Idézet: rszp - Dátum: 2006. aug. 2., szerda - 11:21
wpepi teljesen igazad van ha logikusan gondolkodunk UK vagy Németországgal kapcsolatban.
Csak az a baj, hogy nálunk a logika hiányzik a fejlesztésből és az emberek zsebéből meg az a mennyiségű pénz mint a fenti 2 országban. UPC a DVB adással kapcsolatban azt írta, hogy 2006-ban megkezdik az a adást a kábelhálózaton, majd finoman közölték, hogy a változásokról 30 nappal előtte értesítenek. Ezzel le is tudták az egészet.
Jelenleg is sokan használnak VHS magnót amit már vagy 2 éve nem is fejlesztenek. Szerintem a DVD felvevő sem lesz nálunk elavult 2010-ben legalábbis képminőség szempontjából SDTV adás esetén.
4-6Mb amire tervezik az adást és ez minőségre messze alatta marad a mai analógnak vagy a DVD felvevőknek.
HDTV esetén tényleg alakalmatlan jó minőségű felvételre de a HDTV technika nem is elérhető hazánkban és nem vagyok benne biztos, hogy 2010-ben az lesz.
USA 2010-re tervezi a DVB és a HDTV együttes bevezetését de akkor huszárosan egyszerre az egész területén. Ott mindenki tudja mikortól lesz más és mit kell majd vennie.
A teljes mértékű kiszámíthatatlanság, szándékos információ eltitkolás az utolsó pillanatig. Ez a legfőbb probléma nálunk. Ha nem olvasom ezt a topicot akkor valószínú, hogy én is megvettem volna a DVB-T tuneres gőpet pedig az nekem semmire sem jó. DVB-C pedig nincs.
Valamit nagyon keversz.
Magyarországon 2010 előtt szó sincs semmilyen kereskedelmi DVB adásról. A UPC sem megy át DVB-C rendszerre. Nem is mehet hiszen még a törvényi szabályozás sincs meg ráadásul a plusz költségek és az ügyfél oldalán elvégzendő műszaki beruházás miatt mindenképpen Ászf-et kellene módosítani.
Szerintem a UPC esetében kevered a konverteres előfizetéssel aminek semmi köze az alapvető soros és csillagpontos kábelTV rendszerhez.
A UPC jelenleg háromféle technikai szolgáltatást nyújt TV műsorra melyek az alábbiak:
"
A kábeltelevíziós szolgáltatást technikailag 3 féle rendszeren nyújtjuk.
Soros rendszerek: egy programcsomag, de mellé választható prémium csatorna. (ezek a rendszerek egyre kevesebb helyen vannak jelen, folyamatosan alakítjuk át un. csillagpontossá)
Csillagpontos rendszerek: 300, 550 és 750 MHz. 3 fajta programcsomag (Minimum, Alap és Családi) és prémium csatorna választható.
Konverteres rendszerek: A konvertert alkalmazó hálózatainkon összesen öt programcsomag*, ezen belül az HBO Pak és az Aktív csomag fizethető elő. A közszolgálati és helyi televíziócsatornákat tartalmazó Minimum és az alapvető nézői igényeket kielégítő Alap csomaghoz nincs szükség konverter használatára. Ugyanakkor a családi szórakozást teljessé tevő Családi programcsomag (melyben az Alapcsomaghoz képest további 10, illetve Nagykanizsán 11 csatorna fogható), valamint a kimondottan férfiaknak szóló Aktív programcsomagban található Hustler TV és a SPORT1 vételéhez már mindenképpen szükség van a konverterre, hiszen ezek a programcsomagok olyan nagyszámú csatornát tartalmaznak, ami a hagyományosan alkalmazott frekvenciatartományokban már nem fér el. (Az Aktív csomag és az HBO Pak megrendeléséhez legalább Alap csomag előfizetéssel is rendelkeznie kell)."
DVB kereskedelmi bevezetése majd csak 2010 környékén lesz. Várhatóan 2012-re teljesen megszűnik az analóg sugárzás hazánkban. Ma még csak kísérleti adások, technikai előkészületek vannak ezen a téren. Éppen ezért írtam, hogy ma még felesleges ezen rágódni mivel a ma megvásárolt asztali DVD felvevőt 2010-2012 környékén már úgysem fogod használni mivel addigra már teljesen más rögzítési technológia lesz. A VHS videomagnók pedig 1-2 éven belül teljesen kihalnak mivel nem lesz kapható VHS kazetta (az asztali DVD felvevő veszi át a VHS magnók szerepét).
Szóval nem kell megijedni mert még az átállás odébb van és addig a szórakoztatóelektronika (TV készülékek, videorögzítők) igen komoly technikai fejlődésen megy át.
Idézet
Szerintem a DVD felvevő sem lesz nálunk elavult 2010-ben legalábbis képminőség szempontjából SDTV adás esetén.
Nyakunkon a blu-ray és a HD-DVD amihez a mostani készülékek nem használhatóak. Ez azt jelenti, hogy amikor berobban a kereskedelembe az új technika akkor szépen el is tűnik a mai DVD-/+R, RW és a helyét átveszi az új nagykapacitású média. Akkor meg majd dobhatod a kukába a mai felvevőt mert nem lesz mit beletenned (mint a régiebbi PC-s DVD írók esetében ahol is azért kell cserélni mert már nem kapsz olyan lemezt amit képes megírni)
Szerk:
Az alábbi linken van annak a "konverternek" a kézikönyve amit a UPC ad a konverteres előfizetésnél. Ennek az eszköznek semmi köze a digitális televiziózáshoz.
http://broadband.motorola.com/noflash/cust...0513-001-99.pdf
Szerkesztette: wpepi 2006. 08. 02. 12:07 -kor