HWSW Informatikai Kerekasztal: Adóbevallás - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (6 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Adóbevallás Értékeld a témát: -----

#61 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2011. 02. 03. 22:15

Üzenet megtekintéseIdézet: G-e-r-i - Dátum: 2011. 02. 02. 10:55

A végét már csak érdekességképpen írtam. Hátha Koryt érdekli, hogyan is jött ki nekik a 38-ból 25.
Innentől kezdve engem annyira nem izgat. Megadták a 4 számot, amit be kell írni az adóbevallásomba. Pecsét ott a papírokon. Nagy baj engem már nem érhet ezek után.

Szerintem "kicsit" elrontották.

A nyugdíjjárulék alap csak úgy lehet kevesebb, vagy akár 0 Ft, ha elérted a nyugdíjjárulék fizetés felső határát az egyéb fizetése(id) miatt. Ez tavaly olyan 7,5 millió Ft körül volt /év.
Az SZJA se nem 17%, se nem 32%, ezt nem értem én sem.
A járulékkal egyébként ne foglalkozz, azt nem kell az adóbevallásba beírni. Pénzbeni egészségbiztosítási járulékot (2%) pedig nem kellett volna vonni, mert van főállású munkahelyed.
-------
Szerk: Áááá, rájöttem. :D:

Sima 1 napi bérként számfejtették a juttatást, méghozzá úgy, hogy nem törődtek vele, hogy van-e munkahelyed, így erre válasz a nyugdíjjárulék is, ugyanis:

2010. évben a munkavállaló maximum 7.453.300 Forint után fizet nyugdíjjárulékot. Ezt elosztod 365-el pont mi jön ki? :) 20.420 Ft, azaz a maximális nyugdíjjárulék mértéke.

Tehát: a bérszámfejtő programmal úgy számítottak, hogy 1 napi bért felszorozta a gép 1 évre, mintha ~ 1.040.000 Ft/hó -t keresnél náluk, majd 1 évre kivetítette, és abból csinálta meg a bérszámfejtést. :omg: :) Nyilván így elérted már csak náluk a maximális nyugdíjjárulékot, ezért vette azt alapnak, mivel aki ennyit keres, annál ezt írja elő a törvény. (egyébként totál igazságtalan, mert aki milliókat keres, annak sem vonnak több nyugdíjjárulékot le mint a maximáls, akármennyit is keres, de ez most csak részben tartozik ide).

Az adóelőleg pedig úgy lett 9 ezer akárhány Ft, hogy az éves bért, ami így kb. 12 millió Ft lenne, kiszámolta rá az adót a szabályok szerint, majd leosztotta 1 napra.

Tipikusan "leszarom" jellegű bérszámfejtés volt vagy pedig így nyilatkoztál. :)

Szerkesztette: Kory 2011. 02. 03. 22:26 -kor

#62 Felhasználó inaktív   G-e-r-i 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 04. 18:11

Üzenet megtekintéseIdézet: Kory - Dátum: 2011. 02. 03. 22:15

Szerintem "kicsit" elrontották.

A nyugdíjjárulék alap csak úgy lehet kevesebb, vagy akár 0 Ft, ha elérted a nyugdíjjárulék fizetés felső határát az egyéb fizetése(id) miatt. Ez tavaly olyan 7,5 millió Ft körül volt /év.
Az SZJA se nem 17%, se nem 32%, ezt nem értem én sem.
A járulékkal egyébként ne foglalkozz, azt nem kell az adóbevallásba beírni. Pénzbeni egészségbiztosítási járulékot (2%) pedig nem kellett volna vonni, mert van főállású munkahelyed.
-------
Szerk: Áááá, rájöttem. :D:

Sima 1 napi bérként számfejtették a juttatást, méghozzá úgy, hogy nem törődtek vele, hogy van-e munkahelyed, így erre válasz a nyugdíjjárulék is, ugyanis:

2010. évben a munkavállaló maximum 7.453.300 Forint után fizet nyugdíjjárulékot. Ezt elosztod 365-el pont mi jön ki? :) 20.420 Ft, azaz a maximális nyugdíjjárulék mértéke.

Tehát: a bérszámfejtő programmal úgy számítottak, hogy 1 napi bért felszorozta a gép 1 évre, mintha ~ 1.040.000 Ft/hó -t keresnél náluk, majd 1 évre kivetítette, és abból csinálta meg a bérszámfejtést. :omg: :) Nyilván így elérted már csak náluk a maximális nyugdíjjárulékot, ezért vette azt alapnak, mivel aki ennyit keres, annál ezt írja elő a törvény. (egyébként totál igazságtalan, mert aki milliókat keres, annak sem vonnak több nyugdíjjárulékot le mint a maximáls, akármennyit is keres, de ez most csak részben tartozik ide).

Az adóelőleg pedig úgy lett 9 ezer akárhány Ft, hogy az éves bért, ami így kb. 12 millió Ft lenne, kiszámolta rá az adót a szabályok szerint, majd leosztotta 1 napra.

Tipikusan "leszarom" jellegű bérszámfejtés volt vagy pedig így nyilatkoztál. :)

Nyilatkoztam, hogy:
a., manyup tag vagyok
b., kérem a 10% költségátalány alkalmazását
c., nem érem el a járulékfizetés felső határát.

Néhány kérdés:
-Beírhatom a bevallásba azt, amit küldtek? (bevétel:38.000, alap:34.200, 43.434 szuperbruttó (jövedelem), szja: 9008)
-Szükséges valamilyen lépést tennem, vagy sz..jak rá?

Többet már nem zargatlak a témával ;)
Munkahelyem: Best Machinery.
A munkagépek, recycling és biomassza hasznosítási berendezések és targoncák hazája :)

#63 Felhasználó inaktív   G-e-r-i 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 04. 19:11

Esetleg igényeljem vissza a 9008 forint szja-ból a fölöslegesen levont részt?
Egyébiránt tegnap megérkezett postán is a pár napja elfaxolt papírhalmaz.
Szóval most már pecsétes papírom van róla, hogy tényleg így vontak le.

A vicc az az, hogy egy marha nagy multi cég produkálta ezt a malőrt...
Munkahelyem: Best Machinery.
A munkagépek, recycling és biomassza hasznosítási berendezések és targoncák hazája :)

#64 Felhasználó inaktív   franky34 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2011. 02. 04. 20:42

Sziasztok!
Épp bajlódok a 1053NY-01 - el és az lenne a kérdésem hogy a Tavalyi évben dolgoztam kiskönyvvel 67napot aztán 1hónapot bejelentve és 2 hónapot másik helyre bejelentve (azóta is itt melózom) gőzöm sincs hogy most tulajdonképpen hogy töltsem ki vagyis hogy - CSALÁDI KEDVEZMÉNYT ELTARTOTTAK UTÁN - igénybe tudom e venni így a tavalyi évre, van 2 gyerkőcöm.
Meg van egy olyan hogy - KELETKEZETT E 2010-BEN VISSZAFIZETENDŐ ADÓKEDVEZMÉNYE BIZTOSÍTÁSI KEDVEZMÉNYBŐL? - tulajdonképpen papírt kaptam róla tavaly hogy visszajár 13.000Ft ha csináltam adóbevallást de ez a papír tavaly jött így akkor az gondolom a 2009es re vonatkozott mert idén ilyen papírt nem kaptam.
Elég bonyolult ez így nem tudom valaki esetleg tud ebben segíteni?Előre is nagyon szépen köszönöm!!!

#65 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 04. 22:00

Üzenet megtekintéseIdézet: G-e-r-i - Dátum: 2011. 02. 04. 18:11

Nyilatkoztam, hogy:
a., manyup tag vagyok
b., kérem a 10% költségátalány alkalmazását
c., nem érem el a járulékfizetés felső határát.

