HWSW Informatikai Kerekasztal: Eldurrant kondenzátor - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (4 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Eldurrant kondenzátor Értékeld a témát: -----

#21 Felhasználó inaktív   F-UzR 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2003. 10. 03. 17:05

Abit SE6. 18 db(!) - egy kivételével az összes tetején sárgás elektrolit folyás volt. Mindet lecserélt(ett)em, azonos kapacitású ám nagyobb feszültségű Y rovátkás (105C hőtűrésú) darabokra. Azóta jó! Sőt, eleinte elfelejtette a BIOS beállításokat ármtalanítva, mivel időm nem volt foglalkokzni vele, ezért egy ideig nem áramtalanítottam (ATX táp), ma már 48 órát is bír áram nélkül :eek: -ergo úgy néz ki teljesen megjavult (kopp-kopp-kopp). ;)

#22 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 05. 09:31

Szintén abit se6 lap cerka 700zal, nagy d5tb-vel + hátsó ház venti. Kb 1.5 év, ritkán használva. Tehát kizárt, hogy bármi is melegedjen ill. a házban meleg legyen. A rajta lévő 18db nagy kondiból 12 már púpos vagy megemelkedett ill. 1 kifolyt. Egyszerűen rossz minőségűek a kondik.

#23 Felhasználó inaktív   vasste 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 05. 09:34

:eek:
Hozzánk egy másfél éves Shuttle érkezett, egy kivételével az összes folyik, púpos. IQ márka. Újabb fajta Abitokkal van vkinek tapasztalata. Nekem egy BD7-II húzza az igát másfél éve, eddig teljesen rendben mionden kondi, de mint már írtam, a Sa6-omon cserélni kellett már a procifoglalat melletti mi8nden másodikat. :( :rolleyes:

#24 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 05. 09:50

idézet:
Ezt írta Digitel RSE:
:eek:
Hozzánk egy másfél éves Shuttle érkezett, egy kivételével az összes folyik, púpos. IQ márka. Újabb fajta Abitokkal van vkinek tapasztalata. Nekem egy BD7-II húzza az igát másfél éve, eddig teljesen rendben mionden kondi, de mint már írtam, a Sa6-omon cserélni kellett már a procifoglalat melletti mi8nden másodikat. :( :rolleyes:
[/quote]

a maradék minden első is kimegy hamar

#25 Felhasználó inaktív   vasste 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 05. 09:54

Ki is lesz cserélve mind. Most nem (merem) használnom, mert eldurranik, aztán viszi magával a procit is.(Ismerős keserű tapasztalata, egy Acorp lappal.)

#26 Felhasználó inaktív   dimanche 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 05. 18:26

Ajánlott a 105°C-os kondi vásárlása, és figyeljetek a kondi méretére is, nehogy vastagabb legyen, mint az eredeti. Az ilyen nagy kapacitású kondik nem szűrnek, hanem pufferelnek, vagyis a feszültség ingadozást szüntetik meg vagy csökkentik le.
dimanche.hu

Az epe mindig 3-kor támad...

#27 Felhasználó inaktív   yeahsp 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 05. 23:25

idézet:
Ezt írta dimanche:
Ajánlott a 105°C-os kondi vásárlása, és figyeljetek a kondi méretére is, nehogy vastagabb legyen, mint az eredeti. Az ilyen nagy kapacitású kondik nem szűrnek, hanem pufferelnek, vagyis a feszültség ingadozást szüntetik meg vagy csökkentik le.[/quote]

rávilágítottál a problémára: a kondi mérete... vékonyabb, mint az átlagos, boltban kapható azonos kapacitású/feszültségű kondérok, és mivel szorosan egymás mellé rakják őket, ezért vagy a gányolós,félig kilógós megoldás marad, vagy megfelelő után kell futni... 1 hetembe került, mire Bp.en sikerült találnom. / Valahol a Wesselényi utcában asszem... /

:D esetleg lehet sormintázni : egyik kondit szemből, a másikat meg hátulról - figyelve a polaritásra - csak akkor ki kell fúrni a gépházat is... :D
MB: ASKA KT-133E * CPU: Athlon 650@500 * RAM: 512MB PC133 ADLAS * HDD: Seagate 10/5400/512K * VGA: MSI MX440 lowprofile * PSU: DIY * Case: Skoda Octavia :)

#28 Felhasználó inaktív   kalapur 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 06. 09:20

Sziasztok!

A fent említett gigabyte lapról van szó. 2 napig ment a gép fagyás nélkül, de azért kicseréltük a kondikat, miért ne, hisz púposak voltak.

Kiderült, hogy a lakótársam tud forrasztani, telefonszervízben dolgozik.

