Idézet: Wile E - Dátum: 2010. 03. 25. 16:27
Ezzel a téves szemlélettel fogsz mellé az egész papírmániás magyar társadalommal együtt. Ha valakinek fogalma sincs szakmailag semmiről, már az állásinterjún kibukik. Pl. nincs egy értelmes magyar mondata és az illető a szakma legalapvetőbb fogalmaival sincs tisztában. Esetleg ott van még a referenciakérés lehetősége, de azzal lehet csalni. Aztán még mindig ott van a próbaidő. Sőt, még próbaidőn túl is ki lehet dobni lazán bárkit mondvacsinált indokkal. Nem tudom mire fel ez a papírmánia. Valaki vagy ért valamihez és el tudja látni a rábízott feladatot, vagy nem.
Rosszul értetted, sőt, pontosan ezt mondom én is, ha a kiragadott részletnél tovább olvasol. Nem papírmániás vagyok, a diplomát sem nézem már semmibe (ahogy írtam is, nekem GDF papírom van, ami gyak. nulla, sőt, rosszabbul fest egy önéletrajzban, mint bármi más). Nem vagyok főnök, de még csak semmiféle vezetői jogköröm nincs, mezei rendszeradmin vagyok, de mivel monopolhelyzetű állami giga-cégnél vagyok, nap mint nap találkozom olyan külsősökkel, akik mindenféle csavaros szolgáltatói szerződéseken át odajutnak a Nagy Tőgyhöz, egy valag papírt tudnának felmutatni mindenféle végzettségekről és ennek ellenére a mail-jeik, élőszavas prezentációik hemzsegnek a hibáktól (helyesírást is beleértve), a tévedésektől, vagy az ordító tapasztalathiánytól. És ezek nem kiragadott jelenségek, nem túlzok: ha csak az általam látottakat vetítem ki csak Budapestre, az állami szektorra, ezrével lehetnek ilyenek. Kérdezni nem tud, feltett kérdést nem érti, el kell magyarázni neki, pedig - papíron - szakmája az, amivel megbízták. De mivel a menedzserkört csak a papír érdekli, minden szerződést megkötnek, ami kellően cicomásnak látszik, mer' az szakmailag biztos okos, és - és ez a fontosabb szempont - mert a legtöbbjének már van valami sz*ros állami referenciája. Soha, egyetlen ilyen cucc nem jutott még le hozzánk előzetes véleményezésre, mindig csak felbukkan valaki még egy projekttel, amit illesszünk a rendszerbe, segítsünk a külsős fejlesztőknek, és amikor az első alkalommal kiderül a komplett szakmai alkalmatlanságuk és a bevezetni kívánt termék és/vagy technológia teljes elmaradottsága, már hiába jelezzük az aggályokat, a sz*rt már nem lehet visszalapátolni a lóba, a projekt menedzserek prémiuma áll rajta, tehát nincs kifogás (amúgy sem érti és nem is érdekli), meg kell oldani.
Ugyanez a tendencia az álláshirdetéseknél is. Amit látok az érdeklődési körömön belül, annak jó háromnegyede gyakorlatilag hazugság és papírmánia, semmiféle komoly szakmai munkát nem jelent (pár hirdetést már stílusról felismerek, tudom, hogy a hangzatos pöttyök mögött kulimunka van). A HR-esek és a fejvadászok ugyanezt a ringlispilt pörgetik a "papír-papír-papír legyen róla" baromságaikkal, ami visszahat oda, hogy egyre több alulképzett, tapasztalatlan, legfőképpen fogalmatlan, de nagymellényes, öltönyös, jólfésült szájkarate-bajnok kerül a szakmába. Nem az állásomat, vagy a hivatásomat féltem tőlük, hanem azon a döbbenetes mértékű minőségi degradáción kesergek, amit nap mint nap látok.
Ehh, sorry, kicsit kiengedtem a gőzt...
/ Gigabyte H67M-UDH2-B3, Core2 i5-2300@2.8, 2x2GB A-Data DDR3/PC1333 Gaming, Asus HD6870/1GB, Samsung 1TB/SATA2 + HD200HJ, LG SATA dvd-rw, Asus TA-B71 + FSP Saga II 500W, Samsung 215TW, Sweex optikai/USB, noname bill.