Momentán Linuxon oldottam meg, ügyes scriptekkel, tükrözött HDD-kre. Van napi, heti, havi mentés, havonta kimegy a tömörített backup DVD-re, és kalap. Egy ujjal sem kell hozzá nyúlnom, a cron pedig nem felejti el lefuttatni, és az eredmény logját megkapom mailben.
Ki milyen backupot használ Windows alatt.
Elküldve: 2004. 09. 17. 13:59
Momentán Linuxon oldottam meg, ügyes scriptekkel, tükrözött HDD-kre. Van napi, heti, havi mentés, havonta kimegy a tömörített backup DVD-re, és kalap. Egy ujjal sem kell hozzá nyúlnom, a cron pedig nem felejti el lefuttatni, és az eredmény logját megkapom mailben.
Elküldve: 2008. 03. 07. 21:05
ugy globalisan meg lehet neki mondani, de nekem cska egy mentesnel kellene ez
Elküldve: 2008. 03. 07. 21:16
Idézet: charlie - Dátum: 2008. márc. 7., péntek - 22:05
ugy globalisan meg lehet neki mondani, de nekem cska egy mentesnel kellene ez
persze!
a beállítás az adott feladatra vonatkozik, azt elmented külön azt annyi
Elküldve: 2008. 03. 07. 22:53
Bocsi amiert kozbeszolok, nekem nem ipari szinten hanem otthoni felhasznalasra kellene backup, az otthoni munkaimnak. A kerdesem az, hogy DVD-re mentsem, vagy vegyek egy kulon vinyot amit hetente 1szer hasznalok es joccakat... melyik a megbizhatobb megoldas? 50-60 gigarol volna minimum szo, szoval DVD-k tomkelegevel nemnagyon akarnek szivni, de ha azt mondjatok az mindenkepp jobb megoldas akkor azt valasztanam.
Elore is thx!
Elküldve: 2008. 03. 07. 23:02
Idézet: pgyafi - Dátum: 2008. márc. 7., péntek - 21:16
a beállítás az adott feladatra vonatkozik, azt elmented külön azt annyi
nekem ez nem jott igy ossze. Beállítottam, és akkor viszont az mindenre vonatkozik.
Elküldve: 2008. 03. 07. 23:08
azt szeretnem elerni, hogy heti egyszer (péntek éjjel, szombat reggel) egy teljes mentest csinaljon, valamint hétfőtől-csütörtökig (este kilonckor mondjuk) egy növekmenyest csinaljon.
ez lenne a teljes mentes:
C:\WINDOWS\system32\ntbackup.exe backup "@F:\home mentese_teljes.bks" /a /d "Készlet létrehozva: 2008/3/7 - 21:56" /v:no /r:no /rs:no /hc:off /m normal /j "home mantese, teljese" /l:s /f "E:\mentes\homes_teljes.bkf"
ez meg a napi novekmenyes:
C:\WINDOWS\system32\ntbackup.exe backup "@F:\homes mentese_napi.bks" /a /d "Készlet létrehozva: 2008/3/7 - 23:05" /v:no /r:no /rs:no /hc:off /m incremental /j "Home növekmenyes napi mentes" /l:s /f "E:\mentes\homes_napi.bkf"
Elküldve: 2008. 03. 07. 23:14
Idézet: Boba - Dátum: 2008. márc. 7., péntek - 22:53
Bocsi amiert kozbeszolok, nekem nem ipari szinten hanem otthoni felhasznalasra kellene backup, az otthoni munkaimnak. A kerdesem az, hogy DVD-re mentsem, vagy vegyek egy kulon vinyot amit hetente 1szer hasznalok es joccakat... melyik a megbizhatobb megoldas? 50-60 gigarol volna minimum szo, szoval DVD-k tomkelegevel nemnagyon akarnek szivni, de ha azt mondjatok az mindenkepp jobb megoldas akkor azt valasztanam.
Elore is thx!
vmelyik topikba le van irva (asszem a szalagos mentesesesbe) a dvd-s mentes hatranyai, elonyei, vmitn a vinyos mentes elonyei hatranyai.
amugy ha nem sok adat, érdemes vmi online helyre is feltolteni.
a doksiaimat én pl. google docsra raktam fel, a képeken meg erosen gondolkodok, hogy picassara fizessek elo
Elküldve: 2008. 03. 07. 23:16
Idézet: charlie - Dátum: 2008. márc. 7., péntek - 23:14
amugy ha nem sok adat, érdemes vmi online helyre is feltolteni.
a doksiaimat én pl. google docsra raktam fel, a képeken meg erosen gondolkodok, hogy picassara fizessek elo
Koszi, ezeknek utana nezek...
online hely nem jatszik. Szerzoi jog alatt van par cumo, egyketto pedig NDA alatt. 50-60 gigarol volna legalabb szo.