Hát azóta meg se mukkan a gép, illetve a ventillátorok pörögnek a videokártyáé is, de nem is csipog.
Lehet, hogy valami kontakthiba van?
vagy valami mást rontottunk el?
a kondik olcsó fajta, vastagabb is mint ami volt rajta, de paraméterei mugyanazok, még a hőmérséklet is.
polaritásra is figyeltünk. Hol érintkeznek ezek a nyákhoz egyébként?
Tipp??
Köszi a segítséget.
"1980 óta rengeteget tanult az emberiség, én például akkor még olvasni se tudtam, most meg már írni is."
Karotta

#29 Felhasználó inaktív   Trinitron 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 06. 10:41

forrasztasnal ugyelni kell arra, hogy mivel ezek a lapok tobbreteguek, az on a lyuk egeszet befussa, masik dolog pedig, hogy a forrasztast minel gyorsabban kell elvegezni, nehogy a kozelben levo alkatreszek seruljenek a ho miatt.
Trinitron
(Trinitron cool gepe: Asus L5826DFU)

#30 Felhasználó inaktív   kalapur 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 06. 13:55

idézet:
Ezt írta Trinitron:
forrasztasnal ugyelni kell arra, hogy mivel ezek a lapok tobbreteguek, az on a lyuk egeszet befussa, masik dolog pedig, hogy a forrasztast minel gyorsabban kell elvegezni, nehogy a kozelben levo alkatreszek seruljenek a ho miatt.[/quote]
hát ma hoz a srác valami anyagot amitől jobban "felfut" az ón, a hővel meg nem sok mindent tudok kezdeni, ha már szétcsestzett valamit forraSZTÁS KÖZBEN
"1980 óta rengeteget tanult az emberiség, én például akkor még olvasni se tudtam, most meg már írni is."
Karotta

#31 Felhasználó inaktív   closed 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 06. 14:04

idézet:
Ezt írta kalapur:
Sziasztok!

A fent említett gigabyte lapról van szó. 2 napig ment a gép fagyás nélkül, de azért kicseréltük a kondikat, miért ne, hisz púposak voltak.

Kiderült, hogy a lakótársam tud forrasztani, telefonszervízben dolgozik.

Hát azóta meg se mukkan a gép, illetve a ventillátorok pörögnek a videokártyáé is, de nem is csipog.
Lehet, hogy valami kontakthiba van?
vagy valami mást rontottunk el?
a kondik olcsó fajta, vastagabb is mint ami volt rajta, de paraméterei mugyanazok, még a hőmérséklet is.
polaritásra is figyeltünk. Hol érintkeznek ezek a nyákhoz egyébként?
Tipp??
Köszi a segítséget.
[/quote]

Én is így jártam, azzal a különbséggel, hogy forrasztás után egyszer még beindult, megnyugodtam, kikapcsoltam, azóta seképsehang (kivéve a ventiket)
Szóval engem is érdekel, ha rájössz a hibára...

#32 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 06. 14:11

SA6 Raidbenm nekem az összes 6,3as 1500mikrost cserélni kellet. Viszont a környező alkatrészek károsodása miá nem sokat kell rinyálni, legalábbis nekem, a lap ugy viszi a hőt ugyanis, hogy az öregemmel 3 óra alatt, 2 pákával tudtuk csak kiszedni, és nem valami 500 forintos lóf*sszal, hanem jóféle Wellerel meg a hozzávaló fejjel. Lámák sem vagyunk, az öregem már elég rég űzi az ipart, de a csillagokat leszentségeltük az égről.

#33 Felhasználó inaktív   F-UzR 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 06. 18:00

idézet:
Ezt írta 2-More:
SA6 Raidbenm nekem az összes 6,3as 1500mikrost cserélni kellet. Viszont a környező alkatrészek károsodása miá nem sokat kell rinyálni, legalábbis nekem, a lap ugy viszi a hőt ugyanis, hogy az öregemmel 3 óra alatt, 2 pákával tudtuk csak kiszedni, és nem valami 500 forintos lóf*sszal, hanem jóféle Wellerel meg a hozzávaló fejjel. Lámák sem vagyunk, az öregem már elég rég űzi az ipart, de a csillagokat leszentségeltük az égről.[/quote]

Aki nekem csinálta se látott még olyat! Ónnal is csak nagy nehezen tudta kiszedni a régieket, pedig ott is volt "vellerpákátólónszippantóig" minden, és baromi szoros az illesztése! Minden tiszteletem azoké, akik ezt megcsinálják!

#34 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 06. 21:48

idézet:
Ezt írta F-UzR:

... Minden tiszteletem azoké, akik ezt megcsinálják!
[/quote]

azok gépek ;)

#35 Felhasználó inaktív   szanky 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2003. 10. 07. 00:22