Néhány kérdés:
-Beírhatom a bevallásba azt, amit küldtek? (bevétel:38.000, alap:34.200, 43.434 szuperbruttó (jövedelem), szja: 9008)
-Szükséges valamilyen lépést tennem, vagy sz..jak rá?

Többet már nem zargatlak a témával ;)

Persze, azt kell beírnod, amit adtak, ha 9008 SZJA-t vontak le, akkor azt. A program kiszámolja, hogy jó-e vagy sem, és a végén ott lesz a megoldás. :) Lehet hogy pár fillért visszakapsz, de az is lehet hogy már "el vagy tolva" a 32%-os SZJA-ba, s akkor még lehet hogy kevés is 1-2 ezerrel.

Szerkesztette: Kory 2011. 02. 04. 22:01 -kor

#66 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 04. 22:03

Üzenet megtekintéseIdézet: franky34 - Dátum: 2011. 02. 04. 20:42

Sziasztok!
Épp bajlódok a 1053NY-01 - el és az lenne a kérdésem hogy a Tavalyi évben dolgoztam kiskönyvvel 67napot aztán 1hónapot bejelentve és 2 hónapot másik helyre bejelentve (azóta is itt melózom) gőzöm sincs hogy most tulajdonképpen hogy töltsem ki vagyis hogy - CSALÁDI KEDVEZMÉNYT ELTARTOTTAK UTÁN - igénybe tudom e venni így a tavalyi évre, van 2 gyerkőcöm.
Meg van egy olyan hogy - KELETKEZETT E 2010-BEN VISSZAFIZETENDŐ ADÓKEDVEZMÉNYE BIZTOSÍTÁSI KEDVEZMÉNYBŐL? - tulajdonképpen papírt kaptam róla tavaly hogy visszajár 13.000Ft ha csináltam adóbevallást de ez a papír tavaly jött így akkor az gondolom a 2009es re vonatkozott mert idén ilyen papírt nem kaptam.
Elég bonyolult ez így nem tudom valaki esetleg tud ebben segíteni?Előre is nagyon szépen köszönöm!!!

- 2 gyerekre a tavalyi évnél semmilyen családi kedvezményt nem vehetsz igénybe.

- 2010-ben nem vehető igénybe biztosítás után adókedvezmény. Naná, hogy a 2009-re jött papírt nem használhatod újra 2010-es bevallásban is. :D 2010-es adóévben megszűnt ez a kedvezmény, emiatt a biztosítók már nem küldenek semmit.

- visszafizetendő biztosítási adókedvezmény akkor lehet, ha felmondtad (visszavásároltattad) a biztosítást 10 éven belül, és korábban adókedvezményt vettél igénybe rá, akkor ezt vissza kell fizetni, méghozzá 5 évre visszamenőleg. Azt kéne ide beírni.

Szerkesztette: Kory 2011. 02. 04. 22:06 -kor

#67 Felhasználó inaktív   Csücsök 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 10. 10:15

Sziasztok!

Tandíj után már nem lehet visszaigényelni az adókedvezményt? Van egy 2007 és 2008-as számlám, amit még nem igényeltem vissza, de ahogy olvastam már a tavalytól megszűnt ez az opció. Visszamenőleg van erre lehetőség?
Előre is köszönöm!
Múltkor beállított hozzám egy T-Rex és Hamlet! Volt nagy dínóm, dánom!

#68 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 10. 12:50

Üzenet megtekintéseIdézet: Csücsök - Dátum: 2011. 02. 10. 10:15

Sziasztok!

Tandíj után már nem lehet visszaigényelni az adókedvezményt? Van egy 2007 és 2008-as számlám, amit még nem igényeltem vissza, de ahogy olvastam már a tavalytól megszűnt ez az opció. Visszamenőleg van erre lehetőség?
Előre is köszönöm!

Nem lehet.

(még ha lehetne se lehetne 2007-es és 2008-asat a 2010-esben) :)

Szerkesztette: Kory 2011. 02. 10. 12:50 -kor

#69 Felhasználó inaktív   Csücsök 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 10. 16:01

Üzenet megtekintéseIdézet: Kory - Dátum: 2011. 02. 10. 12:50

Nem lehet.

(még ha lehetne se lehetne 2007-es és 2008-asat a 2010-esben) :)

Értem, tenkjú.
(anno a TO-n aszonta a okos, hogy visszamenőleg 5 évig lehet, de akkor ezek szerint nem)
Múltkor beállított hozzám egy T-Rex és Hamlet! Volt nagy dínóm, dánom!

#70 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 10. 16:29

Mi a teendő akkor, ha még decemberben kaptam egy jelentősebb, ám adómentes összeget (egy összegű tanulmányi ösztöndíj), viszont adóigazolás még nem érkezett róla? Egyszerűsített adóbevallást szeretnék benyújtani, a határidőig nem sok esélyét látom, hogy megjöjjön a papír.

#71 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 14. 12:25

Üzenet megtekintéseIdézet: debaj - Dátum: 2011. 02. 10. 16:29

Mi a teendő akkor, ha még decemberben kaptam egy jelentősebb, ám adómentes összeget (egy összegű tanulmányi ösztöndíj), viszont adóigazolás még nem érkezett róla? Egyszerűsített adóbevallást szeretnék benyújtani, a határidőig nem sok esélyét látom, hogy megjöjjön a papír.

Meghaladja az akkor irányadó havi minimálbért? Mert ha igen, adózni kell utána (a feletti részről), egyébként adóterhet nem viselő járandóság, csak az adóalapodat növeli. A 23-as sorba kell beírni.

Ilyenről szerintem nem adnak egyébként adóigazolást.

Szerkesztette: Kory 2011. 02. 14. 12:27 -kor

#72 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 14. 21:41

Mindegy, közben rájöttem, hogy az egyszerűsített bevalláshoz semmilyen igazolást nem kell csatolni. Csak azért találtam furának, mert eddig az egyetemtől még akkor is jött a papír, ha egész évben csak valami egyszeri, párezres tankönyvtámogatást kaptam.

#73 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 15. 14:03

Üzenet megtekintéseIdézet: debaj - Dátum: 2011. 02. 14. 21:41

Mindegy, közben rájöttem, hogy az egyszerűsített bevalláshoz semmilyen igazolást nem kell csatolni. Csak azért találtam furának, mert eddig az egyetemtől még akkor is jött a papír, ha egész évben csak valami egyszeri, párezres tankönyvtámogatást kaptam.

Normál bevalláshoz sem kell "csatolni" semmit egyébként. Szerintem azért nem küldhettek papírt, mert adóterhet nem viselőbe tartozik.

#74 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 15. 14:04

Üzenet megtekintéseIdézet: Kory - Dátum: 2011. 02. 15. 14:03

Normál bevalláshoz sem kell "csatolni" semmit egyébként.

Késő volt már, összegek beírogatására gondoltam. :-)

#75 Felhasználó inaktív   Rina Maan 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 27. 11:38

Sziasztok!

Egy kis segítségre lenne szükségem, idén önadózó lettem, mert az egészségpénztáram megszüntette a tagságomat, és visszautalta a számlámról az egyenleget. Kemény 13.502Ft-ról van szó.
A számlaértesítőjükön ez az összeg az "adómentes rész" sorban van. Kérdésem, hogy az összeget az adóbevallás hányadik sorába, és mely oszlopába, milyen összeggel kell szerepeltetni? Merthogy szuperbruttó, meg anyámkínja.
Amit megtaláltam, az a 9-es lapon lévő EHO, amit annak idején meg is fizettem már (2.844Ft-ot, mert a kísérőlevél azt írta, hogy a kifizetett összeg 78%-a az alap, és az EHO mértéke 27%).
Legszívesebben az egész összeget beleraknám a bevallás mellé a borítékba, csak ne kellene bevallani :lama:

Előre is köszi a segítséget!!!
- Anya, ne énekelj, én hallom!
.
.
.
- Ha nem hagyod abba a lövöldözést, énekelni fogok!