Elküldve: 2008. 03. 07. 23:17
Idézet: Boba - Dátum: 2008. márc. 7., péntek - 23:16
online hely nem jatszik. Szerzoi jog alatt van par cumo, egyketto pedig NDA alatt. 50-60 gigarol volna legalabb szo.
szalagot is vegyed talán figyelembe.
bár ugye a legfontosabb, hogy hány évre akarod menteni, meg mennyid van ra.
Elküldve: 2008. 03. 07. 23:32
Elso blikkre en ugy gondoltam, hogy veszek valami korrektebb vinyot, amit kethetente berakok, ratolom a cuccokat es kesz.
Hany evre mentes... hat a mostani vinyon vannak 6-7 eves melok is, nemvolna jo ha elvesznenek. Eleg volna, ha 1-2 evet kibir, mig megfizetheto arba kerulnek a bluray irok... akkor 1-2 lemezre rafernenek a cuccaim, azert az mar egesz kezelheto.
Szerkesztette: Boba 2008. 03. 07. 23:33 -kor
Elküldve: 2008. 03. 08. 09:02
Idézet: charlie - Dátum: 2008. márc. 8., szombat - 0:08
mi lenne az értelme ennek inc mentésnél?
eleve az adott bkf fájlba kerül az összes mentés/ pozitív változás
Ha csak a leírt két jobot futtatod, akkor (ha úgy állítottad be; a kapcsolókból fejből nem tudom) felülírja a meglévő mentést. Ennek a nagy veszélye az az, hogy előbb letörli a meglévő fájlt és uátna csinálja a mentést. Ha pont abban az időben döglik meg a gép, akkor mentés nélkül maradsz.
Én a következőket szoktam csinálni:
Ver1. - 14 napi folyamatos mentés
- törlöm a legrégebbi zip-et
- átnevezem a meglévő zip fájokat (simán ren-nel)
- lemegy a napi full mentés
- becsomagolom 7zip (free) progival (ugye ntbackup nem tömörít)
- törlöm a bkf file-t
Ver2. - régi backupok megtartásával
- lemegy a napi full backup
- becsomizom 7zip-pel
- átnevezem ren mentesneve%date%zip .. -nek
Mindkét megoldásnál egy batch fájlba van betéve az egész.
Elküldve: 2008. 03. 08. 09:04
Idézet: Boba - Dátum: 2008. márc. 8., szombat - 0:32
Elso blikkre en ugy gondoltam, hogy veszek valami korrektebb vinyot, amit kethetente berakok, ratolom a cuccokat es kesz.
Hany evre mentes... hat a mostani vinyon vannak 6-7 eves melok is, nemvolna jo ha elvesznenek. Eleg volna, ha 1-2 evet kibir, mig megfizetheto arba kerulnek a bluray irok... akkor 1-2 lemezre rafernenek a cuccaim, azert az mar egesz kezelheto.
Saját gépemen:
Gépben több vinyó, xp ntbackupjával 4 óránként megy mentés, felülírva az előzőt, másik vinyóra.
Hetente progi átnevezi az éppen aktuális bkf filet, hogy az megmaradjon.
Időnként "kézzel" külső vinyóra áttolom az egészet.
Egy usb-s ház + 4-500gb vinyó 25eFt.
Szerk: vagy veszel egy nas-t (a jók 40-50etől kezdődnek + vinyó) és akkor automatikusan mehet hálózaton keresztül a másik helyre mentés.
Szerk2: vannak olyan usb házak, amin van backup gomb. A saját progiját felrakva, beállítva, mit mentsen, gombnyomásra ment. (Itt megint az emberi tényező a gyenge lánccszem)
Szerkesztette: pgyafi 2008. 03. 08. 09:07 -kor
Elküldve: 2008. 03. 08. 09:07
Idézet: Boba - Dátum: 2008. márc. 8., szombat - 0:32
A Háttértárak szekcióban futott nemrég ilyen téma a különféle tárolóeszközökről, de 50-60 gigát én vinyóra tükröznék, akár kettőre is, ha nagyon fontos.
Raktam már össze például kifutott, hulladék alkatrészekből gépet, ami házi backup szerverként funkcionál. Monitor, bill. egér nélkül elvan, UTP-n lehet rá adatot tükrözni (robocopy.exe), szükség szerint a Távoli Asztallal is piszkálható.
De időközben nagyon elterjedtek a külső USB, UTP, eSATA cuccok, kinek melyik tetszik.
SATA vinyóval és hotswap-támogató vezérlővel nem gond az újraindítás nélküli használat, itt nem csak mobilrack-re gondolok, de én gépen belül is használtam már úgy vinyót, hogy tápkapcsolót építettem be hozzá (tehát értelemszerűen a rack-hez hasonlóan, a +5 és +12 Voltot megszakítva egy kapcsolóval). Nem mintha IDE hotswap-pel nem foglalkoztam volna, de inkább SATA ajánlható ilyen célra.
Számítógéppel közös tápellátás elvben kerülendő, ha nagyon biztosra akar menni az ember, mert amikor elszáll a tápegység, szerencsétlen esetben viheti magával az összes vinyót. De tápegységeknél inkább a bekapcsolás kritikus, elhasználódott táp esetében főleg indításkor léphetnek fel túlfeszültségek, menetközben már viszonylag kisebb a veszély.
De aki biztosabbra akar menni, önálló tápegységgel ellátott cuccot használ, utána kihúzva félreteszi, hogy még villámlás idején se kaphasson túlfeszt. Persze, a paranoia bármeddig fokozható: tűz, betörésre gondolva elvinni máshová, széfbe stb.
Szerkesztette: Signal 2008. 03. 08. 09:38 -kor
Elküldve: 2008. 03. 08. 09:37
Idézet: Signal - Dátum: 2008. márc. 8., szombat - 10:07
Régebben használat ezt is, de ez nem tud nyitott fájlokat menteni (ha jól tudom).
Az ntbackup jobban használható megoldás; kevésbé zavarja a munkát.
Elküldve: 2008. 03. 08. 10:26
- szerveren 2-2 tükrözött vinyó, egymásra másolva (vagyis minden 4x van meg), naponta (1 hétre visszamenőleg)
- az egész hóbelevancot ntbackup-pal USB-s mobilvinyóra (hetente-havonta)
- mobilvinyó a széfben.
Elküldve: 2008. 03. 08. 10:44
Idézet: pgyafi - Dátum: 2008. márc. 8., szombat - 9:02
eleve az adott bkf fájlba kerül az összes mentés/ pozitív változás
Ha csak a leírt két jobot futtatod, akkor (ha úgy állítottad be; a kapcsolókból fejből nem tudom) felülírja a meglévő mentést. Ennek a nagy veszélye az az, hogy előbb letörli a meglévő fájlt és uátna csinálja a mentést. Ha pont abban az időben döglik meg a gép, akkor mentés nélkül maradsz.
Én a következőket szoktam csinálni:
Ver1. - 14 napi folyamatos mentés
- törlöm a legrégebbi zip-et
- átnevezem a meglévő zip fájokat (simán ren-nel)
- lemegy a napi full mentés
- becsomagolom 7zip (free) progival (ugye ntbackup nem tömörít)
- törlöm a bkf file-t
Ver2. - régi backupok megtartásával
- lemegy a napi full backup
- becsomizom 7zip-pel
- átnevezem ren mentesneve%date%zip .. -nek
Mindkét megoldásnál egy batch fájlba van betéve az egész.
nem igazan ismerem az ntbackupot az a baj, linuxos mentesekkel vagyok tisztaba.
A mentés célja az lenne, hogy a héten egyszer (péntek este, hétvégén semmi nem modosul) készüljön egy teljes mentes a felhasznalok home mappájárol (ez a szerveren a D:\homes mappát takarja) bizonyos tipusu (potolhato) fajlok kizarasaval (ezek a kovetkezo tipusok: hang, és video fajlok, iso imagek, valamint exe-k)
Namost, azt szeretnem, hogy két teljes mentés mindig meg legyen, de annál régebbi automatikusan torlodjon. Valamint minden nap (hétfotol-csutortokig, mert pénteken ugyis egy teljes készul) készüljön novekmenyes mentes az adatokrol.
Ezt most egy usb-s vinyora szeretnem kitolni, de gondolkodok, hogy osszerakok vmi gépet, és azt beallitani backup szervernek.
olyan 15-20 giga adatrol van szo, amibol a fenti fajlok kizarasaval 10-12 giga marad.
mivel este már senki nincs bent, ezért nyitott fájlok nem lehetnek, szoval barmilyen megoldas szoba johet.
Elküldve: 2008. 03. 08. 13:40
Idézet: charlie - Dátum: 2008. márc. 8., szombat - 10:44
Ezt most egy usb-s vinyora szeretnem kitolni, de gondolkodok, hogy osszerakok vmi gépet, és azt beallitani backup szervernek.
olyan 15-20 giga adatrol van szo, amibol a fenti fajlok kizarasaval 10-12 giga marad.
15-20 giga adat szerencsére nem mennyiség, egy átlagos mai HDDre 10 nap kifér egyhuzamban, főleg ha még tömöríted is. Megkérdezem kollégát, nálam erre elég jó scriptek vannak, ilyen felmountol egy driveot, létrehoz könyvtárat, belcsomagolja .tgz-ben ami kell, aztán mikor az utolsó mentéssel tele lenne a diszk, akkor az elsőt letölrni, amjd onnan körbekörbe folytatja.
Elküldve: 2008. 03. 09. 09:22
Idézet: charlie - Dátum: 2008. márc. 8., szombat - 11:44
Szerintem ettől még lehetnek.
- mégis bent van valaki
- nem kapcsolta ki a gépét
- az outlook a pst-it nem engedi ha megy az outlook

Súgó
A téma zárva.