HWSW Informatikai Kerekasztal: Merre találok segítséget? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (86 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Merre találok segítséget? Ide nézz be először! Értékeld a témát: -----

#1381 Felhasználó inaktív   Nurba 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 05. 28. 22:47

Everest?
Csak sajna már fizetős a teljes verzió, az aida32 meg már nem ismer fel semmit..
De mit akarsz dagnosztizálni és minek?  :think:

>><<

Szerkesztette: Nurba 2008. 05. 28. 22:51 -kor

#1382 Felhasználó inaktív   megvalaki 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 05. 29. 06:34

Idézet: Nurba - Dátum: 2008. máj. 28., szerda - 22:47

Everest?
Csak sajna már fizetős a teljes verzió, az aida32 meg már nem ismer fel semmit..
De mit akarsz dagnosztizálni és minek?  :think:

>><<

Hello Nurba!

Köszönöm a választ.

Tulajdonképpen csak be akarok rendezkedni arra az esetre, ha a gépem működése közben valami olyan hibajelenség lép fel, amelyik esetleg hardverelem hibájára vezethető vissza.
Az Everest fennt van a gépemen. Lehet, hogy ennél több információra talán nincs szükségem, különös tekintettel arra, hogy amatőr szinten foglalkozok a számítógéppel.

megvalaki
Üdvözlettel:    

mégvalaki

#1383 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 29. 07:31

Idézet: megvalaki - Dátum: 2008. máj. 29., csütörtök - 7:34

Hello Nurba!

Köszönöm a választ.

Tulajdonképpen csak be akarok rendezkedni arra az esetre, ha a gépem működése közben valami olyan hibajelenség lép fel, amelyik esetleg hardverelem hibájára vezethető vissza.
Az Everest fennt van a gépemen. Lehet, hogy ennél több információra talán nincs szükségem, különös tekintettel arra, hogy amatőr szinten foglalkozok a számítógéppel.

megvalaki

Igazából kétes dolog ez a diagnosztika. Az Everest csak a hardverelemek felismerésére, detektálására, azonosítására, stb. alkalmas. Diagnosztikát nem igazán lehet vele hitelesen végezni, hiszen magán a tesztelendő rendszeren fut. Max. átviteli sebességeket lehet mérni, de az nem hibakeresés célú.

Hibakeresést megkönnyítő, elősegítő (talán nevezhetjük diagnosztikainak) eszközök pl.: vincseszternél a smart (az Everest ezt is kiolvassa), hdsentinel, stb., VGA kártyánál pl. ATI Tray Tools (ő tud túlhúzva tesztelni), memóriához a memtest.

Sajnos alaplaphoz, processzorhoz nem nagyon létezik HITELES diagnosztikai szoftver ilyen környzetekre, mivelhogy a proci futtatja magát a diag programot is, érthető, hogy ez elég sokféle eredményhez, félreértésekhez vezethet. Valódi prociteszterek meg nincsenek háztartásokban, csak gyártósorok közelében.

Megkérdezem, miért érdekel ennyire a hardveres hibák előfordulásának figyelése? (ennél jobban meg sem fogalmazhattam volna) :smoker:
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#1384 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 29. 08:16

HDD diagnosztikára a SMART nem elég. Arra ott van minden vinyógyártónak a weblapján a saját diagnosztikai utilja. Samsungnál HUTIL, Seagete-Maxtornál a SeaTools és Maxblast, Hitachinál a "Drive Fitness Test", WD-nél a "Data Lifeguard Tools".

CPU-t is lehet tesztelni, le lehet futtani kódokat, majd a tesztelő program a saját adatbázisából ellenőrzni, hogy annyi lett-e a végeredmény, amennyinek lennie kell. Ilyet utoljára 10-15 évvel ezelőtti tesztekben láttam, de lehet az Everest is lefuttat ilyet, csak nem szól, ha okés, mert természetesnek veszi.

Ha a VGA, HDD, memó nem jelzett hibát, mégse 100-as valami, akkor alaplap, proci egyéb hibáinak keresésére meg jól meg kell izzasztani őket, prime95, superpi, valamilyen más benchmark, sakkprogram és minden mással is oda lehet fűteni, aminek nagy a CPU és sávszél igénye. Egy részük a hiba fennállását kifejezetten nem jelzi, da a fagyásból, abnormális működésből lehet rá következetetni.
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#1385 Felhasználó inaktív   megvalaki 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 05. 29. 13:32

Hello Warrior!

