HWSW Informatikai Kerekasztal: DVB-T - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (110 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

DVB-T Digitális földfelszíni műsorszórás Értékeld a témát: ***** 1 szavazás

#441 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 08. 02. 13:24

Idézet: GoLAN - Dátum: 2006. aug. 2., szerda - 14:01

Egyébként attól még, hogy digitális, nem hdtv, így a blue-ray, vagy hd-dvd sem kell hozzá még hosszú évekig.

Félreértettél. Arról van szó, hogy mire hazánkban beindul a kereskedelmi DVB addigra már a ma vásárolt asztali felvevőket kenhetjük a hajunkra mivel akkor már rég nem lesz mezei DVD-/+R, RW. A ma kapható felvevőkbe meg hiába tuszkolod az addigra rendszeresített nagykapacitású lemezeket. Éppen ezért ma még azon filozni, hogy vegyen-e az ember DVB tuneres felvevőt felesleges hiszen a technika rohamléptekben fejlődik és a DVD felvevők terén 2-3 év igencsak soknak számít.

Szerk:

Idézet

Amúgy is régi álmuk, hogy ahány tv, annyi dekóder - nehogymá egy előfizetésért hat tv menjen a házban.

Hivatalosan most is egy végpont 1db TV és 1db rádiókészülék bekötésére van. Az egy dolog, hogy elnézik a szétosztogatást meg a lakáson belüli erősítést de ettől még a szerződésben is egyértelműen le van írva, hogy a végpontra csak 1db TV és egy 1db rádió köthető fel. Szóval a több készülék több pénz nem újdonság.

Szerkesztette: wpepi 2006. 08. 02. 13:32 -kor

#442 Felhasználó inaktív   GoLAN 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 02. 16:05

Idézet: wpepi - Dátum: 2006. aug. 2., szerda - 13:24

Félreértettél. Arról van szó, hogy mire hazánkban beindul a kereskedelmi DVB addigra már a ma vásárolt asztali felvevőket kenhetjük a hajunkra...

Te nem akarod megérteni. Ma is van kereskedelmi DVB-C és DVB-S adás Magyarországon! Az a határidő, amit te emlegetsz a T (terristrial) részre igaz, de az csak egy szelete a digitális műsorterjesztésnek, és semmi köze a kábelszolgáltatókhoz. Mi több, a mai merevlemezes/DVD-s rögzítők egészen a HDTV-s műsorok megjelenéséig használhatóak lesznek, ami pedig szerintem alaphangon 6-8 év.

Idézet

Hivatalosan most is egy végpont 1db TV és 1db rádiókészülék bekötésére...

Szolgáltatója válogatja. Panelben például biztos így van, de nálunk egy darab leágazást adnak, garantált jelszinttel, aztán azt úgy vezeted be a házadba, ahogy akarod. Telken belül nem vállalnak semmit. Szomszédnál légvezeték van, mi a földben hoztuk el - az előfizetői pont nem készülékenként, hanem telkenként van.

Szerkesztette: GoLAN 2006. 08. 02. 16:06 -kor

#443 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 02. 16:27

Idézet: rszp - Dátum: 2006. aug. 1., kedd - 18:43

Jelenleg nincs DVB-C videó vagy TV (tudtommal) forgalomban nálunk.

Az Antenna Digitalt az AH - barmennyire is meglepo DVB-C-ben tolja. sokkal optimalisabb lenne erre a DVB-T dehat ok tudjak :D
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#444 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 02. 16:34

Idézet: wpepi - Dátum: 2006. aug. 2., szerda - 6:57

Szerintem, most 2006-ban DVD felvevők terén felesleges DVB-ben gondolkodni. Mire hazánkban elindul az érdemi szolgáltatás addigra a ma vásárolt felvevők technikailag elavult eszközök lesznek. Gondolj bele, hogy 2010-ben mire fogsz használni egy olyan felvevőt mely nem képes se blu-ray se HD-DVD lemezekre írni. DVD felvevők terén 1-2 éven belül valószínű, hogy generációváltás lesz. Szóval szerintem DVB-T tuneres felvevő vásárlása ma csak felesleges pénzkidobás hiszen mire eljön az az idő, hogy ezt érdemileg ki is tudd használni addigra az a felvevő amit ma megveszel már egy muzeális darab lesz.

