszen a kereskedo igenis ki tudja cserelni a hibas termeket, speciel egy jobbra.

tehat meg egyszer szajbaragosan: nem az a kerdes, hogy mennyi penz jar vissza, hanem az, hogy miert nem cserelheti a kereskedo ki a termeket masmilyenre, ha az jobb!?

ja, es raadasul csak azt nem vetted figyelembe, hogy valaszom egy Te altalad feltett kerdesre jott. miszerint "miert ne akarna elfogadni a vevo a jobb cseret?" erre irtam, hogy "mert nyereszkedni akar". nem azert nyereszkedik, mert nem annyi jarna vissza, hanem mert azzal nyereszkedik, hogy neki valojaban megfelel a jobbik termek (hogy ne felelne meg, hiszen egy rosszabbat vett anno!), o megis a penzt keri vissza. miert? mert abbol a penzbol megveszi azt, ami neki megfefel, es meg marad is penze. ez biztos, hogy etikatlan, az nem kerdes. a kerdes, hogy jogszeru-e. en meg nem latom, hogy kinek lenne ebben a jog szerint igaza. Ti ketten (Csaba_20-al) a kereskedonek adnatok igazat. en, aki az esetek 99%-ban a vevo oldalan szoktam allni (szerintem beszeltunk itt a forumon mar annyit, hogy ez egyertelmu legyen), ugy velem, hogy a birosag egy ilyen esetben megiscsak az eladonak adna igazat. egy biztos: jogszabalyi hatteret ehhez a kerdeshez meg nem lattunk.

Szerkesztette: bogdan 2007. 10. 08. 10:11 -kor

a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#603 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 08. 10:14

Idézet: Jahno - Dátum: 2007. okt. 8., hétfő - 11:07

Azt már nem is merem kérdezni, ha határozott 1-3 évre szól, de útközben volt egy csere, akkor miért nem marad meg az eredeti lejárati dátum?

mert a fogyasztovedelmi torveny ezt irja elo.

annyiban persze jogos itt a kerdes, hogy ezek szerint itt bizony uj szerzodes kottetik valahol a hatterben.. ;)
a forum ma:

#604 Felhasználó inaktív   lordrolee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 08. 10:20

Idézet: Jahno - Dátum: 2007. okt. 8., hétfő - 11:05

Nabaz, volt egy vevőm, aki mindent kibontatott, végignézett, aztán sok óra után kinyögte, mit is akar venni. Egyik megnézett cuccát odaadtuk volna, erre közölte, ez már bontott, nem hajlandó elvinni, Neki originalt adjunk. Áááááááá  :reklamacio:

ott a pont
Kép

Xfire profil

LordRolee

#605 Felhasználó inaktív   Captain Crash 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 08. 10:28

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. okt. 8., hétfő - 10:07

Ti ketten (Csaba_20-al) a kereskedonek adnatok igazat. en, aki az esetek 99%-ban a vevo oldalan szoktam allni (szerintem beszeltunk itt a forumon mar annyit, hogy ez egyertelmu legyen), ugy velem, hogy a birosag egy ilyen esetben megiscsak az eladonak adna igazat. egy biztos: jogszabalyi hatteret ehhez a kerdeshez meg nem lattunk.

Valójában a jogszabályi hátterét te lehet nem ismered, én ismerem. A bíróság is azt fogja vizsgálni, hogy az elállási jogát a fogyasztó jogszerűen gyakorolta-e. A kicserélés ugyanolyan új termékre kell történjen. Az, hogy a köznapi értelemben mi "jobb", vagy mi "rosszabb" irreleváns. A szerződést az abban foglaltak szerint kell teljesítse a szerződés kötelezettje, így hibás teljesítés esetén a szerződésszerű állapot visszaállítása a cél, a megbomlott vagyoni egyensúly visszaállítása. Általában elmondható, hogy nem a gyári számra szerződnek a felek, de persze nincs kizárva, ezért teljesen mindegy, hogy a gyári szám is változik.

Amúgy nem a kereskedőnek, vagy nem a fogyasztónak az igazáról beszélünk, hanem a hatályos jogszabályokban foglalt jogokról és kötelezettségekről. Így sem kereskedőnek nem tudok igazat adni, sem fogyasztónak, azt tudom elmondani, hogy adott esetben véleményem szerint mi a jogi helyzet.

Szerkesztette: Captain Crash 2007. 10. 08. 10:31 -kor

#606 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 08. 10:34

Idézet: Captain Crash - Dátum: 2007. okt. 8., hétfő - 11:28

Az, hogy a köznapi értelemben mi "jobb", vagy mi "rosszabb" irreleváns.
csakhogy en nem hetkoznapi eletben "jobbrol" beszelek! ha nem vilagos mirol beszeltem olvass vissza..

Idézet

Általában elmondható, hogy nem a gyári számra szerződnek a felek, de persze nincs kizárva, ezért teljesen mindegy, hogy a gyári szám is változik.
de ekozben azt is el lehet mondani, hogy nem is konkret tipusra szerzodnek, hanem egy bizonyos termekfajtara (jelen esetben videokartya), ami bizonyos minimum tulajdonsagokkal bir. tehat ha az nem lenyeges, hogy a gyari szam valtozik, akkor az miert lenyeges, hogy a tulajdonsagok valtoznak, amennyiben azok megfelelnek az eredeti minimum tulajdonsagok kitetelnek?

peldaul trivialisan, ha en adok a kereskedonek egy megrendelot, hogy kek vagy zold bigyot kerek tole, kapok egy keket, az elromlik, es a kereskedo zoldre csereli, akkor az megfelelt az eredeti szerzodesi felteteleknek, mikozben nem felel meg az "azonos" kitetelnek, amihez Te itt ragaszkodsz.

es valoban, en nem ismerem a jogszabalyi hatteret, de ennek az egyik oka az, hogy meg mindig nem idezted be azokat! ;)
a forum ma:

#607 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 08. 10:57

Idézet: Captain Crash - Dátum: 2007. okt. 8., hétfő - 11:28

így hibás teljesítés esetén a szerződésszerű állapot visszaállítása a cél

Amibe beletartozik a doboz, kábel, csomagolás is, elvégre én így egyben adtam át a T. Vevőnek, ugye?
Make love not Wor.

#608 Felhasználó inaktív   Captain Crash 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 08. 10:58

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. okt. 8., hétfő - 10:34

csakhogy en nem hetkoznapi eletben "jobbrol" beszelek! ha nem vilagos mirol beszeltem olvass vissza..

de ekozben azt is el lehet mondani, hogy nem is konkret tipusra szerzodnek, hanem egy bizonyos termekfajtara (jelen esetben videokartya), ami bizonyos minimum tulajdonsagokkal bir. tehat ha az nem lenyeges, hogy a gyari szam valtozik, akkor az miert lenyeges, hogy a tulajdonsagok valtoznak, amennyiben azok megfelelnek az eredeti minimum tulajdonsagok kitetelnek?

peldaul trivialisan, ha en adok a kereskedonek egy megrendelot, hogy kek vagy zold bigyot kerek tole, kapok egy keket, az elromlik, es a kereskedo zoldre csereli, akkor az megfelelt az eredeti szerzodesi felteteleknek, mikozben nem felel meg az "azonos" kitetelnek, amihez Te itt ragaszkodsz.

es valoban, en nem ismerem a jogszabalyi hatteret, de ennek az egyik oka az, hogy meg mindig nem idezted be azokat! ;)

Folyamatosan rajtam kéred számon, hogy olvassak vissza, amikor magad figyelmetlenül olvasol. Elmondom mégegyszer: a szerződésszerű állapot visszaállítása a cél, ha Te "kék vagy zöld" termékre szerződsz, akkor az is szerződésszerű állapot, ha zöldet kapsz.
Valamint elmondom ismételten, hogy a felek általában nem gyári számra szerződnek. Ha bemész egy boltba nem azt mondod, hogy HUB12SSXY gyári számú terméket kérek, hanem, vagy a tulajdonságait, vagy az árlistából választasz. De természetesen lehet ilyen szerződést is kötni.
És de, általában konkrét típusra szerződnek. Megint csak gyakorlati példával szemléltetve: az árlistákban nem az található, hogy "egér 799 Ft, billentyűzet 2499 Ft, merevlemez 19500 Ft", hanem konkrét típus, és tulajdonságok és ez kerül a szerződésbe is.

Nekem nem kell feltétlen véleményem bizonyításához jogszabályokat idéznem, ellenben te megteheted, hogy legközelebb jogszabályi háttér ismerete nélkül egy témában előbb kérdezel, aztán vitatkozol. Mindenki jobban jár, nem? :) A hatályos jogszabályokról a www.magyarorszag.hu -n tájékozódhatsz.

#609 Felhasználó inaktív   lordrolee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 08. 11:02

CC: Erre a hsz-emre ha lesz időd reagálsz? Valóban érdekelne a dolog. Köszi.
Kép

Xfire profil

LordRolee

#610 Felhasználó inaktív   Captain Crash 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 08. 11:02

Idézet: Jahno - Dátum: 2007. okt. 8., hétfő - 10:57

Amibe beletartozik a doboz, kábel, csomagolás is, elvégre én így egyben adtam át a T. Vevőnek, ugye?

Hibás teljesítésről általában kötelezetti oldalon szoktunk beszélni. A hibás teljesítés a szerződésszegés nevesített esete. Ilyenkor a kötelezett nem szerződésszerűen teljesít. A szerződésszerű teljesítéshez természetesen át kell adnod a dobozt is, kábelt is, csomagolást is a vevőnek, hiszen így teljesítesz.

Szerintem te összetéveszted a szezont a fazonnal.

#611 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 08. 11:08

Idézet: Captain Crash - Dátum: 2007. okt. 8., hétfő - 12:02

A szerződésszerű teljesítéshez természetesen át kell adnod a dobozt is, kábelt is, csomagolást is a vevőnek, hiszen így teljesítesz.

Szerintem te összetéveszted a szezont a fazonnal.

De ha visszcseréljük azt a szerződést másfélére, akkor nekem visszajárhat a doboz/kábel, meg a többi is, nem?
Make love not Wor.

#612 Felhasználó inaktív   Captain Crash 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 08. 11:12

Idézet: lordrolee - Dátum: 2007. okt. 8., hétfő - 9:35

Szúrd be légyszives az idevonatkozó jogszabályt, hogy nekem mint forgalmazónak milyen minőségvizsgálati dolgokat kell megcsinálnom minden egyes terméken amit eladok. Érdekel a dolog komolyan. Kíváncsi lennék hogy mit mond a jogszabály akkor, ha az adott termék zsugorfóliázott vagy olyan csomagolásban van, amit ha megbontok már nem tudom újként eladni. Sztem kevered a forgalomba hozót a kereskedővel.
Nomeg ott a CE jelölés ami azért van, mert a termék eleget tesz az európai minőségi előírásoknak.  :think:

A forgalmazó az, aki a terméket fogyasztói forgalomba hozza, ilyenkor fogyasztói szerződésről beszélünk. A forgalmazó kereskedő is, a kereskedő fogalmát a Kertv.-ben találod, a fogyasztói szerződést a Ptk. definiálja, a forgalmazó fogalmát a Fgytv. Az ismertetett kvázi visszkereseti jogot nem most mondom először, egyszer utánanézhetnél, ott megtalálod, hogy milyen kötelezettséghez köti a jogainak érvényesítését a tv.

Nehéz úgy, hogy kellő jogi ismeretek hiányában osztjátok az észt, és kitartóan ágáltok azellen, amit leírok, holott látható, hogy e tekintetben jobban otthon vagyok a témában. Valószínüleg értelmesebb lenne, ha kicsit felkészültebben alkotnátok véleményt.

#613 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 08. 11:14

Idézet: Captain Crash - Dátum: 2007. okt. 8., hétfő - 12:12

A forgalmazó kereskedő is, a kereskedő fogalmát a Kertv.-ben találod, a fogyasztói szerződést a Ptk. definiálja, a forgalmazó fogalmát a Fgytv.

Mennyivel egyszerűbb lett volna érthetően leírni, hogy az importőr/kisker/nagyker/disztribútor közül melyik miképpen.
Make love not Wor.

#614 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 08. 11:19

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. okt. 8., hétfő - 11:07

hanem az a kerdes, hogy miert ne lehetne egy jobb termekkel kartalanitani a vevot.

Mert ami objektíve jó kártalanításnak tűnik szituációból kiragadva, az a konkrét szituációban lévő vevőnek nem biztos, hogy megfelel. Lehet, hogy őt ez nem kárpótolja. Mondjuk visszavisz egy rossz VGA-t, cserélni nem tudnak ugyanolyanra és neki 2 év múltán már lehet épp autóra vagy gyerektartásra kéne a lé. Ezt írta Captain Crash másképp. Az eredeti vételár és költségek megtérítése viszont minden szituációban kárpótló tényező.

De a te gondolatmeneted szerint mindenképp a nyakára kell sózni akár egy jobbat, mert az a kereskedőnek "is jobb". Szerencsétlen vevőnek nem is kell választási jogot hagyni. Még ha nem is szándékosan, vagy hagyagságból, de a kereskedő már eljátszott egy esélyt, de a fő, hogy továbbra is neki legyen jó. Nehogy már kockázatot kelljen neki is vállalni valamiért.

Amikor a vevő vesz valamit, akkor szerződést köt a bolttal. A szerződés konkrét, meghatározott szolgáltatás, dolog nyújtására, tulajdonba adásáról szól, egy alkalom erejéig. Ezzel a dolog a szerződésben lefixálódik, sorsa megpecsételődik. A dolog konkrétumait tartalmazza a számla és a jótállási jegy is, ha kötelező jótállásról van szó. Hibás teljesítésnél a boltnak az eredeti szerződést kell újrateljesítenie azokkal a feltételekkel, olyan részletességgel, ahogyan azt korábban kötötték. Bárminemű eltérés az egyoldalú szerződésmódosítás, ami nem megengedhető. A bolt nem találhatja ki, hogy ő most inkább ad mást, jobbat, szebbet. A szerződésben eredetileg nem az volt. Ha nem tudják a szerződést újrateljesíteni, akkor helyreállítják az eredeti állapotot, mintha a szerződést meg sem kötötték volna. A bolt megkapja az áruját, ami nála is és máshol is meghibásodott volna. A vevő visszakapja a kicsengetett pénzét. Aztán mennek mindketten, amerre látnak. Mintha sosem álltak volna kapcsolatban. Senki nem vesztett semmit. Ez ilyen egyszerű. Ezt már másodszor írom le, asszem először is neked írtam annó :Đ Jogi szaknyelv helyett konyhanyelven van, de asszem nem kell hozzá akadémiai fokozat, hogy belássad: nincs jobb általános kezelési módszer a szituáció kezelésére.
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#615 Felhasználó inaktív   lordrolee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 08. 11:38

Idézet: Captain Crash - Dátum: 2007. okt. 8., hétfő - 12:12

A forgalmazó az, aki a terméket fogyasztói forgalomba hozza, ilyenkor fogyasztói szerződésről beszélünk. A forgalmazó kereskedő is, a kereskedő fogalmát a Kertv.-ben találod, a fogyasztói szerződést a Ptk. definiálja, a forgalmazó fogalmát a Fgytv. Az ismertetett kvázi visszkereseti jogot nem most mondom először, egyszer utánanézhetnél, ott megtalálod, hogy milyen kötelezettséghez köti a jogainak érvényesítését a tv.

Nehéz úgy, hogy kellő jogi ismeretek hiányában osztjátok az észt, és kitartóan ágáltok azellen, amit leírok, holott látható, hogy e tekintetben jobban otthon vagyok a témában. Valószínüleg értelmesebb lenne, ha kicsit felkészültebben alkotnátok véleményt.

Ezt értem és rendben is van, de én erre vagyok kíváncsi: "Bizonyára megint nem ismered a minőség megvizsgálására vonatkozó kötelezettségét a forgalmazónak."
Ezt hogyan, mi módon, milyen eszközökkel, hol van ez leírva, hogy a kereskedőnek bármilyen minőségvizsgálati dolgot el kell végeznie a terméken. Mivel Európában csak CE jelöléssel ellátott áru (műszaki cikk) hozható forgalomba, így a kérdés szvsz abszolút irreleváns, hisz már a gyártáskor megtörtént a minőség ellenőrzése és az ISO szabványoknak való megfeleltetés.