Csak a korábbi üzenetemben is leírtakra tudok hivatkozni.
Korábban már volt olyan problémám a Window - sal, hogy a jelenség alapján nem tudtam eldönteni: szoftver - vagy hardverhiba okozza a problémát.
Jelenleg rendben van a gépem, de adott esetben jó, ha ilyen szituációra felkészülök.
Mindössze emiatt érdeklődtem a téma iránt.
Üdvözlettel:    

mégvalaki

#1386 Felhasználó inaktív   Nurba 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 29. 23:15

Everest-et gondoltam még a hőszenzorok kiolvasása miatt is az említett fícsörökön felül.
Persze van sokféle tesztprogram, de inkább úgy működik a dolog, hogy ha ismerjük a gépet és a működését nagyjából illetve a hibajelenségek leggyakoribb visszavezethető okait, akkor már sok esetben tudjuk merre tapogatózznuk, mit ellenőrizzünk/teszteljünk/próbacseréljünk ha gond/furcsaság van... Persze figyelhetjük a feszültségeket és a hőmérsékleteket, fordulatszámokat, koncentrálhatunk rendelenes működésekre/hangokra...néha körbesasolhatunk, tapogathatunk is a házon belül, de nemtom, hogy jó/szükséges-e egy csomó szoftvert futtani és nézegetni folyamatosan a görbéket, számokat, színeket és hangjelzéseket paranoiásan, hátha valamelyik alkatrész bedöglése elött már cselekedni tudunk... :think:

Szerkesztette: Nurba 2008. 05. 29. 23:16 -kor

#1387 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 30. 06:55

Idézet: Nurba - Dátum: 2008. máj. 30., péntek - 0:15

... de nemtom, hogy jó/szükséges-e egy csomó szoftvert futtani és nézegetni folyamatosan a görbéket, számokat, színeket és hangjelzéseket paranoiásan, hátha valamelyik alkatrész bedöglése elött már cselekedni tudunk... :think:

Nem. Felesleges energia, mindaddig, amíg nem kimondottan ezzel akarsz foglalkozni.

Ez egy bonyolult digitális rendszer. Nem tudja megmutatni egyértelműen minden hibáját, sőt, elég kevés hibát tud egyáltalán közölni. Más kérdés, hogy ezek azért gyakorlatban sűrűn előfordulnak. Az, hogy mennyire hiszel pl. egy windows-os hibaüzenetben, tapasztalatodon múlik. Kezdők azért bizonytalanok, mert a tartalmas "hiba" feliratból senki sem mondja meg, mi a gáz.

Ahhoz, hogy képes légy diagnosztizálni, felismerni a valódi okokat, nagyon jól ismerned kell az egész gép működését, nem csak felszínekben. Sokszor a hibaüzenet csak közvetetten utal az őt kiváltó okra.

Ahhoz pedig, hogy a baj megelőzhető legyen, egyszerűen nincs eszköz. A legtöbb, amit tehetsz, az az, hogy gondoskodsz adataid védelméről.

Ez nem olyan, mint ha pl. veszel egy csapágyat. Vannak mérési módszerek, amikkel mérhető a játéka, a "kotyogása", s megsaccolható az anyagi jellemzők és az igénybevétel alapján a várható meghibásodás időpontja, stb.

Áramkörnél ez nem így van. Mondhatom csúnya szóval, hogy nem lineárisan "kopnak". Vannak ugyan előjelek (pl. púposodó kondik), de IC-k esetében a teremtő sem fogja megmondani, hogy mikor fognak egyértelműen meghibásodni, vagy rosszabb esetben mikor válik működésük bizonytalanná, kiszámíthatatlanná - remélem sejted, hogy ez egy digitális rendszerben mekkora "veszélyt" jelent (mármint a bizonytalan működés). Ennek vizsgálatához fullra mérni kellene az egész lapot, mindent. Ráadásul digitális szintek mindenütt. Ennek otthoni vizsgálatához nyilván nincs eszköz. Azért smart-ot néha érdemes kiolvasgatni, cpu-burn teszteket futtatni néha lezárt házzal, esetleg kikapcsolt házhűtővel. 1-2 stress-teszt sosem árt, lásd, hőmérsékletben mennyit bír a rendszer, hogy tisztában légy a határaival.