hat ahogy a blurey felvevok 700 ezer forintos arszintje all jelenleg, nemistudom. masfelol itt egy moddolt, csak japanban hasznaltos blurejrol van szo. tovabbmenve, mint az tudjuk az artisjus a BD/HD-DVD lemezek utan 500Ft-os jogdijat szed. (ujrairhato) bd lemezt feherember meg nem latott ehonban, a DVD+-R DL lemezek is ritkasagszamba mennek. alaphangon lehet arra siman bazirozni hogy 2010-ig marad kishazankban az SDTV. 2012-ben lasz tan akkora a penetracio, hogy a magyar kertv-k megfontoljak a HD adasok sugarzasat.
A DVB-T tuneres felvevo abbol a szempontbol penzkidobas hogy van 3 ado, m1, m2, Duna amit felvehecc. a DVB encoder jol lathatoan nem a studio feedbol taplalkozik tovabba az ultralow 4MBps-s bitrata megadja azt az elmenyszintet mint az igenytelenul hasznlat dvd shrink.

#445 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 02. 16:48

Idézet: rszp - Dátum: 2006. aug. 2., szerda - 10:21

USA 2010-re tervezi a DVB és a HDTV együttes bevezetését de akkor huszárosan egyszerre az egész területén. Ott mindenki tudja mikortól lesz más és mit kell majd vennie.

a zusa nem tervezi a DVB bevezeteset, nekije ATSC van. kengurufolden igen nepszeru a DVB-T sok-sok HD adassal :)

Szerkesztette: SFIJ 2006. 08. 02. 16:52 -kor

#446 Felhasználó inaktív   GoLAN 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 02. 16:49

http://www.digitalvac.hu/digi.html
Tudtommal DVB-C adást nyomnak. Előnyös, ha valakinek DVB-C tuneres eszköze van, és nem kell készülékenként (nézni kívánt csatornánként) külön beltérit bérelnie – vagy esetleg eldöntheti, hogy híradót néz, vagy filmet vesz fel...

Szerkesztette: GoLAN 2006. 08. 02. 16:50 -kor

#447 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 02. 16:57

Idézet: GoLAN - Dátum: 2006. aug. 2., szerda - 16:49

http://www.digitalvac.hu/digi.html
Tudtommal DVB-C adást nyomnak. Előnyös, ha valakinek DVB-C tuneres eszköze van, és nem kell készülékenként (nézni kívánt csatornánként) külön beltérit bérelnie – vagy esetleg eldöntheti, hogy híradót néz, vagy filmet vesz fel...

nyamost, habar a szep uj lapostvk kozul a markasabba veheto DVB-T/C tuner nemtom, hogy ezek a veheto tunerek tamogatjak e a
- CI-es kartyakat
- a CATV szolgaltato is ilyen kartyat hasznal-e.
de lenyeg a lenyeg: fuggetlen tunerenkent kell 1 kartya...

#448 Felhasználó inaktív   GoLAN 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 02. 18:30

Bár tudtommal van tévé DVB-C tunerrel és CI modullal (bár én még nem láttam), viszont HomeTheaterPC-ből én is láttam CI modulosat, de gondolom kis hazánkban nemigen akad ilyen működő példány. Viszont megértem [rszp] törekvését a DVB-C tuneres felvevő irányába, mivel ez nem egy  távoli, jövőbeni kérdés. Szerintem nem a C tuner léte a kérdés, hanem az, hogy pld. a váciak CI kompatibilis kártyát használnak-e, a UPC fog-e kártyás STB-ket kiadni, vagy például bizonyos PCMCII csatlakozós Panasonic merevlemezes felvevőkhöz lehet-e CI olvasót csatlakoztatni, esetleg DVB-C tuneres felvevőhöz scart-al külső CI olvasót kötni, mint anno a műholdas beltérikhez.

Egyébként nekem továbbra is az a véleményem, hogy mire valami megmozdul DVB-T ügyben, addigra már rég áttérnek a kábeles szolgáltatók DVB-C-re, és az emberek 80%-át totál nem fogja érdekelni, hogy mit sugároz az AH Kab-hegyről.

#449 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 02. 19:11

Idézet: GoLAN - Dátum: 2006. aug. 2., szerda - 18:30

esetleg DVB-C tuneres felvevőhöz scart-al külső CI olvasót kötni, mint anno a műholdas beltérikhez.

az dvd jatekos esetebn nem kivanatos. dvd jatekos eseten direct stream rekordolni akarunk, vagyis az m2v-t es az mpa/ac3 hangot intakt akarjuk hagyni. a scarton atzavart anyag minosegromlassal jar... a tipikus 4MBps-es adasok mar igysem a hudeminosegi kategoriaba esnek.

Idézet: GoLAN - Dátum: 2006. aug. 2., szerda - 18:30

Egyébként nekem továbbra is az a véleményem, hogy mire valami megmozdul DVB-T ügyben, addigra már rég áttérnek a kábeles szolgáltatók DVB-C-re, és az emberek 80%-át totál nem fogja érdekelni, hogy mit sugároz az AH Kab-hegyről.
erre volna uzleti elkepzelesem csak nincs meg meg a 80-100 milliardom hozza :)

Szerkesztette: SFIJ 2006. 08. 02. 19:13 -kor

#450 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 03. 07:22

Idézet: SFIJ - Dátum: 2006. aug. 2., szerda - 17:34

hat ahogy a blurey felvevok 700 ezer forintos arszintje all jelenleg, nemistudom. masfelol itt egy moddolt, csak japanban hasznaltos blurejrol van szo. tovabbmenve, mint az tudjuk az artisjus a BD/HD-DVD lemezek utan 500Ft-os jogdijat szed. (ujrairhato) bd lemezt feherember meg nem latott ehonban, a DVD+-R DL lemezek is ritkasagszamba mennek. alaphangon lehet arra siman bazirozni hogy 2010-ig marad kishazankban az SDTV. 2012-ben lasz tan akkora a penetracio, hogy a magyar kertv-k megfontoljak a HD adasok sugarzasat.
A DVB-T tuneres felvevo abbol a szempontbol penzkidobas hogy van 3 ado, m1, m2, Duna amit felvehecc. a DVB encoder jol lathatoan nem a studio feedbol taplalkozik tovabba az ultralow 4MBps-s bitrata megadja azt az elmenyszintet mint az igenytelenul hasznlat dvd shrink.

Anno mikor én vettem az asztali felvevőmet még igencsak 270.000-300.000Ft környékén volt az áruk és csak pár helyen forgalmazták aztán robbanásszerűen benyomult és elárasztotta a piacot. Mára meg már elérthető árban van holott csak 2 év telt. Az ár meg folyamatosan zuhan. Ugyan az Artisjus törekvései no meg a forint zuhanórepülése nem tesz jót az áraknak.
Szóval nem hiszem, hogy tartósan magas lesz a blu-ray és társai ára. Lásd az LCD/Plazma kijelzőket. Ott is közel egy év alatt mekkora árzuhanás lett. Minden új technológia kereskedelmi ára az elején az egeket veri aztán mikor berobban a közbe szépen esik is az ára.

#451 Felhasználó inaktív   rszp 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 03. 09:33

Kábelen a DVB + SDTV adás ha jól látom:

+több csatorna lehetősége
+több hang csatornánként
+jobb teletext lehetőség - ha fektetnek bele időt
+nincs analóg zaj - jó rendszeren most sincs vagy a nullához közelít

-gyenge minőség az alacsony sávszélesség miatt
-nincs beépített DVB-C tuner az egységekben TV/videó
-drága átállás mert set top box kell egységenként
-folyamatos költség a smartcard miatt ami STB-ként fizetendő
-videó programozási nehézsége az STB miatt - csatornák időzített váltása
-igazából HDTV adásig a kábeles DVB szükségtelen

Az eddigi hozzászólások alapján ezt szűrtem le. A pro/kontra rész szubjektív de csak ennyit találtam.

#452 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 03. 14:51

Idézet: wpepi - Dátum: 2006. aug. 3., csütörtök - 7:22

Anno mikor én vettem az asztali felvevőmet még igencsak 270.000-300.000Ft környékén volt az áruk és csak pár helyen forgalmazták aztán robbanásszerűen benyomult és elárasztotta a piacot. Mára meg már elérthető árban van holott csak 2 év telt. Az ár meg folyamatosan zuhan. Ugyan az Artisjus törekvései no meg a forint zuhanórepülése nem tesz jót az áraknak.

De elfelejted hogy mire a dvd recorderek megjelnetek 2003- tajan mar olcsova valtak a PCs dvd meghajtok es az irhato DVD ara a VHS kazetta magassagaba zuhant le.

Idézet: wpepi - Dátum: 2006. aug. 3., csütörtök - 7:22

Szóval nem hiszem, hogy tartósan magas lesz a blu-ray és társai ára. Lásd az LCD/Plazma kijelzőket. Ott is közel egy év alatt mekkora árzuhanás lett. Minden új technológia kereskedelmi ára az elején az egeket veri aztán mikor berobban a közbe szépen esik is az ára.