Sztem a kérdésemre adott válasz megértéséhez nem szükségeltetik semmilyen jogi ismeret, max a jogszabály ismerete. Műszaki ember lévén + konyítok egy keveset a minőségbiztosításhoz, így talán megértem majd amit írsz.

Szerkesztette: lordrolee 2007. 10. 08. 12:00 -kor

Kép

Xfire profil

LordRolee

#616 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 08. 11:54

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2007. okt. 8., hétfő - 12:19

Mert ami objektíve jó kártalanításnak tűnik szituációból kiragadva, az a konkrét szituációban lévő vevőnek nem biztos, hogy megfelel. Lehet, hogy őt ez nem kárpótolja.
gratulalok, Te nyerted meg a funkcionalis diszlekcia cimet. amirol en irtam, az az, amikor karpotolja. hiszen oszerinte jobb termeket kap!

Idézet

és neki 2 év múltán már lehet épp autóra vagy gyerektartásra kéne a lé.
"ertem". tehat ha van egy jo vga kartyam, de nekem most eppen autora vagy gyerektartasra kell a penz, akkor vigyem vissza a kereskedonek? vagy ha ez tul eles. ha elromlik, de ugyanolyanra tudna cserelni a bolt, akkor en megis kerhetnem a penzt?

miert rosszabb az, amikor jobbra csereli a bolt, hogy a vevo masik valasztasi lehetoseggel elhet, mint az, amikor ugyanolyanra csereli?

Idézet

De a te gondolatmeneted szerint mindenképp a nyakára kell sózni akár egy jobbat, mert az a kereskedőnek "is jobb". Szerencsétlen vevőnek nem is kell választási jogot hagyni.
pontosan! ahogy a nyakara kell sozni a pontosan ugyanolyat, hiaba nincs ra mar szuksege. akkor miert nem beszelunk nyakara sozasrol? miert csak akkor nyakara sozas, ha egy jobbat kep? miert nincs akkor valasztasi lehetosege a vevonek, ha ugyanolyat akarnak adni neki?

az vilagos, hogy ami neki nem jobb, az nem megfelelo. de miert raeroltetes a szamara jobb? en kifejezetten azt latom, hogy ebben az esetben a kereskedo jogai serulnek. nem azert, mert nem akarja kartalanitani, es nem is azert, mert ki akar szurni a vevovel. megkerdezi (mondjuk), hogy a tisztelt vevo (nem szarkazmusbol irom!) mit fogadna el jobbnak, es azt adna. ebben meg lehet egyezni, hiszen ez vilagosan, ervekkel kisakozhato. de a "semmi sem jo, csak ugyanolyan" az esetel 99.9%-ban hulyeseg. jo neki mas is. es tenyleg jo. akkor miert ragaszkodunk ahhoz, hogy o marpedig visszakaphassa a penzet?

Idézet

A szerződés konkrét, meghatározott szolgáltatás, dolog nyújtására, tulajdonba adásáról szól, egy alkalom erejéig. Ezzel a dolog a szerződésben lefixálódik, sorsa megpecsételődik. A dolog konkrétumait tartalmazza a számla és a jótállási jegy is, ha kötelező jótállásról van szó. Hibás teljesítésnél a boltnak az eredeti szerződést kell újrateljesítenie azokkal a feltételekkel, olyan részletességgel, ahogyan azt korábban kötötték. Bárminemű eltérés az egyoldalú szerződésmódosítás, ami nem megengedhető.
ezert kerdeztem a gyari szamot. a szerzodes ugyanis azt is tartalmazza! azt miert nem kell ismetelten teljesitenie a kereskedonek?

en biza vitatom, hogy a szerzodes ennyire konkret lenne tartalmaban. mint ahogy a gyariszam sem lenyeges, az sem lenyeges, hogy konkretan mi a tudasa a keszuleknek. nem konkretan, hanem bizonyos minimum felteteleknek kell megfelelnie. ezeket persze a vevo tudja, es el is mondhatja a kereskedonek. regesreg elromlott cdrom-omat (sony) akartak mas tipusra cserelni, mire mondtam, hogy en markat vettem, adjanak sonyt, vagy hasonloan jo nevu markat (mondjuk plextort), ne mast. nalam ezek voltak a szerzodesi minimumok, es a kereskedo ezt allitotta helyre egy gyorsabb sony olvasoval. nem kertem vissza a penzt, mert azzal nyereszkedtem volna (minimum erkolcsi ertelemben), hiszen a kereskedo tisztesseggel kijavitotta a hibat a szerzodesi feltetelek minimumanak tartasaval.