Mivel áramköri szinten tehát lehetetlen vizsgálnunk, ezért a programok által szolgáltatott eredményekre kell hagyatkoznunk, amik (mivel magán a vizsgálandó gépen futnak) NEM megbízható eredményt adnak, csupán inkább azt mutatják meg, hogy VAN hiba.
Sajnos a hardveres hibadiagnosztika (otthon) is ilyen dolog: "van-e hiba vagy nincs" címszó. Azt nem tudni, hogy mikor LESZ hiba.

A gép működéséről elég kevés visszajelzést kapunk, de sokszor ezek segítenek feltárni a hibák okait: pl. hőmérséklet-szenzorok mért eredményei, venti-fordulatszámok. Ezeket nem árt figyelgetni, ill. beállítani valamiféle vész-műveletet. Bár mai rendszerek tartalmaznak ilyen opciókat.

:offtopic: A digitális áramkörök tesztelésére, ipari diagnosztizálására használnak olyan eszközöket, amikre az áramkört rákötve, szimulálhatóak annak valós működési paraméterei, ugyanakkor mérhetőek is a "kimenetei", s ezek összevetéséből elkészíthető egy komplettnek nevezhető diagnosztika, ami "jól" jellemzi az áramkör működését.
Vannak prociteszterek, amikbe az adott procit berakva "meghajtják", s vizsgálják. De a teszter egy külső számítógép, a vizsgálandó eszköz pedig csak egy beleillesztett "második" proci. Ebben az esetben a proci legtöbb hibája felderíthető. Egész más a helyzet akkor, ha magán a tesztelendő procin fut az oprendszer, meg minden, meg még a tesztprogram is (magyarul NINCS tesztkörnyezet). Érthető, hogy ilyenkor az eredmény csak jó esetben lesz valós, de közel sem nevezhető diagnosztikának.
Egy memóriatesztelő program is lehet hatékony, de ne feledd: mélyrehatóan egy számítógépben SOHA nem fogod tudni vizsgálni a RAM-ot, magyarul nagy valószínűséggel csak az ún. "durva" hibák jönnek elő.
Léteznek memóriateszteló rendszerek, amik "közvetlenül" vizsgálják a RAM-okat (tehát nem olyan PC, mint amibe majd beépítésre kerül), ezek sokkal "finomabb" hibákat képesek kimutatni.
PC esetében pl. kimarad a memóriatesztből az a terület, ahova maga a memtest program töltődik, de ez inkább csak apróság, nincs sok köze fenti mondandómhoz.

Szóval a lényeg: figyeld a hőmérsékleteket, készíts mentést adataidról, olvasd a hibaüzeneteket, s ne következtess túl messzire. Többet nem nagyon tehetsz.

De miért írtam ennyit? Fogalmam sincs... :confused:

Szerkesztette: Warrior 2008. 05. 30. 06:56 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#1388 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 30. 07:02

Idézet: Nurba - Dátum: 2008. máj. 30., péntek - 0:15

...
Persze van sokféle tesztprogram, de inkább úgy működik a dolog, hogy ha ismerjük a gépet és a működését nagyjából illetve a hibajelenségek leggyakoribb visszavezethető okait, akkor már sok esetben tudjuk merre tapogatózznuk, mit ellenőrizzünk/teszteljünk/próbacseréljünk ha gond/furcsaság van... Persze figyelhetjük a feszültségeket és a hőmérsékleteket, fordulatszámokat, koncentrálhatunk rendelenes működésekre/hangokra... ...

Bocsi, én nem olvastam el, de tudsz mindent, ami kell. :smoker:

#1389 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 30. 08:18

Idézet: Warrior - Dátum: 2008. máj. 30., péntek - 7:02

Nékem annakidején azt mondták, jó porogram az, amelben még nem fedeztek fel hibát.
Hát, valahogy így van a géppel is. Miután egyik pillanatról a másikra bármikor az adathordozó is megadhatja magát, érdemes menteni. Tudok olyat, aki kilépés előtt a napi dolgait átírja egy Pen-re.
Off : Tele van a púpom a gyárihibás csapágyakkal. Egy úgy amúgy elég jóminőségű, ám nehezen javítható Zanussi mosógépben dobcsapágyat cseréltem. Negyed év alatt eltört a csapágyban a golyó.
Másiknál pedig a kosár ment szét elég rövid idő alatt.