Nos egz 720p-s normalis keszulek ara meg mindig felmillio korul van. it huzzuk most ki a TVnek alcazott szamitogep monitorokat, mert senki sem tevezik 40 centirol :) mar elnezest de ez a dolog kb 3 eve esik. de en azt gondolom egy Tvert felmillio meg tovabbra is sok, plane akkor ha a kepessegei kizarolag csak a nexgen konzolok altal valnak kihasznalhtaokka.

#453 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 03. 14:53

Idézet: rszp - Dátum: 2006. aug. 3., csütörtök - 9:33

Kábelen a DVB + SDTV adás ha jól látom:

+több csatorna lehetősége
+több hang csatornánként
+jobb teletext lehetőség - ha fektetnek bele időt
+nincs analóg zaj - jó rendszeren most sincs vagy a nullához közelít

-gyenge minőség az alacsony sávszélesség miatt
-nincs beépített DVB-C tuner az egységekben TV/videó
-drága átállás mert set top box kell egységenként
-folyamatos költség a smartcard miatt ami STB-ként fizetendő
-videó programozási nehézsége az STB miatt - csatornák időzített váltása
-igazából HDTV adásig a kábeles DVB szükségtelen

Az eddigi hozzászólások alapján ezt szűrtem le. A pro/kontra rész szubjektív de csak ennyit találtam.

a dolognak nem kene ilyen csufnak lenni. a vilag napos oldalan mar 2002 ota letezik a TiVo es a hozza ahasonlo HDD-re dolgozo disrect stream recorderek.

#454 Felhasználó inaktív   Kilyan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 04. 11:02

Két dolog ki lett felejtve.
1. EPG
2. Feliratozás.

Ma Magyarországon az Antenna Digital a legismertebb a DVB-C területén mint műsorelosztó. Persze vannak még más társaságok akik már használják a rendszert, mint pl a T-Kábel digitális csomagjai.
Sajnos a fizetős digitális hozzáférés jobban ellenőrízhető és kezelhető mint az analógnál, azaz 1 stb - 1 kártya. Ez az usában is igy van.

Én a gyenge minőségről nem beszélnék ugyanis ahogy most, a jövőben is műholdal fogják szétosztani a catv fejállomások felé az adott programokat, ergo nem a catv-n továbbított jel a "szar" vagy alacsony bitsebességű hanem a jelforrás minősége és a műholdon bérelt sávszélessége.
A 4 Mbps szerintem elegendő ha megfelelő eszközöket használnak, a korszerű studiók és berendezések csak növelik a minőséget. Ha jól megnézzük európában nem sok csatorna van 4 Mbps felett műholdon, egypár német/osztrák szabadon foghatót leszámítva, és természetesen az átjászásokat nem számolva.

Ha a smart card társított a beltérihez mint pl Antenna Digitálnál akkor nem használható más eszközben csak amit ők adnak, ez érthető hiszen ezzel tudnak védekezni a kalózkodás ellen.

Üdv

#455 Felhasználó inaktív   FJ_FoX 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 04. 13:08

Hali,

Idézet

A 4 Mbps szerintem elegendő ha megfelelő eszközöket használnak, a korszerű studiók és berendezések csak növelik a minőséget.

Nem akarok nagyon vulgaris lenni, de 4 Mbps sokminden csak eppen nem minoseg.(a 20-22 Mbps hd-rol nem is beszelve). Nezd meg barmelyik "digitalis" kabeltv-t(upcdirect,antennadigital) topicjat, tele lesz panasszal, hogy kockasodik a kep.

FJ

#456 Felhasználó inaktív   rszp 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 04. 13:51

Idézet

Két dolog ki lett felejtve.
1. EPG
2. Feliratozás.

1. +jobb teletext - itt van a SuperTeletext, EPG, Guide Plus+
2. a feliratozás most működik az analóg teletexten keresztül, de csak elvétve használják.

#457 Felhasználó inaktív   Kilyan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 05. 16:29

Idézet: FJ_FoX - Dátum: 2006. aug. 4., péntek - 13:08

Hali,

Nem akarok nagyon vulgaris lenni, de 4 Mbps sokminden csak eppen nem minoseg.(a 20-22 Mbps hd-rol nem is beszelve). Nezd meg barmelyik "digitalis" kabeltv-t(upcdirect,antennadigital) topicjat, tele lesz panasszal, hogy kockasodik a kep.