Idézet

A bolt nem találhatja ki, hogy ő most inkább ad mást, jobbat, szebbet.
vilagos, hogy ez az allaspontod. de mivel tamasztod ala?

Idézet

Ha nem tudják a szerződést újrateljesíteni, akkor helyreállítják az eredeti állapotot, mintha a szerződést meg sem kötötték volna.
ez a resze eddig is vilagos. ahogy Te is sokadszorra irod, en is csak sokadszora tudom valaszolni, hogy nem ez a kerdes. a kerdes, hogy miert nem felel meg eredeti allapot helyreallitasanak a jobb csere?

(a konyhanyelvet koszonom, az szamomra, mint nem jogasz sokkal erthetobb!)
a forum ma:

#617 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 08. 12:08

Idézet: Captain Crash - Dátum: 2007. okt. 8., hétfő - 11:58

Folyamatosan rajtam kéred számon, hogy olvassak vissza, amikor magad figyelmetlenül olvasol. Elmondom mégegyszer: a szerződésszerű állapot visszaállítása a cél,
ezt mar regesreg ertettem. a kerdesem tovabbra is az, hogy ez mit takar, es vajon tudsz-e a velemenyeden kivul jogszabalyi hatteret is adni a szavaidnak!

Idézet

ha Te "kék vagy zöld" termékre szerződsz, akkor az is szerződésszerű állapot, ha zöldet kapsz.
peldam szerint kekre szerzodtettem, hiszen az van a szerzodesen, alias szamlan. ellenben en anno "kek vagy zoldet" rendeltem meg.

szoval akkor mi a valasz?

Idézet

Valamint elmondom ismételten, hogy a felek általában nem gyári számra szerződnek. Ha bemész egy boltba nem azt mondod, hogy HUB12SSXY gyári számú terméket kérek, hanem, vagy a tulajdonságait, vagy az árlistából választasz.
vilagos. de amikor en arlistabol valasztok, akkor hogy derul ki, hogy szamomra az volt a lenyeges, hogy az a winchester pont 120Giga, vagy az volt a lenyeges, hogy eppen egy 120G-as winchesterre futja a penzembol, ha amugy ugyanabbol a tipusbol adnanak 300-asat ugyanennyiert, akkor azt valasztottam volna?

ez hol derul ki a szerzodesbol? mirol szol a szerzodes?

arrol nem szolhat egzaktul, ami rajta van, hiszen rajta van a gyari szam is. tehat?

Idézet

És de, általában konkrét típusra szerződnek.
sot, konkret gyari szamu darabra. ;) hiszen az van a szerzodesen! vagy megsem? akkor talan nem is konkret tipusra szerzodnek? mibol gondoljuk, hogy konkret tipusra szerzodnek, mikozben azt is veljuk, hogy nem konkret gyari szamu darabrol szol a szerzodes? vagy megis konkret gyari szamu darabrol szol a szerzodes, de a javitas ezt megsem veszi figyelembe? akkor miert kell figyelembe vennie azt, hogy konkret parameterei vannak annak a konkret tipusnak? miert nem cserelhet mas tipusra csak szerzodesmodositassal? miert nem szerzodesmodositas mas gyariszamu darabra valo csere? vagy az is szerzodesmodositas? ha az szerzodesmodositas, akkor miert teheti meg egyoldaluan a kereskedo?

ezernyi kerdes, amire szivesen latnam a valaszt!