#1390 Felhasználó inaktív   Nurba 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 30. 09:45

Idézet: Warrior - Dátum: 2008. máj. 30., péntek - 8:02

;)
A jó hosszú, ámde tartalmas hozzászólásod kb azt tükrözi ahova ki akartam lyukadni.
Kedves mégvalakinek sztem tökéletes olvasmány a diagnosztikáról!  :up:
Ezért is kérdeztem tőle, hogy miért akar ennyi mindent figyelni folyamatosan mert szvsz felesleges ilyen szinten belebújni :)

#1391 Felhasználó inaktív   megvalaki 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 05. 31. 11:50

Idézet: Nurba - Dátum: 2008. máj. 30., péntek - 9:45

;)
A jó hosszú, ámde tartalmas hozzászólásod kb azt tükrözi ahova ki akartam lyukadni.
Kedves mégvalakinek sztem tökéletes olvasmány a diagnosztikáról!  :up:
Ezért is kérdeztem tőle, hogy miért akar ennyi mindent figyelni folyamatosan mert szvsz felesleges ilyen szinten belebújni :)

Hello Nurba!

A hardver-diagnosztika témában leírtak nagyon hasznosak voltak számomra.
Neked és minden "megszólalónak" köszönöm a bejegyzését.
A vélemények kialakítottak bennem egy szemléletmódot és ezt tartom a legfontosabbnak.

Köszönöm,

megvalaki
Üdvözlettel:    

mégvalaki

#1392 Felhasználó inaktív   Pittbul 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 06. 01. 10:26

Szevasztok

A haver kapott egy ilyen deszkát: Abit AW8, sima nem MAX. Viszont telepítő lemezt nem. Annélkül meg ugye nehéz egyes dolgokat felpakolni. Arra lennék kíváncsi, hogy az össz drivert egybe lelehet.e szedni az egésszet, vagy csak külön külön.
Előre is Thx.

Szerkesztette: Pittbul 2008. 06. 01. 10:27 -kor

#1393 Felhasználó inaktív   cyberman30 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 01. 21:48

Idézet: Pittbul - Dátum: 2008. jún. 1., vasárnap - 10:26

Szevasztok

A haver kapott egy ilyen deszkát: Abit AW8, sima nem MAX. Viszont telepítő lemezt nem. Annélkül meg ugye nehéz egyes dolgokat felpakolni. Arra lennék kíváncsi, hogy az össz drivert egybe lelehet.e szedni az egésszet, vagy csak külön külön.
Előre is Thx.

Ez az oldal segíthet... :)

LINK

#1394 Felhasználó inaktív   Pittbul 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 06. 02. 18:51

Idézet: cyberman30 - Dátum: 2008. jún. 1., vasárnap - 21:48

Ez az oldal segíthet... :)

LINK

1000 THX :), itt tényleg minden egyhelyen.

#1395 Felhasználó inaktív   nebulo5 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 29. 12:24

Helló Mindenki!
Szinte biztos vagyok abban, hogy nem a megfelelő topic-ban panaszkodom, de itt vannak olyan rendszeressen online tagok, kiknek tanácsai már korábban is jól jöttek.
A bánatom a következő: adataimnál lévő konfiguráció hibátlanul (nem fagy le, nem indul újra ...stb) üzemel, de az elmúlt közel fél évben folyamatosan jelentkezik az eseménynaplóban (rendszer menű-nél) a következő piros X hibaesemény:

