Idézet: bean - Dátum: 2008. jan. 25., péntek - 1:14
Bocs, hogy ilyen régi hozzászólásra válaszolok, de muszáj, mert ezt a tévképzetet szeretem irtani. Kezdve a végén, a csudát kell tudnia Photoshopot hogy CSS-HTML-JS-t alkosson, az a graifikus dolga. És így tovább: tudjon egy "családot" (PHP-MySQL ill HTML-CSS-JS a másik) de azt nagyon.
kis cégnél pedig kell tudnia, plusz designoljon bannert, logót, jó, ha magától kijavítja a kapott szövegek helyesírási hibáit...
ez mondjuk nekem nem gond (bár a tn paneles monitoron színt választani nem egy élmény), azt viszont nagyon rosszul viselném, ha a php-html vonalból az egyiket más csinálná. egy ember önmagával tud a legjobban összedolgozni, én különösen. de szerintem több programozónál elkerülhetetlen egy csomó plusz szervezés. elég nekem a grafikus mint különálló egység okozta problémák tömege... ha pl van egy 2 hetes (vagy akár 3 napos) határidő egy oldalra, hát ott a fene se ér rá a másik programozóval küzdeni.
s egy simább oldalnál nem kell extrém jó mysql tudás, a php is sokszor csak sql hívás némi körítéssel, úgyhogy az egész php-mysql vonal nem túl sok hónap alatt megtanulható, aztán használni kell...
a photoshophoz szerintem se kell nagyon érteni, alapszinten persze igen, mert egy grafikusnak a legritkább esetben van halvány fogalma arról, hogy mi a jó a programozónak, de rosszabb esetben eleve tesz rá magasról. a kedvencem a program által generált flash, amiből akkor speciel félig html oldal készült :Đ
full flash oldalak pedig már rohadt régen vannak dögivel, bizonyos területeken egy szint fölött nem engedheti meg magának egy cég, hogy ne legyen ilyen a honlapja. a flashnek különben megvan a maga szerepe és terepe, nem csupán csilivili. ha pl játékokról vagy animokról van szó, a html nem elég, mindenképpen kell valami plusz plugint igénylő cucc. viszont még a flashesek is bírálják azt, amikor egy flasht használó oldal simán lehetne html-ben, mert semmi csak flashben megoldható dolgot nem használ ki.
s természetesen van olyan helyzet, amikor nem szabad flasht használni (pl. hírportál, ahol nem a csilivili számít).
persze sokakkal találkoztam én is, aki élből utálta a flasht.
egyébként maga a fejlesztőkörnyezet teljesen idióta, szeszélyes, a flash maga pedig szinte mindent lassan csinál

úgyhogy ha valaki nem tud benne programozni, csak csinálja, az nagyon tetű cuccot tud létrehozni. viszont a flash programok alapvetően kicsik. ha nem nyomják tele videóval meg bitmapekkel, ami gyakran előfordul...