#76 Felhasználó inaktív   Rina Maan 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 02. 07:47

Valaki? Senki? :-(
- Anya, ne énekelj, én hallom!
.
.
.
- Ha nem hagyod abba a lövöldözést, énekelni fogok!

#77 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 03. 10:46

Kérdés: egyszerűsített bevallás mellé leadtam az 1%-os nyilatkozatot. Nemrég kaptam kézhez az elkészített bevallást, ami mellett küldtek egy kitöltetlen 1%-os nyilatkozatot is. Ugye ezt nem kell megint visszaküldenem, csak ha módosítani szeretném a már leadottat?

#78 Felhasználó inaktív   Sipi- 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 18. 01:57

Jobb későn, mint soha alapon nekiálltam az adóbevallásnak.
Feleségem 2010. 12. 21-én szülte második gyerekünket. Kaptunk is két szép adatlapot, mert 2010. 07. 01-ig GYED-en volt, utána pedig táppénzen 2010. 11. 28-ig.
Felmerül pár kérdésem:
1. a táppénz miért 07. 17-én kezdődik, hiszen 07. 02-vel írta ki a háziorvos táppénzre
2. jól gondolom, hogy a két papíron lévő összegeket össze kell adnom és azokat beírni?
3. be kell-e és hova írni a "Az összevont adóalapba tartozó jövedelmek 27%-os kiegészítése" szövegnél lévő összegeket?
4. GYED-es adatlapon ki van fejtve a levont magánnyugdíjpénztári tagdíj és a levont nyugdíjjárulék. Ezeket be kell-e írni valahova?
5. igénybe vehető-e adójóváírás? Ha igen, akkor 11 hónapra? (mivel a táppénz 11.28-ig volt, az utánna lévő időszak papírját csak idén adta le a feleségem munkahelye és idén fizették is csak ki). A GYED és a táppénz összege kb. 1,3 millió forint.

Köszönöm a segítséget előre is!

#79 Felhasználó inaktív   Sipi- 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 18. 11:30

Nincs egy adószakértő sem errefelé? :)

#80 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 18. 12:41

Üzenet megtekintéseIdézet: Sipi- - Dátum: 2011. 05. 18. 02:57

Jobb későn, mint soha alapon nekiálltam az adóbevallásnak.
Feleségem 2010. 12. 21-én szülte második gyerekünket. Kaptunk is két szép adatlapot, mert 2010. 07. 01-ig GYED-en volt, utána pedig táppénzen 2010. 11. 28-ig.
Felmerül pár kérdésem:
1. a táppénz miért 07. 17-én kezdődik, hiszen 07. 02-vel írta ki a háziorvos táppénzre
2. jól gondolom, hogy a két papíron lévő összegeket össze kell adnom és azokat beírni?
3. be kell-e és hova írni a "Az összevont adóalapba tartozó jövedelmek 27%-os kiegészítése" szövegnél lévő összegeket?
4. GYED-es adatlapon ki van fejtve a levont magánnyugdíjpénztári tagdíj és a levont nyugdíjjárulék. Ezeket be kell-e írni valahova?
5. igénybe vehető-e adójóváírás? Ha igen, akkor 11 hónapra? (mivel a táppénz 11.28-ig volt, az utánna lévő időszak papírját csak idén adta le a feleségem munkahelye és idén fizették is csak ki). A GYED és a táppénz összege kb. 1,3 millió forint.

Köszönöm a segítséget előre is!

Szia,

A problémáid egy részét szerintem orvosolhatja, ha elektronikus kitöltőt használsz! Pl. a 27%-kal növelést is megteszi a szoftver, ha kell.
A 4. es ponttal kapcsolatban: az adatlapon van utalás arra, hogy a bevallásban hova kell írni?

Amúgy én sem értek ezekhez...

Téma megosztása:

• (6 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.