Idézet

Az illesztőprogram vezérlési hibát talált a következőn: \Device \ Harddisk4 \ D

És ami a legbosszantóbb, ha fut már egy alkalmazás pl: nero, Rar...stb, akkor egy újan megnyított alkalmazás (akár egy böngésző, vagy word...stb.) a megnyitással bíbelődik 8-15 másodpercig is.
A hibaüzenetek nem folyamatossak, előfordult már, hogy akár fél napot is kibírt hibabejegyzés nélkül. De ha rájön a bolondulás, akkor néhány óra alatt többszáz bejegyzést is produkál.
  Mióta ezzel küzdök, már 2 alkalommal újratelepítettem az op. rendszert. Általában megszokott alkalmazásokat telepítek: office,komplett 6.6.1.15. Nero, daemon tools, zipp és rar, SystemMechanic, AdAware,Avast home, firefox.
Az op. rendszerem legális, frissítések szinte naprakészek. A gépet általános alkalmazásokra használom: írás, új játékok kipróbálása, tömörítés, konvertálás...stb.
Teszteltem már néhány alkalmazással: memtest,orthos, de semmi hibát nem találtam. A proci 3,2GHz-en fut, a memória 1000MHz 5-5-5-16 késleltetéssel. A vinyót már egy hétre kölcsönadtam, ott semmi hibaüzenet nem jelentkezett, és korábbi konfigomban is gond nélkül tette a dolgát.
És újabban (kb. 2 hete, napi rendszerességgel megjelenik egy másik sárga hibaüzenet az alkalmazások naplózásában: Hiba (3221225529) észlelhető a következő tartalomindexnél: : d system volume information \ catalog. wci.
Elnézést, ha túl hosszúra kerekedett a bánatom. Minden használható ötletet-segítséget szívessen fogadok. Előre is megköszönve.
Üdv!

#1396 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 30. 03:35

Cseréld ki az adatkábelt. Esetleg a driver problémás, vagy a vezérlő hibás, de a legvalószínűbb az első lehetőség.
Soha ne bízz olyanban, aki 5 napig vérzik és nem hal meg! :)

#1397 Felhasználó inaktív   nebulo5 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 30. 10:03

Idézet: brd - Dátum: 2008. jún. 30., hétfő - 3:35

Cseréld ki az adatkábelt. Esetleg a driver problémás, vagy a vezérlő hibás, de a legvalószínűbb az első lehetőség.

Köszi a tippet, de ez már megtörtént 2 alkalommal is. Driverből is variáltam már. Viszont ha leírnád a pontos folyamatát a következőnek: Hogyan kell nlite programmal az xp-be ötvözni az alaplap gyártó oldaláról letölthető F6 sata drivert? Egy alkalommal próbálkoztam már, de az eredménye az lett, hogy nem lett boot-os a lemez. Ugyanis nincs flopy meghajtóm, és arra gondoltam, talán ez megoldáshoz vezetne a vezérlés érdekében.
A Gigabyte programjai közül nem lehet letölteni elkülönítetten a sata vezérlést, hanem eggyütt van a raid-el, amire viszont nincs szükségem.
Üdv!

#1398 Felhasználó inaktív   Palkova 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 07. 04. 20:52

Összeállítottam egy GA- MA78GM-S2H lappal egy gépet, de ezen nincs kivezetve az LTP port, csak egy tüskesor az alaplapon. Van viszont egy régi P1 es gépbe való LTP port kivezetés.
Kérdésem: azonos e a tüskesor kiosztása?
Köszönettel venném, ha a hozzáértők felhomályosítanának.
Palkova

#1399 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 07. 04. 22:02

Idézet: Palkova - Dátum: 2008. júl. 4., péntek - 20:52

Összeállítottam egy GA- MA78GM-S2H lappal egy gépet, de ezen nincs kivezetve az LTP port, csak egy tüskesor az alaplapon. Van viszont egy régi P1 es gépbe való LTP port kivezetés.
Kérdésem: azonos e a tüskesor kiosztása?

Én kétfélével találkoztam.
Az alaplap kézikönyvében megvan a tüskesor leírása. A csatlakozót meg ki kell hozzá mérni.

#1400 Felhasználó inaktív   Palkova 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 07. 04. 22:29

Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2008. júl. 4., péntek - 21:02

Én kétfélével találkoztam.
Az alaplap kézikönyvében megvan a tüskesor leírása. A csatlakozót meg ki kell hozzá mérni.

Kösz a gyors választ, de miben különböztek? Tudnád részletezni?
Kösz: Palkova

Téma megosztása:

• (86 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.