FJ

Hát upc direkt nem igazán ér el sehol 4mbps-et legfelljebb 1-2 csatornán néha csúcsban. És mint említettem a forrás az elsődleges, és mivel nem minden esetben a szolgáltató kódolja a forrásjelet ezért nem tehet róla (pl amit ő ad fel annál igen), de még fontosabb a forrásjel minősége, kódolhatod 50Mbps-el is ha vhs minőségű a kijátszás.

#458 Felhasználó inaktív   Do-It-Yourself 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 06. 19:32

Nem értem ezt a DVB-C rendszert, de lehet, hogy csak rosszul gondolom. Ha ~4 MBit sávszélesség kell(ene) minimum csatornánként, akkor hogy lesz 50 csatorna? 2GBit-es madzagok fognak kígyozni a végfelhasználókhoz?
"A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék."

#459 Felhasználó inaktív   Kilyan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 07. 11:01

Idézet: Do-It-Yourself - Dátum: 2006. aug. 6., vasárnap - 19:32

Nem értem ezt a DVB-C rendszert, de lehet, hogy csak rosszul gondolom. Ha ~4 MBit sávszélesség kell(ene) minimum csatornánként, akkor hogy lesz 50 csatorna? 2GBit-es madzagok fognak kígyozni a végfelhasználókhoz?

Egy multiplexbe, ha mondjuk a legjobb esetet vesszük 7/8 kódaránnyal, 256 QAM-mel, 8MHz-es csatornaraszterrel, stb... akkor cirka bruttó 63,2 Mbit/s jut egy multiplexbe. Ebböl le kell vonni a táblák, és egyébe járulékos infok sebességét, akkor mondjuk marad 10-11 programnak darabonként 5Mbit/s tokkal vonóval (ha vbr akor nevezzük átlagnak). Ha a mai frekvenciakiosztást vesszük alapúl (mondjuk 50 tv analóg tv csatorna) akkor legyen 50*10, azaz cirka 500 program fér el a kábeltvden a jelenlegi kiosztás szerint. Ha még pár csatornát feláldozunk HDTV-re akkor is temérdek programot be lehet pakolni.
Egyetlen egy helyen hibádzik a dolog hogy senki nem fog annyi multiplexert beüzemelni mint amennyit a kábel megenged, túl drága lenne, és nincs is annyi tartalom, egyszóval nem éri meg még a nagyoknak se.
A reális szerintem valahol 100-200 tv program és valamennyi rádió, később pár hdtv adás és ppv-k.

Üdv

#460 Felhasználó inaktív   shabba 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 07. 13:02

Idézet: Do-It-Yourself - Dátum: 2006. aug. 6., vasárnap - 20:32

Első blikkre 4Mbps x 50 az nálam 200Mbps nem 2Gbps. Ettől eltekintve a koax kábel elméleti maximum adatátviteli képessége mindig is ~5 Gbps körüli tartományba volt, szóval nem kell ilyen kábelt húzni az előfizetőhöz, mert mindig is ilyen volt.

A kábelszolgálatók a koax kapacitásait eddig analóg csatornákra használták el és még esetleg adatszolgálatásra 1 csatornát. A DTV eljövetelével be kell áldozni adott számú analóg csatornát ahová a digitálisan kódolt csatornákat rakják, azon átmeneti időszakra(ami több évig is el fog tartani) amikor az analóg és a digitális tv egymás mellett párhuzamosan fog jelen lenni. Aztán idővel ha az analóg kikopik az általa felszabadított csatornákat be lehet fogni DTV-re növelve a csatornaszámot.

De be lehet fogni adatszolgálatatásra is, a wideband adatátvitettellel több csatorna adatátviteli képességét lehet összefogni így növelve az szélessávú internet átviteli képességét. Ezen kívül ugyanígy terítéken van a 1 Ghz feletti freki tartomány bevonása is, növelve az áteresztő képességet

A jővőbe úgy 10 év múlva még az is lehetséges alternatíva hogy a widebandes adatcsatornák és a párhuzamosa DTV szolgálatás összeolvad és egyetlen nagy szélessávú adatcsatorna lesz, amin IP-n fog majd jönni a TV. Addigra a fejlettebb kódolások, kiterjesztett freki sávok használatával akár még tovább lehet növelni a coax kábelen átvitető kapacitást, pl. lehet egy 10 Gbps-es szélessávú adatvonal amin jön majd a tv, adat, VoD, telefon minden más.

Téma megosztása:

• (110 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.