Idézet

Nekem nem kell feltétlen véleményem bizonyításához jogszabályokat idéznem, ellenben te megteheted, hogy legközelebb jogszabályi háttér ismerete nélkül egy témában előbb kérdezel, aztán vitatkozol. Mindenki jobban jár, nem?
O, nem! sajnos tevedesben vagy. ez nem birosag, ahol a vita alapeleme, hogy mindenkinek ismernie kell a jogszabalyi hatteret. ez egy forum. vannak itt jogi hatteru emberek, es vannak nem jogi hatteruek. en egy eszervet adok elo, ahol kifejtettem, hogy a jobbra csere eseten mindenki jol jar, es a vevo egyertelmuen jobban jar, mint amikor ugyanolyanra cserelik. ha viszont az ugyanolyanra cserelest megengedi a jogszabaly, es nem ad valasztasi lehetoseget a vevonek, akkor azt, amikor o egyertelmuen jobban jarna miert koti(/kotne?) a vevo beleegyezesehez? miert okoz egyertelmu kart a kereskedonek, aki egyutt kivan mukodni, es mindent megtesz a vevo erdekeben?

igy tehat nekem nem kell jogszabalyokat ideznem, hiszen nem azokbol vezettem le a velemenyem (illetve amikre tamaszkodtam itt mar mindenki szamara ismeretesek.)

Te viszont egy jogi allaspontot hoztal, amihez olyan jogszabalyi hatterre hivatkozol, amit meg nem ideztel be. igy tehat a racionalis vita alapelve koveteli meg, hogy ha a vitapartnered keri az adott hivatkozasi alap bemutatasat, akkor Neked azt be kell tudnod mutatni. ellenkezo esetben azt fogja hinni, hogy csak a nem tokeletes emlekeidre tamaszkodsz, es egyaltalan nem biztos, hogy ugy van, ahogy Te mondod..

igy mar vilagos, miert kerem toled a jogszabalyi hatter bemutatasat?

Szerkesztette: bogdan 2007. 10. 08. 12:13 -kor

a forum ma:

#618 Felhasználó inaktív   Captain Crash 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 08. 12:20

"ha elromlik, de ugyanolyanra tudna cserelni a bolt, akkor en megis kerhetnem a penzt?"
Nem, valószínüleg bíróság se ítélné meg jogszerűnek a fogyasztó elállását, hiszen ezesetben elsőkörben megillető jogait gyakorolhatja.

#619 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 08. 12:28

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. okt. 8., hétfő - 11:04

ha elromlik a termek, akkor cserelje ki a kereskedo. az, hogy ugyanolyanra kicserelheti, azt mindenki elfogadja. de akkor miert nem cserelheti ki jobbra*?? szerintem trivialis, hogy a jobbra kicsereles ugyanugy megfelel a szerzodesnek, ha ezert a kereskedo nem ker plusz penzt. nem latom, miert ne lehetne a szerzodest egy jobb darabbal teljesiteni!?!?

ez a formaljogi erveles szerint szerzodesmodositas.
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#620 Felhasználó inaktív   Captain Crash 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 08. 12:40

Alapvetően azt a tényállást felejted el, hogy a kereskedő ilyenkor az említett nevesített szerződésszegést követi el, melyért szavatossággal, jótállással és kártérítéssel felel. És, csak ha a fogyasztót első körben megillető jogait nem tudja teljesíteni, akkor beszélünk arról, hogy a fogyasztó számára megnyíli a lehetőség arra, hogy a második körben lévő jogait gyakorolja.

Előfeltételezésed szerint a mindenképp jobb a fogyasztó számára, ha egy újabb, valószínüleg jobb tulajdonságokkal bíró terméket kínálnak fel számára. Ez ott megbukik, hogy ez általánosságban nem jelenthető ki. Azért mert egy memória 1 GB helyett 2 GB-s nem jelenti, hogy a fogyasztónak kutya kötelessége elfogadni, pedig köznapi értelemben "jobb", csak a fogyasztó számára nem felel meg.

Te egy olyan helyzetet társz elénk, ami egy ilyen előfeltelezés után azt igyekszik bizonyítani, hogy a fogyasztó számára jobb, de mégse. Ha nem ugyanolyanra történik a csere, akkor a fogyasztó eldönti, hogy elfogadja-e azt, vagy sem és eláll a szerződéstől. Nem kötelesssége másmilyen terméket elfogadni.

Téma megosztása:

• (49 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.