HWSW Informatikai Kerekasztal: The Elder Scrolls IV - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

• (148 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

The Elder Scrolls IV

#1681 Felhasználó inaktív   Raven_ 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 03. 25. 23:51

Idézet: Mumia - Dátum: 2006. márc. 26., vasárnap - 0:44

Akkor te csodagyerek vagy, le a kalappal. Aki 29 és 31 fps között látja a különbséget az már valami. Nekem néha 25 és 35 között is erősen kell figyelnem, hogy feltűnjön.

A vsync azt jelenti, hogy a videókártya a monitor képfrissítési frekvenciájával szinkronban pakolja a képeket a frame bufferbe. (vertical synchronization) Nem pedig úgy esik ahogy puffan alapon. Gondolom ez így nem sokat mond, de akkor érthetőbben. Ez annyit tesz, hogy ha ki van kapcsolva, akkor a videókártya akkor is kicseréli a pufferben levő képet egy újra, amikor a monitor éppen a kép közepénél tart a kirajzolásban. Ez pedig azt fogja eredményezni, hogy a monitor felső és alsó felén különböző kép jelenik meg. Ami gyors mozgásnál különösen érdekes, amikor megtörik a kép. Extrém esetekben ha pl marha nagy fps-t bír a videókártya és kis frekvencián megy a monitor akár azt is elérheted, hogy három különböző képkocka egy egy darabja jelenik meg a monitorodon egyszerre. Biztos élvezhetőbb úgy a játék, ha te mondod. Ami pedig az FSP felezést illeti max payne-ben. Gondolom 60hz-en ment a monitorod, és bekapcsolt vsync-el csodák csodájára 60 fps-t írt ki a fraps. Na vajh miért hiszen 60hz-en 60x frissíti a monitor a képet 1 mp alatt. Hiába tud a videókártya 1000 képet nyomni. Akkor is 60 képet fogsz látni. Ha meg kikapcsolod a vsync-et csak azt éred el, hogy nem 60 diszkrét képet látsz a monitoron hanem 80-100 rendes képkockából összeválogatott 60 képkockás sorozatot :D És ne hidd, hogy ha magasabb a monitor képfrissítési frekvenciája akkor már nyugodtan kilőheted a vsyncet mert ez nem érint. Ugyanis lehet akár 160hz a képfrissítés és 25 fps amit bír a videókártyád ez nem gátolja meg azt abban, hogy pont akkor cserélje a képet a bufferben amikor a monitor a kép kirajzolásának a közepén tart. Tény, hogy magasabb képfrissítésen nehezebben észrevehető a "tearing" (Így hívják a képhibát amit a vsync hiánya okoz, magyarul nem tudom mi a megfelelő szó rá)

25 és 35 között nem látod a különbséget? az fura, én azt nagyon-nagyon látom  :eek: általába 40+ felett látom tökéletesnek a game-eket

mostmár értem miért ovolt az, hogy quake 4-ben szinte szétesett a kép néha, a kikapcsolt vsnyc lehett az oka. de mindenestre én eddig akárhol próbáltam a vsnyc-et , nagoyn lezúzta a teljesítményt.. max paybe 2-be az volt, h bekapcsolt vsnyc-kel volt eset, ahol 25-ig lement az fps, kikapcsolttal meg 40 alá sem ment soha. a monitorom pedig mindig 1024*768@100 Hz beállításokkal üzemel.

btw köszi a magyarázatot a vsync-re  :respect:

#1682 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 25. 23:53

PS látom nem érted.

Szóval azzal, hogy kikapcsoljátok a vsync-et sosem fogtok több képet kapni a monitoron, ez egy tévhit, csak néhol egymásba ágyazott képek lesznek, de több kép nem lesz hiszen maga a monitor szab határt a kirajzolható képek számának. Így valójában csak a fraps jelez nagyobb fps-t. Vagy bármilyen fps számláló, de te nem látsz több képet.

Ill. eszembe jutott még egy eset ahol érdemes lehet kikapcsolni az vsyncet. A Q3, amiben az fps től függ a fizika :D

Szerkesztette: Mumia 2006. 03. 25. 23:53 -kor

#1683 Felhasználó inaktív   Raven_ 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 25. 23:55

Idézet: Mumia - Dátum: 2006. márc. 26., vasárnap - 0:53

PS látom nem érted.

Szóval azzal, hogy kikapcsoljátok a vsync-et sosem fogtok több képet kapni a monitoron, ez egy tévhit, csak néhol egymásba ágyazott képek lesznek, de több kép nem lesz hiszen maga a monitor szab határt a kirajzolható képek számának. Így valójában csak a fraps jelez nagyobb fps-t. Vagy bármilyen fps számláló, de te nem látsz több képet.

Ill. eszembe jutott még egy eset ahol érdemes lehet kikapcsolni az vsyncet. A Q3, amiben az fps től függ a fizika :D

értem én, hogy igazából nem lesz több kép másodpercenként, de akármit is mondasz, amikor kikapcsolt vsnyc-kel több fps-t jelez a fraps, folyamatosabb a játék, mint mikor bekapcsolttal kevesebbet  ;)

#1684 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Idézet: Pietrosz - Dátum: 2006. márc. 25., szombat - 23:51

:offtopic:
Elhiszem, hogy tudod mi a vsync, de néhány játékban egyszerűen bugos, nincs mit tenni. pl. cs:source. Ha be van kapcsolva a vsync, akkor kevesebb az fps. Kipróbáltam anno 6600gt-vel, vsync on-al 78-80fps volt, vsync off-al pedig 100 vagy néha több is. Tehát hiába bírja a 100Hz-et a moncsi, vsync onnal nem érte el a 100-at, míg kikapcsolva igen.

Ez nem bug, hanem rendes következménye a vsyncnek. Ha kívánod ezt is kifejthetem bővebben. Hogy miért volt csak 80 fps bekapcsolva mikor 100hz-en ment a monitor.

#1685 Felhasználó inaktív   acu 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Idézet: -=IcEmAn=- - Dátum: 2006. márc. 25., szombat - 23:32

1024-nél kisebb felbontást nem szeretek használni, darabosabb is a kép ugye, ráadásul a monitoron elcsúszik a kép, és lesz egy szép fekete sáv jobb oldalt, kedvem meg nem sok van minden felbontás váltásnál pozicionálni a képet a monitor menüjében.

gondolom van "intelligens gomb" a monitorodon  :D  szóval csak egyszer kell beállítani a kép helyét, elvileg megjegyzi. nem lesz elcsúszva utánna a többi. mindegyik felbontáshoz külön profil tartozik.
8 állat utazik egy kisbuszban. De csak 7 ülés van. A nyolcadik utas, a hal áll.

#1686 Felhasználó inaktív   Pietrosz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 25. 23:57

Idézet: Mumia - Dátum: 2006. márc. 25., szombat - 23:55

Ez nem bug, hanem rendes következménye a vsyncnek. Ha kívánod ezt is kifejthetem bővebben. Hogy miért volt csak 80 fps bekapcsolva mikor 100hz-en ment a monitor.

PM-be jöhet ;)
De érthetően! :D
- Where are we going?
- Let's go find out.

#1687 Felhasználó inaktív   Raven_ 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 25. 23:58

Idézet: acu - Dátum: 2006. márc. 26., vasárnap - 0:55

gondolom van "intelligens gomb" a monitorodon  :D  szóval csak egyszer kell beállítani a kép helyét, elvileg megjegyzi. nem lesz elcsúszva utánna a többi. mindegyik felbontáshoz külön profil tartozik.

nem mélyedtem el a monitorom osd-jében, az az igazság  :D

1024*768-as beálíltáshoz van beállítva, más felbontást úgysem használok SOHA...  :) az az érdekes, hogy ha képfrissítést váltok (bár azt se szoktam, csak pl. driver installnál, csökkentett módnál feltűnő), akkor is elcsúszik a kép, szla jön a fekete sáv oldalra , erre esetleg tud valaki magyarázatot?  :confused:

Szerkesztette: -=IcEmAn=- 2006. 03. 25. 23:59 -kor

#1688 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 25. 23:59

Idézet: -=IcEmAn=- - Dátum: 2006. márc. 25., szombat - 23:55

értem én, hogy igazából nem lesz több kép másodpercenként, de akármit is mondasz, amikor kikapcsolt vsnyc-kel több fps-t jelez a fraps, folyamatosabb a játék, mint mikor bekapcsolttal kevesebbet  ;)

Valóban úgy tűnhet néhol, hogy folyamatosabb. Hasonló okokból mint a tv-n a váltottsoros képen is 50-nek tűnik a 25. De ott ez normális dolog. Monitoron viszont a legszembetűnőbb hatása a vsync kikapcsolásának a megtörő kép.

#1689 Felhasználó inaktív   Raven_ 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 26. 00:01

Idézet: Mumia - Dátum: 2006. márc. 26., vasárnap - 0:59

Valóban úgy tűnhet néhol, hogy folyamatosabb. Hasonló okokból mint a tv-n a váltottsoros képen is 50-nek tűnik a 25. De ott ez normális dolog. Monitoron viszont a legszembetűnőbb hatása a vsync kikapcsolásának a megtörő kép.

hálistennek eddig csak a q4 esetében volt zavaró a kikapcsotl vsync hatása  :) de bekapcsolt állapotban meg nekem jácchatatlan volt a lezuhant fps érték miatt, egyszerűen nem tudom élvezni a pörgős játékokat 30 fps alatt  :(

#1690 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 26. 00:08

Idézet: Pietrosz - Dátum: 2006. márc. 25., szombat - 23:57

PM-be jöhet ;)
De érthetően! :D

Egyszerű. Túl gyenge a videókártyád. Amikor ki van kapcsolva a vsync akkor a videókártya dolgozik folyamatosan. Ha viszont be, akkor elkészít egy képkockát azt kiküldi a framebufferbe, és utána amíg a monitor befejezi az adott kép kirajzolását malmozik. Majd amikor ez megtörténik elkezdi a következőt.

De nem minden képkocka kirajzolása kerül azonos időbe. Hanem vannak bonyolultabbak, amiket nem bír 100fps sebességgel. Ilyenkor ha vsync be volt kapcsolva alacsonyabb lesz az fps. Ha viszont ki, azért nem esik le, mert nem vár sosem a videókártya és akkor is renderel, ami vsync mellett holtidő lenne és az ekkor elkészült + képekkel tornázza fel az átlag fps-t amit a fraps ír a képre. És ilyenkor kerül képbe a fent már emlegetett pre render opció, amivel vsync esetén is előredolgozik a videókártya 1-2 képkockányit a holtidőben. Csak ezt az opciót alacsony fps-nél nem érdemes használni, hanem csak inkább akkor ha amúgy  is stabil 50 fps felett bírja a gép. Különben a már fent említett akadás lehet az eredmény bizonyos játékokban. Sőt akkor is ez lehet az eredmény ha magas az fps csak ott nem ilyen feltűnő az akadás. Nincs jó megoldás. Tökéletes csak akkor lesz ha olyan gyors a videókártyád ami minden egyes képkockát le tud renderelni 1/100s alatt. A legbonyolultabbat is, ilyen pedig tudjuk nincs.

Szerkesztette: Mumia 2006. 03. 26. 00:15 -kor

#1691 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 26. 00:12

Idézet: -=IcEmAn=- - Dátum: 2006. márc. 26., vasárnap - 0:01

hálistennek eddig csak a q4 esetében volt zavaró a kikapcsotl vsync hatása  :) de bekapcsolt állapotban meg nekem jácchatatlan volt a lezuhant fps érték miatt, egyszerűen nem tudom élvezni a pörgős játékokat 30 fps alatt  :(

Tippem az, hogy növeld a monitor képfrissítését. Minél magasabb a frissítés annál kevésbé befolyásolja a vsync az fps-t hiszen annál rövidebb ideig várakoztatja a videókártyát. Ha meg TFT-d van akkor IJ :D Még egy indok a CRT mellett.

#1692 Felhasználó inaktív   Raven_ 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 26. 00:16

Idézet: Mumia - Dátum: 2006. márc. 26., vasárnap - 1:12

Tippem az, hogy növeld a monitor képfrissítését. Minél magasabb a frissítés annál kevésbé befolyásolja a vsync az fps-t hiszen annál rövidebb ideig várakoztatja a videókártyát. Ha meg TFT-d van akkor IJ :D Még egy indok a CRT mellett.

1024*768-ba 100 Hz-t bír a cucc (17-es CRT)... szóval nem tudom növelni a képfrissítést (legalábbis a gyári érték fölé nem megyek). amúgyis jó ez a 100 Hz, enyémen kívül nem is láttam még olyan 17-es crt-t, ami 1024-be 100 hz-t tud produkálni.  :cool:  :up:

szerk: hééé, mi az, hogy 105 hz-t ír az everest, win meg "csak" 100-at "lát"?  :confused:

Csatolt képek:

• Csatolt kép: post-16-1143328667.jpg

Szerkesztette: -=IcEmAn=- 2006. 03. 26. 00:19 -kor

#1693 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 26. 00:20

100fps-nél már nem lehet gond. Egyébként meg kapcsold ki az fps számlálót, csodákra képes ha nem látod :D Néha az sem tűnik fel ha 20 fps van. Vagy tőlem aztán kikapcsolhatod a vsyncet is ha lelki békéhez ez kell én csak leírtam a véleményem.

PS Az everest gondolom a vízszintes frissítés értékből kiszámít egy max értéket. A win meg csak szabvány frekvenciákat enged beállítani. 75-85-100-120 köztes nincs.  Csak mondjuk powerstrippel de az az 5hz szerintem nem ér annyit.

Szerkesztette: Mumia 2006. 03. 26. 00:23 -kor

#1694 Felhasználó inaktív   Raven_ 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 26. 00:22

Idézet: Mumia - Dátum: 2006. márc. 26., vasárnap - 1:20

100fps-nél már nem lehet gond. Egyébként meg kapcsold ki az fps számlálót, csodákra képes ha nem látod :D Néha az sem tűnik fel ha 20 fps van. Vagy tőlem aztán kikapcsolhatod a vsyncet is ha lelki békéhez ez kell én csak leírtam a véleményem.

nem befolyásolja a játékélményt h mit ír a fraps, ha kevés az fps, azt érzem úgyis  :rolleyes:

#1695 Felhasználó inaktív   bepe_79 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 03. 26. 00:29

:mad:  :offtopic: go to vid. card section  :mad:

#1696 Felhasználó inaktív   Valdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 26. 00:35

Idézet: -=IcEmAn=- - Dátum: 2006. márc. 26., vasárnap - 0:16

amúgyis jó ez a 100 Hz, enyémen kívül nem is láttam még olyan 17-es crt-t, ami 1024-be 100 hz-t tud produkálni.  :cool:  :up:

Pedig az csak középkategória a 17-es crt-knél :)
Asus M4A785TD-V Evo, AMD Phenom™ II X4 960T @ X6, 8GB Geil Leggera DDR3, MSI R6870 Hawk, OCZ Vertex 4 128 GB, WD Caviar Black 1TB, WD Caviar Green 1TB , Pioneer BDR-206D, Asus PA246Q, Corsair VX550, Antec Three Hundred

#1697 Felhasználó inaktív   Piszkos_Fred 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 26. 00:54

Nem lehetne visszatérni a vámpírokhoz és Tamrielhez?
[ www.elderscrolls.hu ]
[ WoW: orosz harcos es druida ]
[ "If they hurt you, they hurt me too, So we'll rise up, won't stop - it's all about us" ]

#1698 Felhasználó inaktív   bgabor 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 26. 00:55

Kipróbáltam az Obliviont. Tökéletes. Tíz évente egy ilyen szoftver születik.

Szerkesztette: bgabor 2006. 03. 26. 00:55 -kor

#1699 Felhasználó inaktív   acu 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 26. 01:00

Idézet: bgabor - Dátum: 2006. márc. 26., vasárnap - 0:55

Kipróbáltam az Obliviont. Tökéletes. Tíz évente egy ilyen szoftver születik.

még az állandó 10fps-est is megbocsátom neki  :Đ

más *pici spoiler*

mikor mentem felfele felfele Kvatch városába, néztem ahogy az ég elsötétül, izzik, eszméletlen jól nézett ki, közben mentem tovább, de nem néztem lábam elé, és lezúgtam a hegyoldalba  :omg: mászhattam fel ujra :D
8 állat utazik egy kisbuszban. De csak 7 ülés van. A nyolcadik utas, a hal áll.

#1700 Felhasználó inaktív   Piszkos_Fred 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 26. 01:05

Idézet: acu - Dátum: 2006. márc. 26., vasárnap - 1:00

még az állandó 10fps-est is megbocsátom neki  :Đ

más *pici spoiler*

mikor mentem felfele felfele Kvatch városába, néztem ahogy az ég elsötétül, izzik, eszméletlen jól nézett ki, közben mentem tovább, de nem néztem lábam elé, és lezúgtam a hegyoldalba  :omg: mászhattam fel ujra :D

Ismerős ;] Az ember úgy elbambul menet közben az elébe táruló látvány miatt, hogy nem veszi észre mibe/kibe sétál/esik bele...
[ www.elderscrolls.hu ]
[ WoW: orosz harcos es druida ]
[ "If they hurt you, they hurt me too, So we'll rise up, won't stop - it's all about us" ]

Téma megosztása:

• (148 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.