Sajnos én is hasonló problémákkal küszködöm. Az áldozat egy Abit KA7-es (VIA KX133 chipset) SlotA-as alaplap a kor 3év 3hó. Az első tünetek kb. 1/2 éve kezdődtek, amikor érdekes sercegő hangokat hallottam a ház felöl, mondanom sem kell igen megijedtem, mivel egy diplomamunka kellős közepén tartottam. Szerencsére kibírta eddig, de ugyebár ami késik nem múlik. Azóta sokat olvastam a fórumokon (mind hazai és a külföldieken) „leaking capacitors”. Szóval nem igen lepődtem meg, amikor egyre instabilabbá vált a config, csak második, harmadik indításra volt hajlandó bebootolni, míg egy lefagyás és innentől kezdve se kép se hang. Biztos voltam benne, hogy az alaplap, esetleg a táp szállt el. A táp volt a hunyó egy Codegen 300W-os szép csendben elhalálozott (szerencsés vagyok). Pedig az alaplapban biztos voltam, de csodák csodájára egy kölcsönkért táppal működik most, hasonló tünetekkel mint eddig. 2-3.-ik alkalommal bootol csak be. A lapot alaposan megvizsgálva igen keserves kép fogadott. Szinte az összes nagyobb kapacitású elektrolit kondenzátor kifolyt alulról (de legalább nem púposak voltak). Gyanítom, hogy a tápegység is nagyban hozzájárulhatott a kondik halálához. Bocs a terjengős bevezetőért, nem vagyok gyakorlott fórumozó.
A kérdéseim a követezőek:
1. érdemes pénzt és energiát fektetnem az alaplap reparálásába, vagy várjam meg míg szép lassan kimúlik? Figyelembe véve azt a tényt, hogy 14 db 1500 mF 6,3V-os és 8 db 2200 mF 6,3V-os kodit számoltam össze ami gyanús, valamint „nem minden kondi jó, ami annak látszik”. Szinte az összes kondi megsínylette a SlotA foglalat mellett.
2. Ha érdemes javítani, akkor hol tudnék ilyen kondikhoz hozzájutni, és mennyiért? Mert ha csak 100 Ft darabja (amit igencsak kétlek), már az 2,2 k, és a csere sem tűnik annyira triviálisnak, az előzőeket olvasva. Ha teszem azt, nekiugrok és elcseszem az alaplapot, akkor tehetem a polcra porfogónak procistol (K7 550). A gépre viszont szükségem lenne, ez min. 50k kiadást jelentene, amire jelenleg nincs pénzem.
3. Előfordulhat-e hogy így hagyva a cuccot esetleg elvihet magával az alaplap valamit (ertem itt VGA, mem., proci, HDD etc...)?

A segítséget előre is köszönöm.
:cool:
[*]null :cool: :cool:

#36 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 07. 07:47

Érdemes a lapot megnézetni, márcsak a proci miatt is.

Kondikat megpróbálhatsz szerezni a Sini kft.-nél - Wesselényi utca, hétker: vagy a HQ Nedis-nél - Határ úti metrómegálló környéke, cím a netről: vagy a Lomex-nél - Lehel téri metrómegálló környéke, cím a netről.
Elköltöztem :-)

#37 Felhasználó inaktív   Trinitron 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 07. 08:00

hat nemtom, en is csereltem a lapomon kondikat egy fos regi csehszlovak pillanatpakaval, de az pillanatok alatt megvolt es meg onszippantom se volt. azota semmi baj a geppel. amugy erdemes belefogni, en itt debrecenben 140 HUF-ert vettem ket kondit es azt montak jobban hozzaertok, hogy draga helyen vasaroltam (de legalabb kozel volt a bolt).
Trinitron
(Trinitron cool gepe: Asus L5826DFU)

#38 Felhasználó inaktív   kalapur 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 07. 08:08

idézet:
Ezt írta Trinitron:
hat nemtom, en is csereltem a lapomon kondikat egy fos regi csehszlovak pillanatpakaval, de az pillanatok alatt megvolt es meg onszippantom se volt. azota semmi baj a geppel. amugy erdemes belefogni, en itt debrecenben 140 HUF-ert vettem ket kondit es azt montak jobban hozzaertok, hogy draga helyen vasaroltam (de legalabb kozel volt a bolt).[/quote]
5 kondit forrasztottunk át, az 10 láb, ha csak az egyik is rosszul érintkezik, akkor szívás az egész
én a l*m*x-nél vettem a kondikat, kicsit bárgyú volt az eladó, de jó fej volt. Mondtam ,hogy nem kell számla, aztán láttam hogy 1200 helyett ami a blokkon volt 9**-et fizettem, vagyis nettó áron adta.
A kondik kb 200 Ft-ba kerültek
Ja ónszippantó helyett használjatok "réz-sodronyt", vagy mit
vékony kis rézfonat, ami felszívja az ónt, mint valami itatóspapír
ma újraforrasztjuk
ahoy

[ 2003. október 11.: kalapur szerkesztette a hozzászólást ]
Karotta

#39 Felhasználó inaktív   szanky 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2003. 10. 07. 09:41

Kösz a tippeket. Úgy tűnik neki kell ugranom, mivel ma reggel már nem igen volt hajlandó elindulni. Legalább felelevenítem rég gyakorlott forrasztási tudásomat. Ha nem jön be és csere lesz, akkor már az a 3-4k +/- nem igazán számít. :(

#40 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 07. 10:42

Asszem az öregem is a sini-nél vette az elkót, nekem 700 HUFba volt a dolog, a hiányzó, magában 300 FTs gombelememmel együtt, szal érdemes belevágni.

Téma megosztása:

• (4 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó